Tips rynker

Vet du hva disse linjene betyr?

Kan si mer om deg enn du tror.

ALLE FÅR RYNKER: Men visste du at visse rynker faktisk kan fortelle deg både det ene og det andre? ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
ALLE FÅR RYNKER: Men visste du at visse rynker faktisk kan fortelle deg både det ene og det andre? ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Alle har rynker.

Noen får det tidligere enn andre, og for folk flest er linjer og rynker i huden heldigvis noe helt naturlig.

- Når vi bli eldre mister hudens bindevev gradvis sin styrke, spenst og elastisitet, forteller Stine Møsth Gikling, dermatologisk sykepleier og eier av Injeksjonsspesialisten.

Med alderen bryter også huden ned hyaluronsyre, kroppens egen fuktighetsgiver, raskere enn den klarer å produsere ny.

- Og med dette blir huden tynnere og tørrere, og derav mer rynkete, sier Møsth Gikling.

Forskjell på rynker

Men vet du egentlig forskjellen på genetiske linjer og rynker du selv forårsaker?

- Rynker kan tidvis deles inn i statiske og dynamiske. Med statiske rynker mener vi rynker som er tilstede ved hvile. Disse er der hele tiden, og går aldri bort. Statiske rynker kommer med økende alder, forklarer Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

-  Dynamiske rynker er noe helt annet, og refererer til linjer som oppstår i sammenheng med ansiktsbevegelser. Slike rynker skyldes muskulaturen som styrer ansiktsmimikken, legger han til.

For ja, en del av rynkene våre fremprovoserer vi faktisk helt selv.

Sykepleier og kvalitets- og opplæringsansvarlig ved Akademikliniken, Marianne Jægtvik Bergan, har et godt eksempel på dette.

- Tunge øyelokk gjør at enkelte bruker pannemusklene ubevisst for å forsøke løfte øyelokkene og dermed se bedre.

Noen rynker oppstår altså naturlig ved aldring, mens andre gradvis kommer frem på grunn av ytre påkjennelser, samt vår egen mimikk og hudvaner.

Kan få linjer allerede i tenårene

Aldring av huden er svært individuelt.

Møsth Gikling forteller at de første aldringstegnene ofte begynner å vise seg på overflaten av huden fra rundt 25-årsalderen, men på grunn av blant annet kraftig mimikk vil det hos noen danne seg linjer allerede i tenårene.

- Hos andre kommer ikke linjene før man passere 40 eller mer. Mye handler om arv, og du kan godt se på besteforeldre og foreldre hvordan linjer du selv vil danne i voksen alder, forteller den dermatologiske sykepleieren.

Ja, du kan til og med sove deg til linjer i ansiktet, så det er definitivt flere faktorer enn gener å følge med på her!

- De ytre faktorene du kan gjøre noe med er eksponering for sollys og røyk. Vi anbefaler bruk av høy solbeskyttelse, samt at du unngår bruk av tobakk, råder Veer.

Rynker i panne og mellom bryn

Du er stresset og myser mye.

- Linjer eller søkk i pannen og mellom brynene dannes av mimikk vi til daglig bruker, forteller Stine Møsth Gikling, dermatologisk sykepleier og eier av Injeksjonsspesialisten.

Denne mimikken bruker vi gjerne når vi blir utsatt for skarpt lys eller sollys, når vi blir slitne og sitter mye foran dataskjermen.

- Vi løfter også gjerne pannen som en kompensasjon for at huden over øynene blir tyngre, sier Møsth Gikling.

For mange er det utvilsomt vanskelig å huske på å kontrollere denne mimikken i hverdagen.

Små steg, som å bruke solbriller når du er utendørs og riktige briller eller linser ved behov for å unngå mysing, kan være en god start.

-  Rynker i pannen og mellom brynene kommer for de fleste i 30-årsalderen, men vil også avhenge av viktige faktorer som bruk av solbeskyttelse, solbriller, hva slags solvaner du har og om du røyker, sier Marianne Jægtvik Bergan, sykepleier og kvalitets- og opplæringsansvarlig ved Akademikliniken.

I tillegg er det lurt å huske på at stress generelt er dårlig for huden, og spesielt får oss til å rynke panna ved å presse bryna ned og sammen.

- Stress og dårlig syn kan også gjøre at du bruker disse musklene mer enn vanlig. Mange kan få hodepine av stadig sammentrekning av musklene mellom øyenbrynene, forklarer Jægtvik Bergan.

Rynker rundt øyne

Du sover feil og smiler mye.

UTRYKKSLØS: For å unngå linjer i panne og mellom bryn kan man enten la være å smile og bekymre seg, eller bare være litt mer obs og bruke solbriller.
UTRYKKSLØS: For å unngå linjer i panne og mellom bryn kan man enten la være å smile og bekymre seg, eller bare være litt mer obs og bruke solbriller. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Området rundt øyne er ekstra sensitivt, da huden her er tynnere og inneholder mindre underhudsfett enn resten av ansiktet.

Derfor er det helt normalt at de aller fleste opplever linjer, poser og heng i dette området fra midten av 20-årene.

- Rynker rundt øyne kan komme av en kombinasjon av mimikk, arv og solpåvirkning (solar elastose), forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer.

Marianne Jægtvik Bergan, sykepleier og kvalitets- og opplæringsansvarlig ved Akademikliniken, forklarer mimikkrynker rundt øyne videre:

- Det går en ringmuskel rundt hele øyet, og denne trekker vi sammen når vi myser, smiler, rynker på nesen, konsentrerer oss eller prøver å fokusere.

Likevel kan også andre faktorer bidra til en fremskyndet aldringsprosess. Huden din påvirkes også av dårlig syn og søvn.

Mysing grunnet dårlig syn eller lange dager foran dataen, er også med på å dytte øvre delen av øyelokkene nedover i et heng.

- Hva slags mimikk du ofte utfører, som nettopp mysing og smil, er avgjørende for øyepartiet og rynker - spesielt når det kommer til kråketær på siden av øynene, forteller Stine Møsth Gikling, dermatologisk sykepleier og eier av Injeksjonsspesialisten.

Til slutt kan det være lurt å tenke over hvordan du sover, både hvor mye og på hvilken side, i tillegg til hva slags sengetøy du bruker.

Hvis du studerer ansiktet ditt i et speil, og oppdager at du har flere linjer på den ene siden, spesielt ved øyet, kan det være at du sover på samme side hver natt.

Da dyttes huden mot puta på samme måte hver eneste natt.

Etter hvert som du blir eldre vil du merke at soverynker i huden, som vanligvis forsvinner i løpet av noen minutter når du er ung, blir værende.

-  Fra 40-årsalderen er det mer vanlig å få tegn til soverynker og linjer under øynene, sier Jægtvik Bergan.

Men dette kan man fikse på forholdsvis lett, i teorien i det minste.

- For å unngå søvnrynker er det lurt å sove på ryggen, skriver den amerikanske hudlegen Debra Jaliman i boka «Skin Rules».

- Dette er vanskelig for mange, og et godt tips er derfor å skifte til silkeputetrekk. Da glir ansiktet mot puta, istedenfor at huden dyttes som ved bruk av bomullssengetøy, tipser hudlegen.

I tillegg er det jo en kjent sak at lite og dårlig søvn, kan føre til poser og mørke ringer under øyne.

Rynker i kinnene

Du soler deg for mye eller spiser for lite.

Rynker på kinnet, altså under og på kinnben, samt mot munnen, er for mange de man utvikler sist.

KRÅKETÆR: Hvordan sover du om dagen?
KRÅKETÆR: Hvordan sover du om dagen? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.

- Volumtap i ansiktet er den største årsaken til linjer og furer i kinn og mellomansikt, forteller Marianne Jægtvik Bergan, sykepleier og kvalitets- og opplæringsansvarlig ved Akademikliniken.

Men når disse rynkene først kommer, kan noen oppleve at linjene går i alle retninger og er langt mindre sjarmerende enn rynker rundt øyne og munn.

- Når huden mister sin elastisitet, spenst og fukt vil huden bli slappere og linjer i kinn vil komme til syne, forklarer Stine Møsth Gikling, dermatologisk sykepleier og eier av Injeksjonsspesialisten.

- De som har vært mye i sola uten beskyttelse, vil etter hvert utvikle linjer som går litt på kryss og tvers, samt også ofte pigmentforandringer. Dette er tegn på solskadet hud, legger Møsth Gikling til.

I tillegg kan vektnedgang, enten ved endring av kosthold eller sykdom, også fremkynde aldringsprosessen i kinnene.

- Dersom du mister mye vekt på grunn av sykdom eller kraftig slanking vil du oppleve å miste en del volum og muskelmasse i midtre del av ansiktet. Huden har ikke lengre noe som holder den stram, forklarer Jægtvik Bergan.

Og akkurat som med rynker rundt øyne, burde du også her være bevisst på hvordan du sover – så langt det lar seg gjøre, så klart.

- Forebygging og behandling her vil være gode hudpleieprodukter som reparerer og pleier huden. Solfaktor er også nødvendig, råder Møsth Gikling.

Rynker rundt munnen og leppene

Du røyker eller er kvinne.

Linjer rundt munn som kommer fra å smile, kan vel de fleste være enige i at vi skal unne oss – de er jo tegn på at du har hatt et godt liv, tross alt.

Disse rynkene oppstår både på grunn av genetikk, men også av dårlige vaner.

KOMMER SIST: Linjer i kinnene kommer kanskje sist, men de kan snirkle seg i alle retninger hvis du glemmer én viktig ting.
KOMMER SIST: Linjer i kinnene kommer kanskje sist, men de kan snirkle seg i alle retninger hvis du glemmer én viktig ting. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Linjer rundt munn og lepper kan komme av flere årsaker, forteller Stine Møsth Gikling, dermatologisk sykepleier og eier av Injeksjonsspesialisten.

- De er ofte arvelig, men man ser at røykere ofte danner linjer på overleppen hurtigere enn andre. I tillegg spiller overdreven soling en stor rolle her, legger hun til.

Hudlege Ernst-Jan Veer fra Oslo Hudlegesenter er enig i dette.

- Rynker dannes ofte som følge av solar elastose, altså solpåvirkning. Rundt munnen ser vi ofte en synergistisk effekt av røyking og sol som resulterer i mer linjer og rynker

Og man skal ikke rekke å bli så veldig gammel før disse type munnrynker begynner å vise seg.

- De som røyker, kan få linjer rundt munnen ganske tidlig, allerede i 30-årsalderen. Ut over dette er det mer vanlig at slike linjer oppstår i slutten av 40-årene og oppover, forklarer sykepleier og kvalitets- og opplæringsansvarlig ved Akademikliniken, Marianne Jægtvik Bergan.

På toppen av det hele viser det også seg at kvinner har en tendens til å utvikle flere rynker rundt munnen enn det menn gjør.

- Det kan være fordi kvinner har færre svettekjertler og kjertler som skiller ut talg som er med på å smøre huden og færre blodkar i dette området, forteller Møsth Gikling.

For å unngå unødvendige linjer rundt munnen gjelder det dermed å stumpe røyken, bruke solbeskyttelse og spise sunn mat.

Rynker på halsen

Du glemmer at du har en hals.

- På hals vil tap av kollagen samt solpåvirkning gi rynker og slapp hud, sier hudlege Ernst-Jan Veer fra Oslo Hudlegesenter til Klikk Mote.

Alle som er over 30 år kan nok være enige i at huden på halsen er fin og glatt – helt til den en dag plutselig ikke er det lenger.

Og når linjene og den slappe huden først begynner å komme, så ser de ut til å komme med stor fart.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Man glemmer ofte at halsen etter hvert også eldes. Huden på halsen er tynnere enn huden i ansiktet og eldes derfor faktisk raskere, sier Stine Møsth Gikling, dermatologisk sykepleier og eier av Injeksjonsspesialisten.

- Mange har vært uforsiktig med solen på dette området, og man kan fort glemme å beskytte den med SPF, legger hun til.

Sykepleier og kvalitets- og opplæringsansvarlig ved Akademikliniken, Marianne Jægtvik Bergan, minner også om at ansiktshuden reiser sørover med åra.

- Mindre volum i ansiktet gir et hudoverskudd i nedre del av ansiktet, og for noen da også under haken og i øvre del av hals.

I tillegg er også arv avgjørende på dette området.

En god og generell huskeregel er at alle kremer og skrubber som du smører på ansiktet, burde også påføres godt ned på halsen og bysten.

Da er du sikker på at halsen både er pleiet og beskyttet, akkurat som ansiktet.

Men det er ikke bare de ytre skadene og en normal aldringsprosess som kan endre hudtilstanden på halsen. Til og med vekta kan ha mye og si, og ikke i den favør man kanskje ville tro.

- Ja, hvilken vekt du har spiller også inn på huden på halsen. Tynne mennesker får oftere slappere hud både på hals og i ansiktet, forteller Møsth Gikling.

Og igjen ser vi at måten du sover på, er avgjørende for å unngå soverynker.

- Lengre ned på halsen, mot brystet, vil linjene også komme dersom man sover mye på siden og huden på brystet klemmes sammen.

HAR DU GLEMT NOE: Halsen blir uten tvil neglisjert, men er faktisk mer utsatt enn resten av ansiktet.
HAR DU GLEMT NOE: Halsen blir uten tvil neglisjert, men er faktisk mer utsatt enn resten av ansiktet. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning