Prøvekjørt: Buster XL Pro og Buster S Fish

Rettet mot fiske

To versjoner rettet direkte mot sportsfiske er nyheter for Buster i år. Men den ene er mye snillere enn forgjengeren.

Publisert Oppdatert

Buster har en helt ny XL Pro-variant på vannet for 2016-sesongen. Den skiller seg ganske markant fra forgjengeren. Den var en ren arbeids- og fiskebåt, med en liten konsoll som bare ga halvveis beskyttelse for den ene førerstolen. Fordelen var masse dørkplass, men utformingen av den nye modellen sier vel noe om at den løsningen ble vel spartansk for den typiske Buster-kunden.

Den nye Buster XL Pro ligner mye mer på sin nære slektning Buster XL. Her er den tradisjonelle doble konsollen på plass, som gir en helt annen komfort for fører og passasjerer, men som nødvendigvis også tar mye dørkplass. Layouten gir en ytterligere fordel: Det går an å få på plass en mer normal kalesje, og selv tøffe sportsfiskere synes det kan være greit å sitte under den beskyttende duken med stengene akterover.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Buster XL Pro fungerer fint til hyggeturer, men kan også utstyres for fiske. Busters modulsystem der seter/oppbevaringsbokser lett tas ut eller settes inn i båten, gir sitteplass til flere.
Buster XL Pro fungerer fint til hyggeturer, men kan også utstyres for fiske. Busters modulsystem der seter/oppbevaringsbokser lett tas ut eller settes inn i båten, gir sitteplass til flere. Foto: Buster

Trenger ekstrautstyr

Det er i første rekke på listen over ekstrautstyr at du XL Pro viser sitt sanne jeg, og at du kan hekte på en del ting som spesielt fiskeinteresserte setter pris på. Targabøyle med fiskestangholder for opptil 8 stenger, brakett for hjelpemotor og stativ for ekkoloddsensor er ikke noe du trenger for å ta familien med på hyggetur.

Tekniske data: Buster XL Pro

Lengde: 5,94 m

Bredde: 2,17 m

Vekt: 608 kg uten motor

Personer: 7

Motor: 100–115 hk

Pris: Fra 305 000 kroner

Fordelen med den nye Buster XL Pro i forhold til den gamle er at du nå både kan utstyre den for fiske, samtidig som den fungerer fint til hyggeturer. Og med Busters mulighet for sete/oppbevaringsboks som lett tas ut eller settes inn i båten, kan du raskt få sitteplass til flere.

Vi kjører Buster XL Pro med 115 hk, som er største anbefalte motor. Det gir fartsegenskaper som forventet og en båt som frakter deg raskt til fiskeplassene. Den er klart triveligst mellom 20–25 knop siden motoren da jobber i et område den ikke gjør mye av seg. Vil du litt fortere fram er området rundt 30 knop også greit, mens toppfart på 37 knop virker litt mer slitsomt på trommehinnene. Kjøremessig ligner båten veldig på XL, det betyr en sikker og relativt behagelig båt selv om det er litt bølger. Så om ikke vinden blir for hissig, kan man trygt fiske utaskjærs fra sin XL Pro.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I Buster S Fish er det bygget opp to plattformer; en akter og en forut, begge med feste for fiskestoler. Forut er det brakett for en egen baugmotor, der Buster kan fabrikkmontere en Motorguide Xi5 elektrisk fiskemotor.
I Buster S Fish er det bygget opp to plattformer; en akter og en forut, begge med feste for fiskestoler. Forut er det brakett for en egen baugmotor, der Buster kan fabrikkmontere en Motorguide Xi5 elektrisk fiskemotor. Foto: Buster

Spesialversjon for fiske

De som fisker i beskyttet farvann, enten det er i fersk- eller saltvann, bør ta en kikk på Fish-versjonen av den 4,61 meter lange og 300 kg tunge Buster S. En spesialutstyrt versjon klargjort for redskap fiskeentusiaster setter pris på.

Tekniske data: Buster S Fish

Lengde: 4,61 m

Bredde: 1,88 m

Vekt: 298 kg uten motor

Personer: 3

Motor: 20-30 hk

Her er det bygget opp to plattformer; en akter og en forut, begge med feste for fiskestoler og med spesialutformede rom for utstyr og fiskebrønn. På siden av båten er det en luke for fiskestenger. Forut er det også brakett for en egen baugmotor, der Buster kan fabrikkmontere en Motorguide Xi5 elektrisk fiskemotor. Motoren har egen fjernkontroll, og har du en kompatibel kartplotter kan motoren også holde på samme sted, eller kjøre en forhåndsprogrammert rute fra GPS-en.

Båten passer fint til motorer på 20–30 hk og er godkjent for inntil tre personer. Ifølge Buster er ekvipasjen lett nok til å trekkes av en båthenger uten brems bak en vanlig personbil. På vår korte prøvetur virker båten nødvendigvis tyngre i sjøen enn en normal S-versjon (den veier rundt 40 kilo mer, uten tilleggsutstyr) uten at det i utgangspunktet gjør noe. Planlegger du å dra på tur med et par kompiser, ville vi helt klart valgt den kraftigste motoren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning