GUIDE: SKJÆRGÅRDSJEEPER PÅ FEM METER

Allsidige familiebåter

Skjærgårdsjeeper på rundt 5 meter er utmerkede familiebåter. Her er våre testfavoritter.

Publisert Oppdatert

Er du på jakt etter en skjærgårdsjeep som har plass til hele familien og tåler å være ute selv om det ikke er flat sjø, gir skjærgårdsjeepene på rundt fem meter deg mange alternativer. Siden de fleste av disse båtene klarer seg med motorer rundt 50-70 hk, og ikke trenger kostbart utstyr, blir som regel ikke prisen avskrekkende heller.

Vi i Klikks båtredaksjon har plukket ut noen av favorittene fra testarkivet vårt. Under finner du korte oppsummeringer av båtene, og link til en full test av båten:

Yamarin 50 SCS

Det aller beste med Yamarin 50 SCS er den hyggelige innredningen. Det er sjelden at en femmeters skjærgårdsjeep er direkte hyggelig å være om bord i, men det kunststykket klarer Yamarin grunnet en L-formet sittebenk og bordløsning foran konsollen. Dermed kan fire mennesker hygge seg rundt bordet. I tillegg har båten gode sjøegenskaper og stillegående motoralternativer. Prisen ligger på ca. 185 000,- med Yamaha F50

Les hele testen av Yamarin 50 SCS her

Yamarin 50 SC i Klikks Båtkatalog

Zodiac Pro 12M

Skal du ha en sportslig og rask båt i denne klassen, kommer du ikke utenom RIB-modellen Zodiac Pro 12M. Det skarpe glassfiberskroget i kombinasjon med de stabiliserende gummipølsene gir utmerkede egenskaper selv i krapp sjø, og med Evinrude E-tec 75 går båten godt over 35 knop. Plassen om bord er mindre enn en tilsvarende skjærgårdsjeep, og førerposisjonen er ikke noe for lange turer. Med E-tec 75 starter prisen på ca. 210 000 kroner.

Les hele testen av Zodiac Pro 12M her

Zodiac Pro 12M i Klikks Båtkatalog

Steady 520 RS

Om du vil ha en kombinasjon av de gode egenskapene en vanlig skjærgårdsjeep og en sportslig RIB kan by på, bør du ta en titt på Steady 520 RS. Båten er en rotasjonsstøpt "mykplast"-båt som tåler røff bruk uten å bli stygg. Innredningen er lun og hyggelig med god plass, samtidig som v-bunnen og "pongtongene" sørger for at båten er stødig både under fart og stilleligge. Små justeringer i produksjonen i 2008, ga vesentlig bedre sjø- og fartsegenskaper. Med Evinrude E-tec 50 koster båten ca. 195 000 kroner.

Les hele testen av Steady 520 RS her

Steady 520 R i Klikks Båtkatalog

Askeladden 475

Til glede for hele båt-Norge er det nå klart at Askeladden gjenoppstår, med fokus på de mindre båtene i serien. Da er vi raskt ute med å anbefale Askeladden 475 Fighter som en utmerket allrounder. Den har vært i produksjon i over 10 år, og blitt en slags skjærgårdsjeepens VW Golf. Her har seks personer det fint om bord, båten har robuste bruksegenskaper og en behagelig førerplass som er plassert midt i båten. Dessuten klarer den seg fint med 50-60 hk på hekken. Pris med en slik motor ligger rundt 170 000 kroner.

Steady 520 RS med Evinrude E-tec 75 hk.
Steady 520 RS med Evinrude E-tec 75 hk. Foto: Terje Bjørnsen

Les hele testen av Askeladden 475 her

Askeladden 475 i Klikks Båtkatalog

AMT 170 BR

Denne AMT-modellen skiller seg fra de andre vi har plukket ut med to separate konsoller foran akterbenken. Tre personer sitter fint akter, og foran konsollene er det plass til tre til og god dørk- og stuveplass. Finnene er flinke med skrog i denne båtstørrelsen, og AMT 170 BR er ikke noe unntak. Den er lettkjørt og planer raskt, og Honda har kommet med en nyere og mer moderne 50 hk enn den motoren som er omtalt i testen. Prisen ligger på ca. 180 000 med 50 hk.

Les hele testen av AMT 170 BR her

AMT 170 BR i Klikks Båtkatalog

Morgan 5200

I denne lekre skjærgårdsjeepen får "hele" familien plass. Ved siden av to gode sitteplasser bak den midtplasserte konsollen, har du en ordentlig aktersofa for tre og plass i baugen for to. Så lenge du ikke kjører mye med helt fullastet båt, klarer Morgan 5200 seg med Suzukis nye 70 hk på hekken. Båten er lettkjørt og har trygge sjøegenskaper. Prisen ligger på ca. 215 000 kroner med Suzuki DF70.

Les hele testen av Morgan 5200 her

Morgan 5200 i Klikks Båtkatalog

Les også:

Alle skjærgårdsjeeper mellom 4-6 m

Er disse for dyre? Her er vår testsamling av virkelig billige skjærgårdsjeeper

Fortsatt ikke billig nok? Se våre bruktbåttips til under 50 000

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning