Laserfjerning av tatovering

Så mye koster det å fjerne tatoveringen

Sjekk hvilke det fjernes mest av.

LASER: En kunde får fjernet en tatovering ved hjelp av laser. FOTO: Eraze Oslo.
LASER: En kunde får fjernet en tatovering ved hjelp av laser. FOTO: Eraze Oslo.
Sist oppdatert
KARI KJELSKAU:
Tatovør på Memento Tattoo i Oslo og leder av Norsk Tattoo Union. FOTO: Privat.
KARI KJELSKAU: Tatovør på Memento Tattoo i Oslo og leder av Norsk Tattoo Union. FOTO: Privat.
TILBYR LASERBEHANDLING: Marcus Nøstdahl er klinikkleder for Eraze Oslo. FOTO: Privat.
TILBYR LASERBEHANDLING: Marcus Nøstdahl er klinikkleder for Eraze Oslo. FOTO: Privat.
- En kunde kom fra Stockholm for å fjerne tatoveringer i ansiktet fordi han skulle bli sykepleier.
Marcus Nøstdahl

Hva gjør du når du angrer på en tatovering? Du vet, når delfinen på rumpa ikke er like artig. Eller enda verre: Hvis et ord er stavet feil?!

Siden flere tar tatoveringer, økes også antallet som ønsker å fjerne det de fikk prikket inn i kroppen med blekk. En undersøkelse utført av Infact viser at nær 15 prosent angrer på tatoveringen.

Det finnes to gode måter å fjerne en tatovering: Å skjule den første tatoveringen med en annen tatovering, en såkalt coverup. Eller med laser.

Prøv for all del ikke å gjøre jobben selv.

- Jeg har hatt kunder som har prøvd å fjerne tatoveringer med skalpell eller strykejern. Det så helt jævlig ut. Folk gjør de rareste ting, bemerker Kari Kjelskau, tatovør på Memento Tattoo i Oslo og leder av Norsk Tattoo Union.

Ikke for amatører

Laser kan være et godt alternativ for å fjerne en uønsket tatovering. Steder som tilbyr laserbehandling skal være godkjent av Statens Strålevern og behandlingen skal overses av utdannet helsepersonell.

Høyfrekvente laserstråler knuser fargepigmentene i tatoveringene, og disse går inn i kroppen. Der fraktes de rundt av blodceller til kroppens avfallsdeponi via lymfesystemet og nyrene, før de skylles ut.

Behandlingen må gjøres over flere ganger. Laser er ikke for amatører, du kan potensielt få stygge arr og livsfarlige infeksjoner.

Bruk seriøse aktører

Norsk Tattoo Union jobber hardt for å gjøre bransjen renhårig. Kjelskau fortviler over amatører som tilbyr laserfjerning.

- Det er lett å skaffe en billig lasermaskin på Ebay. I verste fall kan lasermaskinen låse seg og skjære i stedet for å pulsere, noe som er livsfarlig. Det har skjedd uhell av ukvalifiserte behandlere også her i Norge, sier Kjelskau til Kvinneguiden og forteller om en fyr som nesten måtte amputere beinet etter at en utrent tatovør hadde gått over området for fort og for dypt.

Det førte til en alvorlig infeksjon. Kunden fikk heldigvis legebehandling i tide.

- Å bruke seriøse aktører er utrolig viktig! Vi ønsket at kunden skulle anmelde tatovøren, men han ville ikke henge ut vedkommende. Det er merkelig og frustrerende for de som driver seriøst, men den lojaliteten ser vi stadig vekk. Foreningen har i hvert fall stoppet tatovøren - han tilbyr ikke lenger laser, sukker hun.

I samme studio som Kjelskau tatoverer, driver Ronny Westgård firmaet Tattoofjerning.com. Laseren han bruker koster 300.000 kroner. På Ebay får du tak i en maskin til 10.000. Og ja, det er stor forskjell på kvaliteten.

Gjennomsnittlig koster hver laserbehandling hos Westgård 1500 kroner per gang og Kjelskau anslår at det trengs rundt 10 behandlinger for å fjerne en tatovering fullstendig.

- Men rundt 70 prosent av kundene våre ønsker kun å bleke tatoveringen de har for å kunne ta en coverup. Det krever ikke like mange behandlinger.

Ny laserteknologi

Marcus Nøstdahl er klinikkleder for Eraze Oslo. Der bruker de en såkalt PicoSure-laser. Den jobber dobbelt så fort som gamle maskiner og tilfører lite varme, noe som blant annet reduserer antall ganger behandlinger, samt at den er mer skånsom.

Ifølge Nøstdahl må du regne med fem-seks behandlinger, til en pris av 10.000-12.000 kroner for å fjerne en vanlig stor tatovering hos ham.

Ryktet om den bedrede lasermetoden har spredt seg utenfor Norges grenser.

- En kunde kom fra Stockholm for å fjerne tatoveringer i ansiktet fordi han skulle bli sykepleier. Han har tatoveringer over hele kroppen og er verdens hyggeligste fyr.

Også Nøstdahl har møtt kunder som har prøvd å fjerne tatoveringen på egenhånd.

- Noen har prøvd å fjerne tatoveringer med pussemaskin! Resultatet er forferdelig stygge arr. Det samme skjer med de som bruker syrebaserte produkter. Det er en dårlig løsning med stor risiko for å skade deg selv, advarer han.

FJERNER TATOVERINGEN: Bilder som viser et område før, under og etter første behandling. FOTO: Eraze.
FJERNER TATOVERINGEN: Bilder som viser et område før, under og etter første behandling. FOTO: Eraze.

Hvor vondt er det?

Ryktene om at laserfjerning er grusomt vondt, sånn cirka tusen ganger vondere enn å få en tatovering, er sterke.

Skreller hud

De som fikk en allergisk reaksjon av tatoveringen bør ikke fjerne den med laser for å unngå at pigmentene (som de reagerer på) går inn i kroppen. Det kan føre til allergisjokk. I stedet er det mulig å nærmest fjerne det øverste laget av huden, som en ostehøvel. Tattoo klinikken på Bispebjerg Hospital i Danmark tilbyr slik fjerning.

FØR OG ETTER: Utgangspunktet og resultatet etter ferdig behandling med laser. FOTO: Eraze Oslo.
FØR OG ETTER: Utgangspunktet og resultatet etter ferdig behandling med laser. FOTO: Eraze Oslo.

Nøstdahl forteller at den nye laserteknologien er mer skånsom for vevet rundt, og fordi den i tillegg jobber raskere enn andre lasere, opplever de fleste smerten som mindre.

- Jeg har hatt kunder som har prøvd å fjerne tatoveringen tidligere, og som syntes det var forferdelig vondt. Ny teknologi er mer skånsom og gjør at det går helt fint å komme seg gjennom fjerningen.

- Jeg har prøvd selv og synes ikke det var veldig mye vondere enn å bli tatovert. Men da får du noe positivt igjen for smerten. Det får du ikke når du fjerner en tatovering. Det kan påvirke smerteopplevelsen, tror jeg. Og så varierer selvfølgelig smerteterskelen fra person til person, sier Kjelskau.

Ulike faktorer spiller inn for hvor bra resultatet blir og hvor mange ganger du må ta laser.

- Noen tatoveringer kan forsvinne med én eller to behandlinger, men dette avhenger av faktorer som hudtype, størrelse på tatoveringen, fargen på tatoveringen med mer, forteller Nøstdahl til Kvinneguiden.

Hvilke tatoveringer fjernes?

Kanskje husker du reklamefilmen om tatovøren som ikke visste hvordan «death metal» ble stavet? Det er ikke bare tull.

Kjelskau husker godt den fortvilede ungjenta som kom inn døra uka etter at hun hadde fått tatovert inn en skrivefeil.

Verken hun eller tatovøren hadde sett feilen før det var for sent.

- Så slikt skjer ikke bare på film?

- Nei, dessverre skjer det altfor ofte. Det er fort gjort. Mange tatovører er dyslektikere, det er derfor de sitter og tegner. Det er et felles ansvar hos tatovøren og kunden å sjekke at noe staves riktig, understreker Kjelskau.

Ellers er det særlig mote-tatoveringer som ikke tåler tidens tann.

Kjelskau forteller at korsrygg-tatoveringer, såkalte trampstamps, som var superpopulære da hun begynte som tatovør for 13 år siden, typisk er noe folk angrer på at de tok.

- Jeg merker at folk begynner å ville fjerne stjerner, som var så populære for noen år siden. I tillegg vil mange kunder fjerne eks-kjærestens navn, forteller hun.

Den typiske kunden hos Eraze er en kvinne i 25-40-års alderen som vil fjerne én eller to tatoveringer hun tok som ung.

- Delfiner, tribals og piggtråd rundt overarmen er typiske motiver som ikke lenger ønskes, sier Nøstdahl.

- Vi i Norsk Tattoo Union ønsker 18-års grense på tatoveringer. En tar andre valg som 16-åring enn som 18-åring, bemerker Kjelskau tørt.

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også