Fjerne tatovering

Denne tatoveringen måtte hun fjerne

Tenk deg godt om før du tatoverer deg.

EKSEN: Uansett hvor forelsket du er; ikke tatovere navnet på kjæresten din. - Dette har en lei tendens til å bli navnet til eksen, advarer Henning Steen ved Remove i Oslo.
EKSEN: Uansett hvor forelsket du er; ikke tatovere navnet på kjæresten din. - Dette har en lei tendens til å bli navnet til eksen, advarer Henning Steen ved Remove i Oslo. Foto: FOTO: Eraze Oslo
Publisert Oppdatert

- Navnet til kjæresten. Dette har en lei tendens til å bli navnet til eksen.

Det svarer Henning Steen ved Remove i Oslo, en klinikk som fjerner tatoveringer, når vi spør han om hvilke tatoveringer veldig mange angrer på å ha tatt, og som de nå ønsker å fjerne.

Trend-tatovering og «tramp stamps»

Det har, ifølge Steen, blitt mer og mer vanlig å fjerne tatoveringer.

- Mange kjendiser både hjemme og i utlandet gjør dette, for eksempel Angelina Jolie og Anne Rimmen, sier han.

Han ser samtidig et par andre gjengangere blant tatoveringer som kunder ønsker å fjerne.

- Mote-tatoveringer. Trender endrer seg stadig, og det som var kult i 1998 er ikke nødvendigvis kult i 2015. Vi fjerner mange "tribals" fra 90-tallet.

- Og job stoppers. Dette er tatoveringer som er synlige selv om man er fullt påkledd, som for eksempel i ansiktet, på hendene eller på fingrene, legger han til.

Charlotte Larsen, tatovør ved Old Bastards Tattoo, vet også om damer som vandrer angrende rundt med såkalte tramp stamps.

- Det er altså tatoveringer som er tatt helt nederst på korsryggen. Det var en utbredt tatoveringstrend sent på 90-tallet og tidlig på 2000-tallet, sier hun.

- Angrer på "Syden-delfinen"

Eraze i Oslo er en annen anerkjent klinikk som bruker spesial-laser for å fjerne alle typer farger på tatoveringer.

Klinikken gjennomførte i 2014 noen undersøkelser via InFact som blant annet viste at 1 av 10 nordmenn har tatoveringer, og at 1 av 4 av disse igjen ikke er fornøyd med tatoveringene sine.

- Laseren går jevnt og trutt fem dager i uka så det er nok å gjøre. Til sammen er det snakk om en del tusen behandlinger siden vi åpnet i januar 2014, sier Marcus Nøstdahl, klinikkleder ved Eraze.

Artikkelen fortsetter under bildene.

EKSEN: Uansett hvor forelsket du er; ikke tatovere navnet på kjæresten din. - Dette har en lei tendens til å bli navnet til eksen, advarer Henning Steen ved Remove i Oslo.
EKSEN: Uansett hvor forelsket du er; ikke tatovere navnet på kjæresten din. - Dette har en lei tendens til å bli navnet til eksen, advarer Henning Steen ved Remove i Oslo. Foto: FOTO: Eraze Oslo
FJERNT MINNE: Mange angrer tatoveringen som ble tatt midt i den sterkeste forelskelses-rusen. Det kan koste deg dyrt i fremtiden, men det er i alle fall mulig å fjerne den betydelig.
FJERNT MINNE: Mange angrer tatoveringen som ble tatt midt i den sterkeste forelskelses-rusen. Det kan koste deg dyrt i fremtiden, men det er i alle fall mulig å fjerne den betydelig. Foto: FOTO: Eraze Oslo

Ifølge Nøstdahl er den "typiske angreren" en kvinne som gjerne tok tatoveringen i slutten av tenårene, og som nå er blitt litt eldre og kanskje er i, eller skal inn i, en annen livssituasjon.

- Det kan for eksempel være ny jobb der "syden-delfinen" ikke gir helt det inntrykket man er ute etter, eller giftemål der man ikke ønsker å gå ned kirkegulvet med skorpion på skulderen, sier han.

Også de ansatte hos Eraze møter flere kunder som har tatovert inn navn på personer som kanskje sto dem litt nærmere før.

- Vi har fjernet ganske mange eks-kjærester, sier Nøstdahl.

Tatovør Larsen hos Old Bastards Tattoo kan samtidig fortelle at kvinner ofte er litt mer forsiktige med å ta store tatoveringer i dag.

- Mange er redde for å se for mandige ut, men heldigvis har forskjellige typer tatoveringer og tatoveringsstiler blomstret utrolig mye de siste årene, så vi finner alltid noe som passer kundens ønsker – om det er mandig eller feminint, stort eller lite, sier hun.

Men det er ikke bare selve symbolet på tatoveringen mange kan angre på, også plasseringen kan være uheldig.

- Typiske steder på kroppen hvor kvinner ønsker å fjerne tatoveringer er på korsrygg, skulder, fingre og håndledd, forteller Steen hos Remove i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tribal, piggtråd og kinesiske bokstaver

BORT MED DEN: Har du en litt mindre tatovering i nakken som du angrer på i dag? Det er faktisk mulig å fjerne den helt, slik som kvinnen her fikk gjort hos Eraze.
BORT MED DEN: Har du en litt mindre tatovering i nakken som du angrer på i dag? Det er faktisk mulig å fjerne den helt, slik som kvinnen her fikk gjort hos Eraze. Foto: FOTO: Eraze Oslo

De vanligste stedene på kroppen hvor menn ønsker å fjerne tatoveringer er ifølge Steen på overarm og underarm.

Ifølge Nøstdahl ved Eraze ønsker menn å fjerne tatoveringer ofte av de samme grunnene som kvinner.

- Ofte er det det "mote-tatoveringer" som går igjen. En stund skulle alle ha "tribals", og lenge var det tøft med piggtråd rundt overarmen. Vi begynner også å bli godt bevandret i det kinesiske alfabetet, sier han.

Larsen stemmer i.

- Hvem kjenner ikke noen som har et eller annet kinesisk eller japansk tegn tatovert, som angrer som en hund den dag i dag?

Hun er heller ikke nådig i sin dom når det kommer til tribal-tatoveringer.

- Dette var en trend som varte lenge, men som er over nå. Og det ser helt jævlig ut!

Utover trend-fellen, syns ikke Larsen at menn nødvendigvis har så veldig mye de trenger å ta hensyn til når de skal tatovere seg.

- Menn med masse tatoveringer blir sett på som sexy og barske, så de trenger ikke ha så mange reservasjoner. Jeg ville kanskje unngått små, feminine tatoveringer, men ellers er det ikke så mye, mener hun.

Nøstdahl forteller samtidig at menn ofte har litt større tatoveringer enn kvinner, noe som jo tar lengre tid å fjerne helt dersom de angrer.

- Plasseringen av tatoveringen er nok uansett med på å påvirke hvorvidt du faktisk gjør noe med det. Det er lettere både for deg og andre å "overse" en liten tatovering på leggen enn på mer synlige steder, sier Nøstdahl.

Eksempler på steder med tatoveringer mange ønsker å fjerne, er på hals, nakke og hender.

- Men vi har en del kunder som ikke vil fjerne hele tatoveringen, men bare det som stikker opp av skjortelinningen eller ut på hendene. Da synes ikke tatoveringen lenger i det daglige, som kan være viktig for noen av jobbhensyn, sier Nøstedahl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dropp tatoveringer rundt kjønnsorgan og i ansikt

TRIBAL: Bildene viser en mann som ønsket å fjerne delen av en tribaltatovering som slynget seg oppover nakken. Slik så området ut etter fire behandlinger med laser.
TRIBAL: Bildene viser en mann som ønsket å fjerne delen av en tribaltatovering som slynget seg oppover nakken. Slik så området ut etter fire behandlinger med laser. Foto: FOTO: Eraze Oslo

Hvilke tatoveringer du mest sannsynlig vil kunne bære med stolthet for resten av livet, tror Larsen er svært individuelt.

- Noen vil kanskje angre på veldig synlige tatoveringer senere i livet, som for eksempel på hendene eller på halsen, mens andre vil bære dem med stolthet resten av livet, sier hun.

Spår harry-tatovering

- En trend som florerer nå, er Mandala-tatoveringer, som er mønstre inspirert av symboler fra forskjellige indiske religioner. Det kan nok være fint på noen, men jeg tror at om noen år kommer det til å ha samme harry-stempel som tribal-tatoveringer, sier Charlotte Larsen, tatovør ved Old Bastards Tattoo.

Likevel mener hun det er visse steder man uansett hva ikke bør tatovere seg.

- Jeg syns det er utrolig tacky med tatoveringer rundt kjønnsorganene. Ansiktet burde også unngås, av soleklare grunner, sier Larsen.

Når det kommer til tatoveringer av ord og skrift, understreker tatovøren at du absolutt ikke bør tatovere deg før du har trippelsjekket stavingen, og eventuelt konsultert med noen som kan det språket du skal tatovere flytende.

- Da blir det ikke blir feil i oversettelsen. Hold deg for guds skyld langt unna Google Translate!

Livet endrer seg, ikke tatoveringen

Nøstdahl mener at ønsket om fjerning av tatovering gjerne henger mer sammen med at du har forandret deg siden du tok tatoveringen, og enten ikke ønsker tatovering i det hele tatt, eller er misfornøyd med motivet.

- Noen ønsker gjerne å fortsatt ha tatovering, men vil ta et par behandlinger hos oss for å bleke ned den de har, slik at de står friere til å velge nytt motiv over, sier han.

Å ta en tatovering er et valg den enkelte må ta selv, mener klinikklederen. Samtidig møter de ansatte ofte kunder som de ser var svært unge da de tatoverte seg.

- Gjerne i slutten av tenårene, og det er kanskje ikke alt som var kult da som er like kult når du er blitt ti år eldre, sier Nøstedahl.

- Spontane ferietatoveringer er også overrepresentert, så kanskje det kan vær greit å ta en ekstra runde på om den delfinen svømmer like friskt når du kommer hjem til Norge, legger han til.

SKRIVELEIF: Det er ikke noe særlig å vandre rundt med skrivefeil på tatoveringen. Derfor var det naturlig for denne kvinnen å fjerne de to siste bokstavene for å kunne rette på tatoveringen igjen etterpå. Om du skulle lure; det skrives "strength", ikke "strenght".
SKRIVELEIF: Det er ikke noe særlig å vandre rundt med skrivefeil på tatoveringen. Derfor var det naturlig for denne kvinnen å fjerne de to siste bokstavene for å kunne rette på tatoveringen igjen etterpå. Om du skulle lure; det skrives "strength", ikke "strenght". Foto: FOTO: Eraze Oslo

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning