Lyst på tatovering?

Slik blir tatoveringen vellykket

Det er mer å huske på enn du kanskje tror.

TØFFAS: Rapperen Pål «OnklP» Tøien har mange tatoveringer.
TØFFAS: Rapperen Pål «OnklP» Tøien har mange tatoveringer. Foto: Foto: Petter Berg, HM Foto
Publisert Oppdatert
BLOTTLAGT: Musikkanmelder- og programleder Asbjørn Slettemark avdekker mange tatoveringer når han viser kropp.
BLOTTLAGT: Musikkanmelder- og programleder Asbjørn Slettemark avdekker mange tatoveringer når han viser kropp. Foto: Foto: Egil Nordlien, HM Foto

Å ta en tatovering bør ikke være en impulshandling. Det lille kunstverket skal sitte på kroppen din resten av livet, og derfor skal du tenke nøye gjennom hva slags motiv du ønsker deg.

- Det er også viktig å ikke hoppe på den siste trenden fordi det er populært her og nå. Når det gjelder motiv er mulighetene nærmest uendelige, og for mange kan det derfor være vanskelig å velge. Da vil en erfaren og dyktig tatovør kunne hjelpe deg å finne og designe et motiv ut fra dine preferanser, sier tatovør Per Erik «Pero» Enevold Dahlman, formann i Norsk Tattoo Union.

Alt er mulig

I utgangspunktet er ingenting umulig. Er det bestemors rosemaling, en blomst eller et portrett av hunden din du ønsker deg, skal det være mulig å gjennomføre.

- Når det gjelder plasseringen, er gjerne din første tanke om hvor du vil ha tatoveringen den riktige, sier Pero.

Han anbefaler imidlertid at du holder deg unna hals, hender og ansikt hvis du ikke allerede er godt dekket med tatoveringer fra tidligere. En slik plassering passer i alle fall ikke for unge mennesker som ikke har funnet livets vei ennå.

- Husk at selv om vi i Norge opplever en stadig stigende aksept for voldsomt tatoverte folk er det ikke nødvendigvis slik alle steder i verden. Man kan oppleve på utenlandsreiser at tatoverte fortsatt blir stigmatisert og møter mange fordommer. I verste fall kommer man ikke ut fra flyplassen, sier tatovøren.

ORIGINALT: Artist og programleder i NRKs Lydverket, Asbjørn Slettemark, snakker fingerspråk.
ORIGINALT: Artist og programleder i NRKs Lydverket, Asbjørn Slettemark, snakker fingerspråk. Foto: Foto: Egil Nordlien, HM Foto

Ikke synlig

Husk å velge tatovør med omhu. Går du til en uerfaren tatovør eller en som slurver med hygienen, kan du ende opp med:

- Hepatitt

- HIV

- MRCA

- Syfilis

- Tuberkulose

- Stygge infeksjoner

- Stygg tatovering

Kilde: Formann i Norsk Tattoo Union tatovøren Pero

Også hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken ber deg tenke nøye gjennom plasseringen.

- En tatovering bør ikke plasseres på svært synlige steder og heller ikke på steder der man lett kan få arr etter tatoveringen eller dersom man ønsker å fjerne den senere, sier Langeland.

Typisk uheldige steder i så måte er ifølge hudlegen hode, nakke, ansikt, skulder, bryst, ankler samt hender og underarmer. Ønsker du å tatovere deg på et av disse stedene, bør du med andre ord tenke deg litt ekstra godt om.

Hvordan du blir kvitt arr, om du skulle være uheldig, kan du lese her.

Lytt til jungeltelegrafen

Så var det det å finne denne erfarne og dyktige tatovøren. En hver tatovør du oppsøker vil vel påstå at han eller hun er den rette og beste, men hvordan vet du at det stemmer?

- Mitt råd er å lytte til jungeltelegrafen. Sjekk med venner og bruk nettet flittig. Gjør research på hvilke tatovør som passer til å lage det du ønsker. Se også på portifolioer på nettsidene, sier Pero.

Husk også at studioet som vedkommende arbeider på skal være rent og godkjent av helsemyndighetene. Hvis du velger en tatovør som er medlem av Norsk Tattoo Union er du garantert at han eller hun følger helsemyndighetenes retningslinjer.

Tenk deg nøye om

SER STJERNER: Det er vel ikke alle som tør å få en tatovering som dette, men du er garantert oppmerksomhet på stranden.
SER STJERNER: Det er vel ikke alle som tør å få en tatovering som dette, men du er garantert oppmerksomhet på stranden. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Selv om du velger en etablert tatovør med godt omdømme, bør du være forberedt på at du kan være uheldig å få plager i ettertid.

Dette kan du gjøre for at tatoveringen skal gå knirkefritt:

- Møt forberedt både fysisk og psykisk

- Velg en tatovør du føler deg trygg på

- Vær åpen for endringer

- Ikke møt opp hvis du er syk eller i dårlig form

- Spis godt før timen din og ta gjerne med litt niste

Kilde: Norsk Tattoo Union

- Man kan få virus- eller bakterieinfeksjoner selv om hygienen er god. Alle metoder som medfører perforasjon av huden, vil nemlig kunne medføre infeksjoner og arr. Det kan også forekomme allergiske reaksjoner, sier Langeland som også svarer på spørsmål på Doktoronline.no.

Han legger til at det også er viktig å være klar over at tatoveringsfargestoffene ikke er underlagt noen form for regulering eller kontroll.

- Mitt beste sikkerhetstips til dem som ønsker seg en tatovering er derfor å tenke seg svært nøye om før man i det hele tatt gjør det, sier han.

Stygt eller direkte farlig

Pero bekrefter at uhygienisk tatovering kan få alvorlige følger. I verste fall kan du ende opp med alvorlige sykdommer som HIV, Tuberkulose og Syfilis. I beste fall kommer du hjem med en stygg tatovering du angrer på, og som du må bruke penger på å fjerne.

- For øvrig hender det at uprofesjonelle tatovører tatoverer for dypt inn i hudlaget, hvilket gir arrvev og umuliggjør laserfjerning, sier Pero.

Du kan ikke gi blod de første seks månedene etterpå heller, på grunn av smittefaren.

Vær forberedt

For at prosessen med å få en tatovering skal gå så knirkefritt som mulig, er det viktig at også du bidrar med ditt. Møt godt forberedt både fysisk og psykisk, og ta deg tid til å velge en tatovør du føler deg trygg på. Tilliten mellom tatovør og kunde er essensiell for å få et godt resultat.

LITEN: Mange foretrekker en liten tatovering, gjerne plassert på et sted hvor de ikke synes.
LITEN: Mange foretrekker en liten tatovering, gjerne plassert på et sted hvor de ikke synes. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

- Du behøver ikke å være stålsatt i hvordan det ferdige produktet skal se ut. Din tatovør vil sammen med deg lage et ferdig produkt som dere begge er fornøyde med, sier Pero.

Skal den fjernes?

Det er mulig å fjerne en tatovering om den blir mislykket eller du angrer. Den vanligste måten å gjøre dette på er å oppsøke en hudklinikk som tilbyr laserbehandling. Du må regne med at det koster mer å fjerne den enn å få den...

Han minner også om at det er lurt å utsette timen dersom du er syk eller ikke føler deg helt i form.

- Vent til du er frisk og rask, for da vil både tatoveringsprosessen og helingsprosessen gå mye bedre. Forbered deg ved å spise frokost om morgenen og ta gjerne med en sjokolade, banan eller brus slik at du kan få opp blodsukkeret hvis det tar tid, sier han.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Ti tegn på at du må til legen

Knepet som gir større muskler

Slik finner du din biologiske alder

Sjekk dette før du legger deg under kniven

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning