Test av biler med firehjulsdrift

Vi har testet 127 biler med 4x4

Her er det noe for de aller fleste.

ALLE STØRRELSER: Biler med firehjulsdrift finnes i alle størrelser og fasonger.
ALLE STØRRELSER: Biler med firehjulsdrift finnes i alle størrelser og fasonger.
Publisert Oppdatert

I årets nest siste måned var 41,5 prosent av de nye bilene utstyrt med drift på alle fire hjul, mens det i november i fjor var 35,4 prosent av nybilkjøperne som valgte en firehjulsdreven bil. Går man enda lenger tilbake er andelen enda lavere. I november 2011 hadde bare drøye 27 prosent av bilene firehjulsdrift viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Det er med andre ord en klar tendens til at stadig flere nordmenn velger firehjulsdrevne biler. Det er forståelig når man bor i et land hvor kombinasjonen bratte bakker og glatt føre dominerer store deler av året. Kombinasjonen firehjulsdrift og gode vinterdekk er nærmest uslåelig i disse situasjonene - noe vi også fikk bevist da vi for noen år siden sammenlignet tre forskjellige hurtigkjetting-løsninger med en firehjulsdreven bil.

Flere valgmuligheter

At stadig flere bilprodusenter velger å levere modeller med firehjulsdrift bidrar nok også til økningen i salget. Tidligere var det stort sett SUV-er som ble solgt med firehjulsdrift i noen særlig grad, men stadig flere modeller får nå firehjulsdrift som alternativ.

I oversikten under finner du alle bilene vi har testet med firehjulsdrift fra og med 2012 og frem til i dag. Noen av modellene har blitt fornyet i løpet av den tiden, og det er dermed enkelte modeller som har er representert med to generasjoner. I vårt testarkiv finner du også tester av biler fra før dette tidspunktet, men de er altså ikke med i denne oversikten.

Totalt har vi testet 127 firehjulsdrevne biler i denne perioden. Godt over 100 av disse er testet med automatgir - en kombinasjon som er spesielt attraktiv både på ny- og bruktbilmarkedet. I oversikten under er modellene delt inn i forskjellige klasser. For å gjøre det lettere å finne frem har vi også delt SUV-kategorien i to basert på størrelse. I de forskjellige kategoriene er modellene sortert alfabetisk etter merke.

Siden dette er en sammenstilling av tester over flere år, er det også viktig å påpeke at karakterene ikke er direkte sammenlignbare. De forskjellige bilene har blitt vurdert ut fra konkurransesituasjonen som var da de ble testet, og denne har i mange tilfeller endret seg de siste årene. Det er med andre ord ikke sikkert at en bil som fikk karakter fem i 2012 ville fått det samme i dag. Kriteriene for hvordan vi setter karakterer og vurderer biler er imidlertid alltid de samme.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning