Hårvask

Det er ikke selve håret du skal vaske

Triksene for rent og pent hår.

SJAMPONERING: Hvis du tror at sjampo skal rense håret, tar du helt feil.
SJAMPONERING: Hvis du tror at sjampo skal rense håret, tar du helt feil. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Hårvask er for mange en naturlig del av morgenrutinen hver dag.

Det bør det absolutt ikke være.

- Å vaske håret for ofte er den største tabben de fleste gjør, sier Sølvi Bjørnevoll, daglig leder ved Norsk frisørskole i Bergen, og eier av RawByraa, til Klikk Mote.

Selv vasker hun ikke håret oftere enn hver fjerde dag.

- Du bør tenke over om det virkelig er nødvendig å vaske håret så ofte som du gjør, sier hun.

Men hvis du absolutt føler du må vaske håret oftere, råder Bjørnevoll deg til å alltid ha minst én hviledag mellom vasken.

- Da er det viktig med milde produkter så du ikke tørker ut hodebunnen. Det er ikke nødvendig, men vi føler ofte at håret blir tungt og fett. Da finnes det tørrsjampo eller andre teknikker som kan løfte håret fra hodebunnen, sier frisøren.

Malene Stølen, frisør ved Hendrix Hair på Frogner, er enig.

- Siden føner og og annen styling gir kraftig slitasje på håret, er det fint om man ikke vasker håret mer enn annenhver dag eller hver tredje.

Hodebunnen, ikke håret

Vi kaller det å "vaske håret", men de fleste er neppe klar over at det faktisk ikke er selve håret som skal vaskes – det er hodebunnen.

- Alle med langt hår tror de må bruke mer sjampo på grunn av mye hår. Saken er at det er hodebunnen som skal vaskes. Det er her talgen kommer ut og gjør håret fett og skittent, sier Stølen.

Men selv om du bør konsentrere deg mest om å vaske hodebunnen, bør du være obs.

- Har du fett hår, skal du ikke massere så mye, fordi det øker blodstrømmen og talgkjertlene åpner seg mer. Bruk heller håndflatene og lette sirkelbevelgelser, tipser Stølen og legger til:

- Om du har normalt hår til tørr hodebunn vasker du bare som normalt med fingertuppene mot hodebunnen i en sirkelbevegelse.

Ett kronestykke er nok

Om du tenker at håret ikke blir skikkelig rent når du bare vasker hodebunnen, opplyser frisørene om at mye av stylingen vi har utover i lengdene vil renses bort, da det skummer ekstra mye under andre runde med sjampo.

For du bør nemlig sjamponere to ganger når du dusjer, men her skal det ikke store mengder til.

- Cirka ett kronestykke med sjampo er nok per vask. Første gang vil det kanskje ikke skumme så mye, men dette er grunnet talg og gamle stylingrester som skal bort, sier Stølen.

- Når det er skylt ut og du vasker håret en gang til, vil du merke at det skummer mye mer, og resten av lengdene i håret vil få en bedre vask, legger hun til.

SJAMPOMENGDE: Selv om du har langt hår, skal du ikke bruke mer sjampo enn de med kortere hår. Det er nemlig hodebunnen som skal vaskes, og ikke selve håret.
SJAMPOMENGDE: Selv om du har langt hår, skal du ikke bruke mer sjampo enn de med kortere hår. Det er nemlig hodebunnen som skal vaskes, og ikke selve håret. Foto: FOTO: Getty Images

Jada, dusjing er ikke akkurat en komplisert sak, men ifølge frisørene er det likevel smart å tenke over teknikken.

- Fukt håret godt før du fordeler sjampoen 
i hendene og deretter i håret. Det meste bør være nær hodebunn, det er der vi er skitne. 
Massere inn uten å floke det for mye. Massere gjerne hodebunn for å få i gang blodsirkulasjonen – det gjør at næringen går fortere til hårrøttene, tipser Bjørnevoll.

Velg riktig sjampo

Du lurer kanskje på hva poenget med å velge "riktig" sjampo er om håret på utsiden allerede er dødt?

- Håret i hårsekkene inneholder cirka 90 prosent proteiner og 10 prosent vann. Om noe av dette svekkes, må håret få pleie utenfra siden alt hår som har vokst ut er dødt, forklarer Stølen.

Blir håret ditt fort skittent?

Hvis du syns du bør vaske håret ofte fordi det føles skittent, er det flere ting du kan gjøre for at vasken skal holde lenger.

Her er Bjørnevolls og Stølens tips:

  • Tørrsjampo
: Den absorberer all fukt som tynger på håret. Spray lett over røttene og gni forsiktig med fingertuppene.
  • Føn håret: Lær deg føneteknikker som hjelper til med å løfte håret fra hodebunnen og gi volum. Rotspray kan brukes, hvor du sprayer håret cirka 1-3 cm. fra hårroten for å få mer hold. Føn håret etterpå med hodet bøyd fremover.
  • Sett opp håret: En highbun
 eller flette passer fint
 når du føler det er ekstra lenge siden forrige vask.

Og for å velge riktig sjampo, må du vite hva slags hårtype du har.

- Hår og hodebunn vil bli påvirket av sjampovalget ditt, så bruk en som passer din hodebunn. Ta hensyn til om den tørr, fet, sensitiv, om den klør eller eller flasser, sier Bjørnevoll mens hun understreker at de fleste av oss har et hår som er kjemisk behandlet.

- Da bør du bruke en sjampo som bygger opp og tar vare på fargen.

Stølen mener at det beste du kan gjøre for å finne utav din egen hårtype, er å oppsøke en frisør for hjelp.

- Håret kan vær normalt og ubehandlet, tykt eller tynt, tørt eller slitt, farget eller stripet, krøllet eller glatt. Vi har alle forskjellig hår, så det kan være lurt å få råd fra frisøren til hvilken sjampo som er bra for ditt hår, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning