Hudpleierutine

Antialdrendre produkter kan være bortkastet

... hvis du glemmer å gjøre dette.

HUSK HALSEN: Du renser og pleier ansiktet daglig, men hva med halsen?
HUSK HALSEN: Du renser og pleier ansiktet daglig, men hva med halsen? Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Å rense ansiktet og smøre det med fuktighetskrem er mest sannsynlig en fast rutine daglig for de fleste, og i beste fall smører du kanskje kremen litt nedover halsen også?

Vel, sistnevnte hjelper ikke om du ikke renser halsen først. Det er høyst nødvendig skal kremen ha noe effekt.

- Mange tenker bare ansikt – og renser bare det for å fjerne sminke, og glemmer da lett bort området under, sier Anna-Karin Wahlgren, hudpleier og klinikksjef ved hudpleieklinikken Face It på Frogner.

- Det er lett å glemme halsen på samme måte som at hårfestet og ører også blir glemt. Studier utført av The International Dermal Institute viser at vi i gjennomsnitt kun bruker 20 sekunder på å rense ansiktet fritt for avfallsstoffer, sier Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific Academy.

Skitt og urenheter om du ikke renser halsen

Hun forteller videre at å rense huden er essensielt for å holde den sunn og frisk, slik at den kan beskytte de indre organene våre mot miljøet.

- Huden bidrar også selv til at smuss og produktrester fester seg på overflaten. Cellene fra det ytterste laget i overhuden, og folliklene («hullet» i hudoverflaten som håret vokser ut av), bidrar til dette overflatesmusset. Follikkelen, med tilhørende hår og talgkjertel, går ned i hudens dypere lag, sier Stokke.

- Talgkjertelen utsondrer talg, som er en blanding av fett og voks. Bland dette med miljøforurensing som støv, kjemikalier og sot, samt makeup, solfilter og så videre, og du har oppskriften på veldig skitten hud!

Wahlgren stemmer i.

- Mye forurensning og støv vil også treffe halsen i løpet av dagen, samt at urenheter i form av hudormer og kviser, årsaket av høy talgproduksjon og hormonell påvirkning, lett setter seg i området straks under kjevepartiet, sier hun.

Dette vil en rens gjøre

Ifølge Wahlgren vil en ordentlig rens løse smuss, sminke og overskuddsfett på halsen.

- Den vil også gjøre huden på halsen klarere og mer motstandsdyktig, legger hun til.

Når du renser, bruker du vanligvis en gelébasert, såpeaktig, eller melkeaktig rens.

- Alle inneholder overflateaktive ingredienser (vaskestoffer) som har grunnleggende, rensende egenskaper, sier Stokke.

Hun forteller videre at i løpet av denne innledende renseprosessen emulgerer de aktive ingrediensene fettstoffer, talg, makeup, fettløselig forurensing og solfiltere, og gjør at de kan løses opp i vann.

- I mellomtiden løser den vannbaserte delen av rensen opp vannløselig smuss, som svette og forurensing forårsaket av miljøet, sier Stokke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PRODUKTER TIL RENSERUTINE (f.v.): Elizabeth Arden Ceramide Replenishing Cleansing Oil bottle, kr 260. Estelle & Thild BioCleanse Fragrance Free Cleansing Milk, kr 199. L'Occitane Cleansing Oil, kr 189. Clinique Foaming Sonic Facial Soap, kr 65 for 30 ml og kr 185 for 150 ml. Emma S Sensitive Cleansing Oil, kr 279. Biotherm Biosource Lait Demaquillant Purifying & Make-Up Removing Mil 200ml, kr 220 (kommer i begynnelsen av april). Burt's Bees Anti Blemish Purifying Gel Cleanser, kr 199.
PRODUKTER TIL RENSERUTINE (f.v.): Elizabeth Arden Ceramide Replenishing Cleansing Oil bottle, kr 260. Estelle & Thild BioCleanse Fragrance Free Cleansing Milk, kr 199. L'Occitane Cleansing Oil, kr 189. Clinique Foaming Sonic Facial Soap, kr 65 for 30 ml og kr 185 for 150 ml. Emma S Sensitive Cleansing Oil, kr 279. Biotherm Biosource Lait Demaquillant Purifying & Make-Up Removing Mil 200ml, kr 220 (kommer i begynnelsen av april). Burt's Bees Anti Blemish Purifying Gel Cleanser, kr 199. Foto: FOTO: Produsenten

Holder ikke å rense én gang

Opphopningen av stoffer kan ikke fjernes med en kort, ineffektiv, tyvesekunders renserutine. Derfor bør du dobbelrense.

- En effektiv dobbelrenserutine med en oljebasert rens er nødvendig for komplett fjerning av smuss, sier Stokke.

Med tanke på mengden stoffer som potensielt kan samles på huden, vil den innledende rensen kun fjerne overfladisk smuss, og er helt klart ikke nok for en grundigere rens.

- Det er derfor The International Dermal Institute alltid anbefaler deg å rense to ganger (dobbelrens), for å fjerne fett, skitt og smuss fra huden, sier hudterapeuten.

Følg instrukser og fremgangsmåte forklart på renseproduktet ditt, før du jobber den inn i huden.

- Arbeid på skrått ut mot siden og med lette strøk nedover halsen, da vil blod- og lymfesirkulasjonene stimuleres samtidig som du renser, forteller Wahlgren.

Antialdrendre produkter kan være bortkastet

Innfører du ikke rensing av halsen i den daglige hudpleien din, kan det få negative konsekvenser.

- Hals og brystparti er et vel så synlig område som ansiktet ditt – det er et utsatt parti for UV-stråling og andre ytre forhold, sier Wahlgren og legger til:

- Brystpartiet har generelt mer talgproduksjon enn selve halsen og alderstegn vil synes raskt her. Da hjelper det ikke bare å ta vel hånd om ansiktet i den daglige hudpleierutinen, sier hun.

Stokke forteller at der en yngre og kanskje fetere hud vil reagere med utbrudd ved manglende rens, vil en voksen og aldrende hud gjerne reagere med irritasjon og sensitivitet, eller gusten, ujevn hud.

- I tillegg vil de aktive antialdrende produktene dine være helt bortkastet uten en grundig renserutine, da disse aktive stoffene ikke vil trekke inn i en hud som er tildekket av overflatestoffer og smuss, forteller hun.

Smører du bare halsen med krem, vil den blande seg med overflatetalg, smuss, skitt og makeup som allerede ligger på hudoverflaten.

- Aktive stoffer vil være bortkastet, da disse ikke vil kunne absorberes av huden i noen særlig grad, sier Stokke.

- Uansett område vil produkter som påføres huden ha mindre effekt hvis ikke huden først er ordentlig ren, forteller Wahlgren hos Face It.

Hun legger til at for best resultat, bør du få inn rensing av halsen og eventuelt brystparti i din daglige hudpleie.

Produktene du bør bruke

Du kan ifølge Wahlgren fint bruke samme renseprodukt som du gjør på halsen.

- Det er mye bedre enn å ikke gjøre det! Men tenk etter hva du gjør; er huden tørrere på halsen? Er det mye urenheter på noen partier?

- Hvis du anpasser produktene i ansiktet til forskjellige tilstand, gjør akkurat det samme på halsen. Dette området kan generelt være mer ømfintlig men det kommer oftest av manglende omsorg, sier Wahlgren.

Stokke anbefaler deg å snakke med en profesjonell hudterapeut om hvilke renseprodukter som vil passe best til nettopp din hud.

Hun råder deg også til å rense brystparti, hårfestet, ører og til og med nakkepartiet, samtidig som du renser resten av ansiktet morgen og kveld.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning