Zodiac Pro 12M

Actionalternativet

Røde og lekre Zodiac Pro 12M innbyr til lekne sprell på sjøen.

Publisert Oppdatert

Konsept

Zodiac Pro 12M er en 5,2 meter lang RIB som er myntet på aktiv bruk. M'en står for "Man" og antyder hvor mange personer du kan ha om bord. Serien finnes i fem varianter, fra den 4,2 meter lange 7 Man til 8,5-meteren 20 Man. Litt av poenget med Pro-serien er at du skal ha flere muligheter til å konfigurere innredningen, med ulike sete/styre-arrangement. Vår båt hadde dobbeltsete med låsbart rom, og styrekonsell med sete i front. Prisene starter på drøyt 180 000 kroner.

Sjøegenskaper: 4

Vi kjørte Zodiac Pro 12M med nest største motor, en 75 hk Evinrude E-tec. Da er båten ganske livlig nær toppfart og krever en stødig hånd på ratt og trimknapp. Båten gikk relativt pent i de småkrappe halvmetersbølgene vi fant under vår prøvetur, men det merkes at det er en relativt lett RIB uten det mest ekstreme skroget. Den oppfører seg ryddig i krappe svinger, og planer lett uten merkbar planingsterskel.

Førerplass: 2

Førerplassen i Zodiac Pro 12M er ikke spesielt behagelig, enten du sitter eller står. Forholdet mellom et litt lavt sete og en høy konsoll, som står en anelse langt unna, er ikke behagelig på litt lengre turer. Alternativet er å stå, men heller ikke det er noen god løsning hvis det er litt bølger, grunnet lavt fribord og lite støttemuligheter utover rattet. Sikten forover er noe begrenset når du sitter og det er ingen reguleringsmulighet for setet. Instrumenter, ratt og gasspak er litt langt unna når du sitter.

Plass: 3

Jo mindre en RIB blir, jo mer merker man til de plasskrevende pontongene. I Zodiac Pro 12M er det ikke all verdens boltreplass på dørken, men heller ikke noen store problemer med å bevege seg rundt. Passasjen på babord side av konsollen fungerer ok, og puten foran konsollen er foretrukket passasjerplass fremfor den lille baugtofta.

Stuveplass: 3

Til å være en RIB er ikke stuveplassen i Zodiac Pro 12M så verst, men den er noe dårligere enn i en tilsvarende stor skjærgårdsjeep. I "vår" testkonfigurasjon hjelper de to sittebenkene på forholdene, med rom under putene. I tillegg er det litt plass under baugtofta.

Motor: 5

Evinrude E-tec er en motortype vi tidligere har uttrykt vår begeistring for, og den fungerer ikke noe dårligere på denne Zodiac-modellen Utvalget starter med 50 hk, og går via 60 og 75 til 90 hk som største alternativ. Vår båt var utstyrt med 75 hk, og den oppfører seg slik vi venter det av en E-tec: Jevn gange, og et dypere og mykere støybilde enn du er vant med fra direkteinnsprøytede totaktere. Bare opp mot maks turtall blir den litt grov i røsten.

Fart og støy: 4

I vår måling, som ikke ble gjort under helt optimale forhold (noe sjø), toppet Zodiac Pro 12M 35,8 knop med 75 hk Evinrude E-tec. Da er støynivået relativt merkbart, rett under 92 dBA holder du ikke ut så lenge av gangen. Vi fant et behagelig marsjfarttempo rundt 26 knop, da med langt mer akseptable 81 dBA. Et godt resultat, tatt i betrakning at du sitter ganske tett på motoren. Ved rolig kjøring går båten penest rundt 5 knop.

Økonomi: 4

Med 50 hk starter prisene på 181 000 kroner (desember 2007). Med 90 hk starter prisen på drøyt 218 000 kroner. Vår båt med 75 hk begynner på 206 000 kroner, og koster 213 300 kroner med targabøyle og lanterne. Det mener vi er en akseptabel pris for en båt med denne typen egenskaper. Zodiac har et bra kvalitetsrykte, og burde være relativt lett å selge til noen som ønsker en sporty og småpraktisk RIB.

Zodiac Pro 12M er en båt med "en fot i hver leir" - i alle fall med det lett sosiale innredningsformatet vi hadde i vår testbåt. Vi vipper litt mellom karakter 3 og 4, men ser du båten opp mot en balansert sommerbruk, faller vi ned på en 3'er. Dette på grunn av en lite komfortabel førerposisjon, og snaut med sitteplass for passasjerer. Skal du ha en rask og sportslig bruksbåt, med to-tre stykker om bord på det meste, er båten betydelig bedre egnet.

Pris: 181000 m/ E-tec Evinrude 75. Fische Marine: www.fischemarine.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning