Tanklokket - på hvilken side?

Den lille pila kan spare deg for irritasjon

På hvilke side sitter tanklokket igjen?

Publisert Oppdatert

I rekken av i-landsproblemer kan tanklokkets plassering by på en og annen lett irriterende situasjon. Særlig dersom du er blant dem som ofte leier biler eller bytter bil. La oss se for oss følgende situasjon:

Du kjører inn foran drivstoffpumpen på bensinstasjonen, i god tro om at tankelokket er på venstre side. Du haster ut av bilen og finner ganske raskt ut at det ikke finnes noe tanklokk på venstre siden. Tvert imot, er det plassert på motsatt side, på høyre side.

Drivstoffslangen er ikke lang nok, så du må inn i bilen igjen, skaller hodet i taket, setter deg på de kostbare solbrillene som du la fra deg i settet, rygger ut fra pumpen, bare for å oppdage at alle pumpene i mellomtiden er blitt opptatte.

Bilen forteller deg hvor

Lyder det kjent? For på mange biler er tanklokket plassert på høyre side, andre har det på venstre. Det kan være andre steder også, men det er sjeldent. Og i henhold til tingenes iboende djevelskap, er tanklokket alltid på motsatt side av der du tror det er.

Men det finnes et hjelpemiddel som raskt og enkelt sparer deg for gjetting med feil resultatet, og det er bilen selv om hjelper deg. Det er ikke engang ekstrautstyr.

De aller fleste nyere er biler er utstyrt med en liten pil - eller et pumpesymbol med fyllepistol - ved bensinmåleren i instrumentpanelet som viser på hvilken side av bilen tanklokket befinner seg.

VENSTRE: Japanske biler har som regel tanklokket på venstre side. Bilder er fra en Toyota Avensis. FOTO: Toyota
VENSTRE: Japanske biler har som regel tanklokket på venstre side. Bilder er fra en Toyota Avensis. FOTO: Toyota

Andre løsninger finnes

Har ikke din bil et slikt symbol, finnes det likevel andre hjelpemidler:

1. Bruk den innvendige tanklokkutløseren (om du er så heldig å ha en slik) og sjekk deretter i speilet på hvlken side det åpnet seg.

2. Hvor kommer bilen din fra? Normalfordelingen: Europeiske biler har normalt tanklokket på høyre side av bilen. Amerikanske, engelske og japanske biler har oftest tanklokket på venstre side av bilen. Det er etterhvert en del unntak fra denne regelen. Mange Nissan-modeller har tanklokket på høyre side, og noen franske modeller har på venstre side, blant annet.

Les også:

Smart trisk for krystallklar frontrute

Slik får du vindusviskerne til å vare lengre

Her er våre beste bilpleietips

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning