Hvordan få fin hud

- Du kunne like gjerne smurt vaselin i fjeset

Noen kremer inneholder masse tull. Her er ingrediensen du bør se etter.

DETTE VIRKER: Det er slett ikke alle ingredienser som holder det de lover. FOTO: Thinkstock
DETTE VIRKER: Det er slett ikke alle ingredienser som holder det de lover. FOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Billig vs. dyr

Skal vi tro ekspertene, er prisen på en krem basert på hvor høy konsentrasjon den har av aktive ingredienser.

- På et generelt grunnlag, så vil ikke en «billig» krem inneholde noe særlig mer enn 4% med aktive stoffer, resten er basestoffer som vann og parfyme, sier Stokke

Hudeksperten forteller at mange serier som ligger noe høyere i pris, inneholder høyere konsentrasjoner av aktive stoffer og svært sannsynlig har brukt mer ressurser på ingrediensteknologi.

- Det betaler du for. Men dette gjelder ikke alle, og det kan absolutt vanskelig for en vanlig forbruker å skille effektive produkter fra middelmådige.

Nettopp derfor er ekspertene snare med å anbefale å ta kontakt med proffene.

- En krem som fungerer for venninnen din og har gitt henne resultater vil ikke nødvendigvis gjøre det samme for deg, forklarer Stokke.

- En hudpleier vil kunne hjelpe deg med å se på hva det er din hud egentlig trenger, og hvilke produkter som vil være mest effektive i å gi deg de resultatene du ønsker og ser for deg.

De aller fleste av oss kvinner kjemper en innbitt kamp ikke bare for å holde huden ung, men også for at den skal være plettfri, rynkefri og kvisefri. Mørke ringer under øynene skal vekk, det samme skal ujevnheter og store porer. Det vi ideelt skal stå igjen med er glødende, sunn hud.

Vi fristes derfor lett av produkter og kremer som lover både gull, grønne skoger og dermatologisk perfeksjon.

Men store ord og lovnader; er det egentlig alt som gjør som det står på pakken? Hvor mye skal en krem koste for at den faktisk skal fungere? Og hva bør du se etter når du kjøper ansiktskrem? Vi har snakket med ekspertene som kan svare.

Lures trill rundt av reklame

Hvert år lanseres tusenvis av nye produkter innen hud og skjønnhet – nettopp fordi produsenter verden over vet at vi er på desperat søken etter drømmehud og ungdomskilder. Krem etter krem lover å redusere rynker, fjerne fine linjer, glatte ut, stryke vekk og løfte alt som har begynt å sige ned.

Men ikke alt holder mål. Langt derifra!

- Du må ikke la deg forføre av reklamer for skjønnhetsprodukter på TV eller i magasiner, sier Paula Begoun til skjønnhetsnettstedet Totalbeauty.com.

Den amerikanske hudpleieeksperten er kanskje mest kjent som forfatter av boken «Don't Go to the Cosmetics Counter Without Me», som er et oppslagsverk med info om både produkter og ingredienser – ja, rett og slett alt du trenger å vite om skjønnhetsprodukter.

Hun mener at om alt alle påsto var sant, ville det ikke utgjøre noen forskjell om du kjøper billigkremen fra apoteket eller serumet i 1000-kronersklassen – de ville likevel gi akkurat de samme resultatene.

Men slik er det ikke.

- Mye av det som selges til forventningsfulle kunder i dag har liten eller ingen effekt på de problemområdene man ønsker å gjøre noe med, forklarer Begoun til Det Nye.

- Du kunne like gjerne smurt vaselin i fjeset.

INNHOLD: Det hersker mye forvirring om hva slags ingredienser som gjør hva for huden din.
INNHOLD: Det hersker mye forvirring om hva slags ingredienser som gjør hva for huden din. Foto: FOTO: Trine Jensen

Ingredienser over produsent og innpakning

Det kan være vanskelig å vite hvem man skal stole på og hva som gjør hva, men Begoun mener det aller viktigste er å lære seg å se etter ingredienser, og ikke være opphengt i verken merke, innpakning eller presentasjon.

Dette inneholder en krem:

I tillegg til aktive ingredienser, må kremer inneholde baseingredienser, samt en emulgator som binder vann og fettløselige ingredienser sammen slik at ikke kremen skiller.

Kremer inneholder også konserveringsmidler, som for eksempel parabener, slik at produktet ikke harskner og sørger for at bakterievekst hemmes.

- Du må se etter ingredienser som faktisk er bevist at de fungerer – de som produserer synlig og målbare resultater, sier eksperten.

Overlege Michael Zangani, som jobber ved hudavdeling på Rikshospitalet og Hud- og Akneklinikken i Oslo, er helt enig og forteller at han lar seg provosere av alt kunder lar seg påvirke av.

- Dette med ingredienser og hva som faktisk gjør hva er noe som opptar meg, forklarer Zangani.

- Jeg har så mange ganger latt meg irritere over så mye tull som folk bruker pengene på.

Det eksisterer nemlig enorme prisforskjeller på kosmetiske kremer og produkter, men ikke alt avhenger nødvendigvis av mengder og kvalitet på ingrediensene i produktet, forteller ekspertene.

- Mange ganger er det helt umulig å si hvorfor forskjellige leverandører priser sine produkter slik de gjør, forklarer Zangani.

- Men noe ligger nok både i mengden research som ligger bak produktet og også i hvilke og hvor mye som er brukt av ulike aktive ingredienser.

Hudlegen forklarer at det dessverre er noen som bare har minimalt med aktive ingredienser med i kremen sin, men som likevel både priser og omtaler produktene som om de er svært effektive og eksklusive.

- Her tror jeg noen produsenter satser mer på å selge sine kunder en opplevelse enn å selge produkter som faktisk virker, forklarer Zangani.

Les på baksiden

Akkurat som man har blitt flinkere til å snu matprodukter rundt og lese innholdsfortegnelsen på baksiden, så burde man aldri kjøpe et produkt som skal smøres på huden uten å gjøre det samme, mener Zangani.

- Det er heller ikke bare de ingrediensene man omtaler som aktive ingrediensen som er av betydning, men også hvilken type aktiv ingrediens disse er, samt i hvilken konsentrasjon de eksisterer og også leveringssystemet som er brukt, forklarer Zangani.

- Det hjelper ikke å ha aktive ingredienser dersom de ikke finner veien inn i huden, men blir bare liggende utenpå.

Hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann-Kristin Stokke, er enig:

- Hvilke kremer som faktisk virker, er vanskelig å finne ut av for den vanlige forbruker, forklarer Stokke til Det Nye.

- Da må du ha en grunnleggende forståelse for kosmetisk ingrediensteknologi, og det er det ikke så mange som har. Men ingredienslisten kan avsløre en hel del, så for all del les denne framfor reklamen!

Og ikke tro at det tilfeldig hvordan ingredienslisten er nedskrevet.

- Lovgivning pålegger alle produsenter å liste opp alle ingredienser i rekkefølge ut i fra høyest til lavest konsentrasjon, forklarer hudpleier og daglig leder hos Face It Sandvika, Nicola Vendrell.

Ingrediensene det er mest av står med andre ord først på innholdsfortegnelsen.

- Produsenten kan liste opp ingredienser med 1 % konsentrasjon eller lavere i den rekkefølgen de ønsker på ingredienslisten. Dersom de aktive virkestoffene står lengst ned på ingredienslisten vil det si at produktet inneholder lite aktive ingredienser.

I tillegg skal INCI-navn, det vil si alle planteingredienser, stå listet med både norske, engelske og latinske navn.

Veldokumenterte ingredienser

Det listes mange ingredienser i hudkremene og skjønnhetsproduktene vi hvert år kjøper, men bare noen få har vist seg å faktisk ha en effekt.

Dette bør du se etter:

  • Peptider: Palmitoyl pentapeptide, palmitoyl oligopeptide, palmitoyl tetrapeptide-7, palmitoyl tripeptide-5 og Arginine-lysine polypeptider.
  • Vitamin A: Retinol, retinyl palmitate
  • Vitamin C: L-askorbinsyre, askorbinsyre, askorbyl glykosid, askorbyl palmitat, natriumaskorbylfosfat, askorbyltetraisopalmitat, tetraheksyldecyl askorbat, magnesiumaskorbylfosfat (MAP).
  • Hyaluronsyre
  • Lipider
  • Hydroksisyrer: Melkesyre, tartarisksyre, malisk, salisylsyre, sitronsyre - disse virker eksfolierende på huden.
  • Glykolsyrer
  • Syrefrie mykgjørende ingredienser: Urea glycolysates ­alger, gjærekstrakt, glycosamin, og urea.

(Kilder: Stokke, Vendrell, Garborg Fjørtoft)

Ifølge Zangani er de viktigste ingredienser som man vet virker følgende: vitamin A syre i ulike former (Tretinoin, Retinol og Retinaldehyd), fruktsyrer ( Glykolsyre, Melkesyre, Salisylsyre), antioksidanter (for eksempel vitamin C og E) og DNA reparerende enzymer.

- Svært mye annet har per i dag ingen effekter man kan si er vitenskapelig dokumentert effektive, sier hudlegen.

Her ingrediensene du bør se etter i kremen din:

1.  Vitamin A syre

- Det er i dag ingen tvil om at vitamin A syre, og da hovedsakelig i form av Tretinoin og Retinol, øker kollagendannelsen i huden, og dermed reduserer overfladiske rynker, gir mer fukt i huden, fjerner døde hudceller og rett og slett gir mer liv til huden, forteller Zangani.

Stokke er enig:

- Vitamin A er den hudpleieingrediensen med flest dokumenterte forskningsresultater. Hudens kollagenproduserende celler har reseptorer for A-vitamin syre, som igjen stimulerer kollagen og dermed motvirker rynker.

Zangani forklarer at jo større konsentrasjon man har av vitamin A syre, desto større er effekten. Men da er også faren for bivirkninger som rødhet, flassing og irritasjon av huden større, understreker hudlegen.

Vær også oppmerksom på at konsentrasjonen også har mye å si for resultet.

- I medisinske produkter er det tillatt høyere konsentrasjon, og også bruk av ren A-vitaminsyre, som gir kraftigere og raskere fornyelse av huden ­der øvre hudlag flasser av og huden fornyes og jevnes ut raskere, forklarer Vendrell.

- Men med dette vil samtidig gjøre huden tynnere, tørrere og mer sensitiv.

2. Fruktsyrer

Fruktsyrer har vært brukt i dermatologien i mange år, både som peeling og i kremer.

- Fruktsyrer har hovedsakelig eksfolierende effekt, det vil si at de bidrar til å fjerne døde hudceller.  Fruktsyrer vil også ha positiv virkning på fuktbalansen i huden, forklarer Zangani.

- I tillegg vil de øke kollagendannelsen og dermed også virke på rynker og stramme huden.

Fruktsyrer kan deles inn i gruppene AHA og BHA, avhengig av molekylstørrelsen, og har ifølge Vendrell revolusjonert hudpeiebransjen fordi de er svært effektive i behandlingen av flere hudproblemer.

- De virker peelende og øker cellefornyelsen, penetrerer i dypere hudlag og kan øke produksjonen av kollagen, binde fuktighet, motvirke tilstopning av huden, jevne ut pigmentering, bedre hudstrukturen og har god effekt på fet hud, akne og solskadet hud.

3. Antioksidanter

80% av aldringstegn i ansiktet vet man i dag skyldes solskader. UV-stråler fører til dannelse av frie oksygenradikaler som går løs på huden og ødelegger proteiner som kollagen, og ikke minst også DNA.

Vitaminer og mange planteekstrakter virker som antioksidanter og fanger opp frie oksygenradikaler som ellers vil bryte ned huden og forårsake skader og aldring.

- Antioksidanter er meget sensitive slik at måten de blir lagret på, konsentrasjon, molekylform, og ikke minst leveringsmetode til huden, er meget viktig, forteller Zangani.

- Mange produkter skriver at de inneholder antioksidanter uten at men vet hvor mye og hvordan de i så fall skal virke, legger hudlegen til.

Ifølge Vendrell er vitaminene C og E supre antioksidanter, og derfor noe du bør se etter når du skal kjøpe deg en ny krem.

- Vitamin C styrker huden, og kan også jevne ut ujevn pigmentering samt gir huden glød og styrker sårhelningsprosessen. En annen god antioksidant er superoxide dismutase, forteller hudpleieren.

4. Peptider

Peptider kan hemme utviklingen av rynker ved å motvirke glykasjon, som er en spontan reaksjon mellom sukkermolekyler og proteiner (kollagen og elastin) i huden.

- Glykasjon vil normalt sett resultere i kryssbinding av kollagen, som igjen fører til rynker, forklarer Stokke.

Peptider kan også stimulere hudens egen produksjon av kollagen, og kalles de nye revolusjonerende ingrediensene innen avansert hudpleie, røper eksperten.

- Her finnes det mange ulike og de har ulike virkeområder, blant annet på aldring, pigmentering, og nevrosensitivitet. Nye peptider utvikles stadig, forteller Stokke.

5. Beskyttelse

Å forebygge skader på huden er minst like viktig som å rette opp skader i etterkant.

- Den viktigste ingrediensen i en dagkrem er UV-beskyttelse. Ved å beskytte huden mot UVA- og UVB-stråler, forebygges nedbrytning av huden og dermed også mange aldringstegn, forklarer Stokke.

UVA-stråler treffer huden hele året, både inne og ute, og trenger dypt ned i hudlagene. Riktig og god beskyttelse er med andre ord alfa omega.

- For å beskytte huden bør en god fuktighetskrem også inneholde gode barrierebeskyttende ingredienser som hjelper huden å holde på fuktigheten, forklarer Vendrell.

- Disse kan være for eksempel organisk silikon dimeticon, som legger seg som en beskyttende hinne på huden uten å tette porene, og shea-smør som virker mykgjørende, nærende og styrker hudbarrieren.

Hyaluronsyre er en annen ingrediens som også hjelper huden å holde på fuktigheten.

- Denne finnes naturlig i hudens dermis (lærhuden, hudlaget under overhuden red. amn.) og støtter opp om de elastiske bindevevsfibrene kollagen og elastin, og binder fuktighet i dypere hudlag, forklarer Vendrell.

- Det vil si at denne hjelper å bekytte huden mot uttørking.

Kan ikke fjerne rynker

HOLDER DISSE HVA DE LOVER: Sjekk hva kremen din bør inneholde for å kunne holde det den lover.
HOLDER DISSE HVA DE LOVER: Sjekk hva kremen din bør inneholde for å kunne holde det den lover. Foto: FOTO: Trine Jensen

Mange forventer mirakler når de kjøper hudpleie, spesielt hvis man velger produktene som koster litt, men det er viktig å huske på å ha realistiske forventninger, mener Stokke.

- En krem kan ikke fjerne rynker, men den kan redusere aldringstegn og gjøre at huden ser sunnere og friskere ut, forklarer hudeksperten.

- Med dagens ingrediensteknologi, vil kremer i større eller mindre grad kunne påvirke fuktighetsnivå, gjøre huden fastere, stimulere kollagenproduksjonen og redusere, ikke fjerne, rynker.

Hun forteller at kremenes virkning avhenger av hva de inneholder, og i hvilken konsentrasjon og synergi ingrediensene har med andre stoffer.

- Noen produsenter påstår for eksempel at du med deres produkt skal kunne redusere rynker på bare et par uker, noe som som regel er basert på at kvinnene som tester produktene opplever at huden blir glattere, forklarer Stokke.

- Dette skyldes først og fremst at huden er mindre dehydrert. På grunn av cellefornyelsen, som går saktere med alderen, så vil ingen reel rynkereduksjon kunne inntreffe etter bare en uke eller to.

Huden fornyer seg i snitt hver 28. dag, men når man har passert 60 år, tar det opp til 60 dager for huden å fornye seg.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også