Skjønnhetsprodukter

Skjønnhetsproduktene du bør kjøpe i utlandet

Og det kan være lurt å hamstre når du først er på reise.

FERIESHOPPING: Skal du feriere i utlandet i sommer, bør du sikre deg disse godbitene før du reiser hjem!
FERIESHOPPING: Skal du feriere i utlandet i sommer, bør du sikre deg disse godbitene før du reiser hjem! Foto: FOTO: produsenten
Publisert Oppdatert

Du skulle kanskje tro at utvalget av gode skjønnhetsprodukter her i Norge allerede var ganske stort, men alle som har vært innom et Sephora-parfymeri i utlandet vet at det er mange ting vi går glipp av.

Faktisk er det fortsatt noen av de aller største kultproduktene som ikke har funnet veien inn på det norske markedet.

Den internasjonale makeupartisten Tomas Erdis har en teori om hva det kan komme av:

- I utlandet våger de å utfordre sine egne sminketeknikker, farger og være mere bold. I Norge går vi ofte for det naturlige for å ikke skille oss ut.

Kjøp skjønnhetsprodukter på ferie

Når du først er på reise, anbefaler ekspertene Klikk Mote har snakket med at du kjøper både gamle kjenninger og nye skjønnhetsprodukter.

- Fordelen med å shoppe utenlands, i Europa i det minste, er at du får igjen skatteavgiften på flyplassen ved å fylle ut tax refund-skjema i butikkene du handler i. Da kan du lett spare endel penger, forklarer skjønnhetsansvarlig i norske Elle, Therese Dombek.

Sammen med et knippe norske skjønnhetseksperter, har vi plukket ut noen av de beste utenlandske produktene du burde kjøpe under sommerens reiser.

Under har vi delt inn produktene etter land, men husk at flere av disse kan kjøpes i de fleste europeiske land utenfor Norden, samt Nord-Amerika.

Frankrike

Kultprodukter på rekke og rad.

Få land har så mange av verdens mest populære sminke- og hudpleieprodukter som Frankrike.

Klassiske merker som Chanel, Dior, La Roche-Posay og Vichy kan du kjøpe i Norge – prisen er dog noe rimeligere i opphavslandet.

Det er likevel fortsatt mye du ikke kan få tak i her i det kalde nord.

- Når du først er i Frankrike, burde du prøve Bioderma Crealine. Dette er et fantastisk, oljefritt rensevann elsket av såvel makeupartister som modeller verden over, sier skjønnhetsansvarlig Therese Dombek i norske Elle.

Rensevannet er tilgjengelig i flere land, men kan ofte kjøpes rimeligere, og i flerpakk, i Frankrike.

- Og Biafine må være den beste aftersun-kremen noen sinne. Kremen er svært reparerende og i tillegg lukter den deilig av sitrus, legger Dombek til.

Biafine er også kjent som en «mirakelkrem» som kan fikse alt, brukes over hele kroppen og gi umiddelbar effekt.

Ta en tur innom apoteket

Den internasjonale makeupartisten Tomas Erdis har også lagt sin elsk på Bioderma Crealine, spesielt fordi den ikke irriterer huden, i tillegg til et par andre franske produkter:

- Embryolisse Lait-Creme Concentre gir masse fukt og smelter fint inn i huden uten å føles fet, og er derfor perfekt under sminke, opplyser han.

Han forteller videre at Caudalie Beauty Elixir er en genial ansiktsspray som raskt frisker opp huden eller sminken med kun et par pump.

- Frankrike er også hjemlandet til det semiselektive merket Bourjoise, forteller Stephan Ulvund Øien, IsaDoras internasjonale makeupartist.

Bourjoise har lenge vært berømt for sine foundations og rouger, men de siste årene er det spesielt maskaraen med to koster som sitter inni hverandre som har vakt mest oppsikt.

De beste franske skjønnhetsproduktene finner du som oftest på apotek, i tillegg til parfymerikjeder.

Spania

Sterke farger og billigere produkter.

FRANKRIKE: Caudalíe Beauty Elixir, Embryolisse Lait-Crème Concentré, Bioderma Créaline, Biafine Topcal EMulsion og Boujoir Volumizer maskara er alle klassiske franske kult-skjønnhetsprodukter.
FRANKRIKE: Caudalíe Beauty Elixir, Embryolisse Lait-Crème Concentré, Bioderma Créaline, Biafine Topcal EMulsion og Boujoir Volumizer maskara er alle klassiske franske kult-skjønnhetsprodukter. Foto: FOTO: produsenten

Vi overdriver ikke når vi sier at spanske kvinner både liker og kler en god dose med sminke. Sota øyne er hverdagskost, og røde lepper ansees som naturlig.

De mest populære sminkemerkene i Spania er faktisk italienske eller franske, som henholdsvis Flormar og Yves Rocher.

- I Spania handler jeg alltid fra det italienske sminkemerket Kiko, forteller den internasjonale makeupartisten Tomas Erdis.

- Det er billig og har masse skatter hvis du tar deg tiden til å titte gjennom den massive beholdningen. Jeg anbefaler på det sterkeste å teste liplinerne deres, legger han til.

Stephan Ulvund Øien er internasjonal makeupartist for Isadora, og reiser verden rundt for å lære bort sine kunster til ansatte og kunder.

- Et av de største parfymeriene i Spania, utenom Douglas, finner man på El Corte Inglés. De minner om Steen & Strøm og har et stort utvalg av forskjellige makeup- og parfymebrands.

- Et av mine favorittmerker på parfyme i Spania er Loewe. Og parfyme nr. 7 er en fantastisk herreduft, legger Ulvund Øien til.

Kjøp skjønnhetsprodukter på matbutikken

Men en godt bevart hemmelighet blant lokalbefolkningen, som turister sjelden får med seg, er hvor gode skjønnhetsprodukter matvarebutikkene selv produserer.

Spesielt merket Deliplus, som finnes på den store matvarekjeden Mercadona, er ryktet til å produseres på samme fabrikk som Lancôme og L'Oréal.

Merket fører alt fra sminke til hudpleie og generell kroppspleie, og er et såkalt billigmerke.

Kvaliteten på hudproduktene, som foundation, concealer og sminkefjernere, er faktisk overraskende gode. Spesielt med tanke på at en foundation fra Deliplus koster deg cirka 4 euro – altså rundt 35 norske kroner.

Et annet relativt ukjent merke her i Norge, som har fått massiv kred i utlandet, er spanske Natura Bissé.

Hudpleiemerket stammer fra 1979, og er for spanjoler så vel som for Hollywood-eliten, synonymt med luksuriøs velvære for kropp og hud.

Italia

Massivt utvalg av skjønnhetsprodukter.

Hvis spanjolene er opptatt av sminke, så anser italienerne det som sin lidenskap.

SPANIA: Natura Bissé, Loewe Perfume og Deliplus er et par gjemte skjønnhetsskatter man kan finne på ferie i spania.
SPANIA: Natura Bissé, Loewe Perfume og Deliplus er et par gjemte skjønnhetsskatter man kan finne på ferie i spania. Foto: FOTO: produsenten

I motsetning til Spania, hvor egne sminkemerker ikke er så vanlig, har Italia flere. Og én ting som kjennetegner dem alle, er det massive utvalget de byr på – som oftest til en rimelig penge.

- Det italienske sminkemerket Madina har noen fantastiske produkter, blant annet et krystallpudder. Crystal Glass Powder er kremete og gjennomsiktig, og gir en fløyelsmyk hud samtidig som den matter ned, sier den internasjonale makeupartisten Tomas Erdis.

- Også highlighteren er veldig fin og brukes masse av den superkjente makeupartisten Pat McGrath, legger han til.

Andre italienske sminkemerker som er vel verdt å sjekke ut er Flormar, Kiko, Gucci og Collistar.

En av de mer interessante sminkemerkene, som du rett og slett bare må oppleve med egne øyne, har en spesielt kreativ tilnærming til sminke.

Sjekk ut det eksentriske sminkemerket

- Italia er godt kjent for det eksentriske sminkemerket Pupa, sier Stephan Ulvun Øien, internasjonal makeupartist for Isadora.

Pupa har en fin basekolleksjon, men det er spesielt one-shot kolleksjonene deres, med finurlige forpakninger, som får mye oppmerksomhet. For eksempel en russisklignende dokke, som egentlig er et sminke-kit med øyeskygger og leppeprodukter.

På hudpleiefronten er det Rilastil som gjelder, og da spesielt øyekremen Eye Contour Cream.

Hårpleiemerket Davines har også oppnådd kultstatus verden over, og selv om det nok er hakket rimeligere i hjemlandet Italia, får man faktisk kjøpt disse noen steder i Norge også.

USA

Drømmenes land - også på sminkefronten!

Du tror kanskje at du har sett alt av Sephora her i Europa, men du har egentlig ikke opplevd Sephora på sitt beste før du besøker USA.

Vi snakker om sminkemerker du bare har siklet etter via Youtube-videoer, som Becca, Hour Glass og Kat von D.

ITALIA: Collistar, Pupa, Gucci, Madina og Rilastil er bare noen av de mangfoldige skjønnhetsmerkene fra Italia.
ITALIA: Collistar, Pupa, Gucci, Madina og Rilastil er bare noen av de mangfoldige skjønnhetsmerkene fra Italia. Foto: FOTO: produsenten

- Jeg skulle virkelig ønske at det amerikanske sminkemerket Hour Glass fantes i Norge. Heldigvis får man også tak i det i London, sier skjønnhetsansvarlig Therese Dombek i norske Elle.

Merket er spesielt kjent for gode primere og highlighting-produkter.

Mange fantastiske sminkemerker

Men det finnes selvfølgelig flere andre merker du bør kjøpe med seg hjem hvis du er i USA.

- Benefit sine highlightere er fantastiske, og er et must i mitt kit. Olive Oil Nourishing Sheen Spray gir en superfin hud til fotoshoot, og Tom Ford leppestifter har nydelige farger som sitter godt, forteller den internasjonale makeupartisten Tomas Erdis, som ofte jobber i New York.

- Oribe og R&CO er hårproduktmerker jeg sverger til for tiden, de gir meg alltid det resultatet jeg vil ha, legger Erdis til.

Ikke nok med at USA byr på mange gode, amerikanske skjønnhetsprodukter, du kan også finne godbiter fra det andre hjørnet av verden der også.

- Det koreanske merket Amore Pacific har distribusjon i USA. Det koreanske markedet er ekstremt trendbevisst, og har flere interessante lanseringer tidlig. 

USA: Hourglass, R&CO, Oribe, Amore Pacific, Tom Ford, Kat von D, Olive Oil og Becca - utvalget er like stort og brett som forventet i de forente stater.
USA: Hourglass, R&CO, Oribe, Amore Pacific, Tom Ford, Kat von D, Olive Oil og Becca - utvalget er like stort og brett som forventet i de forente stater. Foto: FOTO: Produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning