Skjorteermene opp eller ned

Skjorteermene brettet opp eller ikke?

Sier mer om deg enn du kanskje tror.

SKJORTEREGLENE: Du har kanskje lurt på hvorvidt skjorteermene skal rulles opp eller ei. Vi tok spørsmålet til ekspertene.
SKJORTEREGLENE: Du har kanskje lurt på hvorvidt skjorteermene skal rulles opp eller ei. Vi tok spørsmålet til ekspertene. Foto: FOTO: Chris-Eirik Nikolaisen
Publisert Oppdatert

Slik skal skjorta sitte:

1. Skjorta skal følge kroppen pent.

2. Skuldersømmene skal (litt avhengig av modell) slutte på skulderbenet, ikke nede på overarmen eller på skulderen.

3. Mansjetten skal dekke håndleddet, og akkurat nå frem til der tommelen begynner, ikke lengre! Mansjettene skal sitte pent rundt håndleddet, ikke for trangt og ikke for vidt.

4. Du skal få to fingre inn mellom hals og skjortekrage for en behagelig følelse.

5. Skjorteknappene skal ikke sprike, men være lukket, også når du sitter.

6. Skjorta skal heller ikke være så stor at det er masse løst stoff, hverken rundt mage eller på ermene.

Kilde: Gro Mikkelsen, personlig stylist og daglig leder ved Nytt Image.

- En skjorte kan fortelle en hel historie om mannen som har den på seg, sier Gro Mikkelsen. 

Hun har jobbet som personlig stylist i over ni år, i tillegg til å drive bli ny-studioet Nytt Image.

- Passform og materialet på skjorta sier mye. Dersom plagget sitter pent på kroppen og passer i både lengde og bredde, tyder det på at han er en som vet hva han holder på med, og er opptatt av hva han har på seg, sier Mikkelsen.

Oppbrett eller ei?

Men det er ikke bare passformen på skjorta som er med på å sende ut ulike signaler, mener hun. Også skjorteermene, og hvorvidt de er brettet opp eller ikke, kan uttrykke en hel del.

Dette er et spørsmål gutta har en tendens til å stille seg selv i det de er på vei ut døra: «Skjorteermene brettet opp eller ei?».

Ifølge stylist Eirik Mogseth finnes det ingen faste regler du må følge, men understreker at det er en del retningslinjer som kan være greie å ha i bakhodet.

- Personlig er jeg en mer oppbrettet skjortetype som liker en avslappet look. Du må selvfølgelig finne ut hva du liker best og gå for det, men du bør i hvert fall se an skjorta og hvordan den er konstruert, sier Mogseth.

Han ville holdt seg unna oppbrett på skjorter med mansjettknapper.

- Jeg ville heller ikke brettet opp en veldig klassisk dresskjorte, sier han.

Chris-Eirik Nikolaisen, avdelingsleder for ekvipering hos Ferner Jacobsen er enig.

- En formell skjorte i hvitt eller blått bør heller ikke få en oppbrett i jobbsammenheng eller i møter. Ellers står du ganske fritt, sier Nikolaisen.

Kommer an på skjorta - og anledningen

Margrethe Gilboe, stylist og eier av Norges første stylistagentur, Pudder Agency, mener skjorteermer som ikke er brettet opp skaper et mer formelt og strammere uttrykk sammenlignet med skjorteermer med oppbrett.

Skjortetips!

- Jo billigere skjorte, jo færre sømmer.

- Enkle mansjetter gir et billigere uttrykk enn doble mansjetter.

- Jo grovere skjorta er i stoffet, jo mer uformell er den. Og motsatt.

Kilde: Gro Mikkelsen, personlig stylist og daglig leder ved Nytt Image.

- Sistnevnte gir en mer løs og ledig look, sier Gilboe og fortsetter:

- Oppbrett passer best i en casual setting, og på litt mer hverdagslige og uformelle skjorter som i denim, lin og bomull.

Hun forteller videre at det selvfølgelig kommer an på anledningen.

- Du bretter ikke opp skjorteermene i et bryllup. Så sant det ikke er nachspiel da. Jeg tror heller ikke at man skal starte et formelt møte i Japan med å kaste jakka og brette opp skjorteermene.

Mikkelsen sier seg enig.

- Det er mange måter å gjøre det på som gjør looken riktig så classy. Det er mer klasse over en langermet skjorte som er oppbrettet enn en skjorte med korte ermer.

Slik skal ermene brettes

Det er imidlertid ikke bare å brette i vei dersom du først går for oppbrett, mener Nikolaisen.

TABBEBRETT: - Skjorta bør rulles opp til litt under albuen, slik at brettekanten stopper der. Aldri høyere opp, mener Chris-Eirik Nikolaisen, avdelingsleder for ekvipering hos Ferner Jacobsen, og viser til dette eksempelet som «en tabbebrett».
TABBEBRETT: - Skjorta bør rulles opp til litt under albuen, slik at brettekanten stopper der. Aldri høyere opp, mener Chris-Eirik Nikolaisen, avdelingsleder for ekvipering hos Ferner Jacobsen, og viser til dette eksempelet som «en tabbebrett». Foto: FOTO: Chris-Eirik Nikolaisen

- Skjorta bør rulles opp til litt under albuen, slik at brettekanten stopper der. Aldri høyere opp. Over albuen blir litt for militært i stilen, synes jeg. Klumpete bretter ser aldri pent ut. Vær akkurat passe perfeksjonist her, sier Nikolaisen.

Velger du derimot å ikke brette opp skjorteermene, bør du unngå ermer som dekker for mye av hånden, og rekker midt ned på den.

- Trange skjorter der knappen spriker for mye er heller ikke en høydare. Men andre ord; ikke ta på deg skjorter som er for små eller for store, sier Mikkelsen.

Et nøkkelplagg

Men brett eller ei. Den gode nyheten er at også denne sesongen er skjorta en sikker vinner i guttas garderobe.

- Vårens skjortetrender domineres fortsatt av den smalere skjortevarianten som sitter nokså tett til kroppen, sier Mogseth og forsetter:

- Kombiner den med en kul skinnjakke for en passe rocka look uten at du føler deg for pyntet.

Gilboe nevner også denim og mye mønstre i ulike varianter på skjortefronten denne våren.

- Det samme gjelder freshe farger. Den klassiske, hvite skjorta slår heller aldri feil. Så lenge du husker å stryke den, og kaste unna alle hvite varianter som er gule under armene.

OPPBRETT: OPPBRETT: Oppbrettede skjorteermer gir en mer uformell og avslappet look, og passer perfekt til skjorter i både lin, bomull og denim, mener stylistene. Fra venstre: Zac Efron går for an hverdagslig look med oppbrettede ermer på en åpen skjorte. I midten og til høyre: Ryan Gosling er kjent for å ha en casual klesstil, noe han viser her, med oppbrettede skjorteermer til like under albuen og enkle jeans.
OPPBRETT: OPPBRETT: Oppbrettede skjorteermer gir en mer uformell og avslappet look, og passer perfekt til skjorter i både lin, bomull og denim, mener stylistene. Fra venstre: Zac Efron går for an hverdagslig look med oppbrettede ermer på en åpen skjorte. I midten og til høyre: Ryan Gosling er kjent for å ha en casual klesstil, noe han viser her, med oppbrettede skjorteermer til like under albuen og enkle jeans. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning