Sjøen for alle-utstillingen

Årets viktigste båtnyheter

I år skal båtbransjen leve på båter for "hvermansen". Det betyr fokus på de minste båtene.

STORT UTVALG: Selv om produsentene konsentrerer seg om småbåtmarkedet i år, vil det være nok av godsaker å kikke på.
STORT UTVALG: Selv om produsentene konsentrerer seg om småbåtmarkedet i år, vil det være nok av godsaker å kikke på.
Publisert Oppdatert

At de trange økonomiske tidene setter en kraftig brems på båtfesten anno 2009, er det ikke så mange i bransjen som setter et spørsmålstegn ved lenger. Men til tross for en grusom avslutning på 2008, med flere konkurser og røde tall, har vinterens europeiske båtmesser vist at det fortsatt er både båtinteresserte og potensielle kjøpere nok til å dempe krisen.

"Sjøen for alle"-utstillingen er og blir det viktigste utstillingsvinduet for alle som lever av salg av båter og båtutstyr i Norge, og derfor er de viktigste aktørene og merkene også i år representerte når messedørene åpnes på Lillestrøm. Skal man selge varer, må man også vise seg fram, noe som kanskje er viktigere i år enn noen gang.

For dem som tar turen til messehallene, vil det være rundt 400 båter og 190 utstillere å ta en nærmere titt på.

De store, kostbare nyheter blir det langt imellom på den 47. Sjøen for alle-messen i historien - nå satses det i all hovedsak på de mindre og lettere omsettelige båtene, som skjærgårdsjeeper, bowridere, RIB-er og små DC-båter. Dette er båter som folk tar seg råd til selv i mer usikre tider, og som kjøpes mer på impuls.

MINDRE BÅTER: Fokuset denne sesongen blir på de mer folkelige båtmodellene.
MINDRE BÅTER: Fokuset denne sesongen blir på de mer folkelige båtmodellene. Foto: Foto: Frederik Finnes

Smått og godt

Blant de mest interessante i denne klassen er den splitter nye serien til Fische Marine AS, som har fått navnet Sting. Dette er en polsk- og srilankiskprodusert småbåtserie spesialtilpasset det norske markedet. Fische stiller med hele sju båter mellom 4,30 m og 6,50 meter, i klassene DC, bowrider og skjærgårdsjeep.

Les mer om Sting her

En annen interessant nyhet er Morgan 630 DC, den største båten i Morgan-serien til nå. Båten er tegnet av Espen Thorup og Morgan Dale, har overnattingsplass for to og blir standardutstyrt med en 140 hk firetakter fra Suzuki. Dermed har vi nok en norsk utfordrer i det svært konkurranseutsatte DC-markedet rundt 20 fot.

Les mer om Morgan 630 DC her

Av skjærgårdsjeeper er kanskje Yamarins nye 61 Centre Console det mest spennende, en båt som treffer godt i hyttemarkedet og som befester finnens gode tak på småbåtmarkedet.

NORSK NYHET: Nye Morgan 630 DC vises frem på Lillestøm.
NORSK NYHET: Nye Morgan 630 DC vises frem på Lillestøm.

Yamaha Motor Skandinavia stiller også ut det siste flaggskipet i Yamarin serien, nemlig 80 DC, samt Finnmasters nykommer 59 SC. Bella Boats satser også stort på småbåtene sine, og lanserer to nykommere, skjærgårdsjeepen Bella 500 R samt den lukkede 580 C. Norske Gozzi fra Fagerstrand har også en liten nykommer, denne gangen den sportslige skjærgårdsjeepen Gozzi 19.

Blant amerikanerne er Bayliner 175 blant de mest spennende nyhetene. Dette er etter sigende verdens mest solgte båt i sin klasse, og leveres standard med en 3,0 liters 135 hk bensin innenbordsmotor for 149.000 kroner. Stort billigere får du ikke en småbåt, og med tanke på at Bayliner har hevet kvaliteten de siste årene kan dette være verdt en titt. Også Bayliner 245 vises med en oppgradering.

Folkebåtprodusenten Skibsplast stiller med sin nye utenbordsversjon av Skibsplast 660 DC, nemlig 665 DC, som dersom den holder standarden til søsteren vil være en svært interessant båt for landstedeiere der ute. Også Hansvik er på plass med sin nye 630 hobbyfisker, som kommer i en lukket og en halvåpen løsning.

Se video av Hansvik 630 her

De større

Men messen på Lillestrøm er selvsagt ikke blottet for nyheter av større kaliber. Mest spennende for de fartsinteresserte er Goldfish 36 P1 Supersport, som er Son-bedriftens siste og største racing-RIB. Dette er RIB-en som Sjøforsvaret har bestilt 10 stykker av, og som har et fartspotensial på over 70 knop.

HANSVIK 630 CS: Praktisk allværsbåt med flere bruksområder.
HANSVIK 630 CS: Praktisk allværsbåt med flere bruksområder. Foto: Haugen, Terje

Les mer om Goldfish 36 P1 Supersport her

NB Marine AS på Askøy har to versjoner av sin nye Ardea 27 på messa, 27 Pro og 27 Offshore. Førstnevnte er en lukket styrehusversjon, sistnevnte er trolig den største norske skjærgårdsjeepen på markedet.

Vi er også spente på mottakelsen av Grimstadbedriften Ibizas nye 25 foter, som fremstår som en hybrid mellom skjærgårdsjeep eller DC og RIB. Båtene er bygget på det velkjørende Ibiza 24-skroget og blir nesten som en ny klasse å regne.

Les mer om Ibiza 25 Sport her

"BMW-båt"

Av store utlendinger har vi Bavarias siste designprosjekt, nemlig Bavaria 46 Deep Blue, som er et samarbeid mellom det tyske båtverftet og designavdelingen i BMW. Det betyr en noe mer polert og egenartet Bavaria enn du er vant til å se.

Tre lugarer, køyeplasser for seks personer, 2 x D6-370 i motorrommet og flere smarte løsninger loves. Prisen starter på rundt 4 millioner kroner.

HYBRID: Ibiza 25 Sport henter elemnter fra RIB-ene for å skape en robust båt.
HYBRID: Ibiza 25 Sport henter elemnter fra RIB-ene for å skape en robust båt.

Les mer om Bavaria 46 Deep Blue her

Finske Aquador har også en av messens mest spennende lanseringer på Lillestrøm, nemlig hardtop-båten Aquador 33, som blir Bella Veenet OYs nye flaggskip. 33 leveres med drevløsning samt andre viktige forbedringer i forhold til den tidligere toppmodellen 32 C, noe vi mener vil gjøre Aquadoren mer attraktiv her i landet.

Den svenske kvalitetsprodusenten Nord West vil også presentere sin siste båt, nemlig Sports Top-versjonen av sporstcruiseren 370 Sport.

Se video av Nord West 370 her

Glem heller ikke å ta en titt på Helge Duus sin nye Adriatic 40, en flybridgebåt som går rett i strupen både på Nord West, Nimbus og Forbina. Lansert i fjor, men først i år er båten klar for markedet.

BAVARIA 46 DEEP BLUE: Denne båten får norgespremiere på Sjøen for alle 2009. Verdenspremieren fant sted i Düsseldorf tidligere i år.
BAVARIA 46 DEEP BLUE: Denne båten får norgespremiere på Sjøen for alle 2009. Verdenspremieren fant sted i Düsseldorf tidligere i år. Foto: Foto: Petter Handeland

Dette er bare noen av mange nykommere du kan få med deg på Sjøen for alle i uka som kommer. Vi gir deg hyppige nyhetsoppdateringer fra messa, så det er bare å følge med på klikk.no/baat!

NORD WEST 370 SPORTS TOP: Lar deg velge om du vil ha åpen eller lukket båt.
NORD WEST 370 SPORTS TOP: Lar deg velge om du vil ha åpen eller lukket båt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning