Sminketabber

Tabben kan gjøre at du ser ut som en klovn

Sminketabbene du vil unngå.

SMINKETABBER: Sminker du deg i dagslys, er det lettere å få en sminke-look som ser naturlig ut og du unngår ujevne kanter og for mye produkt.
SMINKETABBER: Sminker du deg i dagslys, er det lettere å få en sminke-look som ser naturlig ut og du unngår ujevne kanter og for mye produkt. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Vi har alle bommet med maskaraen og fått litt søl på øyelokket en gang eller ti, men enkelte sminketabber irriterer ekspertene seg lang mer over enn andre.

- Mange har en lei tendens til å legge makeupen sin inne på baderommet med et dunkelt, gult lys. Men sminken ser da dobbelt så sterk ut i det harde dagslyset som spesielt vinteren byr på. Så for all del, bruk dagslys når du sminker deg, jente!

Dette sier Ida Engstrøm, makeupartist og lærer ved Beauty Makeup Artist fagskoleutdannelsen ved Tone Lise Akademiet.

- Har du ikke mulighet til å sminke deg i ekte dagslys, vil en lyspære med et kaldt, blått lys fremstille sminken du legger på en mer sannferdig måte, sier hun.

Klovne-konturering

Contouring, eller ansiktskonturering, har lenge vært et hett tema på sosiale medier. Og selv om mange sminkeentusiaster har lagt sin elsk på de lyse og mørke skyggene som endrer ansiktsformen, er ikke de profesjonelle like imponerte.

Og nå har det dukket opp en langt mer fargesterk teknikk, noe makeupartist Jorun Wisløff Hansen ikke er fan av.

- Såkalt «colour-correcting-clown» er en versting i min bok.

Teknikken går ut på å plassere fargekorrigerende concealere i forskjellige områder av ansiktet, for å dempe for eksempel røde partier eller mørke ringer under øyne.

Og for å gjøre teknikken ekstra interessant på sosiale medier, deles bilder av hva som egentlig ser ut som klovnesminke i hytt og vær.

- Som makeupartist er denne formen for korrigering noe jeg aldri ville brukt. Resultatet vil nødvendigvis bli noe à la å det å blande alle fargene i malingsskrinet sammen; nemlig grumsete. I tillegg er teknikken altfor avansert, og strengt tatt unødvendig utenfor et studio eller filmopptak, sier Hansen.

Sjekk ut flere av makeupekspertenes råd for å unngå de verste sminketabbene:

Instagram-sminke

- Fungerer kun på foto.

Instagram-sminke har blitt en begrep som brukes mer og mer.

Du kjenner sminken lett igjen ved at hver eneste detalj i ansiktet er «perfeksjonert» med høyere kinnben, smalere neser, reflekterende highlight, helt jevn hudtone, symmetriske bryn, forstørrede øyne, forlengende eyeliner og massive falske vipper.

Og selvsagt en fyldig og opptegnet leppe à la Kylie Jenner.

- Først og fremst er dette sminketeknikker som krever både mye produkter og kunnskap. I tillegg er lookene ofte designet til å kun bruke på foto, og deretter retusjeres med filtre, forklarer makeupartist Jorun Wisløff Hansen.

Hun forteller at tunge sminketeknikker som denne lenge har blitt brukt profesjonelt.

- Men det begynte vel å gå litt galt når andre Instagram-brukere, som i utgangspunktet ikke satt med den samme fagkunnskapen, skulle videreføre looken på sin egen konto, sier Hansen.

Gjør deg eldre

Prøver du å kopiere en slik sminke-look, spesielt hvis det er til dagligdags bruk, er dermed sjansen stor for at folk rundt deg legger mer merke til sminkeproduktene enn hvordan du egentlig ser ut.

- Instagram-sminke er sminke som passer best i et lys som er satt til film- eller fotokamera. Bruker du en slik teknikk in real- ife, blir resultatet ofte for tungt og hardt i både dagslys og innelys, sier makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm.

Hun forteller at de tyngste sminketeknikkene kan ha en stor effekt på hvordan du fremstår.

- Har du noen gang lagt merke til at du ofte ser yngre ut uten noe sminke på? Vel, mye sminke har den motsatte effekten, og en tung sminke-look har derfor en lei tendens til å få deg til å se langt eldre ut enn du egentlig er.

Altfor mye maskara

- Vil jobbe imot sin hensikt.

INSTAGRAM-SMINKE: Styr unna altfor mye "perfeksjonerende" sminke, det funker best på foto og ikke in real life.
INSTAGRAM-SMINKE: Styr unna altfor mye "perfeksjonerende" sminke, det funker best på foto og ikke in real life. Foto: FOTO: Stella Pictures

For mange er det utenkelig å gå ut av døren uten et lag med maskara på vippene, men det kan fort bli for mye av det gode også.

Bruker du mer enn fem minutter på å legge maskara, er sjansen stor for at du bruker altfor mye!

- Maskara er absolutt viktig for de fleste sminke-looker, og intensiteten maskaraen tilfører øyet kan gi både en forstørrende og løftende effekt, sier makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm.

- Men etter et par minutter har maskaraen begynt å tørke, så legger du flere lag etter dette vil resultatet se tungt, tørt og klumpete ut, legger hun til.

Makeupartist Jorun Wisløff Hansen har et godt råd til hvordan du kan unngå de verste maskaraklumpene.

- Et godt tips er å bruke en brynsbørste eller en ren maskarakost og gre igjennom vippene dine rett etter at maskaraen er påført. Da slipper du klumper!

Hun påpeker at du alltid bør bruke en vippetang før maskaraen påføres. Da slipper du å jobbe så mye for å bøye vippene.

- Og altfor mye produkt vil jobbe imot sin hensikt da vippene bare tynges ned, sier Hansen.

Maskara-fri

- Personlig mener jeg at vippene har veldig godt av litt maskara-fri i ny og ne. De blir ofte friskere, sterkere og mindre tørre etter en liten ferie, sier Engstrøm.

Hun tipser om at du kan farge vippene når du skal gå uten en maskara i en periode.

Hansen minner også om hvor viktig det er å rense vippene godt om kvelden.

- Maskara i seg selv vil ikke skade vippene dine, men lar du maskaraen sitte over natten og gjerne presser ansiktet mot puta kan det oppstå slitasje.

Fjern derfor alltid maskaraen før du legger deg, gjerne med en god oljebasert øyesminkefjerner.

- Bytt maskara før den blir tørr, så unngår du øyekatarr og andre plagsomme infeksjoner, sier Hansen.

Unaturlige bryn

- Bryn er en viktig del av vårt personlige uttrykk.

Bryn kan absolutt være tricky, både når du skal sminke dem og nappe dem.

FOR MYE MASKARA: Klumpete vipper er ikke særlig lekkert!
FOR MYE MASKARA: Klumpete vipper er ikke særlig lekkert! Foto: FOTO: Stella Pictures

Men ifølge sminkeekspertene, har bryn utrolig mye å si for hvordan du oppfattes og utseendet ditt som helhet, så en naturlig tilnærming er ofte det beste.

- Bryn er en viktig del av vårt personlige utrykk, og det fineste er å forsterke den naturlige formen, som også er årets store trend når det kommer til bryn, råder makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm.

Makeupartist Jorun Wisløff Hansen er helt enig:

- Som oftest kler alle sin «naturlige» form best. Misforstå meg rett; det er lov å rydde opp litt hår på avveie, men vær forsiktig! Du kan fort ende opp med bryn som blir til tynne, rare streker.

- Napp litt forsiktig mellom og under bryn, men husk å jevnlig sjekke helheten mens du napper, legger hun til.

Begge ekspertene råder deg til å styre unna bryn som er langt mørkere enn din naturlige hårfarge, samt altfor harde former og kanter

I tillegg bør du unngå å flytte på plasseringen av brynene dine.

Brynstrenden 2016

Da klesdesignere som Thakoon og Mochino sendte sine modeller nedover catwalken for å vise frem sesongens trender, hadde de tilsynelatende urørte bryn – uansett om formen opprinnelig var tykk eller naturlig tynn.

- For det tilfeldige, men samtidig gjennomtenkte resultatet, burde du forsiktig fylle inn glisne partier hvor du tydelig mangler brynshår, tipser Engstrøm.

- Du kan også med hell forlenge brynene litt i en tynn spiss da de fleste har lite hår mot slutten av brynet. Men å overdrive fronten på brynene, eller tegne underkanten altfor skarp vil bare se unaturlig ut, legger hun til.

Styr unna glitter

- Fremhever det du helst ikke vil fremheve.

Det er lett å la seg friste av alt som glitrer, men når det kommer til sminke er det lurt å tenke deg nøye om.

- Glitter smitter! En fin huskeregel når du skal bruke glitter er at det er finest på øynene, sier makeupartist Jorun Wisløff Hansen.

UNATURLIGE BRYN: Unngå for all del bryn som ser ut som tynne, rare streker.
UNATURLIGE BRYN: Unngå for all del bryn som ser ut som tynne, rare streker. Foto: FOTO: Stella Pictures

Makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm er helt enig:

- Glitter hører hjemme på morsdagskort, eller som en kul øyeskygge!

Hun mener likevel at det er fint med produkter som inneholder lysreflekterende partikler som tilfører litt ekstra glød til makeupen.

- Men også her gjelder det å være forsiktig, spesielt i sterkt sollys, sier Engstrøm.

Glitter fremhever rynker

Bortsett fra at glitter er en lang mer påfallende tekstur enn krem- og pudderbasert sminke, er det effekten glitter har på huden som gjør den så vanskelig å bruke.

- Glitter har en lei tendens til å fremheve ting du kanskje helst ikke vil fremheve, og selv et par glitterkorn kan ha en stor effekt. Linjer blir mer fremtredende og ujevnheter i huden kommer bedre frem, forteller Hansen.

Hun påpeker at du ikke må forveksle glitter og shimmer.

- Shimmer er pulverisert, noe som gjør at produktene fremkaller glød, sier Wisløff Hansen og fortsetter:

- Skal du bruke shimmer er det penest å bruke det forsiktig som highlight på kinnben, i øyekroken, over amorbuen på leppen og langs tinningen. Men shimmer kan også fremheve, så ikke bruk for mye over urenheter og linjer.

For mye solpudder

- Bronzer er ikke pudder!

Solpudder kan være en god venn i nøden – spesielt i etter mange, kalde vintermåneder uten særlig sol!

Men selv om vi kaller det for et sol-pudder, betyr det absolutt ikke at produktet kan eller burde brukes i hele ansiktet.

- Først og fremst er det viktig å huske på at en bronzer slettes ikke er det samme som et pudder!, sier makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademite, Ida Engstrøm.

GLITTER SMITTER: Husk at du fort kan ende opp med å se ut som en diskokule når du bruker sminke med store glitterkorn.
GLITTER SMITTER: Husk at du fort kan ende opp med å se ut som en diskokule når du bruker sminke med store glitterkorn. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Bronzeren skal gi glød og litt varme til huden, men legger du det i hele ansiktet blir benstrukturen bare flat med en underlig, nærmest skitten, ansiktsfarge.

Hvordan legger solpudder

- Sommerglød er fint, så ja takk til det!, sier makeupartist Jorun Wisløff Hansen.

Hun råder deg til å ta litt bronzer på en liten kost, og sveipe varsomt over toppen av pannen, litt i tinningen, forsiktig langs kinnben og kjeve.

- Det som da er igjen på kosten kan du forsiktig legge på haken. Sånn, nå er du akkurat passe sunkissed.

Drar du det derimot bronzer ut i hele ansiktet, gjerne med en altfor stor kost og masse produkt, ja da vil du bli orange!

- Uansett hvor lys i huden du er, eller hvor mørk du måtte være så blir dette aldri pent. Bronzer i hele ansiktet vil i aller høyeste grad se flekkete og skittent ut! Husk; Less is more, legger Wisløff Hansen til.

SOLPUDDER: Nei, du skal ikke bruke solpudder i hele ansiktet!
SOLPUDDER: Nei, du skal ikke bruke solpudder i hele ansiktet! Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning