Hvorfor er størrelser på klær så forskjellige?

Joda, dette er faktisk samme person og samme klesstørrelse

Vi har testet klesstørrelsene i fem ulike motebutikker.

Publisert Oppdatert

Hvilken klesstørrelse bruker du?

Du har sikkert en viss størrelse du identifiserer deg med, men sjansen for at du har prøvd klær i nettopp denne størrelsen som likevel ikke passer er rimelig stor – uansett hva slags stylingtriks du bruker.

Det er lett å bli frustrert i prøverommene, og noen ganger kan man lure på hva klesmerkene egentlig prøver å få oss til å føle.

Men kanskje det ikke er fullt så enkelt for klesmerkene heller?

Nederst i artikkelen finner du Klikk Motes store test av klesstørrelser, hvor åtte plagg fra fem av de største kleskjedebutikkene i Norge har blitt testet av én testperson.

Umulig å fastslå størrelser

Det store spørsmålet er: Hva er egentlig en small eller en ekstra-large?

Et mer komplisert svar skal du nok lete lenge etter.

- Til tross for at det har blitt jobbet med en standardisering av klesstørrelser i Europa i over ti år, også kjent som EN 13402, har ikke dette forsøket på å harmonisere størrelsemerking blitt innført eller påbudt, forklarer tekstilforsker Kirsi Laitala ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Ingun Grimstad Klepp er også tekstilforsker ved SIFO og etnolog (kulturhistoriker red.anm.), og sammen med Laitala to av tre forfattere bak klesstørrelse baserte forskningsrapporter som «Er large stor?» og «Sizes are arbitrary, you can’t trust them».

- Forbrukere har rett i at mange plagg ikke har de størrelser de burde hatt sett i forhold til den måten de er merket. Det vi har undersøkt er bukser (livmål) og her var variasjonen veldig stor. Særlig på store damestørrelser.

Klesbutikkene bestemmer

Klesbutikkene bestemmer altså helt selv hvor store eller små klærne deres er, uavhengig av merkingen.

Og ja, de fleste butikker har veldig forskjellige størrelser, både i forhold til konkurrentene sine, og innad i samme butikk.

For å hjelpe oss å bedre forstå hvordan størrelsemerkingen fungerer i praksis, ba vi klesdesigner og lærer Hild Andresen Bergère ved Esmod klesdesignskole forklare dette litt nærmere:

- Klesdesignstudenter blir presentert for rigide måldefinisjoner. Men disse er også forskjellige fra skole til skole. På Esmod har man franske størrelser som retningslinjer.

Hun forteller at man har tatt høyde for dette her i landet, og kaller franske størrelse 38 for en norsk 36. I tillegg lærer man standard mål som brukes for å gå opp eller ned i størrelse.

- Man har derfor klare retningslinjer å gå etter. Men når man kommer ut i jobb er det stor sannsynlighet for at den nye arbeidsgiveren kan ha divergerende mål og retningslinjer enn de man lærte på skolen, sier Bergère.

STOR FORSKJELL: Buksene i kategorien slengbukser/boot-cut fra de fem forskjellige butikkene var alle i størrelsen M eller 40 - med sprikende resultater.
STOR FORSKJELL: Buksene i kategorien slengbukser/boot-cut fra de fem forskjellige butikkene var alle i størrelsen M eller 40 - med sprikende resultater. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Sjekk hvor klærne er designet

Og det er nettopp her det kan bli spesielt problematisk for norske forbrukere, med en noe lengre og mer robust kroppsbygning enn våre søstre i Sør-Europa.

- Forskjellen mellom kjedebutikkene kan i stor grad forklares med hvor hovedkontoret ligger. Altså om det er et skandinavisk, tysk, sør-europeisk eller et amerikansk merke. Alle disse områdene har sine egne retningslinjer, forteller Bergère.

Dette er kanskje ikke så rart, når man vet at forskjellen i høyde og vekt på gjennomsnittsjenta er stor mellom disse områdene.

- De store merkene har derfor laget konverterer som viser hva originalstørrelsen tilsvarer i et annet marked. Her kommer allikevel tolkningsmuligheten på mål definitivt inn, forklarer Bergère.

Selv om det er lett å bli irritert når et plagg er altfor stort eller for trangt, er det kanskje, så lenge det ikke finnes en lovpålagt målestandard, heller bedre å bli kjent med hvordan størrelsene fungerer i de forskjellige butikkene.

På denne måten kan du i det minste begi deg ut på shopping, vel vitende om at det ikke er din størrelse som har endret seg over natten.

Større størrelser er de vanskeligste

- Mange kleskjeder har sine egne tabeller som ofte er tiltenkt målgruppen som skal bruke klærne. Likevel er der ofte store variasjoner innenfor disse også, ikke bare «størrelsen» i seg selv, men også passformen er viktig, forteller Laitala.

For eksempel må du se på forholdet mellom byste-, midje- og hofte-målene, samt lengden på plagget.

- Dette blir også noe ulikt mellom de ulike størrelsene, da det er vanlig at klær prøves på en «fitmodel» som ofte bruker ganske liten størrelse, for eksempel 36 eller 38. Plagget må så oppskaleres i mønsterkonstruksjon, og da blir det lettere forskjeller i de større størrelsene, forklarer Laitala.

TESTPERSON: Sakens testperson identifiserer seg med størrelse M og 38 i overdel, og M eller 40 i underdel.
TESTPERSON: Sakens testperson identifiserer seg med størrelse M og 38 i overdel, og M eller 40 i underdel. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Klikk Mote tester klesstørrelser

Klikk Mote tok kontakt med seks av de største kjedebutikkene som finnes over hele Norge, og de fleste butikkene var mer en villige til å låne oss klær til testen, og forklare sine egne størrelser og målemetoder.

Den eneste butikken som takket nei, var Cubus.

Mango er også med i testen, men det har ikke vært mulig å få tak i en talsperson fra merket.

For å sjekke klesstørrelser, både mot hverandre innad i samme kjedebutikk og mot hverandre, plukket vi åtte plagg fra butikkene.

Butikkene som er med i testen er Hennes & Mauritz, Zara, Lindex, Mango og Bik Bok.

De åtte plaggene vi har testet er:

 1. Blyantskjørt
 2. Slengbukser eller tillnærmet (enkelte butikker førte ikke slengbukser ved testdagen).
 3. Cargobukser/bomullsbukser eller tillnærmet.
 4. Skinny-jeans
 5. Denimskjorte
 6. Strikkegenser
 7. Hvit T-skjorte
 8. Svart singlet

Testpersonen vår (32 år) fortalte oss før klærne ble plukket, at hun identifiserer seg med størrelse 38 og medium i overdel, 40 eller medium i underdel og 29 tommer i jeans.

Måleverdiene hennes er:

 • Toppen av skuldrene: 46 cm
 • Bysten: 88 cm
 • Midje: 78 cm
 • Hofter 104 cm
 • Innside lår: 86 cm
 • Høyde: 177 cm

Testen, som du kan bla deg gjennom nedenfor, ble utført på samme dag. Plaggene ble fotografert foran, bakfra og fra siden – alle i samme vinkler.

Testpersonens umiddelbare reaksjon til passform, både hvordan klærne føltes og så ut i speilet, ble notert både umiddelbart og etter ti minutter.

Stylingassistent: Lill Sofie Eriksson Wilsberg.

Hennes & Mauritz

Veldig forskjellige størrelser.

Testpersonen har følgende å si om passformen til de åtte plaggene fra Hennes & Mauritz:

Blyantskjørt str. M (kr 199)

- Silhuetten føles litt for avslørende, men det kan ha noe med fargen på skjørtet å gjøre. Plagget føles trangt idet jeg tok det på, men ble bedre etter hvert.

Slengbukser (eller tilnærmet) str. 40 (kr 499)

- I utgangspunktet får jeg ikke glidelåsen igjen, men presser den på meg i løpet av et minutt. Buksen er altfor liten i livet, lommene stikker ut og magen ser større ut enn den er. Minimum to størrelser for liten. Kort i bena. Vanskelig å få av, lite elastisk.

Denne buksen er ikke en klassisk slengbukse, men skal sitte høyt i livet og bredt i bena.

Cargobukser/bomullsbukser, str 40 (kr 249)

- Buksen sitter stramt i linningen, men føles riktig på hofter og ben.

Skinny-jeans, str. 40 (kr 199)

- Jeansen føles stram fra knærne og ned, løs over rumpe og livet. Føler at den sklir ned fra livet. Men ellers behagelig. Ville prøvd en størrelse mindre.

Denimskjorte, str. 38 (kr 249)

- Skjorta sitter utrolig stramt på underarmen, men ikke overarm – noe som føles rart. Jeg ville gått opp én størrelse.

Strikkegenser, str. M (kr 399)

- Denne genseren sitter akkurat som den skal, og som jeg håpet.

Singlet, str. M (kr 49.50)

- Fin basic singlet, denne ville jeg kjøpt – dog er den litt i lengste laget. Sitter litt løst under armene, men kunne ikke være noe mindre på resten.

T-skjorte, str M (kr 49.50)

- Denne sitter som forventet, fornøyd med resultatet. Fint at den er litt løs i armene. Stoffet er litt avslørende.

Kleskjedens kommentarer:

Dette sier Hennes & Mauritz, via presseansvarlig Kristin Fjeld, om sine klesstørrelser:

Hvordan bestemmes måleverdiene på størrelsene deres?

- H&M forholder seg til, og designer klær i henhold til, internasjonale størrelsesguider. Størrelsesguiden vår ligger ute på hm.com. Vi vet at det er et ønske om et bredt utvalg av størrelser, og for å imøtekomme dette går størrelsene våre fra 32-54.

Hvor mange centimeter rundt midjen burde en størrelse M/40 være hos H&M?

- Vår M-størrelse tilsvarer 40/42 og spenner over 76-80 cm i livvidden.

Hvor mange centimeter rundt hofte/midje burde en størrelse 29 i jeans være hos H&M?

- En jeans med tommer 29"-31" tilsvarer en størrelse M, som igjen tilsvarer 100-104 cm i hoftemål og 76-80 cm i livvidde.

Opplever H&M at kunder ofte går opp, ned eller treffer den størrelsen de selv tror de?

- Vi er svært opptatt av å tilby en god bredde i konsepter og ulike modeller. Folks egne preferanser legger også føringer for hvordan man ønsker at et plagg skal sitte, og dette påvirker igjen om man eventuelt velger å gå opp eller ned i størrelse. Så vi opplever at dette varierer fra person til person.

Retter klærne fra H&M seg mot en spesifikk aldersgruppe og kroppsfasong?

- H&M henvender seg til alle i alle aldersgrupper.

Har H&M endret på størrelsene sine de siste ti årene , i så fall hvorfor?

- Motebildet er stadig i endring og kan variere i forhold til for eksempel en vid eller smal silhuett, men størrelsene våre er konstante. Vi forholder oss til de samme internasjonale størrelsesguidene som for ti år siden.

Oppsummering

Testpersonens måleverdier skal i utgangspunktet passe overens med merkets egne størrelseguide, men opplever fortsatt at enkelte plagg er for små, og et er for stort.

Tre av plaggene sitter helt perfekt, de er alle basic overdeler.

Testpersonen legger merke til at spesielt trendplaggene var ekstra små ved prøving.

Forbrukere burde forvente at man kanskje må gå opp en størrelse ved en god del plagg, og ned en størrelse ved enkelte plagg.

Zara

Tidvis små størrelser.

Testpersonen har følgende å si om passformen til de åtte forskjellige plaggene fra Zara:

Blyantskjørt, str. M (kr 559)

FOR LITEN: Busken fra H&M i størrelse 40 er for liten i livet og for kort i bena.
FOR LITEN: Busken fra H&M i størrelse 40 er for liten i livet og for kort i bena. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene Foto: FOTO: Produsenten.
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 199).
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 199). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLENGBUKSE (TILLNÆRMET): Størrelse 40 (kr 499).
SLENGBUKSE (TILLNÆRMET): Størrelse 40 (kr 499). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
BOMULLSBUKSER/CARGO-BUKSER: Størrelse 40 (kr 249).
BOMULLSBUKSER/CARGO-BUKSER: Størrelse 40 (kr 249). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SKINNY-JEANS: Størrelse 40 (kr 199).
SKINNY-JEANS: Størrelse 40 (kr 199). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
DENIMSKJORTE: Størrelse 38 (kr 249).
DENIMSKJORTE: Størrelse 38 (kr 249). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 399).
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 399). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SINGLET: Størrelse M (kr 49,50).
SINGLET: Størrelse M (kr 49,50). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 49,50).
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 49,50). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

- Veldig bra passform, godt at den strammet uten å være trang.

Slengbukser, str. 40 (kr 559)

- Jeg trenger nok en størrelse større. Buksen føles trang rundt livet, men god rundt bena. Lange i bena, så kunne nok ikke hatt en større størrelse.

Cargobukser/bomullsbukser (eller tillnærmet), str. 40 (kr 399)

- Veldig løs i livet, ville prøvd en størrelse mindre. Veldig mye elastin.

Skinny-jeans, str. 40 (kr 399)

- Behagelig på bena, men ubehagelig i linningen. Hadde kjøpt jeansen hvis den ikke var så stramme i livet.

Denimskjorte, str. M (kr 399)

- Litt for stram, selv til å være slim-fit. Måtte ha gått opp en størrelse.

Strikkegenser, str. M (kr 399)

- Hadde den hatt normale armer ville jeg kjøpt den. Størrelsen ser ut til å være riktig, men stoffet klumper seg under armer, så det er vanskelig å se om den sitter som den faktisk skal.

Singlet, str. M (kr 179)

- Grei i størrelsen, men litt stor (ikke at den er åpen) i ryggen.

T-skjorte, str M (kr 129)

- Ser ut som en T-skjorte til herre. Litt stram over skuldre, men løs ellers. Litt formløs. Den er en størrelse for liten hvis det er meningen at den skal være baggy.

Kleskjedens kommentarer:

Dette sier Zara, via presseansvarlig Anna Fribergh, selv om sine klesstørrelser:

Hvordan bestemmes måleverdiene på størrelsene deres?

- Våre klesprototyper designes av et kreativt team som tester klærne på levende modeller (bortsett fra ved barneklær) slik at designet kan tilpasses kroppsformen perfekt samtidig som tekstil, karakteristikker, trender og stil kan studeres på kroppen.

Hvor mange centimeter rundt midjen burde en størrelse M/40 være hos Zara?

- Vår M-størrelse tillsvarer 40/42 og måler mellom 70-76 i midjen.

Hvor mange centimeter rundt hofte/midje burde en størrelse 29 i jeans være hos Zara?

- Zara benytter seg ikke av tommer på jeans.

Opplever Zara at kunder ofte går opp, ned eller treffer den størrelsen de selv tror de?

- Zara sin målestandard skaper et balansert forhold mellom bysten, midjen, hoftene osv. og måleenhetene våre.

Har Zara endret på størrelsene sine de siste 10 årene og i så fall, hvorfor?

- Zara har fulgt de samme målestandardene (de samme som brukes mest i tekstilindustrien) siden oppstart i 1975.

- Når det gjelder klærne som testpersonen har prøvd, er det relevant å huske på at mange av klærne var i slim og skinny-modeller, eller laget av elastiske tekstiler. Dette er elementer som man også må ta hensyn til under designmønsterutviklingen.

Oppsummering

Testpersonens måleverdier er i utgangspunktet litt større enn merkets egne størrelseguide, men opplever fortsatt at enkelte plagg er for store eller elastiske – dog er mesteparten hakket for smått. Sistnevnte passer til kleskjedens egen merkning.

Kun ett av plaggene sitter perfekt, nemlig blyantskjørtet.

Testpersonen legger merke til at fordelingen av stoff utover kroppen er litt merkelig til tider.

Forbrukere burde forvente at man kanskje må gå opp en størrelse ved en god del plagg, og ned en størrelse ved enkelte, spesielt elastiske plagg.

I tillegg vil enkelte plagg tidvis ikke passe, uansett størrelse, på grunn av tekstilfordelingen.

Merk! Zara er et spansk klesmerke, og er i Sør-Europa kjente for å ha litt romsligere plagg enn andre klassiske kjedebutikker fra området.

Lindex

Her kan man trygt gå ned i størrelsen.

Testpersonen har følgende å si om passformen til de åtte forskjellige plaggene fra Lindex:

Blyantskjørt, str. M (kr 199)

- For å få en mer oppstrammende effekt ville jeg gått ned en størrelse, ellers ok.

LITT LITEN: Buksen fra Zara i størrelse 40 er en anelse for liten.
LITT LITEN: Buksen fra Zara i størrelse 40 er en anelse for liten. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene Foto: FOTO: Produsenten.
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 599).
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 599). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLENGBUKSE: Størrelse 40 (kr 559).
SLENGBUKSE: Størrelse 40 (kr 559). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
BOMULLSBUKSER/CARGO-BUKSER: Størrelse 40 (kr 559).
BOMULLSBUKSER/CARGO-BUKSER: Størrelse 40 (kr 559). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SKINNY-JEANS: Størrelse 40 (kr 399).
SKINNY-JEANS: Størrelse 40 (kr 399). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
DENIMSKJORTE: Størrelse M (kr 399).
DENIMSKJORTE: Størrelse M (kr 399). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 399).
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 399). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SINGLET: Størrelse M (kr 179).
SINGLET: Størrelse M (kr 179). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 129).
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 129). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Slengbukse/bootcut, str. 40 (kr 349)

- Her ville jeg gått ned en størrelse, kunne prøvd å gå ned to størrelser faktisk. Veldig elastisk, sklir litt nedover. Litt kort i bena.

Cargobukser/bomullsbukser, str M (kr 199)

- Denne hadde en rar passform, stram i livet, men løs i fronten. Vet ikke om jeg kunne gått hverken opp eller ned i størrelse.

Skinny-jeans, str. 29/32, (kr 199)

- Buksen sitter altfor stramt i livet, helt ok i bena på grunn av elastin. Ville gått opp til størrelse 30, kanskje 31.

Denimskjorte, str. 38 (kr 299)

- Riktig størrelse og sitter fint, men litt kort i ermene. Men det er kanskje meningen?

Strikkegenser, str. M (kr 249)

- Genseren er veldig god, sitter som forventet. Merker etter en stund at den dog er litt stram over skuldre.

Singlet, str. M (kr 79.50)

- Fin passform, men litt stram. Ville gått opp en størrelse slik at den ikke er så tight.

T-skjorte, str. M (kr 99)

- Denne sitter som forventet; stramt, men ikke for stramt. Fin passform og lengde. Klassisk som en t-skjorte som passer fint til å ha under andre plagg.

Kleskjedens kommentarer:

Dette sier Lindex, via presseansvarlig Kaisa Lyckdal, selv om sine klesstørrelser:

Hvordan bestemmes måleverdiene på størrelsene deres?

- I Lindex bruker vi en europeisk standard, EN 13402. I tillegg har vi virkelige mennesker som prøver hvert plagg, og gir oss feedback på hvordan klærne føles kroppen.

Hvor mange centimeter rundt midjen burde en størrelse M/40 være hos Lindex?

- Vår M-størrelse tilsvarer 40/42 og spenner over 76-80 cm i midjen.

Hvor mange centimeter rundt hofte/midje burde en størrelse 29 i jeans være hos Lindex?

(Lindex har ikke svart på dette spørsmålet, men merket oppgir ikke jeansstørrelser i tommer i størrelsesguiden sin på nett.)

Opplever Lindex at kunder ofte går opp, ned eller treffer den størrelsen de selv tror de er?

- Vi har en bred størrelseskurve, og jobber aktivt for å tilfredsstille våre kunders ulike kroppsfasonger.

Retter klærne fra Lindex seg mot en spesifikk aldersgruppe og kroppsfasong?

- Vår målgruppe er kvinner 30+, med alt det innebærer, kanskje barn, etc.

Har Lindex endret på størrelsene sine de siste ti årene og i så fall, hvorfor?

- Som sagt, følger vi bransjens standarder hvert år.

Oppsummering

Testpersonens måleverdier skal i utgangspunktet passe overens med merkets egne størrelseguide, men opplever fortsatt at endel plagg er for store, og et par er for små eller feil i passformen generelt.

Tre av plaggene sitter helt perfekt, de er alle basic overdeler.

Testpersonen legger merke til at spesielt underdelene er ekstra romslige i forhold til størrelsen.

Forbrukere burde forvente at man kanskje må gå ned en størrelse på underdeler, og ned en størrelse ved enkelte overdeler.

Mango

Veldig små bukser.

Testpersonen har følgende å si om passformen til de åtte forskjellige plaggene fra Mango:

Blyantskjørt, str. M (kr 299)

- Skjørtet er en størrelse for liten, minst, i forhold til splitten som strekkes. Elastinen hjelper noe, men ikke nok.

Slengbukse, str. 40 (kr 399)

FOR STORE: Buksen fra Lindex i størrelse 40 er en størrelse for stor.
FOR STORE: Buksen fra Lindex i størrelse 40 er en størrelse for stor. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene Foto: FOTO: Produsenten.
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 199).
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 199). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SKINNY-JEANS: Størrelse 29"/32 (kr 199).
SKINNY-JEANS: Størrelse 29"/32 (kr 199). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
BOMMULSBUKSER/CARGO-BUKSER: Størrelse M (kr 199).
BOMMULSBUKSER/CARGO-BUKSER: Størrelse M (kr 199). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLENGBUKSER/BOOTCUT-JEANS: Størrelse 40 (kr 349).
SLENGBUKSER/BOOTCUT-JEANS: Størrelse 40 (kr 349). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
DENIMSKJORTE: Størrelse 38 (kr 299).
DENIMSKJORTE: Størrelse 38 (kr 299). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 249).
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 249). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SINGLET: Størrelse M (kr 79,50).
SINGLET: Størrelse M (kr 79,50). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 99).
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 99). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

- Ser veldig pen ut, men sitter veldig ubehagelig i linningen. Klarer ikke å sette meg ned med buksen på. Ville gått opp en størrelse.

Cargobukser/bomullsbukser, str. M (kr 299)

- Disse er altfor trange og skjærer inn i huden ved linningen.

Skinny jeans, str. 40, (kr 349)

- Altfor små, skjærer inn i huden i linningen. Kjempeubehagelige å ha på i livet! For trange i knær og legger også. Må opp en, kanskje to størrelser.

Denimskjorte, str. M (kr 299)

- Litt stram, litt kort, rett og slett litt liten.

Strikkegenser, str. M (kr 349)

- Fin passform, men stram nederst på armene, rundt håndleddet. Litt kort, men slik modellen skal være.

Singlet, str. M (kr 79)

- Altfor stram, lite flatterende. Ville gått opp en størrelse. Fin lengde.

T-skjorter, str. M (kr 99)

- God passform, ville ha kjøpt den, loose-fit og behagelig å ha på.

Kleskjedens kommentarer:

Klikk Mote har ikke lykkes i å få tak i en talsperson fra Mango som kan svare på våre spørsmål.

Mango sin egen størrelsesguide finner du her.

 • Størrelse M blir 40/42 og skal være 72cm-78cm i midjen.
 • Mango oppgir ikke jeansstørrelser i tommer.

Oppsummering

Testpersonens måleverdier er i utgangspunktet litt større enn merkets egne størrelseguide, men opplever at dette passer god overens med merkets egne størrelsesguide.

Kun ett av plaggene sitter perfekt, den løse t-skjorten.

Testpersonen legger merke til at spesielt midjen en stram, mens bysten er løsere, noe som også stemmer overens med merkets egne størrelsesguide.

Forbrukere burde forvente at en del overdeler er designet for smale midjer og hakket større byster, mens buksene generelt er små i størrelsene. 

Merk! Mango er et spansk klesmerke, og er i Sør-Europa kjente for å ha litt trangere plagg enn for eksempel Zara.

Bik Bok

Ikke for de over 25 år.

Testpersonen har følgende å si om passformen til de åtte forskjellige plaggene fra Bik Bok:

Blyantskjørt, str. M (kr 199)

- Myk linning og behagelig, ser ut til å passe (eller skal den være løsere?).

Slengbukse/bootcut, str M (kr 599)

- Får ikke buksen på en gang! Jeg har andre jeans fra samme merke (Never Denim) i størrelse medium og type superflex, som nesten er for stor. Men her ville jeg gått opp 2-3 størrelser. Kort i bena også.

MERK! Klikk Mote testet samme bukse på en testperson som identifiserer seg selv med størrelsene 36/S/27". Som vist på bildet under sitter buksen perfekt på henne.

EN STØRRELSE FOR LITEN: Buksen fra Mango i størrelse 40 er litt for stram i linningen.
EN STØRRELSE FOR LITEN: Buksen fra Mango i størrelse 40 er litt for stram i linningen. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene Foto: FOTO: Produsenten.
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 299).
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 299). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLENGBUKSER: Størrelse 40 (kr 399).
SLENGBUKSER: Størrelse 40 (kr 399). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
BOMULLSBUKSER/CARGO-BUKSER: Størrelse M (kr 299).
BOMULLSBUKSER/CARGO-BUKSER: Størrelse M (kr 299). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SKINNY-JEANS: Størrelse 40 (kr 349).
SKINNY-JEANS: Størrelse 40 (kr 349). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
DENIMSKJORTE: Størrelse M (kr 299).
DENIMSKJORTE: Størrelse M (kr 299). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 349).
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 349).
SINGLET: Størrelse M (kr 79).
SINGLET: Størrelse M (kr 79). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 99).
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 99). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Cargobukser/bomullsbukser (tillnærmet lik), str. M (kr 299)

- Dette er det jeg kaller «pølseskinn». Buksen går på etter mye om og men. Ville gått en størrelse opp. Buksen graver seg nesten inn i huden. Vonde og ubehagelig i leggene.

Skinny jeans, str. M (kr 599)

- Får ikke glidelåsen igjen. Stretchy overalt, og sitter derfor fint, men mangler elastisitet i linningen.

Denimskjorte, str. M kr 349

- Altfor stram over byste, albue og underarm. Ellers sitter den løst, slik den skal være.

Strikkegenser, str. M (kr 399)

- Sitter fint på overkroppen, slik som forventet.

Singlet, str. M (kr 99)

- Helt DRØYT liten, ville gått opp to størrelser. Den er kjempestram og gnager under armene.

T-skjorte, str. M (kr 129)

- Superdigg og behagelig, ville kjøpt den selv. God over armene, passe løs, men fortsatt feminin form. Fin lengde.

Kleskjedens kommentarer:

Dette sier Bik Bok, via presseansvarlig René Høgsted, selv om sine klesstørrelser:

Hvordan bestemmes måleverdiene på størrelsene deres?

- Konkret kan vi si, at alle plagg prøves på en prøvemodell (fysisk person) som holder den europeiske målestandarden.

Hvor mange centimeter rundt midjen burde en størrelse M/40 være hos Bik Bok?

- Vår M-størrelse tilsvarer størrelse 38 og ligger på cirka 78 cm i midjen.

Hvor mange centimeter rundt hofte/midje burde en størrelse 29 i jeans være hos Bik Bok?

- Buksene våre merket med medium, er en størrelse 38, som igjen er 74 cm i livvidden. Målet rundt hofte er derimot ikke så enkelt å svare på, da dette kan være flere forskjellige mål som det refereres til.

Opplever Bik Bok at kunder ofte går opp, ned eller treffer den størrelsen de selv tror de er?

(Bik Bok har ikke svart på dette spørsmålet)

Retter klærne fra Bik Bok seg mot en spesifikk aldersgruppe og kroppsfasong?

- Bik Bok henvender seg til jenter i alderen 16-25 år. Det innebærer at utvikling av kroppen er på forskjellige stadier i målgruppen – og at vi finner alle kroppsfasonger i denne målgruppen.

Har Bik Bok endret på størrelsene sine de siste ti årene og i så fall, hvorfor?

- Bik Bok har de siste årene jobbet for å standardisere våre størrelser på tvers av varegrupper etter Europeisk målestandard – dette er en jobb som fortsatt pågår og som man aldri riktig kan avslutte. Verden forandrer seg og Bik Bok må følge med i den forandring.

- Bik Bok sine klær retter seg ikke mot en spesiell kroppsfasong, hvilket denne testen bærer preg av – men vi kan bli bedre i fremtiden til å merke hva som er slim, regular og loose-fit for å guide kunden. Dette er et prosjekt som det jobbes med, men som ikke vil være på plass før våren 2016.

Oppsummering

Testpersonens måleverdier er i utgangspunktet mest innenfor merkets størrelsesguide, men også tidvis under og tidvis over.

Kun to av plaggene sitter perfekt, den løse T-skjorten og strikkegenseren.

Testpersonen legger merke til at spesielt midjen og ryggen virker mindre hos merket, og at størrelsene virker mindre enn hun husker at butikken førte før.

Voksne forbrukere burde forvente å gå opp i størrelse hos merket, mens yngre eller veldig petite jenter antakeligvis passer bedre inn i tekstilfordelingen.

FOR LITEN: Buksen fra Bik Bok i størrelse M er altfor liten.
FOR LITEN: Buksen fra Bik Bok i størrelse M er altfor liten. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene
TEST AV KLESSTØRRELSER: Åtte forskjellige plagg blir testet fra fem forskjellige kleskjedebutikker for å teste størrelsene Foto: FOTO: Produsenten.
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 199).
BLYANTSKJØRT: Størrelse M (kr 199). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLENGBUKSER: Størrelse M (kr 599).
SLENGBUKSER: Størrelse M (kr 599). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
BOMULLSBUKSER/CARGO-BUKSE (ELLER TILLNÆRMET): Størrelse M (kr 299).
BOMULLSBUKSER/CARGO-BUKSE (ELLER TILLNÆRMET): Størrelse M (kr 299). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SKINNY-JEANS: Størrelse M (kr 599).
SKINNY-JEANS: Størrelse M (kr 599). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
DENIMSKJORTE: Størrelse M (kr 349).
DENIMSKJORTE: Størrelse M (kr 349). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 399).
STRIKKAGENSER: Størrelse M (kr 399). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SINGLET: Størrelse M (kr 99).
SINGLET: Størrelse M (kr 99). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 129).
T-SKJORTE: Størrelse M (kr 129). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning