Vårtrend 2015: Lange vester

Plagget som får deg til å se slank ut

- Denne vårtrenden er en gave til kvinner

VÅRTREND 2015: Den lange vesten er ikke bare vårens fineste trend, den er også en gaver til kvinnekroppen!
VÅRTREND 2015: Den lange vesten er ikke bare vårens fineste trend, den er også en gaver til kvinnekroppen! Foto: FOTO: Stella Pictures (Ance/Balmain/Alberta Ferretti/Givenchy).
Publisert Oppdatert

Enkelte nye trender kan virke langt skumlere enn de egentlig er.

Vårens it-plagg, den lange vesten, faller desidert under denne kategorien. Men, dette plagget er faktisk overraskende anvendelig.

- En lang vest er et plagg som kan kombineres med mange ulike antrekk og stiler, og inspirerer derfor de som ønsker det lille ekstra for å sprite opp et antrekk, mener Samira Shahabian, presseansvarlig ved Bestseller Retail As.

Selv om vester, i alle slags lengder, på ingen måte er et helt nytt plagg, mener Vibeke Stiansen, stylisten og motejournalisten bak bloggen Bra Damer (www.vibekestiansen.com), at det er lenge siden vesten har stilt så sterkt i motebildet som i år.

- Den berømte motependelen svinger hele tiden frem og tilbake, og nå er det rett og slett utrolig lenge siden vesten har vært en del av trendbildet, forteller hun, og fortsetter:

- Dette har også sammenheng med at denne våren skiller seg ut på mange måter, ikke minst ved at 70-tallet er så sterkt tilbake. Og her hadde vesten en viktig rolle.

Dette er Gro Mikkelsen, imagekonsulent fra Nytt Image, helt enig i:

- Det kan virke som om behovet for noe nytt i motebildet er økende i år, og lange vester er plagg som ikke ligger ferskt i minnet hos de fleste.

HIPPIE: 70-tallet, hippie-trenden og en bohems look er sterkt representert i våren og sommerens trendbilde. Her fra visningene til Givenchy og Alberta Ferreti.
HIPPIE: 70-tallet, hippie-trenden og en bohems look er sterkt representert i våren og sommerens trendbilde. Her fra visningene til Givenchy og Alberta Ferreti. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Hvilken trend passer vesten til?

Designerne sendte forskjellige tolkninger av vårtrenden ned catwalken under moteukene for vår/sommer 2015, som heldigvis gjør det enda enklere å forestille seg hvordan den lange vesten kan brukes til så mangt.

- Acne viste vester i en nude og røff stil, med blant annet chunky detaljer i halsen. Balenciaga kjørte fotside og oversized vester, mens Balmain gikk for en mer stram og sofistikert stil med symmetriske, rene linjer på vestene, forteller Shahabian og fortsetter:

- Vi har også Givenchy sine "gypsy-vester" som minner oss om Joan of Arc, og Opening Ceremony sine lange vester som er fargerike og mer lekne.

Ønsker du å mikse vårtrenden inn med andre spesifikke og tidsriktige trender, har Stiansen gode råd.

- Ta en titt på Isabel Marant og Alberta Ferrettis vårkolleksjon for en herlig hippie- og 70-tallslook.

Hun forteller videre at pre-spring-kolleksjonen til Céline hadde noen fantastisk elegante og ermeløse kåpevarianter over bukser, mens Acne byr på en mer sporty variant, med store lommer utenpå, denne våren.

- For den preppy looken med v-formet vest, kan du blant annet spane inn vårkolleksjonen til H&M, tipser Stiansen.

SPORTY: Acne byr på en mer sporty variant med store lommer utenpå.
SPORTY: Acne byr på en mer sporty variant med store lommer utenpå. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Hvem kler en lang vest?

Bare fordi en ny trend har kommet på banen, betyr ikke dette nødvendigvis at alle og enhver burde hoppe på den.

Vel, dette stemmer heldigvis ikke med denne vårtrenden.

- Trenden med de lange vestene er nærmest en gave fordi den passer alle og gjør et antrekk mer spennende, sier Mikkelsen.

Imagekonsulenten forklarer at visuelt sett, så deler en vest opp en stor kropp slik at man ser slankere ut. Den lange, visuelle linjen vesten gir, gjør i tillegg at man kan se høyere ut. Plagget passer derfor også til de som ikke er så lange.

- Er du derimot høy og slank, vil en vest understreke lengden og tilføre eleganse, legger hun til.

SOFISTIKERT: Balmain gikk for en stram, sofistikert stil, med symmetriske og rene linjer.
SOFISTIKERT: Balmain gikk for en stram, sofistikert stil, med symmetriske og rene linjer. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Hvordan style den lange vesten?

- En vest som er åpen foran, er jo rett og slett en jakke uten ermer, og er derfor også perfekt som et overgangsplagg mellom vår og sommer, sier Stiansen og fortsetter:

- Ikke minst er den super for deg som føler for å ha noe utenpå et litt ettersittende antrekk, enten det over er en smal topp og smale jeans, eller en smal, kort kjole.

Hun tipser videre om at enkelte av vestene også kan brukes med belte i livet, om de ikke har det i utgangspunktet, for å gi antrekket en mer feminin fasong og understreke en eventuelt smal midje.

- En innsvinget vest vil dessuten gjøre deg smalere på midten, og dermed skape en fin silhuett, for deg som ønsker det, forteller Stiansen.

Den store trendsetteren Olivia Palermo har for lengst lagt sin elsk på de lange vestene. Hun begynte å bruke dem allerede under moteukene i september 2014.

Palermo er kjent for sin klassiske lady-like stil med interessante tvister, og nettopp derfor passer den lange vesten henne så godt.

En stilren og fargesterk versjon spriter opp et enkelt antrekk, mens en strikket vest gir looken en bohemsk vri, når hun ønsker det.

- Det finnes et såpass stort utvalg av dette plagget, så enhver person som ønsker en lang vest burde klare å finne en som føles riktig til ens personlige stil, sier Shahabian.

- Noen bruker dem som et hverdagsplagg over jeans og topper for en mer påkledd og komfortabel stil, mens andre går for en mer vågal look, kun iført en lang vest over undertøyet, knytting i livet og høye hæler til fest, legger hun til.

TRENDSETTER: Olivia Palermo la sin elsk på de lange vestene allerede i 2014.
TRENDSETTER: Olivia Palermo la sin elsk på de lange vestene allerede i 2014. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Hvorfor investere i vårtrenden?

Er du redd for at den lange vesten er årets hype-trend som raskt forsvinner, kan du puste lettet ut.

- Trendene svinger ikke like ofte som før. Noe som betyr at når en stor trend først dukker opp og etablerer seg, er det veldig gode sjanser for at den holder seg over flere sesonger, forklarer Stiansen og fortsetter:

- Lange vester er allerede observert på catwalken for den kommende høst- og vintersesongen. Men som med alle andre trender, ønsker du å investere i et plagg som virkelig skal vare, kan det lønne seg å gå for en klassisk variant som er tidløs i snittet og stilen.

Den lange vestens geniale versatilitet er nok en grunn til å investere i trenden.

- Vesten kan kombineres med utallige plagg såfremt man tar litt hensyn til at kombinasjonen holdes stilren og ikke altfor kreativ. Derfor syns jeg helt klart det er en god investering å ha dette klassiske plagget i garderobeskapet sitt, sier Shahabian.

Mikkelsen er også enig i at det gjelder å velge riktig vest, og ikke la seg blende av andre forbigående trender.

- Dersom du velger en vest som passer deg og din stil, vil den være med deg i mange år fremover. Så ja, vær nøye med å kjøpe en som kan brukes i mange ulike sammenhenger, og du har en venn for livet i vesten din.

VÅRTREND: 1. Lang vest fra Zara, kr 799. 2. Lang vest med splitt fra Zara, kr 799. 3. Lang vest fra H&M, kr 599. 4. Ellen vest fra Gina Tricot, kr 349.
VÅRTREND: 1. Lang vest fra Zara, kr 799. 2. Lang vest med splitt fra Zara, kr 799. 3. Lang vest fra H&M, kr 599. 4. Ellen vest fra Gina Tricot, kr 349. Foto: FOTO: Produsentene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning