Bleke håret selv

Dette gjorde Katarina hjemme

Hjemmeblekingen virker, ifølge fysiker.

FØR OG ETTER: Til venstre viser bildet hvordan håret til Katarina Olsen så ut før blekingen, og til høyre vises resultatet av blekingen.
FØR OG ETTER: Til venstre viser bildet hvordan håret til Katarina Olsen så ut før blekingen, og til høyre vises resultatet av blekingen. Foto: FOTO: Katarina Olsen
Publisert Oppdatert

Etter årevis med hjemmefarging av håret i alle regnbuens farger, og en del misfarginger på veien med blekemiddel, hadde Katarina Olsen, makeupartist og blogger ved yourcarrie.femelle.no, lyst til å forsøke noe helt nytt;

- Jeg startet jakten etter den perfekte måten å lysne håret på – uten all kjemisk hårfarge og blekemiddel, på en måte som var mindre skadelig, sier hun.

Samtidig ville Olsen finne en metode som enkelt kunne fjerne den semi-permanente fargen hun i en periode brukte veldig mye.

- Det var slik jeg kom over lysningskuren, som jeg lager hjemme, kun ved hjelp av det jeg har i kjøkkenskapet, sier makeupartisten.

Bleke-oppskriften

Olsen mener at bleke-oppskriften hun fant på nettet er den perfekte kombinasjonen som har fungert kjempebra på håret hennes.

Og lurer du på hvilke ingredienser Olsen putter i sin spesial-blekeblanding?

 • Flytende honning
 • Balsam
 • Sitronsaft
 • Vann
 • En boks å blande det i (helst med lokk)
 • En skje
 • En badehette, eller eventuelt aluminiumsfolie, hvis du bare ska ta små seksjoner.

Slik gjør du:

 1. Fyll en god dose med balsam i boksen din (mengden kommer an på hvor mye du trenger til å dekke det du vil
 2. Tilsett cirka like mye honning som du tok av balsamen.
 3. Tilsett cirka en te-skje med sitronsaft og cirka 5 te-skjeer med lunket vann oppi miksturen din.
 4. La miksturen stå med lokket på i ca 15min før bruk.Hvis du ikke har lokk, kan du bruke aluminiumsfolie eller plastfolie.
 5. Etter at miksturen har stått og satt seg, kan du begynne å påføre.
 6. Det lønner seg å påføre den i håndkletørt hår.
 7. Når håret du ønsker å lysne er smurt inn med blandingen, dekker du håret med enten badehette, håndkle eller aluminiumsfolie. Dette gjør du for å holde varmen på håret slik at alt kan trekke inn og jobbe i håret ditt.
 8. Du kan sitte med dette i alt fra 15-35 minutter, alt ettersom hvor mye lysere du ønsker at håret ditt skal bli. Begynn gjerne litt forsiktig alt etter hvor mange ganger du har prøvd metoden før.
 9. Når du har sittet ferdig ønsket tid, og blandingen har fått jobbet seg godt inn i håret, skyller du alt ut av håret og vasker med sjampo som normalt.
 10. Lysfargen viser ikke så godt etter første gangen, men etter tre-fire ganger skal du kunne begynne å se en forskjell.

- Du kan bruke honning som blekemiddel

Å lysfarge håret kun ved hjelp av matingredienser er gjerne veldig merkelig for mange, men ifølge Anja Røyne, postdoktor og fysiker ved Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo, vil dette faktisk virke.

Fysikeren forklarer hvorfor.

- I håret er der noen molekyler som man kaller pigmenter. I pigmentene henger lange rekker av karbonatomer sammen med enkelt- og dobbeltbindinger i en bestemt rekkefølge, og dette gjør at de absorberer enkelte farger.

- Den fargen vi da ser, består av det lyset som ikke ble absorbert av pigmentene, men istedenfor sendt tilbake fra håret, sier hun.

Røyne forklarer at sollyset består av en blanding av alle mulige farger. Og når vi bleker håret, bryter vi bindinger i pigmentene slik at de blir ute av stand til å absorbere farge.

- Da blir mer lys sendt tilbake, og håret ser lysere ut. De røde pigmentene er vanskeligere å bryte ned enn de brune, og derfor kan man ofte få et rødlig skjær i håret når man bleker det, sier fysikeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Et blekemiddel må inneholde et stoff som kan endre eller bryte bindinger i pigmentene.

- Oksidanter, som for eksempel hydrogenperoksid, vil bryte i stykker pigmentene i flere biter slik at de ikke lenger absorberer lys. Hydrogenperoksid kan man kjøpe på apoteket, men det frigjøres også fra honning som er blandet med vann.

UTSTYR: Du trenger balsam, sitronsaft og honning til å blande i en boks med lokk.
UTSTYR: Du trenger balsam, sitronsaft og honning til å blande i en boks med lokk. Foto: Katarina Olsen.

- Derfor kan du bruke honning som blekemiddel, eller til å desinfisere sår, sier Røyne videre.

Ifølge fysikeren vil et reduserende kjemikalie, som sitronsyre og eddik, gjøre om noen av dobbeltbindingene til enkeltbindinger.

- Resultatet blir det samme, men dette kan til en viss grad reverseres med tiden, sier hun og legger til:

- UV-stråler har også denne virkningen på pigmentene. Derfor får noen veldig lyst hår om sommeren, som gradvis blir mørkere igjen om vinteren.

- Passer for alle

Olsen er svært positivt til hjemmebehandlingen siden den har så god virkning på henne.

- Jeg tror helt klart at behandlingen passer for alle, denne kuren er ikke noe som er så enkelt å feile på. Blir det ikke helt sånn som du ønsker, er det bare å prøve igjen, med litt andre blandingsforhold, for eksempel litt mer sitrondråper eller litt mer eller mindre honning, tipser hun.

Olsen mener samtidig at du ikke kan forvente å få platinablondt hår med én gang, siden dette ofte også krever en annen form for lysning.

- Men for alle oss som er naturlig blonde, som har lysnet håret fra før, eller som har semi farget hår, er dette en god løsning for å få det gradvis lysere, hevder bloggeren.

Frisør advarer mot hjemmebleking

Sølvi Bjørnevoll, daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, innrømmer at hun prøvde lignende hjemmeblekingsmetoder med matingredienser i sin ungdom, vel og merke uten særlige resultater.

-  Ønsker du en mild og naturlig lysning av håret kan vi heller hjelpe deg i frisørsalongen. Her kan vi lysne med ingredienser som ikke direkte inneholder bleking, sier hun.

Samtidig mener frisøren at dette kommer helt an på om håret er farget før eller om det er naturlig.

Hun er skeptisk til hjemmefarging generelt.

- Nei, dette anbefaler jeg ikke. Og vi er livredde "spray blond", for eksempel, et produkt du utrolig nok fremdeles får kjøpt i diverse butikker. Stort warning sign der, for å si det sånn!

Kristine Ytredal, daglig leder ved Floke Frisør i Bergen, har ingen erfaring med å lysne håret selv ved hjelp av ingredienser fra kjøkkenskapet.

Men hun anbefaler det likevel ikke.

- Skal du lysne håret med bleking, anbefaler jeg en mild og plantebasert bleking i salong istedet, sier Ytredal.

Fargen holdt godt

Olsen har imidlertid ikke testet ut den hjemmelagde fargemetoden på mørkt hår enda, men hun tror ikke du kan forvente markant bleking av håret om du har mørk manke.

- I mørkt hår dreier det seg om litt andre pigmenter som er vanskeligere å lysne. Sitrondråpene i kuren kan også bidra til å gjøre fargen litt brass, spesielt hvis håret er kunstig farget mørkt, sier bloggeren.

På hennes eget hår holdt den lyse fargen derimot godt etter at hun testet hjemmeblekingen, ifølge seg selv.

- Jeg liker å sammenligne det med solbleking av håret på sommeren, noe spesielt alle blondiner kan relatere seg til, men også de med mørkere hår, sier hun.

Siden Olsen er naturlig mørk blond, mørkner håret hennes etter en stund og går litt i mot den gylne siden av spekteret, men dette varierer fra person til person.

- Forskjellig hårtype og hårfarge spiller en rolle i forhold til hvor mye kuren lysner og hvor lenge fargen sitter.

- Skadelig for hodebunnen

Bjørnevoll tar også avstand fra denne typen "gjør det selv"- behandling fordi det ikke bare kan skade håret i seg selv.

- Under bleking og lysning av hår, kan dette også gå utover huden i hodebunnen, sier hun.

Naturlig nok ønsker frisøren derfor at du heller lysner håret på den tradisjonelle måten.

- Vi ønsker det beste for hår og hodebunn. Derfor vil vi heller at du skal ta turen til de som kan faget sitt, sier frisøren.

Dette støtter fysiker Røyne.

- Masse hydrogenperoksid eller syre i håret og hodebunnen er nok ikke en god idé. Det er heller ikke kombinasjonen mye sitronsyre og mye sol. Så vær forsiktig, advarer hun.

Anbefaler metoden

Olsen er derimot av annen oppfatning; hun anbefaler andre å teste metoden selv.

- Jeg anbefaler blekemetoden særlig for de som trenger en litt mer naturlig måte å få semi-permanent farge ut av håret, slik som meg. Jeg anbefaler det også for de som trenger å lysne håret, eller å få litt nytt liv inn i sine blonde striper eller gylne hår, sier hun.

Olsen syns at dette er en kjapp og enkel løsning.

- Jeg har selv hatt veldig god effekt av blekingen, og den har reddet meg ut av ganske så mange hårkriser i løpet av årene, sier hun.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning