Garmin 720s

Helt i egen klasse

En knapp, masse nyttige funksjoner og fine visningsmuligheter dominerer.

BÅTENS IPHONE: Garmin 720s har suveren brukervennlighet og mange nyttige funksjoner.
BÅTENS IPHONE: Garmin 720s har suveren brukervennlighet og mange nyttige funksjoner. Foto: FOTO: Terje Haugen
Publisert Oppdatert

Tekniske data: Garmin 720s

Skjerm: 7 tommer, 800x480 piksler

Kart: Bluechart G2/Vision

Pris: Ca. kr 12 000

Pris, kart: Fra ca. kr 1800 til 2500

Importør: www.garmin.no

Produsent: www.garmin.com

Amerikanske Garmin er trolig det mest kjente merket i denne sammenhengen. Produsenten er godt kjent innen bilnavigasjon, men de har også et sterk stilling i luftfarten i tillegg til satsingen på fritidsflåten.

Til forskjell fra den andre syvtommerne vi hadde på benken kjører Garmin utelukkende på trykkfølsom skjerm. Det betyr at all betjening skjer gjennom skjermen. Dette virker i starten noen klønete, men fraværet av knapper blir etter hvert nokså befriende. I tillegg er dette den enste maskinen som er utstyrt med automatisk lyssensor. Kommer sola frem øker lysstyrken og vice versa. Prosessorkraften fremstår også i en helt annen liga. Selv den minste bevegelsen i båten blir representert på kartet.

Det viktigste punktet er som nevnt berøringsskjermen. Dermed går det som en lek å bruke fingrene i betjeningen, rulle i kart, plassere markøren over objekter eller opprette en rute. Sammen med gode menyer og bra logikk i betjeningen av underfunksjonene, er nok dette den enkleste kartplotteren vi har brukt.

Muligheten til å dele skjermbildet gjør at du får utnyttet plotter- og ekkoloddfunksjonene bedre, eksempelvis kartbilder side om side på ulike zoomnivåer, 2D-kart kombinert med 3D-kart, eller ekkolodd og kart i ulike variasjoner.

Garmin har et greit og lettvint layoutssystem som lar deg bygge om og forhåndskonfigurere de dataene du ønsker å vise i skjermbildet.

På Garmin-vis kan du velge å vise de innholdsrike Bluechartkartene på flere forskjellige måter; 2D med og uten bildelag på land, eller 3D med perspektiv over eller under båten. Og prosessoren i den nye kompakte Garmin-plotteren er heldigvis kraftig nok til å trekke all den avanserte kartografien rundt uten forsinkelser av betydning.

Vi har gjort flere tester av Garmin-produkter med den mye omtalte autorutingsfunksjonen som lager en kurslinje til målet, basert på båtens dyptgående, høyde og hvor nært du ønsker å gå langs land. Den er på plass også i 720-modellen, og nytt for året er bl.a. muligheten for å legge inn varsel når du nærmer deg områder med mulige hindre.

Fortsatt er det småplukk å utsette på enkelte rutevalg, men med erfaring i autorutingens valg og godt sjømannskap på toppen, er vi blitt godvenner med systemet. Og den ekstra varslingsfunksjonen øker sikkerheten.

Vi Menn Båt mener:

Garmin 720s blir på mange måter båtelektronikkens svar på iPhone: Den gjør ting annerledes og belønnes for det. Noen ulemper som manglende MOB-knapp og fingermerker på skjermen er til å leve med.

Brukervennligheten er helt suveren, med masse nyttige funksjoner og fine visningsmuligheter. Den passer fint i litt større dagsturbåter og mindre turbåter, eller som slaveskjerm i en større båt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning