Feadships «Como»

Et flytende glasspalass

Å kaste stein fra glassbåt går fint an.

Publisert Oppdatert

Først en liten introduksjon: Feadship er navnet på et verft som springer ut fra et samarbeid mellom to nederlandske yachtbyggere ved navn Royal van Lent og Royal De Vries, i tillegg til ingeniørene hos De Voogt Naval Architects. Der har du Feadship altså.

Feadship lanserte nylig en yacht på 46,22 meter, eller nesten 152 fot om vi pakker det inn i mer maritimt språk. Navnet er «Como», med moderne baug og såkalt «hvalrygg»-design på resten av skroget. Det vil i praksis si at linjene skal oppleves uavbrutt over vannlinja fra horisontalt til vertikalt.

Videre er den en utstrakt bruk av glass, godt over snittet, i overbygget. I tillegg har de lagt glass over metallet for å få en uavbrutt glassflate - noe som skal gi en spektakulær optisk effekt.

Skuta får også to og et halvt dekk i stedet for verftets vanlige fire eller fem. Styrehuset er på sin side nedfelt i overbygget, noe som på sin side skal skape et enormt uteareal, komplett omgitt av glass.

Dette med glass ble for øvrig en så pass stor utfordring på interiørsiden at et britisk spesialistfirma, Redman Whiteley Dixon, måtte involveres for å få alt riktig på plass, og lekrest mulig.

På motorsiden er satt av plass et par Caterpillar C32-maskiner som yter hver sine 1 900 hestekrefter på rundt 2300 omdreininger. Båten kan regnes som halvplanende.

HOVED-LOUNGE: Alle yachter med respekt for seg selv må ha en lounge. Slik har de løst saken her. FOTO: Feadship
HOVED-LOUNGE: Alle yachter med respekt for seg selv må ha en lounge. Slik har de løst saken her. FOTO: Feadship

Ser vi litt bakover i tid, kan det legges til at "Como" kommer som er resultat av X-stream-konseptet verftet lanserte under båtmessa i Monaco i 2006. Etter en videreutvikling i 2012 ble det bestemt at dette kunne brukes til noe mer.

Skute er ellers eid av yachtmannen Neville Crichton, som til ellers kjent innen bilsport. Han holder til på New Zealand, hvor tilgangen på sjø er grei for de fleste. Jo, og så var det plassen: Hele åtte gjester er det mulig å ha med seg om bord.

Tekniske data "Como"

  • Lengde: 46,22 m
  • Bredde: 9,0 m
  • Dypgang: 2,2 m
  • Drivstoffkapasistet: 51 000 l
  • Motor: 2 x Caterpillar C32
  • www.feadship.com

LES OGSÅ:

Ekstrem daycruiser

Yachten Bill Gates liker - teknisk sett verdens mest avanserte

Riva: Det gikk med 15 000 timer til bare malearbeidet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning