Slitt hår

Slik blir håret sunt igjen

Har du virkelig slitt hår, er dette spesielt viktig.

SUNN HODEBUNN = SUNT HÅR: Nærbilde av sunne hårstrå ser slik ut. FOTO: Laura Bengtsson
SUNN HODEBUNN = SUNT HÅR: Nærbilde av sunne hårstrå ser slik ut. FOTO: Laura Bengtsson
Publisert Oppdatert

Varmebeskyttelse

Når du bruker varmevektøy som føner, rettetang eller krølltang er det viktig at du bruker varmebeskyttende enten i form av krem, olje eller spray. Det vil beskytte håret ditt på sikt.

Kilde: Isabelle Calderon, frisør ved Hendrix Hair Sentrum.

Tynt, flisete tupper, porøst, ihjelbleket. Kjenner du deg igjen?

Har du en hårmanke du helst skulle sett litt sunnere, bør du få med deg disse rådene. For ja, de finnes. Har du slitt hår, kan du få det sunt igjen.

Flere typer slitasje på håret

- I frisørfaget snakker vi ofte om tre ulike slitasjeformer. Kjemisk, termisk og mekanisk, forteller Elisa Jeromina Smestad-Berg, education manager ved L'Oréal Akademiet i Oslo.

Kjemisk skadet hår oppstår ved kjemisk behandling; altså farge, bleking, permanent og så videre.

- Ved kjemisk skadet hår vil håret være tørt, porøst, splittet og mangle glans og spenst. Det vil også være vanskelig å gre, og i verste fall så har det fått en kjemisk «klipp» der hvor håret rett å slett ryker av. Men det finnes mange grader av Kjemisk skadet hår. Fra lett tørt til totalt ødelagt.

Termisk skadet hår oppstår ved bruk av varmeverktøy.

- Her rammes ofte fuktigheten og lipidene (det naturlige fettstoffet i håret) i håret. Håret føles tørt, sprøtt og vanskelig å gre. Temperaturen på varmeverktøyet vil også være med på å svekke hårfargen, spesielt om den kalde toner. Jo høyere temperatur, desto mer slitasje, forklarer Smestad-Berg.

Mekanisk skadet hår er det som skjer ifra utsiden, som bruk av hårspenner, strikk og børstning.

- Et mekanisk skadet hår kan lett skades av metalldeler på hårstrikken eller hårspennen, men også om hårbørsten er i dårlig stand. Ellers så kan ytre påvirkninger som sol, vær og vind også slite mekanisk på håret, sier frisøren.

Riktig hårpleie

Alle de ulike slitasjene på håret krever tilpassede hårprodukter.

Kjemisk skadet hår, trenger for det meste proteiner, fuktighet og ceramider.

Mekanisk skadet hår trenger for det meste fuktighet, ceramider og lipider.

Termisk skadet hår trenger for det meste lipider og polymerer.

- En frisør vil lett finne ut av hvilken stand håret er i og anbefale rett pleieprodukt til håret, forteller Smestad-Berg.

Hva med "DIY-behandlinger"?

Kokosolje, avokado, egg, øl i håret. Kjerringrådene er mange.

- Jeg har dessverre ikke noe å anbefale når det kommer til hjemmelagde hårkurer. Naturlige produkter uten kjemi virker kun på utsiden -altså kosmetisk - som lukking av skjellag, glans og smidighet. Men det forutsier at håret må være i grei stand på innsiden, sier Smestad-Berg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD HÅRPLEIE: Fra venstre: Redken Extreme, en proteinserie som bygger opp håret, og reparerer tørt, sprøtt og ødelagt hår. Olaplex brukes ved alle kjemiske behandlinger som fargebehandlinger, lysfarger, bleking og permaneter, og sørger for å opprettholde hårets kvalitet. SP Luxe Oil fra Wella, en gjenoppbyggende hårolje med mandel, jojoba-og arganolje som gir håret ny struktur og glans. Pro Fiber fra L'Oréal er spesielt designet for kjemisk og mekanisk skadet hår som tar for seg reperasjon både inne i hårfibrene og utenpå. Nioxin system 4 rengjør hodebunn og hår fra fettsyrer og annet smuss for å gi tettere og tykkere hår. Dette gjøres ved at den fjerner talg som tetter igjen hårsekkene. FOTO: Produsentene
GOD HÅRPLEIE: Fra venstre: Redken Extreme, en proteinserie som bygger opp håret, og reparerer tørt, sprøtt og ødelagt hår. Olaplex brukes ved alle kjemiske behandlinger som fargebehandlinger, lysfarger, bleking og permaneter, og sørger for å opprettholde hårets kvalitet. SP Luxe Oil fra Wella, en gjenoppbyggende hårolje med mandel, jojoba-og arganolje som gir håret ny struktur og glans. Pro Fiber fra L'Oréal er spesielt designet for kjemisk og mekanisk skadet hår som tar for seg reperasjon både inne i hårfibrene og utenpå. Nioxin system 4 rengjør hodebunn og hår fra fettsyrer og annet smuss for å gi tettere og tykkere hår. Dette gjøres ved at den fjerner talg som tetter igjen hårsekkene. FOTO: Produsentene

Bygg opp - og tilfør nok fukt

- Har du tørt og ødelagt hår, er det viktig med både produkter som bygger opp håret (proteiner) og produkter som gir fuktighet, sier Laura Bengtsson, capability manager for System Professional og Nioxin.

Vitaminer for håret

Hår er hovedsakelig bygd opp av proteiner, så dette er viktig å få i seg også gjennom kosten. Vitaminer og mineraler som er bra for håret er jern, sink, vitamin C, A, E og B (biotin for eksempel). Omega 3-fettsyrer bør også inkluderes for både sunt hår og hodebunn.

Kilde: Laura Bengtsson

GIR PLEIE FRA INSIDEN OG UT: Etter 15 år med forskning har L’Oréal kommet med nyheten Pro Fiber. Serien passer for deg som ønsker å beholde et langt hår som har blitt kjemisk eller mekanisk skadet, for deg sparer til langt hår, eller for deg som aldri får langt hår, fordi spissene spiser seg oppover. Pro fiber kan benyttes av alle, men produktet er designet for hår som trenger særdeles god oppbygging og evigvarende pleie. FOTO:  L’Oréal
GIR PLEIE FRA INSIDEN OG UT: Etter 15 år med forskning har L’Oréal kommet med nyheten Pro Fiber. Serien passer for deg som ønsker å beholde et langt hår som har blitt kjemisk eller mekanisk skadet, for deg sparer til langt hår, eller for deg som aldri får langt hår, fordi spissene spiser seg oppover. Pro fiber kan benyttes av alle, men produktet er designet for hår som trenger særdeles god oppbygging og evigvarende pleie. FOTO: L’Oréal
TAPE EXTENSION: Dette kan være løsningen for deg som vil spare ditt eget hår, men samtidig vil ha fyldig, langt hår. Ditt eget hår vokser nemlig i mellom festene. FOTO: Hendrix Hair
TAPE EXTENSION: Dette kan være løsningen for deg som vil spare ditt eget hår, men samtidig vil ha fyldig, langt hår. Ditt eget hår vokser nemlig i mellom festene. FOTO: Hendrix Hair

Hvis du kun bruker fuktighetsgivende produkter, vil ikke hårets struktur kunne bygge seg opp, og om du kun bruker en ren proteinserie vil ikke håret få nok fukt. Sørg derfor for å bruke begge deler.

- Det er også viktig å følge en ordentlig hårpleierutene; korrekt sjampo, kur, balsam og leave in-produkt, som oljer eller kremer, påpeker Bengtsson.

Og ja, du får lov til å style håret med varmeverktøy som bølgetang, rettetang og hårføner, - så lenge du bruker varmebeskyttelse. Husk forøvrig at solen skader - og at håret også solbeskyttelse, ikke bare kroppen!

- For å få mest mulig utbytte av hårproduktene, håndkletørk håret før du har i for eksempel en kur eller leave-in produkt. Sørg også for å følge virketiden produktene anbefaler før du skyller ut, råder Bengtsson.

La håret være!

- For å få håret til å virkelig vokse er det viktigste å la det være mest mulig. Dette gjelder både farge og varmevektøy, sier Isabelle Calderon, frisør ved Hendrix Hair Sentrum i Oslo.

- Om du absolutt skal farge, så det prøv å unngå bleking. Det er det som sliter mest, sier hun.

Er håret veldig slitt av tidligere behandlinger, er hva slags produkter du bruker i dusjen ekstra viktig.

- Her er det smart å gå innom en salong og få produkter tilpasset nettopp ditt hår, enten det er proteiner som er gjenoppbyggende for håret eller fukt som gir næring, forteller Calderon.

Det er også mulig å kjøpe en sjampo og balsam som stimulerer hårsekkene til å gi raskere hårvekst og kraftigere hår, som for eksempel FAST fra Nisim eller Nioxin, tipser frisøren.

En liten stuss eller extensions

- Håret vokser normalt cirka én centimeter i måneden. Når du sparer, er det greit å ta en liten stuss hver tredje måned, sier Calderon.

Mange klarer ikke å vente til at håret vokser seg naturlig langt, og velger derfor å sette på extensions.

- Her er det masse å forskjellige å velge mellom. Selv foretrekker jeg tape-extensions da dette sliter minst på håret. Grunnen til det er fordi det ikke brukes noe form for varme eller tang for å ta av eller på håret, forteller hun.

Extensions kan også virke "beskyttende" for ditt eget hår som ligger i melllom festene.

- Husk at du ikke trenger å sette på hår får å få det langt, du kan også sette på for å få litt ekstra fyldighet mens du sparer. Gå innom en profesjonell salong som vet hva de driver med om du vurderer å sette på hår, råder hun, og legger til:

- For all del ikke bestill hår på nett og få en venninne til å sette på!

Piller for sterkere hår

Det finnes mange kosttilskudd på markedet, også for sterkere og sunnere hår. Her er noen av dem:

Arcon-Tisane er ett av mange vitamintilskudd innrettet mot hårets behov for næringstilførsel. Hårvitaminkapslene er et effektivt kosttilskudd mot håravfall. Kapslene inneholder ekstrakt av kaldpresset frø fra bukkehornskløver og er beriket med håraktive vitaminer som skal hjelpe hårets sunnhet og vekst. B vitaminkomplekset - som B2, B6, folat, kalsiumpantohenat og nikotinsyreamid er viktige for en sunn hud og et sunt hår.

Haircare er et kosttilskudd som består av en unik sammensetning av ingredienser som bidrar til normal hårvekst. Enkelt forklart er hensikten med produktet å få det beste ut av ditt eget hår. Haircare består av ølgjær, hirse, biotin, selen, sink og kobber. Ølgjær har tradisjonelt blitt brukt som tilskudd til å styrke håret.

Ferdig utvokst hår er det lite man kan gjøre med. Kosttilskuddet skal imidlertid sørge for at du kan tilføre alle de rette næringsstoffene på en og samme tid til utviklingen av nytt hår. To daglige tabletter skal sørge for næring til hårveksten med virkning innenfra.

Hair Volume-tabletter er et kosttilskudd til personer som ønsker å bevare et sunt og fyldig hår, og som vil unngå ujevnt hårtap. Hair Volume er basert på et epleekstrakt som er rikt på såkalte phytocyanidiner, og fungerer som vekstfaktorer på hårsekkenes celler.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning