Test av tørrsjampo

En av disse vant vår test av tørrsjampo

Se hvilken.

VINNEREN: Hviken tror du vant vår test?
VINNEREN: Hviken tror du vant vår test? Foto: FOTO: Produsent
Publisert Oppdatert

Monika Tøraasen

Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.

Fakta om testen:

Testpanel:

Siri Nordli berg - Frisør

Kine Nannestad - Frisør

Hilde Christina Tyldum - Frisør

Kriterier:

Hvor godt den absorberer fett

Følelse i håret etter bruk

Hvordan håret ser ut etter bruk

Om man ble hvit i håret

Holdbarhet

Duft

Utførelse:

Alle produktene er tester en dag hver i uvasket hår, av alle i testpanelet.

Er det noe vi elsker, så er det produkter som gjør hverdagen lettere. Og er det ett kosmetikkprodukt som sørger for nettopp det, så er det tørrsjampoen.

Dette produktet kan vel nesten kalles et mirakel, og har de siste årene blitt et av norske jenters favorittprodukter på badehyllen.

Men som med alt annet varierer kvaliteten på tørrsjampoene på markedet, og derfor har vi testet ti av de mest kjøpte, for å finne den vi foretrekker.

Gir en nyvasket følelse

Det som gjør at så mange har lagt sin elsk på tørrsjampoen, er dens evne til å få håret til å se nyvasket ut på 30 sekunder.

- Tørrsjampo trekker ut fettstoffene i håret og hodebunnen, som er grunnen til at vi får fett hår, forklarer Ragnhild Strøm, Art Director i HairShop frisør og vinner av Publikumsprisen i Årets Frisør 2013.

Med andre ord er dette et must for alle som kjenner seg igjen i tidsklemma, hvor en ikke alltid rekker å vaske håret selv om det egentlig trengs, men allikevel ønsker å ha en god hårdag.

Tørrsjampo er også et nyttig produkt for de som har en tendens til å vaske håret mer enn anbefalt.

- Det er et kjent problem at folk vasker håret for ofte, og dermed fjerner den naturlige fettbalansen i hodebunnen. Med tørrsjampo kan en godt utsette hårvasken en dag, noe som for mange kan være bra, sier Eirik Thorsen, Kreativ Leder hos Adam og Eva.

Ikke overdriv bruken

Selv om tørrsjampoen er en enkel og rask løsning, og i tillegg et godt hjelpemiddel til alle som vasker håret for ofte, skal en ikke overdrive bruken.

- Bruker en tørrsjampo for ofte og for mye, vil dette tette til porene i hodebunnen og føre til et dårlig vekstgrunnlag for håret ditt, forklarer Thorsen.

Hilde Christina Tyldum hos Hendrix Hair sier seg helt enig i dette, og forteller at hun ofte i salongen har kunder som sliter med irritert hodebunn og kløe på grunn av overdreven bruk av tørrsjampo.

- I verste fall kan dette føre et større håravfall enn normalt, forklarer hun.

Hvor mye og hvor ofte en kan bruke tørrsjampo varierer fra person til person, men dersom en begynner å klø i hodebunnen, kan dette være et godt tegn på å trappe ned på bruken.

Rens håret

Det aller viktigste for å unngå kløe og irritert hodebunn etter bruk av tørrsjampo, er å sørge for å få vasket håret ordentlig for å åpne opp for porene.

- Bruker man for mye produkt, vil tørrsjampoen ha motsatt virkning av det den skal, og den vil i tillegg være vanskelig å vaske ut, sier Strøm.

Hun anbefaler å bruke en rensesjampo som har i oppgave å nettopp rense ut stylingprodukter fra håret, og som er mer effektiv på nettopp dette enn den vanlige pleiesjampo en bruker til vanlig.

Husk også å massere sjampoen godt ned i hodebunnen for få med alle rester av smuss og stylingprodukter.

Slik bruker du tørrsjampo

For å få uvasket eller fett hår til å se nyvasket ut, holder det som regel å spraye tørrsjampoen innerst ved hårrøttene, siden det ofte er der håret blir fett.

Men tørrsjampoen fungerer ikke kun som hjelp mot fett hår, den kan også brukes som stylingprodukt.

Tørrsjampo er genialt for de med fint og flatt hår som ønsker mer volum. Da løfter du håret og sprayer ved hårrøttene, og for en ekstra effekt kan du tuppere etterpå.

For de som ønsker en rufsete strandlook kan en spraye tørrsjampoen i lengdene, og rufse og style det som en vil.

Unngå grått hår

Så å si alle tørrsjampoene etterlater i større eller mindre grad et hvitt lag i håret, noe som sjelden er en ønsket effekt.

- For blondiner kan denne lysnende effekten være en grei måte å skjule ettervekst på, men det er sjelden positivt for brunetter som blir grå i håret, sier Strøm.

For å unngå dette hvite laget er det viktig å gre gjennom håret etter at tørrsjampoen er påført, eller jobbe det inn med fingrene. På de gode produktene skal dette være nok til å fjerne hint av hvitt.

Det er også lurt å ikke spraye for mye eller for nærme, en god regel er å spraye med 20 centimeters avstand fra hodet, da vil man unngå å se helt grå ut i håret.

Testen

Under kan du se hva resultatet ble etter at vi har testet hver av de ti tørrsjampoene gjennom en hel dag hver.

Det viser seg at alle produktene i testen duger til å fjerne fett fra hodebunn og hårrøtter, men noen av produktene gir et mye penere og mer langvarig resultat enn andre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning