Sminke tips

- Det spiller ingen rolle om du har blå øyeskygge opp til brynet

Makeupartister: Det er alltid viktigst at du selv elsker looken.

YOUTUBE-HIT: Søstrene fra Youtube-kanalen Pixiwoo har blitt enormt kjente de siste 6 årene, og har nå over 223 millioner visninger bak seg!
YOUTUBE-HIT: Søstrene fra Youtube-kanalen Pixiwoo har blitt enormt kjente de siste 6 årene, og har nå over 223 millioner visninger bak seg! Foto: FOTO: Tove Eggen.
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

YOUTUBE-HIT: Søstrene fra Youtube-kanalen Pixiwoo har blitt enormt kjente de siste 6 årene, og har nå over 223 millioner visninger bak seg!
YOUTUBE-HIT: Søstrene fra Youtube-kanalen Pixiwoo har blitt enormt kjente de siste 6 årene, og har nå over 223 millioner visninger bak seg! Foto: FOTO: Tove Eggen.

I tillegg til å være makeupartist og skjønnhetsjournalist, holder jeg også makeupkurs for både amatører og profesjonelle.

Og er det én ting jeg umiddelbart informerer elevene mine om, er at det er helt lov å gjøre feil – det er sånn vi lærer.

Etter nærmere et tiår og flere hundre elever, har jeg sett at det er det et noen sminketabber som går igjen. Det vil si, det er noen sminkeprodukter som igjen og igjen brukes på feil måte.

Og det forstår jeg godt! Det er jo ikke alle sminkeprodukter som kommer med en bruksanvisning, eller en logisk fremgangsmåte.

I tillegg opplever jeg også ofte at elever har kjøpt produkter av noen som har gitt dem dårlige råd, feil farge og unødvendige produkter.

- Du skal selv elske looken

To makeupartister og Youtube-stjerner som også har snappa opp vanlige sminketabber opp igjennom årene, er Samantha Chapman og Nicola Haste fra Youtube-kanalen Pixiwoo.

Søstrene var noen av de aller første som begynte med såkalte makeuptutorials, med over 223 millioner visninger, og holder i tillegg sminkekurs i London.

- Uansett om man bruker sminkeprodukter feil eller ikke, så er det alltid viktigst at man selv elsker looken. Det spiller ingen rolle om du har blå øyeskygge opp til brynet, og det spiller heller ingen rolle hva jeg syns om det, så lenge du selv er fornøyd, sier Chapman til Klikk Mote.

Makeupartistene understreker at det likevel er lett å bruke produkter feil. Mye fordi triksene man lærer via magasiner, og til og med Youtube, ikke alltid stemmer eller er litt for tekniske å få til hjemme.

- For eksempel finnes det et kjent triks som oppfordrer til å legge vaselin over øyenskyggen for en rocka eller shiny finish, men dette funker egentlig bare på fotoshoot, sier Haste og legger til:

- Bruk heller en gjennomsiktig, og ganske klissete lipgloss, og plasser den på midten av lokket og ikke langs vippekanten. Det føles litt som om øyne er ekstra trøtte, men det sitter hele kvelden.

Bla deg gjennom guiden under, og få tipsene våre som sikrer at du bruker sminkeproduktene dine riktig.

Touche Éclat er ikke en concealer

Mørke ringer blir ikke borte med denne!

Touche Éclat fra YSL er et klassisk produkt som de aller fleste har prøvd, og mange elsker å plukke med seg denne gullpennen på tax-free.

Både leserne våre og sminkeelever innrømmer at de er nødt til å ha produktet i sminkemappa, men at de er litt skuffa over at den ikke dekker mørke ringer bedre under øyne.

Mange påpeker med misnøye at de må bruke mye produkt for å bli fornøyde.

Men det er ikke rart i det hele tatt! Touche Éclat er en lysreflekterende penn, ikke en concealer!

- Vi forstår ikke helt hvorfor produktet blir brukt som concealer, eller hvorfor magasiner hyper det som en tryllepenn under øyne. Det er jo en nydelig highlight som vi bruker på høydene i ansiktet, men aldri for å dekke mørke ringer, sier Pixiwoo-søstrene nærmest i kor.

- Jeg kan derimot bruke den under øyne, etter at jeg har lagt concealer, for å faktisk lysne området, legger Haste til.

Selv om ikke YSL omtaler produktet som en, har de nok merket at mange bruker den til dette. Derfor lager de også gullpennen i en fersken-tone, som vil dempe blå ringer under øyne aldri så lite.

Du burde likevel holde seg til en ekte concealer hvis man virkelig ønsker å jevne ut hudtonen og dekke missfarging.

Hvis ikke bruker du faktisk 320 kroner på feil produkt!

Dette er ikke en øyenskyggekost

Overraskende mange bruker denne feil.

IKKE EN CONCEALER: Selv om Touche Éclat fra YSL er et svert populært produkt, er det mange som ikke vet at den er en lysreflekterende penn - ikke en concealer.
IKKE EN CONCEALER: Selv om Touche Éclat fra YSL er et svert populært produkt, er det mange som ikke vet at den er en lysreflekterende penn - ikke en concealer. Foto: FOTO: YSL.

Øyenskyggekoster kan virke overveldende, rett og slett fordi det finnes så mange av dem.

I tillegg har man også sminkekoster som kan brukes til mange forskjellige formål, som foreksempel bryn og eyeliner.

Denne er som oftest en flat og skråkuttet kost med syntetiske hår. Den er perfekt til å dyppe i brynsskygge for å tegne opp små hår, og lage en fin knekk i bryna, og den er ypperlig sammen med en gel-eyeliner.

Overraskende mange bruker dog den samme kosttypen til øyenskygger også, og dét skal vanskelig la seg gjøre.

Med mindre du tegner opp tynne og artistiske streker på lokket, eller vil line opp ytterkanten på en dramatisk katteøyne-form, har denne ingenting å gjøre på det øvre øyelokket!

Kosten er for hard og liten til å kunne plassere fargene pent, og dusingen av overgangene blir praktisk talt umulig.

Vi skjønner at det virket som en god tanke, og dette er en helt vanlig tabbe, men la oss bytte til en litt tykkere, rundere og mykere kost og legge dette bak oss.

Mineralpudder skal ikke over foundation

Hele poenget blir egentlig borte.

Mineralpudder er vel de fleste kjent med nå, men fortsatt er det mange glipper når det kommer til bruk.

IKKE TIL ØYENSKYGGE: Tanken er kanskje god, men å legge jevn og fint duset øyeskygge med en flat, skråkuttet kost er nærmest umulig!
IKKE TIL ØYENSKYGGE: Tanken er kanskje god, men å legge jevn og fint duset øyeskygge med en flat, skråkuttet kost er nærmest umulig! Foto: FOTO: Thinstock.

Først og fremst fordi noen merker må man påføre på en spesiell måte for at produktet skal legge seg pent og fungere godt, men også fordi vi kanskje har missforstått poenget litt.

Mineralpudder av god kvalitet er ofte litt dyrere enn vanlig sminke, men til gjengjeld får huden da også gode ingredienser som ofte kan hjelpe til i behandling av for eksempel kviser eller sensitiv hud.

Derfor sier jeg alltid ifra hvis noen legger en vanlig flytende foundation på huden først, og deretter går over med et mineralpudder.

Da får man jo ikke mineralene på huden, og dermed ingen nytte av dem heller.

Dette er overraskende for mange, men man får kanskje lyst til å fortsette å bruke mineralpudderet på samme måte fordi det gir huden en fin glød.

Da anbefaler jeg, for lommebokas skyld, å heller bruke et rimeligere pudder som kan gi samme effekt – uten å koste like mye.

Ellers kan man jo alltids spandere på seg en flytende foundation som også er mineralbasert.

Det siste trikset er å droppe mineralpudderet, og heller bruke en skimrende highlighter (uten glitter) på ansiktets høyder.

Da får man også en fin glød på strategiske steder, og virker ikke like fort blank eller oljete i hele ansiktet.

Men, bare så det ikke er noen missforståelser her: Jeg anbefaler absolutt å bruke mineralprodukter så mye som mulig, direkte på huden, da de ofte er snillere og mer naturlige.

Et solpudder er bare et solpudder

Ikke bruk solpudderet til skulptering eller som pudder.

Solpudder er et særdeles populært produkt i Norge, antakeligvis fordi vi føler oss bleke store deler av året.

Men uansett hvor fristende det enn måtte være å legge solpudderet i hele ansiktet for å virke brunere, er dette aldri en god idé!

HOLD PÅ MINERALENE: For å få best utbytte av de gode ingrediensene i mineralsminken, hjelper det ikke å legge en vanlig foundation på huden først.
HOLD PÅ MINERALENE: For å få best utbytte av de gode ingrediensene i mineralsminken, hjelper det ikke å legge en vanlig foundation på huden først. Foto: FOTO: Thinstock.

Du ender bare opp med et ansikt som ser helt unaturlig ut og langt mørkere enn resten av kroppen.

I tillegg mener Pixiwoo-søstrene at et solpudder ikke burde brukes til skulptering.

- Når man er ute etter en dramatisk løft av kinnben, eller smalning av nese, funker det dårlig å bruke et solpudder. Spesielt hvis de er veldig røde i tonen og skimrende, sier de.

De anbefaler at man heller bruker en matt skulpteringskygge i en mellombrun fager som er tilpasset din hudfarge, eller aller helst en mørkere foundation.

- I tillegg ser vi en ny trend hvor skulptering ikke er så viktig lenger, forteller Haste, og legger til:

- En langt mer naturlig måte å fremheve trekk på, er å bruke et matt pudder på områder som ikke skal trekkes frem og et skimrende pudder eller en highlighter på høyder i ansiktet.

Ikke ødelegg vippene med vippetanga

Vet du egentlig når den skal brukes?

Vippetanga er også et sminkeverktøy som veldig mange av oss bruker feil.

Dette er et kjært verktøy for noen, og et skremmende et for andre.

Egentlig er ikke det så rart, vi snakker jo om å klemme vippene sammen mellom to metalltenger her!

FORSIKTIG: Pixiwoo mener man ikke skal bruke solpudder til skulptering, og styr iallefall unna de orange typene.
FORSIKTIG: Pixiwoo mener man ikke skal bruke solpudder til skulptering, og styr iallefall unna de orange typene. Foto: FOTO: Thinstock.

Heldigvis er det ikke så vanskelig å bruke når man først har fått teknikken i gang.

Det beste er å se rett frem i et speil, ta god tid og klemme tangen forsiktig rund de øvre vippene.

Kjenner du at det drar litt i lokket, åpner du tangen forsiktig, drar ut og plasserer på nytt litt lenger ut.

Klem tangen hardt, når du føler den sitter der den skal, eller pump skaftet et par ganger for maks volum.

Det du derimot aldri må gjøre, er å påføre maskara først og deretter bruke vippetanga.

For det første ser det ikke videre pent ut, da vippene ser ut som de har knekt.

For det andre risikerer du å dra med deg flere av dine egne vipper i prosessen fordi maskaraen klistrer seg til vippetangen.

Vær alltid forsiktig når du bruker vippetenger, og bruk rolige bevegelser til en hver tid.

ROLIG: En vippetang er ikke noe man bruker i hui og hast! Du skal ta deg god tid og bruke den FØR maskaraen legges.
ROLIG: En vippetang er ikke noe man bruker i hui og hast! Du skal ta deg god tid og bruke den FØR maskaraen legges. Foto: FOTO: Thinstock.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning