Bruktbil: Kia Cee’d 2006-2012

Supert familiebilkjøp med best garanti

Med gode garantiordninger, bra pålitelighet og fine plassforhold bør en brukt Kia Cee’d være et supert familiebilkjøp for deg som ikke vil bruke en formue på bruktbil.

Publisert Oppdatert

I 2006 kom forrige generasjon Kia Cee'd på markedet. Bilen ble designet og bygget i Europa og representerte sammen med tvillingmodellen Hyundai i30 er stort skritt i riktig retning. Det var definitivt slutt på tiden da koreanske kompaktbiler tilbød mye utstyr til lav pris, men ellers lite annet.

Vi kjørte våre første tester av Kia Cee'd vinteren 2007, først i en versjon med 1,4-liters bensinmotor på 105 hk, og litt senere med 1,6-liters diesel på 90 hk.

Bilen imponerte med egenskaper som kunne bryne seg på kompaktklassefavoritter som VW Golf og Ford Focus.

Kia Cee'd kjører fint og er svært lettmanøvrert, dessuten er plassforholdene gode. Da stasjonsvognsutgaven Sporty Wagon kom på høsten 2007, imponerte den med stort bagasjerom (534 liter) i tillegg.

Kia var allerede i 2007 flinke til å sette sammen gode utstyrspakker til en fornuftig pris, men også sikkerheten er ivaretatt: Bilen ble kollisjonstestet av EuroNCAP i 2007, med godt resultat.

Like fornøyd var vi ikke med komfortnivået sammenlignet med de beste bilene i kompaktklasse: Fjæringen er stiv og relativt stump på små ujevnheter, dessuten er det mer dekkstøy enn i de mest stillegående konkurrentene. Første utgave av Kia Cee'd hadde også litt billig plast- og materialkvalitet i cockpit.

Facelift etter tre år

Sjekkpunkter

  • Hjuloppheng
  • Styring
  • Lysregulering
  • Vilkår for garanti

For årsmodell 2010 var det duket for en lett midtlivsoppgradering av Kia Cee'd. Vi kjørte test av stasjonsvognen med 90 hk diesel senhøsten 2009.

På tross av at konkurrentfeltet hadde blitt bedre siden bilen ble lansert tre år tidligere, holdt egenskapene fortsatt mål til en firer på terningen.

Ikke minst på grunn av de svært gode garantiordningene til Kia, på testtidspunktet syv år på motor og drivverk, fem år på resten av bilen.

Kjøper du en 2010-modell har du fortsatt garanti til 2017. Derfor er det viktig at du sjekker om vilkårene for garantien er fulgt, slik at den fortsatt er gyldig om noe skulle inntreffe.

Liten grunn til bekymring

FACELIFT: 2010-modellen skiller seg ut blant annet med en bredere grill.
FACELIFT: 2010-modellen skiller seg ut blant annet med en bredere grill. Foto: FOTO: HM Arkiv

Våre bruktbilkilder gir ikke grunn til de store bekymringene for en potensiell Kia Cee'd-kunde. Tyske Dekra kontrollerer 15 millioner biler i året, og rangerer Kia Cee'd til å være omtrent på gjennomsnittet blant kompaktklassebilene.

For kjørelengde mellom 50-100 000 km går 76,7 % av bilene gjennom kontrollen uten feil, mot 74,5 % for klassen. 9,4 % har større feil, mot snittet på 10,9 %.

Heldigvis dreier det seg stort sett om småfeil, men sjekk stabilisatorstag og lysregulering, anbefaler Dekra.

Hos britiske What Car er også stemningen god. Cee'd har hatt topprangering i JD Powers kundeundersøkelse, blant annet fordi kundene er fornøyd med påliteligheten.

What Car anbefaler å sjekke styringen på biler fra de første årgangene og høre etter ulyder fra bakhjulsopphenget på ujevnheter. Tregt girskift på automatutgavene kan skyldes behov for å bytte girolje, i følge What Car.

Hyggelige priser

Det er et bra utvalg av Kia Cee'd på det norske bruktmarkedet. Det største antallet biler finner du fra ca. 30-100 000 km og årsmodell 2008-2010. Stasjonsvognsutgaven står for ca. 60 % av bilene til salgs.

MORSOM MED BENSIN: Den lille 1,4-literen er sprek og passer godt i femdørs kombi.
MORSOM MED BENSIN: Den lille 1,4-literen er sprek og passer godt i femdørs kombi. Foto: FOTO: Terje Bjørnsen

Dieselmotor er vanligst, ca. 80 % har det under panseret. Versjonen med 90 hk er mest utbredt, men du finner også noen biler med sterkere varianter.

Prisene starter på ca. 90 000 kroner, mens stasjonsvogn begynner 10-20 000 kroner høyere. Noe særlig mer enn 200 000 kroner behøver du ikke betale, selv for en 2011-modell. Velger du bensinbil, ligger prisområdet fra ca. 80-170 000 kroner.

Anbefalte motorversjoner

1,4/95-105 hk: Sprek og arbeidsvillig bensinmotor med tilstrekkelig kraft. Forbruk: 0,6-0,8 l/mil

1,6 CRDi/90-115 hk: Smidig dieselmotor med tilstrekkelige ytelser og trekkraft. Forbruk: 0,5-0,7 l/mil

Modellhistorikk

2006: I september lanseres Kia Cee'd på bilutstillingen i Paris

2007: Stasjonsvognsutgaven Sporty Wagon kommer på høsten. Tredørsversjonen pro_cee'd lanseres på Frankfurtutstillingen i september.

2009: Faceliftversjon presenteres på Frankfurtutstillingen i september. Designendringer på front og hekk, tekniske forbedringer og endringer på interiør.

2012: På Geneve-utstillingen i mars lanseres den nye versjonen av Kia Cee'd.

Les også:

10 bruktbilkupp for under 100 000 for familien

Bruktbilguide: Nissan Qashqai

Tre solide brukt-SUVer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning