Pologenser

Nå er denne tilbake

En av høstens største trender.

STOR HØSTTREND: Pologenseren er tilbake. Få moteekspertenes stylingtips i saken!
STOR HØSTTREND: Pologenseren er tilbake. Få moteekspertenes stylingtips i saken! Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
PERNILLE TEISBÆK: - Den danske bloggeren og fashionistaen Pernille Teisbæk har en forkjærlighet for pologensere, og dukker stadig opp i antrekk med poloer i forskjellige varianter, sier stylist og motejournalist Vibeke Stiansen.
PERNILLE TEISBÆK: - Den danske bloggeren og fashionistaen Pernille Teisbæk har en forkjærlighet for pologensere, og dukker stadig opp i antrekk med poloer i forskjellige varianter, sier stylist og motejournalist Vibeke Stiansen. Foto: FOTO: Getty Images

Svært mange gleder seg til høsten, og kanskje spesielt fordi man endelig kan la seg inspirere av høsttrendene og legge ut på en shoppingrunde eller to.

Kanskje står en ny poncho på ønskelisten? Eller en ribbestrikket genser og en bluse i viktoriansk stil?

Og for ikke å snakke om klassikeren pologenseren.

- En rekke designere hadde pologensere og strikkede høyhalsere i sine kolleksjoner for denne høsten, deriblant Dior, Altuzarra, Hermès, Jil Sander, for å nevne noen, sier stylist og motejournalist Vibeke Stiansen.

Renate Lyse ved Høyer Eger i Oslo legger til at pologenseren har blitt sett i ny drakt fra nesten alle designerne denne sesongen.

- Enten den er i finstrikket ullblandinger, avslappet ribbstrikket, tynn med print eller med blonder, har den blitt satt sammen med nesten alt fra cocktailkjoler til tailored dresser.

- De som mestret best å gi pologenseren nytt lys, var blant annet Victoria Beckham, Prabal Gurung og BCBG Max Azria, legger hun til.

Passer til alt

Det fine med pologenseren er at den kan kombineres med nesten alt i skapet ditt.

- Den er et enkelt plagg som gir antrekket ditt det lille ekstra, og viser frem formene dine samt gir en sofistikert look, sier Lyse.

Stiansen er enig.

- Den er jo et veldig tidløst plagg, og super og ha inni/under det meste. Ikke minst kan den passe til mange forskjellige anledninger, alt etter som hvordan du styler den. Og så er den super for å holde varmen, når det blir litt kaldere i lufta.

Hvorfor er pologenseren nærmest som en klassiker å regne?

- En klassiker blir det når plagget kan brukes til nesten alt, er tidløs og passer godt inn i en basisgarderobe. En pologenser er nettopp et slikt plagg. Enten du bruker den alene eller i kombinasjon med andre plagg, som ofte er den vanligste varianten, sier Stiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ CATWALKEN: - En rekke designere hadde pologensere og strikkede høyhalsere i sine kolleksjoner for denne høsten, sier stylist og motejournalist Vibeke Stiansen. Fra venstre: Dior, BCBG Max Azria og Jil Sander.
PÅ CATWALKEN: - En rekke designere hadde pologensere og strikkede høyhalsere i sine kolleksjoner for denne høsten, sier stylist og motejournalist Vibeke Stiansen. Fra venstre: Dior, BCBG Max Azria og Jil Sander. Foto: FOTO: Getty Images

Slik styler du pologenseren

Så, hvordan ville moteekspertene stylet pologenseren i høst?

Under får du stylingtips til tre ulike anledninger.

Jobb

- En tynn pologenser – gjerne med print, maxiskjørt med midilengde og split, og skinnbelte i livet, sier Lyse.

- En klassisk pologenser er super i kombinasjon med en kardigan eller under en blazer, enten sammen med et skjørt eller bukse/jeans for et stilig jobbantrekk. Det kommer litt an på hva slags jobb du har, og hvor formell du ønsker å være. Et annet alternativ er å ha den inni en skjortekjole, for å gjøre antrekket litt mer kledd og varmere, eller bare som en fin variasjon, foreslår Stiansen.

Fest

- Pologenser uten ermer, dressbukse, stort smykke, spisse pumps eller en maxikjole med hals som vist hos Victoria Beckham, sier Lyse.

En pologenser i et fint, litt blankt stoff er veldig fin i kombinasjon med en kort jakke, gjerne litt ala Chanel, eller sammen med en skinnjakke. Til dette velger du enten et smalt skjørt, dersom du foretrekker den feminine stilen, eller i kombinasjon med noen smale jeans og noen stilige boots eller pumps, sier Stiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POLOGENSERE (f.v.): Bikbok, kr 199. Repeat jumper i kasjmir/Zalando, kr 1795. Kappahl pologenser, kr 299. H&M pologenser, kr 99. Dagmar Annabella, kr 1495. Vila Rollneck, kr 229,95.
POLOGENSERE (f.v.): Bikbok, kr 199. Repeat jumper i kasjmir/Zalando, kr 1795. Kappahl pologenser, kr 299. H&M pologenser, kr 99. Dagmar Annabella, kr 1495. Vila Rollneck, kr 229,95. Foto: FOTO: Produsenten

By-lørdag

- En tynn pologenser med håret tucket ned i, en kjole over, stor kåpe og over knee-boots, foreslår Lyse.

- En polo med en lang vest eller strikket kardigan utenpå, gjerne med belte i livet og i kombinasjon med et par slengbukser, for den rette 70-talls looken, som i aller høyeste grad fortsetter utover høsten, tipser Stiansen.

Hvordan ville du selv stylet den i høst?

- Jeg liker best en avslappet ribbestrikket pologenser eller en finstrikket variant i merino og kasjmir – sammen med et skjørt, en stor kåpe, et par fine over-kne boots og en skulderveske. For å få BCBG Max Azria-looken, må håret uanstrengt nedi pologenseren, sier Lyse.

- En høyhalset polo inni en denimkjole, gjerne med belte i livet og noen semskede ankelboots til, er et supert hverdagsantrekk som både er avslappet og stilig på en gang. Alternativt inni en snekkerbukse, gjerne i skinn om du er ekstra modig, sier Stiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stylingtips

INSPIRASJON: Pologenseren kan styles på utallige måter. Her ser du hvordan Celine Aagaard, Pernille Teisbæk og Ciara har gjort det.
INSPIRASJON: Pologenseren kan styles på utallige måter. Her ser du hvordan Celine Aagaard, Pernille Teisbæk og Ciara har gjort det. Foto: FOTO: Getty Images

Ifølge Stiansen finnes det strengt tatt ingen antrekk pologenseren ikke passer til, men derimot noen kroppsfasonger.

- Har du litt mage eller lovehandles du ønsker å skjule, er ikke en ettersittende polo tingen. Det samme gjelder med stor byste, som fort vil få litt mye fokus i en slik genser. En jakke eller lang vest utenpå, vil derimot straks gjøre deg mer kledd og at antrekket mer flatterende.

- Har du kort hals, bør du også styre unna pologenseren, da dette bare vil gjøre den enda kortere, legger hun til.

Lyse forteller at uansett hvordan du styler den, er det holdningen din som gjør at antrekket vil fungere.

- Mitt tips er å finne en pologenser som er flatterende til din kropp og ikke bruke den alene som overdel, men heller som et lag og style resten av antrekket rundt den – som med en 90-talls inspirert slip dress eller en jumpsuit med skinnjakke over.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning