God hårbørste

- Kjøper du en billigbørste kan du ødelegge håret

Her er hårbørstetabbene du bør unngå hvis du vil ha et sunt og fint hår.

VELG HÅRBØRSTE MED OMHU: Bruker du feil børste på håret ditt, kan du ødelegge det.
VELG HÅRBØRSTE MED OMHU: Bruker du feil børste på håret ditt, kan du ødelegge det. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Ikke bare er det viktig at du børster håret riktig hvis det skal forbli sunt og fint, det er også viktig å velge riktig hårbørste.

Skal vi tro ekspertene, er regel nummer én å kjøpe en god børste som ikke skader håret.

- Kjøper du en kjip billigbørste kan den ødelegge skjellaget på håret, og da vil det bare virke tørt og brusete, sier art director og eier av frisørsalongen Adam og Eva Grensen, Eirik Thorsen.

Hva slags type børste du bruker på håret ditt har nemlig mye å si for hårkvaliteten.

- Det er mange som bruker helt feil børste, noe som er veldig skadelig, sier frisør og hårstylist Jeanette Gjerde Olsen.

Du bruker feil hårbørste

Ifølge ekspertene er det også viktig å ha flere ulike børster å veksle mellom.

- Bruk en paddle børste på vått hår og en oval børste på tørt hår for mindre slitasje, råder frisør og kreativ opptreningsansvarlig i GHD Skandinavia, Pernille Holmskov.

Naturlige hår på børstene er ofte det beste, selv om plastikk er ok når tilstanden er god.

- Bruk helst en naturbørste, spesielt hvis du har litt floker. Naturbørsten vil være langt mer skånsom og jobbe seg over håret og flokene, istedenfor å presse seg inn mellom flokene og dermed knekke håret, sier Olsen

- Ellers kan du bruke en bred, myk børste til langt hår med myke gummitagger, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NATUR VS: TAGGER: Frisøren anbefaler å bruke en naturbørste, men er håret ditt sunt og sterkt kan du komme unna med å bruke en børste med gummitagger.
NATUR VS: TAGGER: Frisøren anbefaler å bruke en naturbørste, men er håret ditt sunt og sterkt kan du komme unna med å bruke en børste med gummitagger. Foto: FOTO: Silje Julie Golf

Du rengjør ikke hårbørsten

Akkurat som at du bør vaske sminkekostene dine med jevne mellomrom, bør også hårbørsten rengjøres ofte.

- Det samler seg fort hår i en børste og håret fører også med seg bakterier, døde hudceller, hårets naturlige fettstoffer og rester av stylingprodukter, sier Thorsen.

Heldigvis er det ikke store jobben å rengjøre en hårbørste.

- Den beste måten å rengjøre hårbørsten din på, er å fjerne hår fra børsten etter hver bruk og deretter skylde den i vasken, sier Holmskov.

Thorsen på sin side mener at du bør rense børsten for hår ved behov, minst en gang i uken.

- Du kan enten bruke en annen børste og gni dem mot hverandre, eller du kan bruke en tannpirker, spisskam eller noe annet spisst for å pirke håret løst, tipser han.

En real vaskerunde er også på sin plass.

- Fjern håret, vask i varmt vann og påfør litt Zalo, som både er fettoppløsende og bakteriedrepende. La deretter børsten tørke vendt nedover på et håndkle over natta, sier Olsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BYTT UT: Har gummitaggene på børsten blitt slitt bort, bør du for all del bytte ut hårbørsten.
BYTT UT: Har gummitaggene på børsten blitt slitt bort, bør du for all del bytte ut hårbørsten. Foto: FOTO: Silje Julie Golf

Du bytte ikke ut hårbørsten

Et siste hjertesukk fra ekspertene er at vi alle bør bli flinkere til å bytte ut børsten når den er ødelagt.

- Det er mange som altfor sjeldent bytter ødelagte tagger på børsten sin. For all del, bytt børste om gummiknottene på taggene har ramlet av, råder Olsen.

Taggene vil nemlig kunne tvinge børsten gjennom håret istedenfor å gli jevnt over, noe som kan føre til at hårstråene rett og slett knekker.

- Metall kan være spesielt skadelig på håret og kan føre til slitasje, så det er viktig å ikke la ødelagte plastikktupper forbli knekt på metallbørster. Beskytt dem med nye tupper, eller gå til innkjøp av en ny børste, sier Holmskov.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning