Dette sliter på håret ditt

9 tabber som ødelegger håret ditt

Det kan hende du ødelegger håret ditt - helt uten å vite om det.

OVERFUKTER: Å sørge for å holde fuktbalansen i håret er vel og bra, men om alle produktene du velger lover å gi håret fuktigheten tilbake, ja da kan det hende det blir for mye av en god ting.
OVERFUKTER: Å sørge for å holde fuktbalansen i håret er vel og bra, men om alle produktene du velger lover å gi håret fuktigheten tilbake, ja da kan det hende det blir for mye av en god ting. Foto: iStock
Publisert Oppdatert

For de aller fleste kvinner er det ingen tvil om at hvordan vi ser ut på håret har stor betydning for hvordan vi føler oss.

Håret er en kvinnes pryd heter det så fint, men det hjelper lite de dagene hvor du står på badet og fortvilet prøver å få håret til å spille på lag, eller hulker i fortvilelse når du børster deg etter dusjen og oppdager hvor mye hår som sitter igjen på hårbørsten.

Hva er det venninnen din med de glansfulle og fyldige lokkene gjør som ikke du gjør? Er det slik at noen vinner i hår-lotteriet, og andre ikke?

Typiske hårtabber

Her er nok svarer både ja og nei, men mye kan du gjøre selv.

Det mener i hvert fall skjønnhetsnettstedet Byrdie, som påstår at det nok ikke er tilfeldig at håret ditt, selv etter spray, serumer, oljer og rettetang, fortsatt ikke er i nærheten av å se ut som de vakre lokkene du lengter etter å ha.

Du gjør garantert flere av disse feilene som faktisk setter kjepper i hjulene for håret ditt når det gjelder å nå sitt fulle potensial - og da snakker vi ikke bare å om tørke det ut med hårføneren.

Under finner du en liste over 9 ting du bør slutte å gjøre om du vil ha fint hår.

Vi anbefaler deg også å sjekke ut videoene under.

Sminkevideoene til Det Nyes Mari Ruus, hvor hun lærer bort sine råeste skjønnhetstriks, er på kort tid blitt svært populære.

Du dropper beskyttelse

Varmebeskyttende spray er alfa omega når du bruker elektriske apparater på håret ditt

BESKYTT HÅRET: Når du føner håret, eller bruker rette- eller krølltang, må du alltid bruke en varmebeskyttende spray på håret.
BESKYTT HÅRET: Når du føner håret, eller bruker rette- eller krølltang, må du alltid bruke en varmebeskyttende spray på håret. Foto: FOTO: Thinkstock

Mange av oss er helt avhengige av hjelpemidler som rette- eller krølltang, hårføner eller elektriske hårruller for å få til frisyren hver morgen.

Disse kan med tid og bruk være døden for tilstanden på håret ditt - særlig om du dropper å beskytte håret før du styler.

Løsningen? Bruk en varmebeskyttende spray før du setter i gang med å style håret med elektriske apparater.

«Sprayen beskytter håret ditt ved å legge seg som et beskyttende lag utenpå skjellagene i håret», skriver Byrdie.

Frisør og kreativ leder hos På Håret i Oslo, Peter Vonkunz Brun, er enig:

- Sprayer som inneholder både UV-beskyttelse og varmebeskyttelse er det beste, forklarer han.

- På denne måten skåner du håret fra varmen fra krøll- eller rettetangen, og også hårføneren. Du vil raskt merke forskjellen dette har å si for håret ditt, legger han til.

Du tilfører for mye fuktighet

Alt du bruker av produkter må ikke ha påskriften «tilfører fuktighet».

BESKYTT HÅRET: Når du føner håret, eller bruker rette- eller krølltang, må du alltid bruke en varmebeskyttende spray på håret.
BESKYTT HÅRET: Når du føner håret, eller bruker rette- eller krølltang, må du alltid bruke en varmebeskyttende spray på håret. Foto: iStock

Det er ikke sexy med hår som ser ut som tørre strå, men i et forsøk på å gjøre håret sunt og silkemykt er det mange av oss som rett og slett over-fukter håret.

OVERFUKTER: Å sørge for å holde fuktbalansen i håret er vel og bra, men om alle produktene du velger lover å gi håret fuktigheten tilbake, ja da kan det hende det blir for mye av en god ting.
OVERFUKTER: Å sørge for å holde fuktbalansen i håret er vel og bra, men om alle produktene du velger lover å gi håret fuktigheten tilbake, ja da kan det hende det blir for mye av en god ting. Foto: FOTO: Thinkstock

Slik gjør du:

1. Klem forsiktig ut vann fra håret

2. Dra hodet gjennom halsåpningen på t-skjorten

3. Snurr t-skjorten til en turban over håret.

Resultatet? Et blankere og mindre brusete hår!

Det er nemlig ikke nødvendig at alt du bruker i håret må ha påskrifter som «tilfører fuktighet» eller «gjør håret skinnende», for det er faktisk noe som heter å overdrive når det gjelder fuktighet.

Frisør Silje Kristin Andreassen hos Dugg i Oslo mener mange ender opp med for mange produkter som inneholder silikon når de er på jakt etter fuktgivende produkter.

- Særlig for de med tynt hår vil dette bli et problem, da silikon «bygges opp» i håret, og gjør at det kan kjennes tungt og fett ut, forklarer Andreassen.

Frisøren forteller at mange billigere sjampoer er kjent for å bruke silikon som fuktgiver.

- Her vil jeg anbefale deg både å lese bakpå flasken og rådføre deg med frisøren før du kjøper, sier Andressaen.

Du tørker feil

Du må for all del ikke surre håret inn i håndkleet ditt!

Når det kommer til å tørke håret, så synder nok de aller fleste av oss.

For hvem har vel ikke for vane å snurre håret inn i et håndkle når man tråkker ut av dusjen?

DROPP TURBANEN: Håndkleet ødelegger strukturen i håret ditt.
DROPP TURBANEN: Håndkleet ødelegger strukturen i håret ditt. Foto: FOTO: Thinkstock

Vel, dette burde du definitivt slutte med!

«En T-skjorte i bomull er mye bedre. Teksturen på et vanlig håndkle rufser opp skjellaget på håret og kan gjøre at det ser mer brusete ut, mens en T-skjorte vil motkjempe nettopp dette», skriver Byrdie.

Frisør og innehaver av frisørsalongene Gevir, Agnes Guldbrandsen, er helt enig:

- En håndkleturban er ikke ideell for håret ditt - særlig hvis det er lengre enn 10 cm, har Gulbrandsen tidligere uttalt til Det Nye, og fortsetter:

- Ikke bare får turbanen håret ditt til å se ut som et fuglerede som ligger som en klump på toppen av hodet ditt. Den sliter også enormt på hårstråene dine.

Du børster feil

Vær forsiktig når du børster vått hår.

Jo da, vi har alle hørt myten om at 100 børstetak om dagen gir deg vakkert hår, men som de fleste andre ting så er det også her slik at for mye av en god ting slett ikke er så bra.

- Vær spesielt varsom med hvordan og med hva du børster håret når det er vått, forklarer Andreassen.

DROPP TURBANEN: Håndkleet ødelegger strukturen i håret ditt.
DROPP TURBANEN: Håndkleet ødelegger strukturen i håret ditt. Foto: iStock

Vått hår er nemlig mindre motstandsdyktig og mer elastisk enn tørt hår, noe som gjør at det blir lettere utsatt for skader.

FY-FY: Vet du at du selv kan være aktivt med på å gjøre håret ditt styggere?
FY-FY: Vet du at du selv kan være aktivt med på å gjøre håret ditt styggere? Foto: FOTO: Thinkstock

- Sats på en kam med store tagger eller bruk plastbørsten Tangle Teezer for å varsomt kamme gjennom håret og løse opp floker, råder frisøren.

- For hard børsting kan gjøre at du rett og slett brekker av hårstråene, legger hun til.

Du glemmer hodebunnen

Massasje av hodebunnen gir både sunt hår og hodebunn.

Visste du at du ofte feilprioriterer når det gjelder behandling og vask av hår og hodebunn?

Skjønnhetsnettstedet Byrdie forteller at håret ditt er døde celler, mens hodebunnen er i aller høyeste grad levende, og skriker ut etter stimulering.

Her anbefaler nettstedet hodebunnsmassasje.

«I århundrer har mennesker sverget til hodebunnsmassasje for å få fart på hårveksten. Faktisk er det mer vanlig i Korea å bestille seg time til en hodebunnsmassasje enn det er å få fønet og stylet håret hos frisøren», skriver Byrdie.

MASSASJE: En hodebunnsmassasje gir deg sunt og vakkert hår og hodebunn.
MASSASJE: En hodebunnsmassasje gir deg sunt og vakkert hår og hodebunn. Foto: FOTO: Thinkstock

Men du trenger ikke dra til frisøren for å få en hodebunnsmassasje, det anbefales nemlig at du masserer hodebunnen hver gang du vasker håret ditt.

- En feil som mange gjør, er at de slurver med massasjen i hårbunnen, og derfor vasker de ikke ordentlig rent. Dette kan skape hårbunnproblemer, har hårstylist og frisør Johan Hellstrøm tidligere uttalt til Kamille, og fortsetter:

- Massasjen i hårbunnen øker dessuten blodsirkulasjonen i hårsekkene, noe som gjør håret sunt.

Du har håret i hestehale

La strikke ligge av og til.

Alle som har langt hår vet hvor deilig det er å kunne samle sammen lokkene med en hårstrikk.

Men om hestehale eller den rotete knuten i nakken er standard-frisyren din, kan det hende du gjør deg selv en bjørnetjeneste.

Stramme hårstrikker kan nemlig gi unødvendig slitasje på håret, og dermed være noe av årsaken til at håret ditt aldri synes å vokse noe særlig mer enn til skulderlengde, skriver Byrdie.

Frisør Andreassen er enig i at en hårstrikk kan gjøre skade.

- De fleste frisører vil anbefale deg å la håret hvile innimellom, enten det nå dreier seg om styling eller hårstrikk.

HESTEHALE: La håret få hvile, og dropp hestehalen fra tid til annen.
HESTEHALE: La håret få hvile, og dropp hestehalen fra tid til annen. Foto: FOTO: Thinkstock

- Og om du bruker strikk, prøv å ikke ha denne for stramt snurret rundt håret, og let etter strikker uten den metallbiten på, anbefaler hun.

Du leser ikke innholdsfortegnelsen

Noen produkter inneholder ingredienser som tørler ut håret.

Innrøm det, hvor ofte leser du egentlig innholdsfortegnelse på sjampoflasken din før du kjøper? Nei, det er det ikke så mange andre som gjør heller.

Men det burde du, ifølge nettstedet Byrdie - særlig om du er på jakt etter å forbedre håret ditt.

«Ingredienser som alkohol og sodium lauryl sulfate (sulfater) kan i største grad være med på å tørke ut håret ditt», forklarer nettstedet.

Sulfater er også kjent for å kunne gi irritasjon i hodebunnen.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det kjent at mange av stoffene som finnes hyppig i kosmetikk og hygieneprodukter som såpe og sjampo kan gi allergiske reaksjoner ved bruk.

HESTEHALE: La håret få hvile, og dropp hestehalen fra tid til annen.
HESTEHALE: La håret få hvile, og dropp hestehalen fra tid til annen. Foto: iStock

De anbefaler at du burde unngå å bruke produkter som inneholder stoffer du er allergisk mot, i tillegg burde du umiddelbart stoppe å bruke et produkt hvis du mistenker at dette produktet gir deg bivirkninger.

Du spiser feil type proteiner

LES INNHOLDSFORTEGNELSEN: Noen produter inneholder ingredienser som tørker ut håret ditt.
LES INNHOLDSFORTEGNELSEN: Noen produter inneholder ingredienser som tørker ut håret ditt. Foto: FOTO: Thinkstock

Sunt kosthold gir deg vakkert hår.

Hårstråene dine er satt sammen av proteiner, så å få i seg nok og riktig type proteiner i kosten er essensielt om du vil ha tykt og sunt hår, skriver nettstedet Byrdie.

Proteinene du finner i fisk, kylling, linser og bønner hjelper alle til med å gi deg en vakker manke.

Spis også matvarer som inneholder aminosyre som lager keratin, kalt cystine. Disse finnes i blant annet brokkoli, rød paprika, hvetekim og svinekjøtt.

I tillegg gjør proteinet og Omega-3 fettsyrene i laks og nøtter hodebunnen sunnere.

Vitamin A, som man får i seg ved å spise grønne bladgrønnsaker, bønner og gulrøtter, bidrar også til sunnere og sterkere hår.

- Det er klart det er viktig med et sunt kosthold for et flott hår, har kreativ leder i Adam og Eva Gruppen og eier av Adam og Eva Grensen, Eirik Thorsen, tidligere uttalt til Kamille.

- Om man slurver med maten eller følger ekstreme dietter vil dette raskt synes på både hud og hår.

Du bruker p-piller

SPIS PROTEINER: Fisk inneholder Omega 3 som gir et sunt og vakkert hår.
SPIS PROTEINER: Fisk inneholder Omega 3 som gir et sunt og vakkert hår. Foto: FOTO: Thinkstock

Hormonelle svingninger påvirker håret.

Ifølge Byrdie, kan alle hormonelle forandringer medføre både hårtap og tynnende hår.

Det vil si at mange kvinner opplever dette både i forbindelse med graviditet og fødsel, men også om man bruker p-piller som prevensjon.

Noen kvinner er nemlig følsomme overfor vanlige ingredienser i p-piller, og dette kan gi deg hårtap.

Hvis du er usikker på om du er følsom eller ikke, kan du sjekke ut dette neste gang du er hos legen din.

SPIS PROTEINER: Fisk inneholder Omega 3 som gir et sunt og vakkert hår.
SPIS PROTEINER: Fisk inneholder Omega 3 som gir et sunt og vakkert hår.
P-PILLER: Hormonelle svingninger kan føre til hårtap.
P-PILLER: Hormonelle svingninger kan føre til hårtap. Foto: FOTO: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning