Hvordan unngå floker i håret

Trikset som gir rett og blankt hår på sekunder

Fysikeren forklarer hvorfor.

FØR OG ETTER: Til venstre: Håret har samlet seg til en typisk vinterfloke som er vanskelig å få ut uten å dra med seg halve manken. Til høyre: Etter et par runder med det hjemmelagde flokemiddelet og et par børstestrøk, var håret både blankt, flokefritt og glansfullt.
FØR OG ETTER: Til venstre: Håret har samlet seg til en typisk vinterfloke som er vanskelig å få ut uten å dra med seg halve manken. Til høyre: Etter et par runder med det hjemmelagde flokemiddelet og et par børstestrøk, var håret både blankt, flokefritt og glansfullt. Foto: FOTO: Giannis Pantelantonakis
Publisert Oppdatert

Slik gjør du:

- Velg en passende flaske med spraymulighet, gjerne en i reisestørrelse.

- Hell i en til to spiseskjeer med favorittbalsamen din (avhengig av hvor sterk blanding du vil ha).

- Fyll resten av flasken med varmt vann. Dette hjelper balsamen å blande seg raskt og lett med vannet, slik at den ikke klumper seg i bunnen av flasken.

- Bland i et par dråper olje om du ønsker det. Rist godt!

- Spray blandingen i tørt hår for å få opp flokene, eller i håndkletørt hår som en leave in-balsam. Enten du går for det ene eller andre vil håret bli både flokefritt, glatt og skinnende.

De kommer snikende så fort gradestokken synker og skjerfet må tulles tett rundt halsen.

Vi snakker selvfølgelig om flokene.

- Håret består av 70 prosent protein og 30 prosent fuktighet. En del av denne fukten har en tendens til å forsvinne når lufta blir kald og tørr, særlig dersom du har et litt tørt hår fra før, sier Agnes Marie Gulbrandsen.

Hun er frisør og eier av salongen Gevir i Oslo.

- Det hjelper heller ikke at manken gnikkes mot et skjerf eller en lue, i hvert fall ikke dersom de er laget av syntetiske stoffer. Det resulterer i at hårstråene blir statiske (elektrisk ladet), frastøter hverandre og videre stritter opp i lufta, sier Gulbrandsen.

Hun forteller at denne prosessen ofte ender i at floker oppstår.

- Billig og enkelt

Men det finnes faktisk en løsning, som ikke innebærer å tvinge hårbørsten gjennom manken. I hvert fall om vi skal tro skjønnhetssiden Beautylish.com rett.

De mener nemlig at du kan lage ditt eget flokemiddel.

- Det er billig, og ingrediensene er produkter du allerede har hjemme, skriver nettsiden.

Blandingen består av varmt vann (ikke kokende), to til tre spiseskjeer med balsam og to til tre dråper med essensielle oljer (valgfritt). Dette blandes og helles på en sprayflaske. Spray på håret og dra kammen eller hårbørsten gjennom det.

Gulbrandsen har aldri prøvd blandingen selv, men har tro på at den fungerer som bare det.

- Jeg har aldri gjort noe lignende, men har sett flere på nettet som beskriver dette som en billig og enkel løsning på flokeproblematikken, sier hun.

ALT DU TRENGER: Er en spiseskje, en sprayflaske (gjerne i reisestørrelse som du enkelt kan ta med deg i veska) og en litermåler. Ingrediensene er favorittbalsamen, varmt vann og et par dråper olje, dersom du ønsker det.
ALT DU TRENGER: Er en spiseskje, en sprayflaske (gjerne i reisestørrelse som du enkelt kan ta med deg i veska) og en litermåler. Ingrediensene er favorittbalsamen, varmt vann og et par dråper olje, dersom du ønsker det. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Den viktigste ingrediensen

Også Anja Røyne, fysiker ved Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo og blogger bak hverdagsfysikk-bloggen Anjafysikk.wordpress.com, mener blandingen har noe for seg, og forteller at sprayen vil fungere som en slags tørrsjampo på håret.

Tips til tørt vinterhår!

- For å unngå en tørr manke, kan du vurdere en keramisk hårføner. En slik føner vil ikke varme opp vannmolekylene i håret til kokepunktet slik som en vanlig hårføner gjør, men heller spalte molekylene, igjen og igjen, til de er tørre. Da bevarer du mye fukt i håret.

Kilde: Agnes Marie Gulbrandsen, frisør og eier av salongen Gevir i Oslo.

- Denne sprayen blir som å gi et ekstra påfyll med balsam på hårstråene mellom hårvaskene. Det blir vel egentlig bare som en «hjemmelaget» tørrbalsam, sier hun og fortsetter:

- Det viktigste i denne oppskriften er balsamen. Oljen er nok mest der for å gi god lukt. Balsam inneholder jo molekyler som fester seg til hårstråene og gjør at de glir lettere mot hverandre, og det vil nok gjøre det lettere å gre ut floker, sier hun.

Gulbrandsen sier seg enig, og sammenligner strukturen på håret ditt med en kongle.

- Både vann og sjampo er med på å åpne skjellagene i håret, slik at hårstråene dine ser ut som en sprikende kongle. En slik struktur gjør manken mer utsatt for både floker og slitasje, sier hun og fortsetter:

- Håret ditt har en naturlig pH-verdi på 5,5. Balsam har en lav pH, noe som er med på å lukke hårets skjellag, og dermed glatte det ut. Den er også med på å tilføre næring. Så en olje gjenoppretter, i samme grad som en sjampo, og en balsam lukker skjellagene og sørger for at denne næringen blir der.

FLOKEMIDDEL: Husk å riste flasken godt før du sprayer blandingen i håret. Oljen har en tendens til å skille seg fra vannet, og balsamen kan fort klumpe seg.
FLOKEMIDDEL: Husk å riste flasken godt før du sprayer blandingen i håret. Oljen har en tendens til å skille seg fra vannet, og balsamen kan fort klumpe seg. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Valg av balsam og olje

Det finnes imidlertid utallige balsamer og håroljer. Så hvilke skal man velge?

- Dersom du har olje i blandingen, ville jeg valgt en ren hårolje fremfor en essensiell olje, da disse tilfører næring og inneholder ingredienser som gjenoppbygger proteinene i håret, sier Gulbrandsen.

Velger du en olje i blandingen, bør du også være obs på at denne vil skille seg fra vannet etter en liten stund. Du bør derfor riste flasken godt fra gang til gang, før du påfører innholdet.

- Det er også greit å ha i bakhodet at produkter du kjøper i butikk inneholder konserveringsmidler for lengre holdbarhet. Det vil ikke hjemmelagde produkter ha, om du ikke tilsetter konserveringsmiddel. Produktet vil derfor harskne raskt, så ta en lukttest og bland nye blandinger ofte, sier hun.

Det er også sånn at tørrsjampo fra butikken inneholder mindre vann enn denne oppskriften. 

- Det kan derfor være lurt å la håret tørke litt før du går ut døra, om du sprayer på veldig mye, sier Røyne.

Når det gjelder balsam, bør du først og fremst bruke din egen favoritt. Gulbrandsen mener videre det er særlig én ting til du bør tenke på her:

- Sliter du med en veldig tørr vintermanke, bør du velge en balsam med en lavere pH-verdi enn normalt, sier hun.

Vi testet

Blandingen fungerte akkurat slik både Beautylish.com og ekspertene mente den ville gjøre. Flokene forsvant sekunder etter at flokemiddelet ble sprayet direkte på floken, etterfulgt av et par lette børstestrøk.

At manken ble blankere og lettere å ha med å gjøre resten av dagen, var heller ikke et minus.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning