American Tug 41

Slepebåt for kresne

Høy komfort og lav fart er den nye vinen fra statene. Her spilles det på maritime tradisjoner og hjemlige løsninger.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

American Tug 41

Lengde: 13,90

Bredde: 4,83

Dypgang: 1,24

Deplasement: 13,6 tonn

Drivstoffskapasitet: 2425 L

Motor: Volvo Penta D9 500

Pris, ca: kr. 4 815 000

Kontakt: Nelson Marine SMBA

Nyheten American Tug 41 ble lansert her til lands under båtmessa Sjøen for alle på Lillestrøm i fjor. Den utgjør det amerikanske verftets tredje satsning, i tillegg til American Tug 49 og 34. Strengt tatt snakker vi her om en båt på 46 fot, selv om navnet indikerer fem fot mindre.

Langsomt

Men selv om vi kun logget noe få nautiske mil på en gjennomsnittlig forblåst Oslofjord er vi ikke i tvil om denne kan by på komfortabel seilas under mer vinterlige forhold. Her duver vi sakte fram nesten uten å høre antydning til motor eller lage kjølvann av betydning. Ikke vanskelig å forestille seg hvordan langturen blir. Styringen er som ventet ikke av det skarpeste laget.

Plass

Om vi lar sjøegenskapene ligge så kan det nevnes at vi om bord finner vi to rommelige kabiner med dobbeltkøye og tilhørende bad. Dermed er det rikelig med plass for både familiefolk og mer enslig orienterte båtfolk. I tillegg understreker både sentralstøvsuger og sentralvarme hva som er formålet med skuta.

Styrehusmoro

Om vi går rett til rosinen i pølsa kan vi se at det i styrehuset blir enkelt å holde orden i sysakene en route. Nattlys og kartbord er på plass for enkel bestikkføring, sammen med lett tilgang på alt fra instrumenter til eltavle. En god benk på babord side med plass til passasjerer gjør det også sosialt mens senterstolen forbeholdes kapteinen.

Sikt

God sikt i alle retninger hører med, også akterover med en liten blindsone signert det som skal ligne pipa. Forover er det tre solide ruter med negativ helling og defrostere under, med god plass til papirkartet babord. Sikkerheten ivaretas ved at det finnes noe å holde seg i under sjøgang, brede dollbord samt at det er lys ved dørken (LED). Punktum settes med døra i lakkert aluminum og herdet glass som glir lett på skinner.

Trawler American Tug
Trawler American Tug Foto: Egil Nordlien HM Foto

Sikker

Slik fortsetter det i grunn gjennom hele båten, til vi kan si å ha fått et svært godt helhetsinntrykk. Men vi kan fortsette med at det ute er finnes solide kryssholdt og gode muligheter til å holde seg fast. En viktig illustrerende detalj vitner om at noen har tenkt: Du kan nemlig lett feste en sikkerhetsline i manntauet om det blir tøft vær og du må ut. Ellers er det kun å se opp for to trinn på hver side ute cirka midtskips - sklisikringen ivaretas med grovt mønster i dørken.

Uteplass

Badeplattform har fått badestigen i senter, som korrekt kan nås fra sjøen. Dusjbatteriet er på praktisk plass babord, samt landstrøm. Porten i senter er solid, bred og går kun innover for å unngå uhell. Akterdekket ellers er under tak med plass til å henge fra seg saker og tau, her finner vi også leideren til soltaket. En liten benk i teak som kan slås ned er det også funnet plass til, sammen med plenty stuverom. Livet på akterdekket gjøres behagelig ved at generatoren kjører eksosen ut under vann slik at det blir lite lyd i havna.

Kvalitet

I salongen er det godt stoppede benker i babord med plass til par tre stykker og styrbord side har fått en L-formet variant med et tredelt bord i utsøkt trearbeid. Et annen poenget her er at du har god sikt ut og akterover, sittende i godt og mykt kunstskinn. Det hele toppes med lys i skapene. I byssekroken er det gode arbeidsforhold med kjøl- og fryseplass, keramisk topp og avtrekk på plass. Heller ingen skarpe kanter forstyrrer idyllen. Poenget med denne båten slik vi ser det er at alt er gjennomført og skikkelig, ment for langvarig bruk for folk som liker seg på sjøen hele året.

Se også dises sakene:

Testdata

Turtall

Støy (dBA)

Forbruk (l/nm)

Fart (knop)

2600

78

5,9

16,0

2500

77

5,9

14,8

2200

74

5,7

11,4

1900

72

5,1

9,6

1600

70

3,8

8,7

1300

68

2,4

7,3

1000

67

1,5

6,1

Se de luksuriøse storbåtnyhetene!

Camping på sjøen

Foto: Egil Nordlien HM Foto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen