Hvordan bruke hårextensions

Slik unngår du slitasje fra hårextensions

Frisørene nevner et par fallgruver du bør styre unna.

UNNGÅ SLITASJE: Hårrextensions skal i utgangspunktet ikke slite på håret, men du skal likevel være obs. Det finnes nemlig et par fallgruver, forteller frisørene.
UNNGÅ SLITASJE: Hårrextensions skal i utgangspunktet ikke slite på håret, men du skal likevel være obs. Det finnes nemlig et par fallgruver, forteller frisørene. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Sist oppdatert

Kort om hårextensions:

Hårextensions er ulikemetoder for å forlenge og/eller gjøre håret tykkere enn ditt eget hår, ved å tilføre kunstig eller naturlig hår. Dette er avanserte hårteknikker som brukes for å drastisk endre hårfrisyren, uten at resultatet ser uekte ut. Håret festes ved hjelp av elementer som keratin, tape, micro-ringer, nål og tråd, lim-fusion eller fletting.

Kilde: Wikipedia

Etter over et tiår på det kommersielle markedet har hårextensions, for veldig mange, blitt like vanlig som maskara.

Og det er ikke vanskelig å forstå. For hvor fristende høres det ikke ut med: "Umiddelbart tykkere og lengre hår"?

Men er det å feste på løshår egentlig verdt pengene, hvis ditt naturlige hår blir utsatt for slitasje og ender opp med å bli tynnere?

For la oss være ærlige; det finnes nok av jenter med manker som ligner mer på hullete kråkereir med krakelerende limfester, enn fyldige og vakre frisyrer.

- Håret vokste ikke ut før jeg ble gravid

En det dessverre ikke gikk så bra for, var Trine Jensen (34), frilansjournalist for Klikk.no.

Jensen, som bor i Dublin, fikk hårextensions påsatt i forbindelse med en artikkel hun skrev for et irsk bryllupsmagasin, hvor ulike skjønnhetsforberedelser skulle testes.

- Jeg ble litt overrasket da mitt eget hår begynte å falle av, sammen med løshåret, kort tid etter at det ble satt på. Så ble det bare verre, og til slutt måtte jeg gå tilbake til salongen og be dem fjerne alt sammen. Det var helt tragisk. Håret mitt, som faktisk er ganske tykt, ble utrolig tynt og skikkelig fælt, sier Jensen.

Hun fikk påsatt såkalte Pre Bonded-extensions, som festes til tynne hårdeler ved hjelp av keratin og varme.

- Året etter ble jeg gravid, og det skulle vise seg å være det eneste som fikk håret mitt til å vokse ut igjen - og da både fint og tykt, sier Jensen.

Fallgruvene er med andre ord et par, men de positive sidene er forhåpentligvis flere. Vi snakket med fire håreksperter for å høre hvor mye det populære løshåret egentlig sliter på vårt naturlige hår.

I TYKT OG TYNT: Frilansjournalist for Klikk.no, Trine Jensen (34), hadde et naturlig tykt hår (bildet nederst til høyre), men mistet mye av tykkelsen (bildet øverst til høyre) da hun testet hårextensions i forbindelse med en sak hun skrev for et irsk bryllupsmagasin. Heldigvis vokste håret seg både tykt og fint igjen, da hun ble gravid et par år senere (bildet til venstre).
I TYKT OG TYNT: Frilansjournalist for Klikk.no, Trine Jensen (34), hadde et naturlig tykt hår (bildet nederst til høyre), men mistet mye av tykkelsen (bildet øverst til høyre) da hun testet hårextensions i forbindelse med en sak hun skrev for et irsk bryllupsmagasin. Heldigvis vokste håret seg både tykt og fint igjen, da hun ble gravid et par år senere (bildet til venstre). Foto: FOTO: Trine Jensen.

- Så mer ut som dreads

Daglig leder ved Norsk Frisørskole i Trondheim, Ellen Støen, har lang erfaring som frisør, og har fulgt nøye med på hårextensions-utviklingen.

Unngå slitasje:

  • Ikke legg deg med vått eller fuktig hår.
  • Lag en løs flette fra nakken og ned til hårtuppene som du sover med om natten, hvis håret er langt nok.
  • Bruk extensionsmerkets egne pleieprodukter.
  • Unngå hårpleie og varme ved festene.
  • Børst håret morgen og kveld med en naturbørste.
  • Fjern aldri extensions selv.

Kilde: Ellen Støen, Silje Benedikte Sjøthun, Camilla Eggum og Sølvi Bjørnevoll.

- Jeg har sett flere eksempler på et dårlig utført extensions-arbeid, der løshåret har blitt satt på i for store partier over naturhåret eller for høyt oppe og med en uryddig påsettingsmetode, for å nevne noen tabber, forteller Støen og fortsetter:

- Jeg husker godt en kunde som kom for å få ryddet opp i løshåret, som så mer ut som dreads. Dette hadde blitt utført hjemme hos noen med veldig lite erfaring.

Samtlige frisører Klikk Mote har snakket med, sier det ofte er selve kunnskapen rundt påsetting, eller rettere sagt mangelen på den, som kan føre til problemer.

- Jeg har dessverre sett en del merkelige extensions. På bussen, i butikken, på fest, på café. Dette er ofte jenter som har bestilt billig hår på nettet, for deretter å få venninnen til å sette det på, eller gjort det selv. Fargene matcher ikke, det er tørt, ufrisert, festene vises og overgangen fra eget hår til løshåret er svært synlig, sier Sølvi Bjørnevoll, frisør ved Nikita Strandgaten og Kvinneguidens hårekspert.

Skal i utgangspunktet ikke slite

At det finnes skrekkhistorier når det kommer til løshår, er det altså ingen tvil om. Men heldigvis går det som oftest helt fint, så lenge følger frisørenes råd.

- Generelt sliter ikke hårextensions på ditt eget hår, men her er kunnskap viktig, da det er flere ting som kan gå galt under påsetting, forteller Camilla Eggum, extensionsansvarlig i Adam og Eva og forstetter:

-Teipextensions er det som er mest gunstig hvis man har et veldig fint og sensitivt hår. Festet er større, slik at tyngden blir fordelt på større deler av håret.

Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø, anbefaler, i tillegg til teipmetoden, en eldre teknikk.

- Den opprinnelige hårextensions-metoden, med fletting av hårfiber og naturhår, sliter ikke på håret når den er utført riktig.

Frisørene mener de største årsakene til katastrofale resultater, er et ubalansert feste med enten for lite eller for mye hår, og feil ved smelting av keratin på naturhår.

- Opplever man at unormalt mye hår faller av, er sjansen stor for at løshåret er festet på for lite hår. Hvis løshåret løsner av seg selv, kan tykkelsen på det naturlige håret ha vært for stor, forteller Sjøthun.

EN FAVORITT: Frisører har lagt sin elsk på extensions som festes med teip. Her er et par eksempler på akkurat det.
EN FAVORITT: Frisører har lagt sin elsk på extensions som festes med teip. Her er et par eksempler på akkurat det. Foto: FOTO: Sølvi Bjørnevoll/salongen.blogg.no.

- Den største slitasjen påfører vi selv

Så hvis man får hårextensions påført profesjonelt i en frisørsalong, hvorfor kan det fortsatt gå galt?

- Jeg har måttet klippe av en del rare extensions i min tid. Dette er gjerne hos dem som legger seg med vått, løst hår. Det er ikke bra. Å bleke eller bruke produktet Spray Blond hjemme er heller ikke bra. Jeg har også opplevd at hele hårdeler knekker av i festet, som et resultat av farge- og blekningsrester, som sitter igjen inne i festepunktet, forteller Eggum.

Ja, faktisk er det slik at den største slitasjen kommer av dårlig etterbehandling og oppfølging hjemme, selv om frisørenes instruksjoner er enkle og tydelige.

- Uansett extensionstype må man bruke en naturbørste for å skåne både festene og håret. Enkelte salonger selger også egne produkter som sjampo, balsam og kur for extensionshår. Det er viktig å kure håret ofte for å holde det mykt og fint, sier Støen.

- Legg deg aldri med vått hår, og lag gjerne en løs flette fra nakken og ned hvis du har lengde til det. Da unngår du at håret gnisser mot puten og floker seg i løpet av natten, tipser Sjøthun.

- Gre håret fra rot til spiss, også godt over festene, hver morgen og kveld. Bytt ut, eller få stelt din type extensions så ofte som frisøren din anbefaler, vanligvis mellom 5-12 uker, sier Eggum.

- Pass på å ikke få balsam eller hårkur inne ved festene, bare i lengdene, og vær forsiktig med høy varme fra hårføner, rettetang eller krølltang, forteller Bjørnevoll og legger til:

- Har du langt hår, start børsting av floker nederst først, og jobb deg så forsiktig oppover mens du holder i håret.

FORSIKTIG: "Pre bound"-extensions, som limes rett på naturlig hår med keratin, kan slite ekstra på visse hårtyper. I tillegg er det fristende for mange å fjerne disse selv, men her bør du alltid få profesjonell hjelp.
FORSIKTIG: "Pre bound"-extensions, som limes rett på naturlig hår med keratin, kan slite ekstra på visse hårtyper. I tillegg er det fristende for mange å fjerne disse selv, men her bør du alltid få profesjonell hjelp. Foto: FOTO: Thinkstock.

Unngå dette

Men det aller verste du kan gjøre, og som må unngås for enhver pris hvis du ikke ønsker å miste ditt eget hår, er å fjerne løshåret selv.

- Du mister naturlig cirka en til to prosent hår i løpet av en dag, så noe hår følger alltid med når man tar ut hårextensionsene. Men hvis du prøver å fjerne disse selv, uten hjelp fra salongen, risikerer du å dra av ditt eget hår, og samtidig påføre hodeskallen unødvendig stress, sier Sjøthun.

Støen er helt enig i dette.

- Ofte kan vi se slitasje på eget hår etter extensionsbruk, og det kan komme av hvordan de har fjernet extensionshåret. River man av festene selv, vil man automatisk  dra med noe av sitt eget hår også.

Syns man at hårextensions høres skummelt ut, er det lurt å heller starte med clip-in. Dette er også løshår, som kommer i forskjellige bredder, lengder og farger.

Clip-in kan relativt enkelt festes ved hjelp av påsydde hårspenner, og byr på minimal slitasje - men husk å ta dem av om natten!

 

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også