Hva forteller håret

Dette prøver håret ditt å fortelle deg

Les denne hvis håret plutselig har blitt tynnere eller flasset har blitt gult.

Publisert Oppdatert

Akkurat som huden din kan hinte om at du er stresset eller sover dårlig, kan også håret ditt uttrykke mer enn du tror.

Kanskje har du hormonelle forstyrrelser som plutselig gjør håret tynnere? Eller benytter du deg av en hårstyling som ødelegger manken?

Det er altså flere uvaner og hodebunnplager du kan tyde deg frem til – kun ved å sjekke allmenntilstanden på håret og hodeskallen.

Vanlig med hår- og hodebunnsproblemer

- Det er ikke bare kunder med bekymringer for ansiktshuden som kommer til oss. Problemer med hodeskallen og håret generelt er vanligere enn folk kanskje tror, sier Jan-Ernst Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

En tilstand som de fleste opplever fra tid til annen, er en kløende hodebunn.

- Det kan være ulike grunner til at dette oppstår. Vanligvis ser vi det hos de som bruker produkter som ikke er kjøpt hos frisør. Disse kan inneholde mye silikon og parfyme som hodebunnen reagerer på, forteller Ellen Støen, daglig leder ved Norsk Frisørskole i Trondheim.

Hvis håret plutselig blir tynnere, kan det ha flere årsaker, opplyser Rolah O. Lønning, lege, hudekspert og forfatter av boken «Frisk hud».

- Dette kan være forårsaket av stoffskifteproblematikk og hormoner eller gener, enkelte medisiner som p-piller eller antidepressiva, for høyt vitamin A-inntak, anemi, cellegift og stråleterapi, sier O. Lønning.

Under kan du lese mer om hvilke interne eller eksterne grunner som kan ligge bak hår- eller hodebunnstillstanden din.

Irritert og kløende hodebunn

Kanskje vasker du håret feil?

- Det finnes flere årsaker til kløende og irritert hodebunn, sier lege og hudekspert Rolah O. Lønning, og fortsetter:

- En allergisk reaksjon mot hårprodukter og psoriasis kan gi kløende og irritert hodebunn.

Og vedvarende kløe som ikke avtar ved skifte til mildere hårprodukter, kan spesielt tyde på hudsykdommer.

- Når det gjelder kløende og irritert hodebunn, sjekker vi ofte for seboreisk eksem, psoriasis og andre hudsykdommer, forteller Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

Men også eksterne forhold kan føre til en irritert hodebunn.

- Hodebunnen reagerer ofte på lik linje som ansiktshuden, og blir derfor mer irritert om vinteren. Da er nemlig luften ute tørrere enn om sommeren, sier Ellen Støen, daglig leder ved Norsk Frisørskole i Trondheim og fortsetter:

- En annen faktor kan være at du har veldig tykt hår og går mye med hestehale. Hodebunnen vil da få problemer med å «puste», og derfor bli irritert.

Frisør Pål Lundhaug Berdahl ved frisørsalongen Gevir mener også at hvordan du vasker håret, og med hva, er avgjørende for en irritert hodebunn.

- For sterk pH og mye sulfat, som gir massivt skum i sjampo, kan være for sterkt for hodebunnen din. Spesielt når du ikke skyller produktet godt nok ut, eller vasker håret for ofte.

Ved daglig vask av håret kan du i tillegg vaske bort hodebunnens naturlige fettlag, som gir en nødvendig smøring til hodebunnen.

Du burde også være forsiktig nå som feriesesongen nærmer seg.

- Du kan bli solbrent i hodebunnen, noe som kan føre til irritasjon og kløe – akkurat som det gjør ved solbrenthet av kropp- og ansiktshuden, legger Lønning til.

Gult flass

Huden din overproduserer kanskje hudceller.

KLØE: En irritert hodebun kan være en plage fra morgen til kveld.
KLØE: En irritert hodebun kan være en plage fra morgen til kveld. Foto: FOTO: Thinkstock.

- Flass er døde hudceller som ligger i hodebunnen og trekker til seg fett. Det kan være at huden din overproduserer hudceller, noe som fører til at det hoper seg opp. Her bør du bruke en god flass-sjampo, slik at du får fjernet det, råder Ellen Støen, daglig leder ved Norsk Frisørskole i Trondheim.

Men begynner flasset å bli gult, i motsetning til den relativt vanlige hvite varianten som de aller fleste har fra tid til annen, er sannsynligheten stor for at du trenger å oppsøke en hudlege.

- Gult flass i større, klumpete flak ser man i hodebunnen til mennesker med seboreisk dermatitt (eksem), forklarer Rolah O. Lønning, lege og hudekspert.

- Dette er en ofte tilbakevendende inflammatorisk hudsykdom som påvirker rike talgkjertelområder på kroppen som hodebunn, øyenbryn, hakeparti og nesevinger.

Dette er Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, helt enig i og advarer om at behandlingen kan være krevende.

- Seboreisk eksem i hodebunnen kan gjenkjennes ved at det er gult og fettete. I noen tilfeller er det nødvendig med aggressiv behandling som tabletter over tid, men dette kan være plagsomt og krever oppfølging.

Tynnere hår

Kanskje ikke så ille som du tror.

Selv om det er lett å bli tatt av skrekken når håret plutselig blir tynnere, er årsakene ofte relativt harmløse og vil forbedre seg over tid og med riktig behandling.

IKKE VANLIG FLASS: Hvis flassen blir gul, trengs det kanskje en sterk behandling for å få bukt på problemet.
IKKE VANLIG FLASS: Hvis flassen blir gul, trengs det kanskje en sterk behandling for å få bukt på problemet. Foto: FOTO: Thinkstock.

- Tynnere hår, altså diffust hårtap, kan hos kvinner ofte skyldes jernmangel eller naturlige vekst-svingninger hvor flere hårstrå er i sin hvilefase, forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer.

- Men en stoffskiftetilstand kan også være årsak til generelt hårtap og uttynning.

Lege og hudekspert Rolah O. Lønning forklarer at tynnere hår kan komme av så mangt - både formildende og mer aggressive grunner.

- Dette kan være forårsaket av stoffskifteproblematikk, hormonelle eller genetiske årsaker, enkelte medisiner som p-piller, for høyt vitamin A-inntak, anemi, cellegift og stråleterapi, sier hun.

- Den vanligste årsaken hos kvinner er nok dessverre en naturlig del av aldringsprosessen. Da er det fint lite vi kan gjøre, legger Veer til.

Tørt, brusete og svakt hår

Særlig én ting håret ditt mangler.

-  Dette ser vi spesielt hos dem som har bleket håret mye eller farget det hjemme selv, men det kan også oppstå uten at manken har gjennomgått en kjemiske behandlinger, forklarer daglig leder ved Norsk Frisørskole i Trondheim, Ellen Støen, og fortsetter:

- Da har du gjerne et tynt, skandinavisk hår som tåler lite. Er det derimot kjemisk behandlet, bør du investere i en god keratinbasert kur som bygger opp håret igjen.

TYNN I HÅRET: Hvis håret plutselig faller jevn av, og blir tynnere, er det gode sjanser for at det er en forbipasserende fase.
TYNN I HÅRET: Hvis håret plutselig faller jevn av, og blir tynnere, er det gode sjanser for at det er en forbipasserende fase. Foto: FOTO: Thinkstock.

- Lav luftfuktighet og manglende fuktighet i håret fører fort til brusete hår. Spesielt hår med krøller trenger masse fuktighet for å binde håret og gi spenst til krøllen, sier frisør Pål Lundhaug Berdahl fra Gevir.

- Mekanisk slitasje grunnet mye bruk av strikk, varmeapparater og tuppering av håret er bare noe av det som kan føre til brusete eller frizzy hår.

Lege og hudekspert Rolah O. Lønning er enig i at hårets naturlige tillstand eller mangel på fuktighet er blant de vanligste grunnene til tørt, brusete og svakt hår.

Men det kan også være en indikator på at noe ikke helt stemmer på innsiden av kroppen.

- En mangelsykdom, anemi, mangel på B-vitamin og proteinfattig kost kan samtlige føre til at håret opplever lignende tilstander, sier O. Lønning.

Håret faller av i store klumper

Her er det flere mulige årsaker.

- Flekkvis hårtap, også kalt alopecia areata, er en antatt autoimmun tilstand der kroppens egne immunsystem reagere på hårrøttene, forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer.

Daglig leder ved Norsk Frisørskole i Trondheim, Ellen Støen, forklarer tillstanden nærmere.

- Kroppen danner antistoffer mot hårsekkene, og hårsekkene går derfor inn i en dvaletilstand. Over 50 prosent får tilbake håret uten behandling, sier Støen.

SKANDINAVISK HÅR: Tørt hår er et vanlig fenomen her i kalde norden!
SKANDINAVISK HÅR: Tørt hår er et vanlig fenomen her i kalde norden! Foto: FOTO: Thinkstock.

Det er altså en hårtilstand som kan oppleves av hvem som helst og når som helst, uten at personen det gjelder har valgt «feil» livsstil.

- Dette er stort sett uflaks, men vi er kjent med at plutselig hårtap kan oppstå noen måneder etter en traumatisk hendelse, legger Veer til.

Lege og hudekspert, Rolah O. Lønning, er enig med Veer og foreslår flere mulige årsaker.

- Soppinfeksjoner og graviditet, eller rettere sagt som en «bivirkning» av å miste graviditetshormonene etter fødselen, kan også føre til midlertidig flekkvis håravfall.

NÅR HÅRET FALLER AV: Hårtap i enkelte, og større områder kan tyde på en autoimmun sykdom.
NÅR HÅRET FALLER AV: Hårtap i enkelte, og større områder kan tyde på en autoimmun sykdom. Foto: FOTO: Thinkstock.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen