Hvordan finne riktig sko

- Ikke kjøp sko på formiddagen

Det er ganske mange snubletråder for skokjøp - sjekk hvordan du gjør det treffsikkert.

FOR SMÅ: Om du kjøper sko tidlig på dagen, risikerer du at de blir for små på foten på ettermiddag og kveld.
FOR SMÅ: Om du kjøper sko tidlig på dagen, risikerer du at de blir for små på foten på ettermiddag og kveld. Foto: FOTO: Linn M. Rognø
Publisert Oppdatert

Å kjøpe sko kan være en utfordring, fordi det er så mye som skal stemme.

De skal se fine ut, være komfortable å gå med, være i riktig størrelse og sitte godt på foten.

For at du skal finne det perfekte skoparet som treffer på alle disse punktene, kan tipsene under komme svært godt med.

Ta hensyn til temperatur og tidspunkt

- Føttene dine blir faktisk større i løpet av dagen. Derfor er det lurt å prøve på sko om ettermiddagen eller kvelden slik at du ikke kjøper sko som er for små, forteller Siv Christin Vassenden, purchasing manager hos skjokjeden Mani.

Dette kan også Emma Bryngelsson ved skokjeden Din Sko bekrefte:

- Føttene hovner opp gjennom dagen. Så for å kjøpe som med best mulig passform, bør du shoppe sent på dagen. I tillegg kommer valg av sko an på hvilken tid på døgnet du tenker å bruke skoene, og på hvilken årstid, sier hun.

Bryngelsson forklarer at når det er varmt ute om sommeren, vil også føttene bli større enn om vinteren når føttene blir kalde.

Derfor må du tenke over størrelsen når du kjøper sko på varmere årstid.

- Småsko kan altså føles store på vinteren, men passelige på sommeren, avhengig av fotens temperatur, sier Bryngelsson.

Ulik størrelse på føttene

En annen ting mange av oss aldri tenker over, er at den ene foten som oftest er litt større enn den andre.

I enkelte tilfeller må du kanskje kjøpe ulik størrelse til hver av føttene.

- Den foten vi "hviler oss på", alle står mer på ett av våre to ben, er som oftest litt større hos alle. Denne foten får mer belastning og skjelettet glir litt ut, kan Vassenden fortelle.

Hun råder deg derfor til å velge sko etter din største fot.

- Det er sjelden veldig stor forskjell, men ved behov så har butikken hjelpemidler å tilby, som for eksempel halvsåle eller kippekappe som legges bak hælen, sier Vassenden.

Bryngelsson forteller at hvilken størrelse du skal velge, kommer an på hvor stor forskjell det er på føttene, og hvilken type sko du velger.

- Som oftest er forskjellen såpass liten at det ikke merkes så mye, men du bør prøve skoene først og fremst på den største foten for at de skal føles behagelig på, sier hun.

Om det er en sko som er åpen og må sitte godt, anbefaler Bryngelsson å spørre butikkpersonalet om skoen utvider seg på sikt. Slik blir det lettere å velge riktig størrelse.

Finn riktig passform

Noen har brede føtter og andre har smale. Derfor er det nødvendig å velge en sko som passer din fot og ikke kjøpe en sko bare for at den ser pen ut, råder Vassenden.

- Passform er veldig viktig. Det er verken behagelig eller sunt å gå i en sko som er for bred eller smal til foten, sier hun.

- Få veiledning fra butikkens personale – de skal ha masse god kunnskap og vil hjelpe deg å finne skoen som passer din fot, legger Vassenden til.

Bryngelsson understreker at alle føtter ser ulike ut; enkelte har høyere vrist, og andre har mer plattfot.

- Det er derfor vanskelig å finne én sko som passer alle. Det beste er å prøve på den modellen du liker, og kjenne etter hvordan den føles på foten, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TYKKERE SÅLE: Hverdagssko som du skal gå i ofte, bør ha tykkere såler med god demping. I dag har både sneakers og andre sko dette.
TYKKERE SÅLE: Hverdagssko som du skal gå i ofte, bør ha tykkere såler med god demping. I dag har både sneakers og andre sko dette. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Når du shopper selskapssko

Tenk også gjennom hva du skal bruke skoene til, og om det er sko du skal bruke ofte eller sjelden.

Tips til kjøp av gode hverdagssko

  • Velg kvalitet, som skinn, som lar foten puste.
  • Tenk komfort og se etter en såle som gir god demping.
  • Demping finnes i alle skotyper, også sko med høy hæl. Spør betjeningen.
  • Ha to-tre par hverdagssko, og bytt på dem hver dag.
  • Vi produserer rundt 200 milliliter fotsvette hver dag, som trenger 1-3 dager for å tørke om innersålen ligger i skoen hele tiden. Ta den ut av når du kommer hjem til tørking for bedre hygiene i skoen. Ikke legg den på varme.

Kilde: Siv Christin Vassenden, purchasing manager hos skjokjeden Mani

- Er det sko for en spesiell anledning eller et spesielt antrekk du søker, så er ikke kvalitet så viktig, men det er viktig at skoen prøves på og at passformen føles behagelig, sier Vassenden og fortsetter:

- Om de ikke føles bra på foten fra første stund du tar skoene på, vil den "store kvelden" raskt bli spolert.

Hun kommer med noen nøkkeltips:

  • Bruk tid og prøv ulike passformer og hæl-høyder med riktige strømper på.
  • Smale eller spisse sko ser lekkert ut til fest, men egner seg til veldig få føtter. De klemmer tærne sammen og kan gi varige skader.
  • Førsteinntrykket er viktigst. Ta derfor med deg et skobytte med sko som er komfortable og kanskje har en lavere hæl. Ut på kvelden etter en god fest, er det ingen som vurdere skoene dine.

Et annet poeng er å tenke over hvordan vekten fordeles i skoene når du bruker høye hæler, tipser Bryngelsson.

- Den største delen av vekten kommer til å ligge fremme på tåballen. Enkelte er vant med å bruke høyhælte sko hele tiden, mens andre bruker det mer sjelden og får lettere vondt i føttene, sier hun.

Bryngelsson råder deg å tenke over at en tykkere hæl gir en mer stabil gange, noe som igjen føles mer behagelig enn en tynn hæl.

- Husk at du ikke kan legge like mye av vekten på hælen som med en tykk hæl om du bruker tynne stilletter, sier hun.

Andre gode skotips

Ifølge nettsiden Glamrs.com bør du også tenke over følgende når du skal kjøpe sko:

- Størrelsene varierer mellom skomerkene. Har du størrelse 37 i ett merke, er det ikke sikkert at du er den samme størrelsen i et annet merke.

- Kjøp en størrelse større på pensko, særlig dersom tåen er spiss.

- Legg en finger fremme på tuppen av skoen. Avstanden fra stortå til skotupp skal være en fingertupp-størrelse.

- Vidden på skoen er viktig. Legg skoen ved siden av foten din og sjekk om bredden er vid nok. Om den er smalere enn foten din, bør du ikke kjøpe den.

- Kjøp et fornuftig par med sko. Tenk altså over til hvilke anledninger du skal bruke skoene. Velg kilehæler til anledninger du vet at du skal stå og gå mye.

- Størrelsen på føttene vil endre seg over årene. Måle føttene annenhvert år for å sjekke hva slags størrelse du egentlig skal bruke.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning