Hvordan sminke seg

Det er slett ikke sikkert at du kler sminken du legger hver dag

Men det er to farger som passer til absolutt alle.

DROPPE DENNE?: Selv om du legger kajal på våtlinjen hver eneste dag, er det neimen ikke sikkert at du kler det.
DROPPE DENNE?: Selv om du legger kajal på våtlinjen hver eneste dag, er det neimen ikke sikkert at du kler det. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.
Publisert Oppdatert

Du bare bruke kajal på våtlinjen hver eneste dag. Kanskje klarer du deg ikke uten den rosa rougen i kinnene?

Selv om du er "stuck" i dine vanlige sminkerutiner, er det ikke sikkert at dette er den makeupen som faktisk kler deg.

Men hvordan skal du finne ut hva slags sminke som passer akkurat deg?

Makeupartistene gir deg sine beste tips til hva du skal gjøre for å endre sminkevanene dine.

Fordi du alltid har gjort det

- Mange har dårlig tid om morgenen og må "få på ansiktet" i en fart for å komme ut dørene. Da er det lett å bare slenge på litt mineralpudder og maskara og ikke grave dypere i sminkepungen, sier Marie Overskott, privatpraktiserende makeupartist.

Hun tror samtidig at mange føler seg litt "på dypt vann" når det handler om sminke.

- Og med nye trender som stadig dukker opp, er det lettere å "safe" litt med produkter og rutine, sier Overskott videre.

Dette støtter Camilla Fugelli, makeupartist ved salongen Makeup Art:

- Ofte sminker du deg på samme måte hver dag fordi det føles som det tryggeste. Men det krever litt øving og eksperimentering for å bryte sminkevanene, sier Fugelli.

Hun forteller at de ofte har kunder på salongen som ønsker en makeupveiledning eller en rask makeup for å lære noen alternative teknikker, fargebruk og nye produkter.

- Det som gjør makeup gøy er at du kan tilpasse looken til settingen du skal sminke deg til, sesong og trend, sier Fugelli videre.

Slik endrer du sminkevanene dine

Fugelli mener at det er utrolig individuelt hvordan du skal prøve ut en ny makeup.

- Du bør gradvis avansere, i tillegg er det viktig å tilpasse til hvilken stiltype du er. Det beste er å få faglig ekspertise fra en makeupartist eller å gjøre research på nett, anbefaler hun.

Overskott er enig og råder alle som ønsker en forandring, og som har behov for veiledning og råd, å ta kontakt med nærmeste parfymeri eller booke en personlig makeupveiledning, for å få en opplæring i sminketeknikker tilpasset nettopp deg og ditt ansikt.

- Å få kunnskap om hvilke farger, produkter og triks for nettopp din ansiktsfasong, hud og farger, har alt å si for å lykkes med en pen makeup. Og, i motsetning til det mange tror, er det ikke et hav av produkter du trenger for en pen hverdagsmakeup heller, sier hun.

Overskott mener at det ikke skal mer til for å føle deg vel enn:

  • en foundation i rett fargetone
  • en frisk rouge
  • litt øyenskygge
  • maskara
  • en fresh leppestift

- Brunt og gull kler alle

Skal du legge den perfekte sminken som passer din hud, er det fargene som først og fremst gjelder, ifølge makeupartistene.

- Etter min mening er brunt, bronse og gull farger som kler alle når det gjelder øyenskygger, sier Fugelli.

KLER ALLE: Makeupartistene er enige om at øyenskygger i brun-og gulltoner kler absolutt alle.
KLER ALLE: Makeupartistene er enige om at øyenskygger i brun-og gulltoner kler absolutt alle. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Når det gjelder foundation, så har farget dagkrem en dekkevne som kan tilpasses opp og ned i flere fargetoner fordi den er såpass transparent at din egen glød og hudtone skinner igjennom, mener makeupartisten.

Overskott forteller at de aller fleste norske jenter har en litt gyllen undertone i huden.

- Generelt vil lyse bruntoner og varme jordfarger være gode øyenskyggefarger som de aller fleste kler godt da de fungerer både til blå, brune og grønne øyne. Ferskenfarger på leppene er også noe som sjelden slår feil ut, sier hun.

De aller lyseste jentene vil ha en kjøligere undertone og kler kalde farger:

- Mitt beste tips er å teste foundation på kjeven og ikke hånden da hudtonen her ofte er en annen enn i ansiktet, sier hun.

Og ikke minst: Det er svært få produkter som passer alle da noen har tørrere og andre fetere hud, samt at alder også spiller en rolle i valg av produkter, opplyser Overskott videre.

- En god fuktighetsspray er imidlertid ett av mine favorittriks for å friske opp makeupen i løpet av dagen. Samtidig som den gir en fin glød, tilfører den huden fuktighet noe som kommer godt med enten du sitter foran en PC, reiser mye med fly eller er på stranda, sier hun.

Tenk også på din ansiktsfasong

Når det gjelder ansiktsfasong handler det ofte om riktig konturering, mener Fugelli.

- Her er en standard teknikk å legge lyst på benstrukturen der solen treffer. Det vil si neseben, kjeveben, panne, under øyenbryn og kinnben, forklarer hun.

KONTUR: Konturering er en sminkemetode hvor du bruker skygger til å fremheve ansiktstrekkene dine, "skulpturere" om du vil. Men da må du først vite hva slags ansiktsform du har, og konturere deretter.
KONTUR: Konturering er en sminkemetode hvor du bruker skygger til å fremheve ansiktstrekkene dine, "skulpturere" om du vil. Men da må du først vite hva slags ansiktsform du har, og konturere deretter. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

"Lowlighten", altså skyggen, legger legger du opp til "highlighten", som er den lyse tonen, ifølge makeupartisten.

Hvordan du skal legge konturen, kommer an på om du for eksempel har avlangt, rundt, firkantet eller hjerteformet ansikt. Her er det lurt å få veiledning.

- Å legge for eksempel rougen rett i forhold til ansiktsformen, er også viktig å få råd om, samt at feil farge på leppestift eller øyenskygge kan ha motsatt effekt, sier Overskott.

De verste sminkevanene

Ifølge makeupartistene er det enkelte måter å sminke seg på som absolutt alle burde styre langt unna.

- Mange som har låst seg fast i feil teorier som de enten har blitt fortalt eller tolket feil igjennom media. Som venninne, mor, mann, datter eller makeupartist, så kan det være greit å få gitt beskjed på en fin måte om du ser at noen av vanene til vedkommende ikke er kledelige, foreslår Fugelli.

Hun har to sminkefeller som hun mener ingen burde falle i:

  • Trender som henger igjen. For eksempel tynne "Mikke Mus-bryn" fra 90-tallet.
  • Altfor mørk foundation fra 80-tallet.

Makeupartist Overskott holder også fast ved at en av de verste tabbene er altfor mørk foundation, samt gult eller oransje solpudder lagt over hele ansiktet som en maske.

- I tillegg er altfor markerte og for mørke øyenbryn i forhold til hårfarge, krise. Øyenbryn skal ramme inn ansiktet og følge den naturlige formen, ikke ta all oppmerksomheten, mener hun.

Dessuten syns hun ikke noe om blå øyenskygge med glitter og kaldrosa leppestift.

-Tenk naturlige jordtoner når du velger makeup til øynene, og få med prøver hjem på foundation før du kjøper, så du slipper bomkjøp, tipser Overskott.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning