Hvordan få fint hår

Du ødelegger håret ditt hver eneste dag

Her er syv uvaner du bør slutte med umiddelbart!

UVANER SOM ØDELEGGER HÅRET: Hver dag utsetter du håret ditt for slitasje, men disse uvanene kan lett unngås. Husker du for eksempel å bruke varmebeskyttende produkter i håret når du bruker rettetang?
UVANER SOM ØDELEGGER HÅRET: Hver dag utsetter du håret ditt for slitasje, men disse uvanene kan lett unngås. Husker du for eksempel å bruke varmebeskyttende produkter i håret når du bruker rettetang? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Vi har alle opplevd det; tidvis er håret både tørt og frizzy, eller fett og flokete, uten at vi egentlig helt forstår hvorfor.

Vel, sannheten er at du selv ødelegger håret ditt hver eneste dag – ved å bruke feil produkter, røffe teknikker og skadelige verktøy.

- Klassisk slitasje som mange utsetter håret sitt for, er å bruke billige produkter fra matbutikken når de har et kjemisk behandlet hår som trenger mye pleie, forteller daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll.

- Bruk av strikk med metallspenne, hjemmefarging og påsetting av extensions hjemme er også en dårlig idé, legger hun til.

Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø, mener det er spesielt et høyt elsket verktøy som skader håret vårt.

- Daglig bruk av rettetang er en stor belastning på håret. Mange tenger har for høy varme og du kan lett svi håret.

Vi har samlet syv uvaner de fleste utsetter håret sitt for, og forklarer hvorfor du burde slutte med dem i dag.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Daglig bruk av varme

- Håret kan rett og slett knekke.

Med varme kan du forme håret ditt slik du selv ønsker det.

- Noen tror at om du skrur opp varmen, går det enda fortere eller at krøllen vil holde bedre, men du bør være forsiktig med å skru opp varmeverktøyet, råder daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll.

Hun sier at tynt, skandinavisk hår ikke trenger mer enn 180 grader for å forme seg.

- Det viktigste du gjør er å la det avkjøle seg i den formen du ønsker, da holder det lenger, sier Bjørnevoll.

Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø stemmer i:

- Et tynt, fint hår er mer utsatt enn et grovere. Håret kan rett og slett knekke, noe som kalles for en mekanisk skade.

Bjørnevoll forklarer at skjellaget som beskytter håret fort kan flise seg opp dersom du ikke behandler håret riktig. Dette vil gi et matt, glansløst utseende, og i noen tilfeller vil det også knekke.

- Derfor er det superviktig å bruke varmebeskyttelse og kure håret godt slik at det ikke tørker helt ut, sier Sjøthun.

Fjerner ikke stylingprodukter skikkelig

- Hodebunnen trenger også pleie.

VARMEVERKTØY: Pass på at du beskytter håret med varmebeskyttende produkter og at du ikke bruker for høy varme
VARMEVERKTØY: Pass på at du beskytter håret med varmebeskyttende produkter og at du ikke bruker for høy varme Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Coloubox

- En sunn hodebunn er viktig for et sunt hår, og stylingprodukter tetter igjen hodebunnen, forteller Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø.

Ifølge Sjøthun, trenger også hodebunnen pleie, akkurat som huden i ansiktet.

- Det er viktig å få vasket ut hårstylingprodukter skikkelig med en god sjampo, og innimellom bruke en rensesjampo som rengjør ekstra godt i dybden, sier hun.

Hun forteller videre at håret kan se matt og livløst ut når hodebunnen har mottatt dårlig pleie en stund.

- Da kan du ta en peelingbehandling av håret som fjerner gammel styling, silikoner og smuss, sier Sjøthun.

Daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll, tipser også om å holde håret samlet om natten.

- Jeg anbefaler alle med langt hår å flette det om natten, da unngår du friksjon og at håret floker seg. Skal du gre ut floker bør du bruke en langhårsbørste, sier hun.

Farger håret hjemme

- Hodebunnen kan bli sår og øm.

Ifølge daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll, er det flere ting som kan gå galt når du farger håret hjemme selv.

Hvordan får fint hår
Hvordan får fint hår

- Håret kan knekke, du kan få en ujevn og flekket farge, og hodebunnen kan bli sår og øm – noe som kan resultere i at du etter hvert ikke tåler noe som helst hårfarge, sier hun.

Husk at frisører flest heller ikke synes det er kjekt å gjøre en reparasjonsjobb etter at håret er farget hjemme selv.

- Vi vet ikke alltid hva hårfargen inneholder, så farger du det mørkt hjemme og kommer til frisøren med et ønske om å få det lyst til sommeren, er det ikke alltid like lett, sier Bjørnevoll.

Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø, forteller at det ofte er etterveksten som gir deg problemer ved hjemmefargingen.

- Når du farger håret selv er det vanskelig å bare ta etterveksten. Ofte drar du kanskje fargen ut i hele håret, noe det ikke trenger, og håret vil bli skadet over tid da lengdene blir fryktelig mettet.

En lysning av håret er heller ikke noe hun anbefaler å gjøre selv.

- Lysning er skummelt å holde på med selv; det er en bestemt virketid på farger og mange har hjemmefargene for lenge i håret. Dette er ikke bra for verken hår eller hodebunnen, sier Sjøthun.

Vasker håret for ofte

- Bakterier kan oppstå i hodebunnen.

Vasker du håret hver dag? Det bør du droppe umiddelbart!

- Det er ikke nødvendig å vaske håret oftere enn hver andre eller tredje dag, sier daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll.

FARGE HÅRET SELV: Det er mye som kan gå galt hvis du velger å farge håret hjemme, blant annet kan hodebunnen bli sær og øm.
FARGE HÅRET SELV: Det er mye som kan gå galt hvis du velger å farge håret hjemme, blant annet kan hodebunnen bli sær og øm. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images

Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø, forklarer hvorfor:

- Huden produserer en slags hinne over hodebunnen som kalles for syrekappe. Den skal beskytte og hindre at bakterier skader huden, og når du vasker håret fjernes denne hinnen.

Håret vil, ifølge ekspertene, også bli tørrere av å vaske det hver dag, hårfargen vaskes fortere ut og du kan få andre hodebunnsproblemer.

- Er du plaget med at håret fort blir tungt og fett? Hold balsam og kur borte fra hodebunnen. Påfør dem kun i lengdene og tuppene, råder Bjørnevoll.

Volumprodukter løfter håret og gjør at det føles lettere lenger!

Beskytter ikke mot solen

- Håret kan bli både tørt og porøst.

Akkurat som at du alltid bør smøre huden din med solkrem når du er ute i solen, bør du også beskytte håret ditt mot solen. UV-strålene fra solen har nemlig lignende effekt på håret, som på huden.

- Én uke i Syden bleker håret og det kan bli både tørt og porøst. Husk alltid å beskytte det med gode produkter fra frisøren din, og bruk gjerne et sjal eller hatt, sier daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll.

Ifølge Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø, kan farge og glans forsvinner, og håret kan se matt og livløst ut.

VASKE HÅRET: Vasker du håret hver da, fjerne du syrekappen som beskytter hodebunnen.
VASKE HÅRET: Vasker du håret hver da, fjerne du syrekappen som beskytter hodebunnen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Coloubox

I tillegg kan håret også bli tørrere og kjennes sprøtt dersom du ikke beskytter det.

- Skjellaget svekkes av blant annet UV-stråler, salt, kjemikalier og varmebehandling. Derfor er det viktig å beskytte hår og hodebunnen med solfaktor, sier Sjøthun.

Dropper å klippe tuppene

- Håret blir aldri langt.

Sparer du til langt hår, og dropper derfor å stusse det i den tro at det da vil gå fortere å oppnå lange lokker? Da bør du tro om igjen!

- Tuppene dine er kanskje klare for en klipp, og det hjelper ikke å spare på tupper som fliser seg opp og deler seg, sier daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll.

Hun forteller at du bare kommer til å børste dem av neste gang du grer gjennom det, og håret vil føles som om det aldri blir lengre.

- Hvis du ikke klipper håret kan det flise seg og dele seg i spissene, og nærmest spise seg oppover, forteller Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø.

SOLBESKYTTELSE: Akkurat som at huden tar skade av UV-strålene, kan også håret bli ødelagt hvis man ikke beskytter det i solen.
SOLBESKYTTELSE: Akkurat som at huden tar skade av UV-strålene, kan også håret bli ødelagt hvis man ikke beskytter det i solen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Ifølge Bjørnevoll, vil håret se ut til å vokse fortere dersom du klipper av tuppene, og kjøper et produkt som skal forsegle tuppene og tar vare på dem.

Sjøthun forteller at det ikke er alle hårtyper som må stusses like ofte.

- Det er stor forskjell på et tykt hårstrå og et tynt. De tykke kan se fine ut mye lengre og behøver ikke klippes like ofte, sier hun.

Bruker hårstrikk daglig

- Håret kan knekke.

Viisste du at du faktisk belaster hårrøttene og hodebunnen ved å konstant bruke hårstrikk?

- Hårstrikken ligger å gnisser mot håret, og da kan du noen gang se at håret har knukket på det området, sier Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø.

Hun råder deg til å bruke hårstrikker som er skånsomme mot håret.

Ifølge daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll, er det spesielt én strikktype du burde holde deg unna.

- Metallklemmen på hårstrikken kan gnage der den strammer. Jeg anbefaler derfor at du bruker strikk uten metallklemme, sier hun.

KLIPPE TUPPENE: Sparer du til langt hår, bør du definitivt ikke droppe å stusse håret med jevne mellomrom.
KLIPPE TUPPENE: Sparer du til langt hår, bør du definitivt ikke droppe å stusse håret med jevne mellomrom. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images

Hun råder deg også til å flette håret eller bytter litt på plassering av strikken.

Sjøthun er helt enig:

- Det hjelper å variere hvor du har strikken og hvor du plasserer hestehalen.

HÅRSTRIKK: Du bær droppe å bruke hårstrikk hver dag, og visse typer hårstrikker bør du unngå helt.
HÅRSTRIKK: Du bær droppe å bruke hårstrikk hver dag, og visse typer hårstrikker bør du unngå helt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning