Forebygge rynker

Eldre hud med anti-aldring

Kremen kan gi motsatt effekt av det du ønsker.

FOREBYGGE RYNKER: Ønsker du å unngå rynker og fine linjer i huden, må du passe på å ikke begynne med for aktive ingredienser for tidlig.
FOREBYGGE RYNKER: Ønsker du å unngå rynker og fine linjer i huden, må du passe på å ikke begynne med for aktive ingredienser for tidlig. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Mange er redde for å bli gamle.

Eller, vi er ikke nødvendigvis redd for alderen i seg selv, men det mange frykter er at man skal se gammel ut.

For av en eller annen grunn har vi gått fra å se på rynker som noe vakkert og et tegn på et liv godt levd, til å frykte dem som pesten.

Nå er det om å gjøre å se ut som om man er tenåring så lenge som mulig. Og det er her anti-age-produktene kommer inn.

For aktive produkter

Det siste tiåret har antall anti-age-produkter skutt i været. Det finnes utallige kremer, serumer og mirakelprodukter som lover å fjerne synlige aldringstegn i huden.

I denne jungelen av produkter kan det være vanskelig å vite hvilke man skal velge – og ikke minst når man skal begynne å bruke dem.

- Det paradoksale i dagens marked med fokuset på å se ung ut, er at det er mange mennesker som bruker for mange kraftige produkter. Dette gjør at huden til enhver tid er irritert og sensitivisert, forteller Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific med 20 års erfaring fra bransjen.

- Resultatet av dette er en hud som eldes raskere, altså ikke det som var hensikten med produktene i utgangspunktet, legger hun til.

Xavier Ormancey, forsknings- og utviklingssjef ved Yves Rocher i Paris, forklarer det på en litt annen måte:

- Det er viktig å finne produkter som dekker behovene dine. Hvis du begynner å bruke anti-age-produkter for tidlig, vil de være for aktive og ikke gjøre noen nytte, sier han.

Han sammenligner det med å ta en hodepinetablett; hvis du ikke har hodepine, ville du aldri funnet på å ta en hodepinetablett.

- Hvis du tar en hodepinetablett hver dag vil kroppen etter hvert bli vant til den, og den dagen du plutselig har hodepine vil den ikke fungere, forklarer han videre.

Og du må for all del ikke tro at hvis litt aktive produkter er bra, så må mye mer aktive være enda bedre. Dette gjelder blant annet hydroksisyrer og vitamin A, som vil kunne føre til overeksfoliering.

- Vedvarende overdreven bruk vil da føre til hypersensitivitet og dermed trigge aldring i huden – ikke forebygge, forteller Stokke.

RYNKER: Rynker er en naturlig del av det å bli gammel, men dessverre er det mange som frykter de fine linjene som pesten.
RYNKER: Rynker er en naturlig del av det å bli gammel, men dessverre er det mange som frykter de fine linjene som pesten. Foto: FOTO: Colourbox

Begynn med forebygging

Ormancey understreker at til å begynne med er det bedre å forebygge rynker enn å bekjempe.

- Det første steget er å ta godt vare på huden din. Ha en god hudpleierutine, gi rikelig med fuktighet og UV-beskyttelse.

Forsker og anti-age pioner, Joe Lewis, er helt enig med sin forskerkollega:

- Vi eldes fra den dagen vi er født. Selv om mange av oss aldri ville vurdert anti-age-produkter før vi ser de synlige tegnene, er sannheten av vi burde begynne å beskytte huden vår fra en tidlig alder, sier han til Klikk Mote.

Han mener at jo tidligere du starter med å forebygge aldring, desto bedre. Han understreker også at du aldri er for ung til bruke produkter med solbeskyttelse.

- Mye av hudskadene vi ser senere i livet kommer fra dårlige hudvaner som barn og tenåringer, sier han.

I dag vet vi nemlig at rundt 90 prosent av rynkene våre er selvforskyldt, og mesteparten av disse oppstår på grunn av solskader. Det er derfor alfa omega å daglig bruke SPF for å beskytte seg mot disse.

- Man kan se på solbeskyttelse som anti-age også, siden dette er forebyggende på aldringstegn, sier Kjersti Johansen, cand.scient og Nordisk fagsejf i Dermagruppern.

En annen forebyggende ingrediens er antioksidanter, og Lewis mener at man også bør begynne å bruke dette i tidlig alder.

- Antioksisanter beskytter mot frie radikaler som stadig angriper huden, forklarer han.

Vitaminer er gode kilder til antioksidanter, og spesielt vitamin A, C og E har påvist god effekt på huden.

- Du kan allerede begynne å forebygge i 20-årene med å bruke gode fuktighetsbindere og antioksidanter i produktene dine, mener Stokke.

Gå over i kampmodus

Når de første linjene begynner å synes, kan du gå over fra å forebygge rynkene til å bekjempe.

Tidspunktet dette skjer på, varierer fra person til person. For noen vil rynkene begynne å dukke opp i slutten av 20-årene, for andre i midten av 30-årene.

- Så lenge du ikke ser rynker på huden din, trenger du ikke bruke anti-age-produkter, understreker Ormancey.

Ifølge Johansen, er tommelfingerregelen at man bør begynne med anti-age-produkter når de første aldringstegnene begynner å bli synlige.

- Når du ser de første mimikklinjene, så start med gode kremer som motvirker aldringstegn, råder hun.

Stokke anbefaler at du begynner å bruke stadig flere aktive produkter i din vanlige hudpleierutine når du nærmer deg 30 år.

- Da starter gradvis reduksjonen av kollagen i huden, og den holder dårligere på fuktigheten, forklarer hun.

Når du så har passert 40 år, vil du normalt sett ha behov for en komplett produktlinje som inneholder aktive ingredienser som hjelper mot aldringstegn i huden.

- Her er det viktig å få tilpasset produkter til din hudtype og hudtilstand, "one size doesn't fit all", påpeker Stokke.

Hun anbefaler derfor at du en profesjonell hudterapeut for å få veileding og behandling tilpasset akkurat din hud.

- Om du ikke har tatt regelmessige hudpleiebehandlinger før, så er det nå virkelig på tide, understreker hun.

Johansen er helt enig:

- Gå regelmessig til hudpleier for å få satt opp, og etter hvert justert, ditt hudpleieprogram. Ikke tro at du selv kan finne frem i jungelen av produkter og behandlinger. Søk råd hos ekspertene!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning