Tørt hår

Tørt og statisk vinterhår?

Her er de beste tipsene!

Care of damaged woman hair. Closeup portrait of beautiful woman holding hand long hair and thinking unhappy
Care of damaged woman hair. Closeup portrait of beautiful woman holding hand long hair and thinking unhappy Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

På vinteren oppfører håret vårt seg ofte litt vanskeligere enn på sommeren.

Kulden gjør sitt til å bidra til at håret blir tørt, det samme gjør den tørre luften innendørs. I tillegg opplever mange at håret blir veldig statisk på denne tiden av året.

Så hvordan opprettholder man et vakkert vinterhår?

Vi har snakket med tre håreksperter – og en ernæringsfysiolog, og fikk flere gode tips mot tørt og statisk hår, samt tørr hodebunn!

1. Bruk hårkur jevnlig

Statisk hår er noe vi alle har opplevd, og spesielt på kalde vinterdager når vi drar av og på luer og beveger oss mellom varm inneluft og iskald vinterdag ute.

- For og få bukt på statisk hår anbefaler jeg å bruke gode hårkurer – gjerne over tid, tipser Peter Vonkunz Brun, frisør og kreativ leder hos På Håret i Oslo.

-  Det vil si at du lar kuren sitte i håret i 30 minutter etter hårvask, legger han til.

Når du skal bruke hårkur, akkurat som når du skal bruke balsam, er det viktig at du får klemt mest mulig av vannet ut av håret, slik at kuren får trengt skikkelig inn og ikke blir «vannet ut».

Eksperten anbefaler å benytte seg av leave-in balsam på de dagene det er ekstra kaldt og tørt. Dette lar fuktigheten sitte i håret gjennom dagen, pluss at det gir et beskyttende hinne i håret som holder kulda ute.

- Når det er skikkelig kaldt ute får man en slags «tæle» i håret fordi kulda «sprenger» fuktigheten ut av håret, akkurat som i bakken på vintern, forklarer frisøren.

Frisør og innehaver Agnes Marie Gulbrandsen ved frisørsalongene Gevir i Oslo anbefaler også kur for å holde på fuktigheten.

- Silkeoljer er med på å samle håret, trekker inn og gir masse fuktighet til håret. Et annet tips er å kure håret ofte, gjerne med en blanding av protein- og fuktighetskurer.

Et annet godt tips for å unngå statisk hår er å holde seg til hodeplagg i naturstoffer, som for eksempel ren ull.

2. Ikke børst for hardt

Et annet godt råd for å unngå tørt og brusete vinterhår er å ikke dusje i altfor varmt vann.

- Varmt vann stripper hodebunnen for det tynne oljelaget som beskytter den, forklarer Vonkunz Brun.

- Så her bør du skru ned temperaturen fra hett til litt over lunkent, råder han.

Du bør også  være varsom når du børster håret.

- Hår som er tørt er mer sårbart, så ikke børst med for harde og raske tak på tørt vinterhår. Pass også på å bruke produkter som gjør håret lettere å gre, forklarer eksperten.

Invester i en hårbørste med litt mykere tagger for minst mulig slitasje.

3. Velg riktige produkter

I likhet med at vi burde kjøpe produkter tilpasset hud og hudtypen vår, er det viktig at man velger hårprodukter som er tilpasser den hårtypen man faktisk har, eller tilstanden håret er i der og da.

- Dette er spesielt viktig når det gjelder fuktighetskurer, sier Vonkunz Brun.

- Mange norske kvinner har typisk tynt, nordisk hår som ofte trenger fuktighet, men som gjerne blir tungt om kuren er for fet i konsistensen.

Gulbrandsen anbefaler at man kjøper produkter som gir beskyttelse, spesielt i vintermånedene.

- Bruk produkter som beskytter håret ditt. Om vinteren er det viktig å beskytte det mot kulde, men beskyttelse mot sol, styling og varme er også like viktig, sier Gulbrandsen.

Hennes beste råd er å la håret hvile innimellom. Du bør unngå å krølle eller rette håret ditt daglig.

Foto: FOTO: Colourbox

4. Ikke kjøp flassprodukter

På samme måte som at mange sliter med at huden blir tørrere på vinteren, så kan også hodebunnen bli det.

- Vinteren er kjip mot hår og hodebunn. Håret blir tørt i den tørre luften, og hodebunn kan bli tørr og klø på grunn av tørr luft inne og at vi ute bruker luer som gjør at det blir lite luft til hodebunn, forklarer frisør Mona Storli Aston hos Dugg i Oslo.

Mange blander flass og tørr hodebunn og tror dette dreier seg om ett og samme problem, men det stemmer ikke.

- Tørr hodebunn er som tørr hud, uttørket og fattig på fukt, mens flass er en overproduksjon av en slags sopp på hudoverflaten, sier Vonkunz Brun.

Han forklarer at en tørr hodebunn ofte kjennes stram og irritert.

- Ikke kjøp produkter mot flass om det er tørr hodebunn du skal behandle. Da kan det hende du ender opp med å gjøre vondt verre, advarer frisøren.

Tørr hodebunn trenger produkter som tilfører fuktighet.

- Gode hodebunnsprodukter får du hos frisøren, gjerne både sjampo, balsam og et spesialprodukt som for eksempel en leave-in kur, forteller Vonkunz Brun.

5. Spis mer sunt fett

Ernæringsfysiolog Tina Hamelten mener derimot at man burde forsøke å spise vekk den tørre hodebunnen.

- Tørr hud på vinteren betyr at man må tilføre mer sunt fett i kostholdet, forklarer Hamleten.

- Avokado er kjempebra, det samme er fet fisk og nøtter. Her snakker vi om å smøre huden, og hodebunnen, fra innsiden.

Proteinene og omega-3 fettsyrene i laks og nøtter gjør hodebunnen sunnere, mens vitamin A man får i seg ved å spise grønne bladgrønnsaker, bønner og gulrøtter bidrar til sunnere og sterkere hår.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning