Fargeanalyse: Hvilke farger kler jeg

Hvilke farger kler du egentlig?

Føler du deg litt blek i den nye kjolen din? Det kan hende du har kjøpt feil farge.

BLODÅRE-TESTEN: For å finne ut av hvilke farger du kler, kan du ty til den såkalte blodåre-testen. - Har blodårene en blå tone, har du en kald hudtone. Er blodårene mer grønnlige, har du en varm hudtone, sier Else Halvorsen, eier og daglig leder av trendstylisten.no.
BLODÅRE-TESTEN: For å finne ut av hvilke farger du kler, kan du ty til den såkalte blodåre-testen. - Har blodårene en blå tone, har du en kald hudtone. Er blodårene mer grønnlige, har du en varm hudtone, sier Else Halvorsen, eier og daglig leder av trendstylisten.no. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

- Generelt er ikke nordmenn så flinke til å bruke farger i hverdagen, sier Tove Steinbo.

Hun har jobbet med fargepsykologi og fargsymbolikk i over 20 år og skrevet boken «Fargene forteller». I tillegg driver hun bloggen fargeneforteller.blogspot.com.

- Den minimalistiske trenden har fått styre i mange år, antakeligvis på grunn av det svært så fargesterke 80-tallet, sier Steinbo.

Else Halvsorsen, eier og daglig leder av trendstylisten.no, er enig:

- Nordmenn kan bli bedre på å bruke mer kontraster i klærne sine. De går mye i plagg som holder en jevn tone og som ikke skiller seg ut, sier Halvorsen.

Frykten for farger

Steinbo har også lagt merke til at den yngre generasjonen synes dette med fargevalg er både vanskelig og skummelt.

- Den nye generasjonen har ikke fått oppleve så mye farger de siste 15-20 årene. Når de ikke har noe forhold til fargebruk i klesveien, kan de lett føle at de skiller seg for mye ut dersom de ikler seg farger.

Kathrine Kristiansen, interiørdesigner, stylist og personlig shopper, nevner også bosted, i tillegg til alder, som en faktor som kan spille inn på hvor mye farger vi bruker.

- Farger i klær følger gjerne personlighet og selvfølelsen den dagen. Vi ser ofte gladere farger i distriktet, og mer nøytrale farger i fortettede strøk.

- Mange er dessverre redde for å skille seg ut, eller å bli oppfattet som annerledes. Noen kan nok også tenke at de ser større ut dersom de bruker farger. Det er ikke nødvendigvis riktig. Du kan absolutt ha farger på klærne, dersom de sitter riktig etter din fasong, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VARM OG KALD: Britiske Cheryl Cole (til venstre) har en klassisk varm hudtone, og er derfor ekstra fin i varme toner som for eksempel burgunder. Zooey Deschanel har en kald hudtone, og er ekstra fin med kalde farger som for eksempel blå og sterke, klare toner.
VARM OG KALD: Britiske Cheryl Cole (til venstre) har en klassisk varm hudtone, og er derfor ekstra fin i varme toner som for eksempel burgunder. Zooey Deschanel har en kald hudtone, og er ekstra fin med kalde farger som for eksempel blå og sterke, klare toner. Foto: FOTO: Stella Pictures

Et raskt fargevalg

For å raskt finne frem fargene du kler, mener Halvorsen at du kan holde plagget opp til ansiktet og ta en titt i speilet.

Er du varm eller kald?

  • Lys med rosa undertone har en kald hudtone og kler kalde farger.
  • Lys med gul undertone er en varm hudtone og kler varme farger.
  • Lys med olivengrønn undertone kan kle både varme og kalde farger.
  • Medium med rosa undertone har en kald hudtone og kler kalde farger.
  • Medium med gul undertone har en varm hudtone og kler varme farger.
  • Medium med olivengrønn undertone kan kle både varme og kalde farger.
  • Mørk med rosa undertone har en kald hudtone og kler kalde sterke farger.
  • Mørk med gul undertone har en varm hudtone og kler varme sterke farger.
  • Mørk med blå undertone har en kald hudtone og kler kalde sterke farger.

Kilde: Else Halvorsen/Trendstylisten.no.

- Hvis det gir deg en gusten farge og du ser blek og syk ut, er det ikke din farge. Hvis plagget derimot gir deg en glød til ansiktet, er det absolutt en farge du burde gå for.

I tillegg kan du også se på fargen på hud, hår og øyne.

- Har du en lys hud, mørke øyne og mørkt hår, har du en kald hudtone som gjør at du best kler kalde farger som går mot blå toner. Har du derimot en varm hudtone og er lysere i håret, kler du en varm farge, sier Halvorsen.

Men det er også viktig å huske på plaggets snitt.

- Dersom du velger å bruke sterke farger på klær som sitter feil, kan du fremhever det du kanskje ikke er så fornøyd med på kroppen din, sier Kristiansen.

Har du en varm hudtone, kan det derfor være lurt å teste varme farger som har oransje, rødt og gult i seg. Men husk at alle farger, bortsett fra primærfargene gult, blått og rødt, har blitt blandet.

Derfor kan for eksempel en grønn tone være enten kald eller varm, alt ettersom hvor mye blått eller gult den har i seg.

Har du en kald eller varm hudtone?

Selv om kalde og varme toner er en god hjelp når du skal velge ut farger, er det ikke alltid like lett å selv se hva du egentlig er.

- Blodårene på undersiden av håndleddet er fine å se på her. Har blodårene en blå tone, har du en kald hudtone. Er blodårene mer grønnlige, har du en varm hudtone, forklarer Halvorsen og fortsetter:

- Du kan også holde et hvitt ark opp mot et usminket ansikt. Ser huden gul elle gylden ut, har du en varm undertone. Ser den mer kjølig og blå ut, har du en kald undertone.

Å matche hudtonen din med en varm eller kald farge, er som oftest en sikker løsning. Men det er greit å ta med seg at kontraster ofte kan være spennende, og tidvis kan en varm hudtone se enda bedre ut med kalde farger.

FÅ INN FARGEN: Stilikonet Olivia Palermo er vanligvis svært glad i sterke farger som på bildet til venstre. Og fint er det; antrekkene i helsvart og dystre, grå toner gjør veldig lite for henne.
FÅ INN FARGEN: Stilikonet Olivia Palermo er vanligvis svært glad i sterke farger som på bildet til venstre. Og fint er det; antrekkene i helsvart og dystre, grå toner gjør veldig lite for henne. Foto: FOTO: Stella Pictures

Hva fargene gjør med deg

For å finne ut hvilke farger du burde bruke, har ekspertene flere gode triks og råd til det i forhold til hudtone og stil.

Fargesymbolikk

Rød: Lidenskap, styrke, vitalitet, temperament, utålmodighet, instinkt.

Oransje: Livsglede, humor, empati, entusiasme, nytelse, spontanitet.

Gul: Intellekt, logikk, nysgjerrighet, fornuft, kunnskap, elskverdighet.

Grønn: Omsorg, hjelpsomhet, følsomhet, balanse, håp, nestekjærlighet.

Blå: Kommunikasjon, tradisjon, klokskap, ledelse, konservatisme, verdighet.

Indigo: Intuisjon, fantasi, idealisme, sannhet, rettferdighet, spiritualitet.

Fiolett: Kreativitet, visdom, lidenskap, visjoner, fantasi, mystisisme.

Kilde: Tove Steinbo.

Men Steinbo mener du også må se litt vekk ifra hva du liker eller hva trendene dikterer, og først se på hvilke farger du trenger.

Som foredragsholder og fargeekspert, forholder Steinbo seg til fargesymbolikk, som handler om hvilke signaler farger sender til andre, og fargepsykologi, som handler om hvordan farger kan påvirke deg som person.

- Du må vite hvilke signaler fargene sender, og hvilken personlighetstype du selv er, slik at fargen ikke får en negativ effekt på deg.

Hvis du for eksempel er en stresset person med et skikkelig temperament, kan en rødfarge forverre det.

- Den røde fargen sier at du skal komme deg ut å trene, gå på ski, være aktiv, og da stresser du kanskje enda mer. Men hvis du er tilbakeholden og forsiktig, litt sjenert eller tiltaksløs som person, trenger du kanskje rødt for å komme deg opp av godstolen.

Steinbo mener vi ofte glemmer at vi er ulike mennesketyper, som derfor trenger ulike farger. Den farger du liker minst, kan derfor være nettopp den fargen du trenger mest.

- Oransje er livsgledens farge, og fungerer nærmest som en antidepressiva hvis du føler deg litt trøtt og lei. Mens ikke-fargen grått, som for mange er et sikkert valg, er ment til å få oss til å forsvinne i mengden og oppleves derfor som en depressiv tone.

Ifølge Steinbo, har det også blitt utført interiørforskning som viser at arbeidsmiljø med mye grått og hvitt, får folk til å jobbe dårligere, i tillegg til at sykefraværet ofte går opp.

Velg riktig farge til jobbintervju

Når du forstår hvordan fargesymbolikk og fargepsykologi påvirker oss og andre, kan du ifølge Steinbo også bruke dette til din fordel i mange sammenhenger.

- Det er et kjent faktum at emballasjen, og da spesielt fargen på den, er viktig for at et produkt skal selge. Og klærne er en del av menneskets emballasje.

Derfor er Steinbos råd at hvis du for eksempel skal på et jobbintervju i en bank, burde du holde deg til blått, kanskje med innslag av gult, og holde deg langt unna oransje.

- Ifølge mitt system vil en oransje person fremstå som litt useriøs og urolig, mens blått er «bankfargen» – seriøs, konservativ og rolig.

Svart er ikke alltid det beste

- Generelt synes jeg at alle, mer eller mindre, kan gå med svart. Enten som en hovedfarge eller som en kontrastfarge, sier Halvorsen.

Fargepsykologi

Rød: Øker ditt fysiske energinivå. Kan gjøre deg varm, aktiv, stresset, modig, lidenskapelig.

Oransje: Gir humøret et løft, styrker empati og fremmer nytelse både når det gjelder, sex, mat og drikke.

Gul: Hjelper deg å gi slipp på følelseskontroll, skjerper intellektet og hjelper deg å motta kunnskap. (Bruk før og under eksamen.)

Grønn: Er muskelavslappende og kan være god ved hodepine. Roer ned og fremmer balanse.

Blå: Styrker kommunikasjon, gir avkjøling, hvile og ro. Blått er febernedsettende. God mot søvnløshet.

Indigo: Styrker intuisjon. Fargen er god når du ønsker å revurdere din tankemåte og ditt tankemønster.

Fiolett: Gir deg inspirasjon og kreativitet. Styrker dine kunstneriske, filosofiske og åndelige sider.

Kilde: Tove Steinbo fra Tove Steinbo – Dialog.

Forfatter av boken Fargene forteller Om fargenes betydning – symbolsk, psykologiskog estetisk.

- Svart er ikke en farge, men noe de fleste kan bruke innimellom. Ikke alle er like fin i svart, men da kan du justere makeupen litt opp til en spesiell anledning, mener Kristiansen.

Steinbo mener derimot at vi har blitt for mye styrt av motebransjen, og at svart har vært enkelt å ty til.

- Tradisjonelt er svart  sorgens farge, og den ble brukt av de mest puritanske kristne. Men så kom motebransjen inn i bildet og fortalt oss at svart var sexy, elegant og kvinnelig.

Videre forteller Steinbo at i 2005, var 80 prosent av alle klær som ble solgt i Storbritannia svarte.

- Utseendemessig er det mange som ikke kler svart, mens andre gjør det. Svart kan være elegant, men også deprimerende. Derfor anbefaler jeg å kombineresvart med andre farger. Har du en svart drakt, lar du blusen, skjerfet eller smykker ha en god farge.

Farger til våren og sommeren

Selv om du ikke burde følge trendfarger blindt, er det jo alltid fint når de fargene vi selv kler også får ekstra fokus i motebildet.

- Denne våren og sommeren er sterke farger veldig hot, spesielt sterke farger som komplementerer hverandre. Jeg vil si at fargene denne sesongen passer best til kalde hudtoner, sier Halvorsen.

Men er du fortsatt litt forsiktig på fargefronten, og ønsker en myk start inn i fargeverdenen, kan Kristiansen avsløre at også de lysere tonene er riktige i år.

- «White on white» er den store trenden i år. Ulike hvite toner, og lag på lag. Detaljer som hører med er cognacfargede detaljer på sko, belter og vesker – spesielt i kombinasjon med hvitt.

- Ønsker du å bruke sterkere farger er det grønn og korall i alle nyanser som gjelder. Har du et par hvite sneakers og hudfargede pumps eller ballerinasko, har du også sko til ethvert antrekk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning