Parkeringsbot og regler

Betalte billett, fikk bot og merkelig råd

MC-fører Knut Tore Singstad betalte parkeringsavgift, fikk bot og beskjed om å putte p-billetten i lomma neste gang.

MOTSTRIDENDE BESKJEDER: MC-fører Knut Tore Singstad synes Tønsberg Parkering sitt avslag på klagen hans var i tåpeligste laget.
MOTSTRIDENDE BESKJEDER: MC-fører Knut Tore Singstad synes Tønsberg Parkering sitt avslag på klagen hans var i tåpeligste laget. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

I august parkerte Knut Tore Singstad sin MC på Ringhaugstranda i Tønsberg, da han skulle bade. Parkeringsbilletten festet han med strikk til styret på motorsykkelen.

Da han kom tilbake var p-billetten borte, og i stedet hadde han fått en tilleggsavgift på 300 kroner utstedt av Tønsberg Parkering.

- Putt billetten i lomma

Singstad mente tilleggsavgiften var urettmessig ilagt og klaget til Tønsberg Parkering, som avviste den på bakgrunn av at han ikke kunne fremvise billett. De kom så med følgende råd:

"Når du en gang senere skal parkere på en avgiftsplass råder vi deg til å putte p-billett i lommen slik at du kan vise den om du skulle få en ileggelse."

Lenger opp i brevet siteres forskrift om offentlig parkering og parkeringsgebyr § 10, der det står sort på hvitt at p-billett skal legges synlig i frontruten eller annet godt synlig sted.

"Ekstraservice" for lokale

Slik skal billetten ligge

"(...)Eventuell kvittering for betalt avgift skal, om ikke annet fremgår av kvitteringen, plasseres godt synlig bak frontruten. Har kjøretøyet ikke frontrute plasseres kvitteringen på et annet, godt synlig sted."

Utdrag fra Forskrift om offentlig parkeringsregulering og parkeringsgebyr, §10

- Det setter jo meg i en "catch 22", da vil jeg eventuelt få parkeringsbot uansett, sier Singstad.

- Dessuten er ikke det å fremvise billett i etterkant noe bevis for at jeg har betalt. Jeg kan jo bare finne en billett kassert fra en bil, eller be om å få en fra noen som har parkert med bil i samme tidsrom. Så det blir bare tullete å ta det som et "bevis", mener Singstad.

- Jeg skjønner det er vanskelig å feste billetten skikkelig når kjøretøyet er uten frontrute eller lukket tak, sier daglig leder i Tønsberg Parkering, Egon Bjune.

- Derfor har vi en ekstraservice for MC-førere. De kan putte billetten i lommen og fremvise den dersom de får tileggsavgift. Vi har også avtale med EasyPark på alle plassene våre, slik at de kan betale med sms.

Mange feil

Fordi Tønsberg Parkering er et kommunalt p-selskap lød boten på 300 kroner. Hvis Singstad ville tatt saken videre, måtte han til Tingretten.

Ifølge tall fra NAF og Parkeringsklagenemnda er rundt 30 prosent av alle p-bøter feil utstedt. Det kan derfor lønne seg å klage, dersom du mener du har retten på din side.

- Det ville koste meg langt mer enn de 300 kronene. Så nå har jeg bare betalt. Men det blir helt feil, sier han.

Ikke bra nok

Tønsberg kommune har ifølge Bjune et av landets største antall offentlige, avgiftsfrie parkeringsplasser for MC. De opplever derfor sjelden at en motorsykkelfører får parkeringsbot, eller såkalt tilleggsavgift, for overtredelse av parkeringsbestemmelsene.

Råd til deg med åpent kjøretøy

Flere av disse sakene havner i Parkeringsklagenemnda, som er opprettet etter avtale mellom bransjeforeningen NORPARK og Forbrukerrådet.

- Nemnda har tidligere oppfordret selskapene til å komme med en bedre løsning for brukere av MC. Samme problemstilling gjelder for så vidt også førere av kabriolet, selv om man her ofte har muligheten til å senke taket, sier saksbehandler André Jansen i Parkeringsklagenemnda til ViMenn Bil.

Alternativ ved åpne kjøretøy:

  • Bruk EasyPark om mulig (betaling via mobil)
  • Bruk kort om mulig (kan bevises i etterkant)
  • Trekk to billetter der det er gratis. Putt en i lomma, den andre på sykkelen/dashen
  • Det finnes billettholdere til å feste innenfor ruten
  • Lag en lapp der det står "har betalt, har billetten i lomma". Får du likevel gebyr, har du beviset i lommen
  • I spesielt vanskelige tilfeller - ring p-selskapet og spør hvordan de vil at du skal løse det

Men problematikken med løse p-billetter og toppløse kjøretøy er landsomfattende, noe Parkeringsklagenemnda er vel kjent med.

- Ordningen vi har per i dag er dessverre ikke optimal. Derfor har nemnda oppfordret bransjen til å komme med en bedre løsning for brukere av MC, sier André Jansen i Parkeringsklagenemnda.

Ikke råd til å opplyse om muligheten

Tønsberg Parkering opplyser ikke om muligheten for å fremvise billett i etterkant verken på p-plassen i form av skilting, eller på selve billetten.

- Nei, det står ingen slike steder. Det ville koste oss alt for mye. Men vi har vært ute i lokalpressen og informert om det, og via andre mediekanaler. Så i området vårt er det godt kjent.

- Hva med tilreisende MC-førere? De kan ikke vite om ordningen.

- Nei, og det er ikke noe vi kan gjøre med. Men vi har veldig god dekning på offentlige avgiftsfrie MC-plasser, og anbefaler førere av slike kjøretøy å benytte disse. Det sparer oss for mye papirarbeid, ettersom vi ikke får denne aktuelle problematikken.

Må være registrert for sms

Det kan også bli vanskelig for tilreisende å få betalt via sms, fordi dagens system krever at betaleren er registrert kunde hos EasyPark.

- Vi har to sms-løsninger. En abonnementsordning for våre faste brukere som tegnes via vår hjemmeside, og en for faste kunder hos Easy Park.

Ingen av løsningene gjelder for tilfeldige brukere. Man må i begge ordningene være registrert bruker med avtale.

- Vi vil snart lansere en app for iphone og Android telefoner hvor man kan registrere seg som bruker direkte i appen. Dette vil forenkle registreringsprosessen og man kan ta vår løsning i bruk der og da. Dette vil bli lansert i en egen kampanje nærmere jul, sier Bjune.

Mangelfullt lovverk

- Dagens lovverk er ikke laget for MC fordi bevisbyrden ligger hos MC-føreren som har blitt frastjålet beviset. I tillegg er ikke praksisen lik fra sted til sted, sier Singstad.

Også parkeringssjef Bjune virker oppgitt over reglementet.

- Det er på grunn av denne problematikken at vi har så mange gratis p-plasser for MC, sier Bjune.

Snart foreldet problematikk

Etter som det organiseres flere og flere elektroniske muligheter for blant annet sikre pengeoverføringer, vil denne problemtaikken bli foreldet, mener seniorrådgiver og advokat André Fimreite i NAF.

- Det arbeides stadig med å finne bedre løsninger på dette, sier Fimreite, som ikke lar seg imponere over Tønsberg Parkerings håndtering av saken.

- Metoden medfører ekstra arbeid for føreren av kjøretøyet, som må jobbe ekstra enten på fritiden eller i arbeidstiden for å få slettet gebyret, sier han.

Fimreite er også enig i at p-billetten ikke er noe absolutt bevis.

- Men har du en billett, sannsynliggjør det at du har betalt.

Les også:

Test deg selv: Kan du parkeringsbestemmelsene?

Så fort kan du kjøre forbi fotoboksen

Nakne kjendis-modeller i Pirelli-kalenderen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning