Hvordan unngå flekkete foundation

Derfor blir huden til Tove (30) flekkete

Heldigvis finnes det et genialt triks.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

Som makeuplærer og selverklært beauty junkie, får jeg ofte spørsmålet: "Hva kan jeg gjøre med foundation som blir flekkete i løpet av dagen, og øyenskygger som striper seg?".

Sminke som ikke sitter som den skal er et vanlig fenomen - som heldigvis er relativt enkelt å fikse.

I videoen over viser jeg en sminkelook fra start til slutt, med triksene som gjør at produktene sitter bedre på huden.

Uansett om du går for en kveldslook eller dagsminke, er teknikken den samme.

Derfor blir huden flekkete

Grunnene til at produktene ikke holder hele dagen, kan komme av flere årsaker.

Når det gjelder en flekkete foundation, er det som oftest to hovedtabber som skaper det.

Den første er at man ikke har brukt pudder.

Enhver fuktig sminke, som foundation, concealer eller til og med en kohl-blyant, trenger nemlig noe tørt over seg for å holde seg på plass.

Dette er fordi fukten, som jo i hovedsak er vann, fordamper i løpet av dagen og etterlater sminken flekkete. Eller i verste fall; rennende.

Husk derfor alltid å påføre et tynt lag med pudder, men nok til at huden blir tørr og ikke føles fuktig lenger.

Bruk helst et gjennomsiktig pudder uten tilført dekk. Har du en viftekost (fan brush) liggende, er denne ypperlig til en mild og jevn påføring.

Den andre grunnen er at man ofte tar seg mye i ansiktet i løpet av dagen.

Dette virker kanskje innlysende, men er vanskelig for mange å droppe. Uansett om du bruker sminke eller ei, burde du faktisk slutte med å gni deg i ansiktet, da dette fører til både urenheter og eventuelle linjer.

FRUSTRERENDE: Sminke som ikke sitter, og blir flekkete eller renner i løpet av dagen, kan være ganske så frustrerende.
FRUSTRERENDE: Sminke som ikke sitter, og blir flekkete eller renner i løpet av dagen, kan være ganske så frustrerende. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Man ikke bruke primer

Som dere ser i videoen, bruker jeg enkelte primerprodukter, som prepper huden og holder bedre på sminken.

Men teknikkene for påføring av hvert enkelt sminkeprodukt, og ikke minst stegene og fremgangsmåten, vil også gjøre at sminken holder seg - selv uten primerne.

Har man en veldig fet eller tørr hud, og sliter med overproduksjon av olje på øyelokket, vil primere kunne gjøre jobben lettere.

Pass på at du jobber primeren godt inn i huden på nyrenset hud, cirka fem minutter etter at fuktighetskremen er påført.

Å sminke over hud som ikke er renset på minst to timer, eller enda verre; med sminkerester, er ikke veldig flatterende, i tillegg til meningsløst når man er ute etter en sminkelook som sitter godt.

Bruk godt med tid

En nydelig sminke som er klar på fem minutter er kanskje drømmen, men ikke en realistisk en hvis du sliter med at produktene ikke holder seg på plass.

Bruk litt ekstra tid på hvert steg, jobb og klapp produktene godt inn i huden. I videoen over ser du akkurat hvordan det skal gjøres.

Men for all del - aldri dytt eller jobb for hardt på huden slik at man drar i den. Da flytter man bare sminken, istedenfor å jobbe den inn i huden.

GODE REDSKAPER: 1. Prep + Prime 24-Hour Extend Eye Base fra MAC (kr 175). 2. Photfinish Hydrating Primer fra Smashbox (kr 260). 3. Lip Primer fra NYX (kr 60). 4. Prep + Prime Transparent Finishing Powder fra MAC (kr 200). 5. White Fan Brush fra Jane Iredale (kr 160).
GODE REDSKAPER: 1. Prep + Prime 24-Hour Extend Eye Base fra MAC (kr 175). 2. Photfinish Hydrating Primer fra Smashbox (kr 260). 3. Lip Primer fra NYX (kr 60). 4. Prep + Prime Transparent Finishing Powder fra MAC (kr 200). 5. White Fan Brush fra Jane Iredale (kr 160). Foto: FOTO: Produsentene.

Foundationtrikset

Uansett hvor god man er på å legge foundation, eller hvor godt produkt man måtte ha, så har vi alle dager hvor foundation ikke ser helt...vel, bra ut.

Kanskje ser den tørr ut, eller stripete etter påføring, og noen ganger kan det rett og slett virke som om foundation sitter utenpå huden.

Et godt triks som bedrer alt dette og gjør at foundation sitter bedre, er å varme hender og fingre opp mellom hverandre, og klemme forsiktig på huden.

Varmen fra hendene gjør at foundation og concealer "smelter" inn i huden, får en penere finish og derfor også sitter bedre.

Husk å gjøre dette før du legger pudder, og pass på at du ikke drar i sminken.

Stripete øyenskygge

Øyenskygger som striper seg er også ganske vanlig. Dette kan være fordi vi har naturlige oljer på øyelokket, og noen har mer enn andre.

I tillegg får ofte dyptsatte øyne fort naturlige striper i skyggen, da sminken slites litt hver gang man blunker.

Ved å legge litt foundation og løst pudder uten farge på øyelokket, vil øyenskyggene sitte bedre. Men hvis man virkelig sliter med dette problemet, vil en øyeprimer gjøre susen.

Øyeprimeren er litt mer klissete, slik at øyeskyggen både fester seg bedre og ser sterkere ut. Ergo trenger man bruke mindre produkt.

SMELT: Ved å varme opp hender, kan man "smelte" foundation og concealer inn i huden som gir en penere finish, noe som er med på å gi en long lasting-effekt.
SMELT: Ved å varme opp hender, kan man "smelte" foundation og concealer inn i huden som gir en penere finish, noe som er med på å gi en long lasting-effekt. Foto: FOTO: Tove Eggen.
STRIPER SEG: Mange av oss har naturlige oljer på øyelokket, som gjør at øyeskygger lett striper seg i løpet av dagen.
STRIPER SEG: Mange av oss har naturlige oljer på øyelokket, som gjør at øyeskygger lett striper seg i løpet av dagen. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Oppsummering

Hovedteknikkene bak en sminke som sitter i timevis består av å prime, jobbe produktene godt inn i huden og pudre alle fuktige produkter.

Husk å jobbe med gode koster, og påfør spesielt foundation og concealer ved å flytte kostene rundt i alle retninger. Både horisontalt, vertikalt og sirkulære bevegelser.

Avslutt hele sminkeprosessen med en fikserende ansiktsspray eller fuktspray.

Denne vil både gi sminken en renere og mer naturlig finish, samtidig som sminken trekker seg et hakk lengre inn mot huden, og dermed sitter bedre og lengre.

FIKS FERDIG: Uansett om du går for en kveldssminke som her, eller en lettere dagsminke, holder looken seg på plass i timevis.
FIKS FERDIG: Uansett om du går for en kveldssminke som her, eller en lettere dagsminke, holder looken seg på plass i timevis. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen