Vi byttet ut sjampoen med honning

Vi testet honningmetoden

Vi byttet ut sjampoen med honning. - Det skal gi håret masse fuktighet, tipset en leser oss. Det måtte vi selvfølgelig prøve!

HONNINGSVEIS: Hva tror du skjedde da vi byttet ut sjampoen med god, gammeldags honning?
HONNINGSVEIS: Hva tror du skjedde da vi byttet ut sjampoen med god, gammeldags honning? Foto: FOTO: Kristin Edvardsen
Publisert Oppdatert

Honning:

  • Honning fremstilles av honningbier som samler nektar fra blomster.
  • Det finnes både flytende og fast (krystallinsk) honning.
  • Honning inneholder vesentlig vann og sukker, i tillegg til en del andre komponenter - som igjen er i stand til å skille tusenvis av forskjellige honningarter fra hverandre i smak, farge, konsistens og duft.

Kilde: Norges Birøkterlag og Wikipedia

Da jeg fortalte venninner og kollegaer at jeg skulle teste den såkalte «honningmetoden», fikk jeg særlig to kommentarer. Den ene var: «Er ikke det veldig klissete?». Den andre var: «Pass på så du ikke får en bisverm etter deg».

Vel... Bisverm? Nei. Klissete? Ganske.

Slik gikk det da vi, i hele tre uker, byttet ut sjampoen og balsamen med honning.

Tar hår-verdenen med storm

Den siste tiden har det virkelig eksplodert med ulike metoder og triks - både på nettet, i ulike forum og i bokform, som lover alt fra blankere og fyldigere til flottere og sunnere hår.

Vi har blant flere; balsammetoden, den nokså omdiskuterte «no poo»-bevegelsen (forkortelse for no shampoo), natronmetoden, vannmetoden... Og nå: honningmetoden!

Det noe spesielle tipset fikk vi fra en leser som blant annet skrev dette til oss:

- Jeg tynner ut honningen i vann, smører meg inn, huden og håret. Honningen dreper bakterier, og etterlater huden og håret med masse fuktighet. Det tar noen uker å venne håret til det, men nå har jeg veldig fint hår, ser ut som jeg har tatt hårkur hele tida!

Vi ble selvfølgelig veldig nysgjerrige, og bestemte oss for å teste!

HONNING: Det kan lønne seg å bruke en honning som ikke er helt flytende. Selv brukte jeg en nokså fast billigvariant (100 prosent birøkthonning fra matbutikk).
HONNING: Det kan lønne seg å bruke en honning som ikke er helt flytende. Selv brukte jeg en nokså fast billigvariant (100 prosent birøkthonning fra matbutikk). Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

- Rik på vitaminer og mineraler

Slik lager du blandingen:

  • Kok opp en til to dl vann - avhengig av din egen hårmengde og hvor sterk blanding du vil ha. La vannet avkjøles i noen minutter, før du blander i en til to spiseskjeer honning. Rør godt og se til at all honning blir oppløst.
  • Pass på at blandingen er lunken når du heller den i håret slik at du ikke brenner deg. Masser og klem så honningvannet lett inn i hår og hodebunn.
  • Det kan lønne seg å ha blandingen i en flaske så du får fordelt den utover hele håret, og ikke ender opp med å få alt på ett og samme sted.
  • Honningblandingen skal deretter virke i omlag ti minutter.
  • For å få ut all honningen av håret igjen anbefales det å skylle med varmt vann.

Honningmetoden går altså ut på å vaske håret med honning blandet ut i vann, og skal passe spesielt bra for deg med tørr eller problematisk hodebunn. Det skriver nettsiden naturallycurly.com:

- Honning er både fuktighetsbevarende og mykgjørende, noe som resulterer i at den, på en naturlig måte, fungerer perfekt som både sjampo og balsam.

Ifølge nettsiden er honning også rik på vitaminer og mineraler, noe som kan resultere i at håret ditt både blir mer glansfullt og mindre frizzy.

Forskning har også påvist at den antibakteriell aktiviteten som finnes i honning, kan fremme hårvekst dersom det brukes ukentlig.

- Ikke minst er honning fri for kjemikalier og et rent naturprodukt som vil skåne miljøet når vi vasker håret, skriver naturallyculy.com.

I tillegg inneholder honning små mengder naturlig hydrogenperoksid som ifølge nettsiden vil få håret til å lysne.

Vi testet

FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser håret før honningmetoden, mens bildet til høyre viser etter. Ikke store forskjellen, men faktisk litt mer definerte krøller på bilde nummer to.
FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser håret før honningmetoden, mens bildet til høyre viser etter. Ikke store forskjellen, men faktisk litt mer definerte krøller på bilde nummer to. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Jeg er en sånn person som bare vaske håret med både sjampo og balsam - hver eneste dag. Jeg vet, det er feil, men jeg gjør det likevel.

Honning inneholder antioksidanter, jern, kalsium, b-vitaminer og magnesium, og skal være veldig bra for huden din.

Å droppe både det ene og det andre var derfor ikke noe jeg så særlig frem til. Er det noe jeg hater, så er det fett, glinsete hår! Men første honningforsøk gikk over all forventning.

Etter første vask, virket håret både tyngre, fyldigere og mindre frizzy. Klart det ble litt kliss, men jeg var fornøyd. Dette så til å faktisk funke!

De neste tre ukene

Etter hvert som dagene gikk, ble håret mitt ganske så fett. Jeg følte jeg så ut som en våt hund - med andre ord; ikke helt looken jeg hadde håpet på.

Det ble nokså livløst, i tillegg til at jeg kunne forme og legge det akkurat som jeg ville. La jeg alt håret til høyre, ble det liggende der til jeg la det en annen vei.

Da tredje uke var overstått, og jeg enda ikke hadde opplevd «det veldig fine håret» som leseren vår snakket om, måtte jeg rett og slett ty til sjampoen.

Bør preppe håret først

Ifølge flere hårbloggere er det viktig at du lar hodebunnen stabilisere seg før du begynner på en slik mirakelmetode - og noen snakker om at dette kan ta så lang tid som fire til fem uker.

DEN SISTE UKEN: Håret endte opp med å bli så fett at det la seg akkurat der jeg plasserte det. Og ble liggende sånn til jeg flyttet på det igjen. Mmmm...
DEN SISTE UKEN: Håret endte opp med å bli så fett at det la seg akkurat der jeg plasserte det. Og ble liggende sånn til jeg flyttet på det igjen. Mmmm... Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Den første perioden vil nemlig håret og hodebunnen oppleves som ganske fet - noe de fleste omtaler som normalt.

Honning som skrubb

Birøkter Eli Åsen anbefaler deg å bruke honning som både ansiktsmaske og skrubb.

- Fordi jeg produserer honning selv, lar jeg noe av honningen stå uten å bli rørt, og den blir dermed naturlig grovkrystallisert, og får en fin konsistens for skrubbing.

- Siden honningen man kjøper på butikken er kremete så egner ikke denne seg til skrubb. Hør med en birøkter om å få kjøpe litt naturlig krystallisert honning, så passer den utmerket til skrubbing.

- Det tar litt tid før hodebunnen finner ut at den ikke trenger å produsere så mye talg og oljer når du kutter ut sjampoen, forklarer frisør Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen ved frisørsalongen Gevir på Grünerløkka i Oslo.

I tillegg kan det være lurt å vaske håret med en godkjent sjampo før du starter å vaske håret med honning. Kjemikalier som blir liggende i håret uten å bli vasket ut kan forårsake fett hår.

Honning er hot

Eli Åsen, birøkter i Norges Birøkterlag, har aldri hørt om honningmetoden, men forteller at honning faktisk har den egenskapen at den avgir fuktighet til omgivelser som er tørrere, og tar opp fuktighet fra omgivelser som har høyere fuktighet.

- Men om dette betyr at honning gir hår fuktighet, er vanskelig å si helt sikkert. Det vi vet er at honning inneholder antioksidanter, jern, kalsium, b-vitaminer og magnesium, og skal være veldig bra for huden din, sier Åsen.

Gulbrandsen har heller ikke hørt mye om honningmetoden tidligere, men mener det er særlig ett problem med den:

- I dag trener de aller fleste, mange lever i storbyen med mye frie radikaler og det er vanlig å bruke opp til flere stylingprodukter i håret. Selv om honning er et naturlig produkt, tror jeg ikke den bidrar til rens, sier Gulbrandsen.

- Bor du på landsbygda og er en veldig grønn person, kan honningmetoden kanskje fungere. Ellers vil du nok oppleve at du får en nokså skitten hodebunn, fortsetter hun.

Den endelige dommen

Nei til honning istedenfor sjampo. Ja til honning som engangskur i ny og ne.

Håret virket både sunnere og mer glansfullt etter én vask, og er du i tillegg fan av den søte honninglukten, er dette virkelig noe for deg!

Akkurat som huden, trenger også håret produktfrie dager, og en honningkur kan være det perfekte alternativet nettopp da!

Selv om honning er et naturlig produkt, tror jeg ikke den bidrar til rens.

Metoden er også et veldig økonomisk alternativ. Du får fint en honningboks til rundt 20 kroner, noe som vil si at en kur koster mindre enn én krone - en hel boks med honning holder jo i evigheter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning