Test av jeans

Det er ikke kvalitet du betaler mer for

Vi har testet åtte stretch-jeans.

JEANSTEST: Vi har kvalitetstestet åtte jeans fra kjente merker i ulik prisklasse. Øverst fra venstre: Diesel, Levi's, Bik Bok, Nudie, Lee, Acne, Cubus og Rag & Bone.
JEANSTEST: Vi har kvalitetstestet åtte jeans fra kjente merker i ulik prisklasse. Øverst fra venstre: Diesel, Levi's, Bik Bok, Nudie, Lee, Acne, Cubus og Rag & Bone. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Publisert Oppdatert

Om testen:

I panelet satt skreddermester Katrine Behsert og renserimester Kjell-Aage Karlsen. I tillegg har vi gjennomført en brukertest, der to av Klikks journalister med god motekompetanse, Ane Solstad Sønnesyn og Hanna Sundquist, har utgjort testpanelet.

Alle buksene er først vasket fem ganger etter anvisningen. Renserimesteren har vurdert om buksene har tapt farge og hvor mye buksene har krympet. Skredderen har vurdert stoffkvaliteten, sømkvaliteten og ellers den generelle håndverksmessige utførelsen.

Til slutt har journalistene  brukt buksene i en periode på tre uker, og deretter gjort sin vurdering. Alle buksene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Buksene vi har tatt med i testen er i stretchmateriale og har smal passform, "slim fit". Denimvekten og graden av elastisitet varierer noe og prisene spenner fra 500 til 1500 kroner. Buksene er hentet fra de store kjedebutikkene. Vår testvinner er fra Acne.

Vi skulle gjerne hatt med en bukse fra H&M også, men de hadde ikke en sammenlignbar bukse på det tidspunktet vi samlet inn produkter til testen.

Komfort og kvalitet

Det er to store fordeler med en bukse i stretchmateriale. Den sitter bedre, er behagelig å ha på seg, og den går tilbake til sin opprinnelige form etter bruk. Recovery heter det på fagspråket.

En ordinær bukse må gjerne vaskes for bli kvitt knær og folder, det slipper du på disse.

I testen har vi lagt vekt på komfort, og hvor godt buksene holder formen.

Søm og materialer

I tillegg har to kleseksperter, skreddermester Katrine Behsert og renserimester Kjell-Aage Karlsen, vurdert den tekniske kvaliteten

Vi har vurdert selve sømkvaliteten og kvaliteten på de ulike materialene som er brukt. Selve stoffet, glidelås og knapper.

Når det gjelder sømkvalitet skal sømmene være rett og pene, uten løse tråder og med minst mulig synlig kanting. Naglene skal sitte pent, og opphengerne skal sitte godt.

Holder fargen?

Glidelåsen skal være solid og god å bruke, det samme med knapp og knapphull. Er buksa vond å kneppe, er det gjerne fordi stoffet har krympet slik at hullet har blitt for trangt.

Vi har vurdert hvor mye buksene krymper og hvor godt de holder på fargen. Selv om du kjøper en bukse som har fått ulike typer behandling, skal fargen være fiksert slik at den holder seg mest mulig lik slik den var da du kjøpte den.

Denimkvalitet

Det kan være ganske store forskjeller på tekstilkvaliteten. Hvor kraftig stoffet er oppgis oz eller ounce per kvarat-yard. For enkelhets skyld kan vi dele det inn på denne måten:

Lett: under 12 Oz.

Middels: 12 Oz. – 16 Oz.

Tungt: over 16 Oz.

I vår test varierer denimvekten fra 8 til 13,8. Dette gir en indikasjon på kvaliteten, men her er det også andre forhold som spiller inn. Det som særlig er viktig er lengden på bomullsfibrene. Lange fibre gir god slitestyrke og et behagelig stoff. I tillegg krymper de mindre enn korte fibre.

Kun kaldt vann

Vasketemperatur er et eget kapittel når det kommer til jeans. Dette er i utgangspunktet de mest robuste plaggene moteverdenen har å by på, men likevel forlanger noen av produsentene at buksene skal vaskes svært forsiktig.

Buksa fra Rag&Bone er til og med merket med at den kun skal vaskes i kaldt vann.

- Vasking i kaldt vann har lite å si for hygienen, men det er selvsagt tungvint å måtte gi ett av plaggene spesialbehandling, sier Ingun Grimstad Klepp, som jobber blant annet med vaskevaner hos Statens institutt for forbruksforskning.

Vi har også av ren nysgjerrighet vasket buksa fra Rag&Bone i 40 grader etter testen. Den krympet ikke.

Elastikk

Hvor elastiske buksene er, påvirkes av hva og hvor mye elastisk materiale produsenten har vevet inn i stoffet.

Ser du på vaskeseddelen står det for eksempel 2% elastan og 98% bomull. Her er elastan materialet som gjør buksene elastiske.

For å gjøre stoffet mer elastisk kan de øke andelen elastan, eller veve inn elastisk polyester i tillegg. Da kan fordelingen være 2% elastan, 6% polyester og 92% bomull.

Vinneren

Acne er vår vinner. Den er myk og komfortabel, samtidig som den tekniske kvaliteten er god. Særlig stoffet har bra kvalitet. 

Det er ellers ingen dårlige bukser i denne testen, konklusjonen er at det er små forskjeller på den beste og den dårligste.

Forskjellene finner du først når du kommer til kassa. Da må du ut med 1500 kroner for den dyreste mens du slipper unna med 500 for den billigste.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning