Perfekte jeans

Denne jeansen passer alle

Det er lett når du vet hvordan du bør lete!

PERFEKTE JEANS: Det kan være vanskelig å finne jeans som sitter som de skal, og det er ikke så rart når man vet at det finnes utallige modeller og passformer.
PERFEKTE JEANS: Det kan være vanskelig å finne jeans som sitter som de skal, og det er ikke så rart når man vet at det finnes utallige modeller og passformer. Foto: FOTO: Carlings
Publisert Oppdatert

Det kan være ekstremt vanskelig å finne frem i den store, blå jungelen.

Det finner jo utallige variasjoner i form av vask, farge, plassering og størrelsen av lommene, plassering av yoken (som er ekstremt viktig), høyden av livet, etc.

Men fortvil ikke, den perfekte jeansen er innen rekkeviddet!

Finn din kroppsform

- Ofte begrenser man seg selv når man skal kjøpe nye jeans, sier Deniel Lagerhorst, innkjøper hos Carlings.

- Hvis du har en bestemt mening om hva du tror du skal ha, utelukker du flere alternativer som ofte kan være den perfekte jeansen til akkurat din kropp, legger han til.

For det er nettopp det som er hele hemmeligheten, du bør vite hva slags kroppsform du har hvis du skal lykkes i jakten etter den perfekte jeansen.

- For å finne den perfekte jeansen, må du først og fremst finne ut hva slags kroppstype du er – det er helt avgjørende, mener Camilla Dam, designer hos jeansmerket Five Unit.

Under har vi samlet typiske kroppsfasonger og «problemområder» mange jenter tenker over når de shopper, og jeansekspertene tipser om hvilke type jeans du bør lete etter ut ifra dette.

Prøv flere ulike modeller

De aller fleste har allerede et par favorittjeans hengende i skapet. Et godt tips da er å finne ut hvorfor akkurat disse har blitt din favoritt.

Sett av tid når du skal prøve jeans. Det er som nå du skal til frisøren; den beste klippen tar ikke fem minutter.
Deniel Lagerhorst, innkjøper hos Carlings.

- Spør deg selv hva det er du liker best med dem. Er det passformen, kvaliteten på denimen eller en spesiell detalj? Når du har funnet ut av dette, er det ofte enklere å finne din nye favorittjeans, sier Martin Gustaffson, product manager og designer hos Never Denim.

Lagerhorst er enig i at det kan være lurt å ha en idé om hva man vil ha, men mener at du likevel bør være fleksibel og villig til å prøve andre alternativer – både ulike modeller og jeansmerker.

- Det er ikke alltid fargen eller merket er det avgjørende. For å finne den perfekte jeansen, er kvaliteten og passformen det aller viktigste , mener han.

God kvalitet viktig

For vi stiller jo veldig høye krav til jeansen vi kjøper, gjerne mye mer enn andre plagg. Vi bruker jo jeans relativt ofte, og da er det alfa omega at kvaliteten er bra.

- Det lønner seg ofte å betale litt mer for å få en bedre kvalitet, sier Gustafsson.

I tillegg er det lurt å ha god tid når du er på jakt etter den nye drømmebuksen.

- Det beste tipset jeg kan gi, er at det er veldig viktig å sette av litt tid når du skal prøve jeans, råder Lagerhorts.

- Det er som når du skal til frisøren; den beste klippen tar ikke fem minutter, legger han til.

Han mener også at det er lurt å be om hjelp fra personalet i butikken når du er på leting etter den perfekte jeansen.

Kan vide seg ut en størrelse

En av de største tabbene folk gjør når de kjøper seg nye jeans, er at de kjøper en størrelse for stor.

PASSER ALLE: Ifølge jeansdesigner Camilla Dam bør man velge en svart jeans med middels høyt liv og stretch hvis man er usikker på hva man passer.
PASSER ALLE: Ifølge jeansdesigner Camilla Dam bør man velge en svart jeans med middels høyt liv og stretch hvis man er usikker på hva man passer. Foto: FOTO: Nelly.com

- Jeans er laget av bomull, og siden bomull er et levende materiale som forandrer seg, kommer jeansen til å forme seg etter kroppen din og vide seg ut – gjerne opp mot en størrelse, opplyser Lagerhorst.

Det er derfor viktig at du tar høyde for dette når du kjøper nye jeans. Husk også at jo mer press buksen får, desto mer vil den vide seg ut.

- De områdene som utsettes mest, er områdene rundt rumpe og lår, samt knærne. Har du litt løsere jeans som sitter nede på hoften, vil du også oppleve at midjen kommer til å vide seg ut en del, forteller Lagerhorst.

Har buksen en smal passform, er det viktig at jeansen har en god stretchkvalitet slik at den legger seg fint etter kroppen.

- Det er viktig at det ikke virker som om stretchen blir løs og mister form, sier Gustafsson.

Ikke følg motebildet

Dam fraråder at man følger dynamikken i motebildet når du kjøper nye jeans.

Et sikkert valg til de fleste kroppstyper er en svart, medium rise jeans med stretch.
Camilla Dam, designer hos jeansmerkene Five Unit.

- Da ender du bare opp med et par trendbaserte jeans som kanskje ikke komplimenterer kroppstypen din, sier hun.

Hun mener det aller viktigste er å velge et par jeans som får deg til å føle deg komfortabel og lekker.

- Er det nytt for deg å kjøpe jeans, er et sikkert valg til de fleste kroppstyper en plain, svart, medium rise jeans med stretch, forteller Dam.

En jeans med mellomhøyt liv passer til de fleste kvinner, og er mer eller mindre tidløs. Dette vil med andre ord være et sikkert valg hvis du er i tvil om hvilken bukse du skal ha.

Vasken på buksen har også mye å si for hvordan buksen ser ut på din figur.

- Er jeansen mørk og ensfarget ser man ofte mindre og slankere ut, men en lys, slitt jeans vil fremheve mer former på kroppen, forteller Lagerhorst.

Stor rumpe

Her er tipsene som både forminsker og fremhever bakdelen din.

Hvis du ønsker å fremheve rumpen din, bør du velge et par jeans som har mellomstore baklommer som sitter lavt – dette vil gi en push-up effekt.

- Du kan derimot forminske rumpen med store lommer som sitter tett mot hverandre, slik at fokuset er i sentrum av rumpen og trekkes vekk fra hoftene, tipser jeansdesigner Camilla Dam.

Deniel Langerhorst hos Carlings er enig, og fraråder at man kjøper et par jeans med små lommer hvis du vil forminske rumpen – det vil bare fremheve.

- Hvis lommene sitter rett på, altså ikke høyt eller lavt, så forminsker man ofte rumpen, forteller han.

I tillegg bør du unngå bukser som ikke har baklommer hvis du vil at rumpa skal se mindre ut.

Liten rumpe

Rådene som gir deg en fyldigere bakende.

FRA VENSTRE: Cheap Monday High Spray, kr 399. Diesel Skinzee, kr 1099. Levis Moon Dance, kr 749. BLK DNM WJ580101, kr 1495.
FRA VENSTRE: Cheap Monday High Spray, kr 399. Diesel Skinzee, kr 1099. Levis Moon Dance, kr 749. BLK DNM WJ580101, kr 1495. Foto: FOTO: Nelly.com, Carlings

Har du en liten rumpe som du gjerne vil at skal se litt fyldigere ut, bør du velge et par jeans som har baklommer som er plassert slik at man får fokuset bort fra bena og opp mot rumpen og hoftene.

- Hvis du gjerne vil at rumpen din skal se fyldigere ut og som om den har mer form, skal du velge en jeans med små lommer som er plassert en anelse fra hverandre, råder jeansdesigner Camilla Dam.

Deniel Langerhorst hos Carlings er delvis enig:

- Alle typer størrelser på lommene kan være bra, men det viktigste er at de er litt lavt plassert slik at rumpen får en push-up-effekt, sier han.

Husk at altfor store lommer derimot kan skjule fremfor å fremheve.

Stor mage og/eller love-handles

Ekspertene avslører hvordan du kan skjule mage og unngå muffin-top.

Hvis du har stor mage, kan du velge et par jeans som er smale i bena og litt løsere rundt hoftene.

FRA VENSTRE: 2. Lee Jade Slim Fit, kr 899. edc, kr 499. Fiveunits Penelope, kr 899. Nudie Thight Long John, kr 1099.
FRA VENSTRE: 2. Lee Jade Slim Fit, kr 899. edc, kr 499. Fiveunits Penelope, kr 899. Nudie Thight Long John, kr 1099. Foto: FOTO: Carlings, produsenten

- Dette vil skape fokus på de slanke bena dine og ikke magen, forteller jeansdesigner Camilla Dam.

Har du såkalte love-handles og ønsker å unngå den berømte muffin-top'en, mener hun at du bør gå for et par jeans med mellomhøyt liv, altså en normal høyde.

- Det kan være verdt å tenke på at en høy midje holder bedre inn enn en lav, kommenterer jeansdesigner Martin Gustafsson.

Deniel Langerhorst hos Carlings stemmer i:

- I de fleste tilfeller er det best med en jeans som er rett i livet, og at den har et normalt eller høyt liv, sier han.

Velg også gjerne et par bukser som har stretch som ikke graver seg inn i huden, og gå for en bukse som har en linning som går over hoftebena dine –  da er det lettere å gjemme unna the love-handles.

- Hold deg unna jeans med lavt liv da disse vil fremheve love-handles'ene dine, sier Dam.

Langerhorst er enig, og legger til at man bør unngå bukser som har innsvinget eller kurvet liv.

Høy og tynn

De beste tipsene for deg som er høy og rett - enten du vil fremheve dette eller får mer former.

Ifølge Deniel Langerhorst hos Carlings, bør du velge bukser ut ifra hva du ønsker å fremheve.

- Vil du vise frem hvor høy og tynn du er, velger du et par mørke jeans med sømmer i en kontrastfarge, tipser han.

FRA VENSTRE: Denim & Supply Ralph Lauren High Rise Skinny, kr 995. Bik Bok High Mari, kr 599. Lee Scarlett Velvet Blue, kr 799. Fiveunits Jolie, kr 899.
FRA VENSTRE: Denim & Supply Ralph Lauren High Rise Skinny, kr 995. Bik Bok High Mari, kr 599. Lee Scarlett Velvet Blue, kr 799. Fiveunits Jolie, kr 899. Foto: FOTO: Nelly.com, produsenten

Lyse, slitte jeans vil derimot gjøre at man ser fyldigere ut, og trekke øynene mot underkroppen.

Ønsker du mer former, bør du også velge en bukse med lavt liv som har baklommer som sitter litt lavt.

I tillegg kan man gå for et par blå jeans i ulike vasker med sømmer i kontrastfarge.

- Det kan også være fint med et par jeans som er skinny over rumpen og lårene, men som er slim eller straight i bena, sier Lagerhorst.

- Bukser med høyt liv passer til dem som har rett form, og ønsker mer hofter samt en mer synlig midje, sier jeansdesigner Camilla Dam.

Hun forteller videre at en slim fit-jeans med høyt liv også vil fremheve dine kvinnelige former og komplimentere høyden din.

Lagerhorst anbefaler at du velger et par bukser som er rett i linningen da disse vil sitte godt på jenter med lite hofter.

Lav

Her er rådene som gir deg litt mer høyde.

Jeansdesigner Martin Gustafsson anbefaler en straight leg til lave jenter som ønsker å se høyere ut.

- En bukse med flare vil bare gjøre at man ser kortere ut, forteller han.

- Slim fit-busker med høyt liv er bra til kvinner med korte ben fordi buksen kan få bena til å sen lengre ut, sier jeansdesigner Camilla Dam.

FRA VENSTRE: Lee Toxey, kr 799. G-Star Lynn Mid Skinny, kr 899. Diesel Skenzee Low Superskinny Fit, kr 1199. Levis High Rise Skinny, kr 999.
FRA VENSTRE: Lee Toxey, kr 799. G-Star Lynn Mid Skinny, kr 899. Diesel Skenzee Low Superskinny Fit, kr 1199. Levis High Rise Skinny, kr 999. Foto: FOTO: Carlings, produsenten

Deniel Langerhorst hos Carlings er enig, men understreker at det er viktig å finne et par bukser som har riktig lengde på bena.

- Det finnes også noen jeans hvor framlommene er ekstra høyt plassert, noe som vil gi en illusjon av at bena er lengre, forteller han.

Kraftige lår og/eller brede hofter

Ekspertene tipser om hvordan du kan se smalere ut.

Deniel Langerhorst hos Carlings sier at det absolutt beste du kan velge hvis du ønsker å se smalere ut, er et par jeans som er mørkeblå eller svarte.

- Man bør derimot unngå veldig lyse og slitte jeans, spesielt de med store områder med slitt effekt på lårene, sier han.

Dette kan nemlig gjøre at lårene dine ser kraftigere ut.

Han mener at man kan bruke flere ulike passformer, for eksempel funker slim eller skinny jeans fint.

FRA VENSTRE: Levis Hi Rise Skinny, kr 995. Replay Vicky Straight, kr 1599. Lee Skyler, kr 899. Levis Demi Regular Fit, kr 899.
FRA VENSTRE: Levis Hi Rise Skinny, kr 995. Replay Vicky Straight, kr 1599. Lee Skyler, kr 899. Levis Demi Regular Fit, kr 899. Foto: FOTO: Nelly, Carlings, produsenten

Jeansdesigner Camilla Dam anbefaler kvinner med brede hofter å lete etter et par jeans med store baklommer.

- Lommene må gjerne være plassert forholdsvis horisontalt og høyt oppe på rumpen, sier hun.

Hun understreker at det samtidig er viktig at baklommene ikke sitter altfor langt vekk fra hverandre.

- Da holder øynene fokuset på sentrum av rumpen, og vekk fra de ytterste punktene på hoftene dine, forteller Dam.

Jeansdesigneren anbefaler også at man går for et par bukser som er stramme nede og litt løsere omkring hoften.

- Velg også et par jeans med sømmer som går fra hoften og inn mot knærne. Dette gir fokus mot sentrum og øynene vil søke innover, noe som har en slankende effekt, forteller Dam.

Har du mye hofter, anbefaler Lagerhost at du går for en jeans med en kurvet linning. Denne vil sitte bra i korsryggen og gjøre at buksen ikke sklir ned.

FRA VENSTRE: Levis Modern Slight Curve Skinny, kr 999. Dr. Denim Lexy Black, kr 399. 6.MQ Zoul, kr 499. Diesel Skinzee High, kr 999.
FRA VENSTRE: Levis Modern Slight Curve Skinny, kr 999. Dr. Denim Lexy Black, kr 399. 6.MQ Zoul, kr 499. Diesel Skinzee High, kr 999. Foto: FOTO: Carlngs, Nelly.com, produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning