Hvordan påføre selvbruning

Ikke tren rett etter at du har gjort dette

Her er den riktige måten å bruke selvbruning på.

SELVBRUNING: Det finnes flere riktige regler for hvordan du skal påføre selvbruningen på, og veldig mange tabber du må passe på!
SELVBRUNING: Det finnes flere riktige regler for hvordan du skal påføre selvbruningen på, og veldig mange tabber du må passe på! Foto: FOTO: Linn M. Rognø.
Publisert Oppdatert

- Først og fremst bør du velge riktig selvbruning ut i fra hva slags hudtype du har.

Det forteller Vibeke Rønning, hudterapeut hos Beth’s Beauty Center i Oslo.

- På tørr hud bør du bruke selvbruner i krem-konsistens. En fet hud trenger gjerne et produkt som er lettere, som gelé eller mousse, sier hun.

- Kunden vet som regel selv om huden føles tørr eller om den lett blir fet og blank. Spesielt gjelder dette i ansiktet, legger Rønning til.

Slik skal du gjennomføre selvbruningen

Janne Hegna og Natalie Müller, eiere av Spraytanhuset i Bergen og Oslo anbefaler at du først begynner med å skrubbe huden din godt.

- Bruk en skrubbehanske, helst laget av naturfiber, da det er mer skånsomt for huden enn kunstfiber, sier Hegna.

Du bør fokusere spesielt godt på områder som er ekstra tørre, som albuer, føtter og knær, ifølge Hegna.

- Bruk gjerne også en eksfoliator som inneholder små peelingkorn, dette fjerner effektivt de døde hudcellene. Dersom du bruker et produkt som inneholder olje, må du passe på å vaske det godt av, da det kan føre til skjolder i brunfargen dersom du har olje igjen på huden når du påfører selvbruning, sier hun.

Når du så skal i gang med påføringen, bør du ifølge Rønning bruke en påføringsvott, slik at du ikke blir brun inni hendene.

Slik anbefaler ekspertene deg å gjennomføre selvbruningen:

1) Etter peeling jobber du med påføringsvotten med sirkulære bevegelser og fokuserer på én kroppsdel av gangen.

2) Påfør først på kroppen og ta hender og føtter til slutt når det ikke er så mye selvbruning igjen på hansken. Dette for å hindre at disse områdene blir for mørke.

3) Påfør selvbruning om kvelden før du legger deg.

4) Når du er ferdig bør du ha på deg løstsittende klær og unngå å få vann på huden inntil fargen er ferdig utviklet – dette for å hindre skjolder.

Pass på disse tabbene

Svært mange påfører fuktighetskrem før de tar på seg selvbruning. Dette bør du ifølge Hegna ikke gjøre.

Fuktighetskremen kan nemlig fungere som en barriere og føre til at selvbruningen ikke virker like godt som den skal, og dersom fuktighetskremen inneholder olje, kan det føre til skjolder.

- Derimot kan du påføre en alkohol- og parfymefri fuktighetskrem på ekstra tørre områder for å hindre at disse områdene trekker til seg for mye farge og blir for mørke, tipser hun.

- Sprayfarges du eller bruker de mørkeste produktene uten å skrubbe først, blir det ekstremt ujevnt, sier Rønning.

Hegna lister også opp andre grove selvbruningstabber:

  • Du bruker vann på huden etter påføring før fargen på huden er ferdig utviklet. Da kommer skjoldene. Derfor er det for eksempel ikke lurt å trene slik at du svetter mye rett etter påføring.
  • Du bruker stramme klær, som for eksempel BH og stramme jeans, rett etter påføring.
  • Du sover uten pyjamas samme kveld som du har påført selvbruneren. Da kan fargen smitte av på sengetøyet eller fra mage til innsiden av håndflatene mens du sover – hvis du sover med hånden hvilende på brystet eller magen.
  • Du bruker lyse tekstiler når du har tatt på deg en selvbruner med bronzer. Det kan også bli brune flekker på sofa eller stolen om selvbruneren inneholder bronzer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skum er lettest å påføre

BRUK PÅFØRINGSVOTT: Hvis du ikke vil ende opp med "skitten" hånd dagen etter påføring, bør du bruke påføringsvott.
BRUK PÅFØRINGSVOTT: Hvis du ikke vil ende opp med "skitten" hånd dagen etter påføring, bør du bruke påføringsvott. Foto: FOTO: Linn M. Rogn.

Det finnes flere typer av selvbruningsprodukter på markedet, og hvilken som er best kommer litt an på hudtype og hva du selv foretrekker, tenker Rønning.

Likevel er det én variant som er mest populær, og som hun først og fremst anbefaler.

- Skum er det vi selger mest av, og er nok det enkleste og mest smidige å påføre, sier hun.

Men har du ekstra tørr hud, er ofte gele og krem bedre, mener hudterapeuten.

Hegna er enig.

- For tørr hud anbefaler vi alltid selvbrunere i form av krem uten bronzer – da den gir mye fukt, og for å unngå bronzer som legger seg på tørre hudområder og skaper uønskede mørke flekker, sier hun.

- Mange synes skum med bronzer er veldig bra, da denne er enkel å påføre. Skum passer best dersom du ikke har spesielt tørr hud fordi den ikke inneholder noe særlig med fukt, fortsetter hun.

Rønning anbefaler også bodylotion som inneholder selvbruningsfarge hvis du bare vil oppnå litt glød i huden eller forsterke brunfargen fra soling.

Når det gjelder hvor fort du får farge på huden, kommer dette an på flere ting.

- Det handler om hvor mye såkalt DHA de inneholder, og om de er med eller uten bronzer, altså om du ser fargen når du påfører den eller ikke, sier Hegna.

- I tillegg handler det om hvilken konsistens den har, enten det er spray, mousse, krem eller gele, legger hun til.

Ifølge Rønning er som regel mousse som er brunfarget som gir raskest farge.

- Da blir du brun med én gang, og må vente i cirka seks-syv timer med å vaske av overskuddsfarge så det blir helt perfekt, sier hudterapeuten.

Hun forklarer videre at selvbruningsprodukter som er hvite i fargen blir brune i løpet av cirka fire timer.

- Da kan du gjerne smøre på ett lag til hvis man vil ha mer farge.

Dersom du kun ønsker en lett glød, anbefaler Hegna en gradvis selvbruner med lite DHA.

- Om du ønsker mørk farge anbefaler vi en "instant" selvbruner med mye DHA, sier Hegna videre.

Hegna forteller også at en spray kan være veldig fint til ansiktet da fargen legger seg på en naturlig, nesten «solkysset», måte.

Til en spesiell anledning

Ønsker du å bli litt brunere til en spesiell anledning som en fest eller til et bryllup, anbefaler Rønning deg til å smøre på produktet en til to dager før anledningen.

- Det er greit å dusje minst én gang etterpå når fargen har satt seg, sier hun.

Ønsker du derimot et mørkere resultat, bør du ifølge Hegna starte noen dager i forveien for å bygge opp fargen, eller eventuelt ta spraytan hos en salong.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning