Kleskode konfirmasjon

Slik kler du deg i konfirmasjon

Unngå disse tabbene.

KLESKODE I KONFIRMASJON: Du bør helst styre unna de mest sexy kjolene i konfirmasjon. Dyp utringning og altfor korte kjoler passer seg ikke helt. FOTO: Produsentene
KLESKODE I KONFIRMASJON: Du bør helst styre unna de mest sexy kjolene i konfirmasjon. Dyp utringning og altfor korte kjoler passer seg ikke helt. FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

Er du invitert i konfirmasjon, men usikker på hva du bør ha på deg?

Om ikke annet er oppgitt på invitasjonen, er det et pent pyntet antrekk som er regelen, ifølge stylist og motejournalist Vibeke Stiansen.

- Det betyr at menn som regel stiller i dress eller bunad, og damene i bunad, kjole, skjørt og bluse eller buksedress, sier hun.

Stylist Line Langmo forteller at det ofte ikke er noen bestemt dresskode i konfirmasjoner, men en uskreven regel er at det er mørk dress på mennene – og at antrekket til damene henger sammen med dette.

- Så lenge du gjør en innsats for å pynte deg, er både lange kjoler, korte kjoler, buksedresser og pene bukser lov.

Bunad perfekt i konfirmasjon

Og er du så heldig å ha bunad, kan du absolutt bruke den i konfirmasjon.

- Er det et sted det passer perfekt å bruke bunaden, utenom 17. mai og julaften, så er det i en konfirmasjon, sier Langmo.

Stiansen er helt enig, og legger til at stadig flere konfirmanter har bunad selv – i alle fall jentene.

- Konfirmasjon er en perfekt anledning til å lufte et flott festplagg som du kanskje ikke bruker så altfor ofte. Og det aller beste er at du da slipper å bekymre deg for hva du skal ha på deg!

Artikkelen fortsetter under bildet.

KORTERE KJOLER (f.v.): Oasis Isla Lace Dress, kr 899. Y.A.S Printet Langermet Kjole, kr 699,95. Miss Selfridge hverdagskjole/Zalando, kr 1295. Vila Feminin Kort Kjole, kr 449,95.
KORTERE KJOLER (f.v.): Oasis Isla Lace Dress, kr 899. Y.A.S Printet Langermet Kjole, kr 699,95. Miss Selfridge hverdagskjole/Zalando, kr 1295. Vila Feminin Kort Kjole, kr 449,95. Foto: FOTO: Produsenten

Dropp gallakjole, sexy kjoler og denim

Har du ikke bunad eller annen nasjonaldrakt, eller bare har lyst å ha på deg noe annet, er det klart mange andre alternativer.

Langmo mener sommerlige, pene kjoler passer perfekt i en konfirmasjon.

- Men la gallakjolen ligge hjemme, og velg heller en kortere variant til rett over kneet. Den hvite blondekjolen kan fint brukes, og kombiner den med fint tilbehør som øredobber og et par hæler, sier hun og legger til:

Forsøk også å styre unna de mest sexy kjolene. En altfor dyp utringning, eller en altfor kort kjole passer seg ikke i en konfirmasjon.

Stiansen er enig; ha i bakhodet at kjolen ikke blir altfor kort, pinetrang eller utringningen for dyp.

- Du skal feire en ungdom, ikke ut på nattklubb. En fin sommerkjole, kan være et godt valg. Og du velger selv om den skal være lang, eller til rett over eller under knærne. Det kommer litt an på hva du foretrekker selv, råder hun.

- Velg en kjole som du føler deg fin i, og som passer din form og fasong. Enten det er en innsvinget variant med A-formet skjørt eller en mer figursydd kjole, legger hun til.

Andre pene antrekk du kan gå for, er ifølge Langmo dressbukse med en pen silketopp og et par hæler til.

- En jumpsuit er også fint, men pass på å styre unna hverdagsvarianten i bommullsstoff.

- Det viktigste å tenke på er at det ikke skal bli for hverdagslig ut, og kvaliteter som for eksempel denim passer seg ikke i en konfirmasjon, legger hun til.

Også den sorte skinntightsen, Converse og joggesko hører til hverdagen, og er ifølge Langmo også lite passende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLONDEKJOLER (f.v.): Only Blondet Kortermet Kjole, kr 479,95. Selected Blondet Kortermet Kjole, kr 899,95. H&M Blondekjole, kr 799. Kappahl Vintage Stories kjole, kr 499. Lindex Blondekjole, kr 499.
BLONDEKJOLER (f.v.): Only Blondet Kortermet Kjole, kr 479,95. Selected Blondet Kortermet Kjole, kr 899,95. H&M Blondekjole, kr 799. Kappahl Vintage Stories kjole, kr 499. Lindex Blondekjole, kr 499. Foto: FOTO: Produsenten

- Du er aller mest pyntet i en elegant kjole

Stiansen mener at dette med dresskoder er i ferd med å løse seg litt opp, og synes i likhet med Langmo at det er ingenting i veien for å stille i bukse og pen topp, buksedress eller skjørt og bluse i konfirmasjon.

- Det meste handler om hvordan du styler antrekket. Med noen stilige sko, en pen veske og noen lekre smykker, blir hvilket som helst antrekk straks festpyntet og mer elegant, sier hun og fortsetter:

- Når det er sagt, er du aller mest pyntet i en elegant kjole. Det blir gjerne noe litt mer høytidelig over et kjoleantrekk, men igjen, kle deg i noe du føler deg fin i selv. Enten det er kjole, skjørt eller bukse.

Sørg altså for at du er pent pyntet, ikke for vulgær, og heller elegant fremfor sexy, og du er garantert innafor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LANGE KJOLER (f.v.): Kappahl Let's Celebrate Kjole, kr 399. Gina Tricot Noelle kjole, kr 399. Vila Feminin Maksikjole, kr 499,95. Kappahl Let's Celebrate Kjole, kr 399.
LANGE KJOLER (f.v.): Kappahl Let's Celebrate Kjole, kr 399. Gina Tricot Noelle kjole, kr 399. Vila Feminin Maksikjole, kr 499,95. Kappahl Let's Celebrate Kjole, kr 399. Foto: FOTO: Produsenten

Gå for sko du kan holde ut i

Langmo synes absolutt at det er innafor med hæler i konfirmasjon, men at du bør huske at det ofte blir en del gåing og ståing under en konfirmasjon. Pass derfor på å finne noen som er behagelige på og som du holder ut i.

- Kilehæler passer perfekt, og også dersom det blir en del gåing på grus og gress. Dersom du ikke liker å gå i hæler, velg heller et par pene ballerinasko eller et par flate pumps. 

Et par hæler vil helt klart heve antrekket og gjøre det mer stilig og elegant, og gi deg en flottere holdning – om du klarer å gå i dem.

- Skyhøye hæler som du ikke klarer å balansere i, ser bare idiotisk ut. Da ville jeg enten øvd meg litt hjemme først, eller valgt noen med litt lavere hæl, råder Stiansen.

Det meste er lov når det gjelder jakker

Når det gjelder yttertøy, kan du fint bruke en blazer eller andre penere jakker i kombinasjon med konfirmasjonsantrekket.

- En jeansjakke eller en skinnjakke hører hverdagen til, men har du en veldig pyntet kjole kan det eventuelt brukes til å balansere antrekket. Så lenge du gjør en innsats for å ha pyntet deg, ordnet hår og ser pen ut i tøyet er det meste lov, sier Langmo.

En feminin skinnjakke kan funke fint, dersom det står til helheten.

- En romantisk sommerkjole med en lys skinnjakke, synes jeg absolutt bør være lov. Men om du er mer av den konservative eller klassiske typen, er kanskje en pen kardigan, blazer eller sjal over skuldrene mer riktig. Ikke minst gjør det antrekket litt mer pyntet og stilig, sier Stiansen.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning