Kommentar: Hvor har de middelaldrende, kvinnelige skuespillerne blitt av?

- Det er noe veldig feil med den aldersforskjellen

Mannlige skuespillere blir eldre, mens damene deres bare blir yngre og yngre.

FORSKJELLSBEHANDLING: Tom Cruise (52) holder seg absolutt godt, men hvorfor kan ikke motskuespilleren hans, av det motsatte kjønn, være nærmere i alder? Her med Emily Blunt (31) i forbindelse med deres nye film, "Edge Of Tomorrow".

FORSKJELLSBEHANDLING: Tom Cruise (52) holder seg absolutt godt, men hvorfor kan ikke motskuespilleren hans, av det motsatte kjønn, være nærmere i alder? Her med Emily Blunt (31) i forbindelse med deres nye film, "Edge Of Tomorrow". Foto: FOTO: Stella Pictures

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

KOMMENTAR:

Hele livet har jeg gledet meg til å bli en del av «oss over 30»-gjengen.

Det høres kanskje rart ut for mange, også for flere av de rundt meg som fikk den såkalte alderskrisa allerede i midten av 20-årene.

Men for meg var 30-årene synonymt med sterke og modne kvinner, som rollefiguren Jennifer Hart i filmen Par i Hjerter, spilt av vanvittig vakre Stefanie Powers.

Susan Sarandon (68), Meryl Streep (65) og Goldie Hawn (69) var mine smarte, morsomme og nydelige gudinner via TV-skjermen.

Og drømmen var helt klart å vokse opp til å bli Geena Davis (59). For ikke å snakke om Kathleen Turner (60)!

Ja, jeg skal ikke legge skjul på at min fascinasjon for TV- og filmverdenen som barn var på lik linje med rollefiguren Kevin Arnold fra TV-serien The Wonder Years, men nå som jeg endelig er i 30-årene selv, og nyter selvsikkerheten alderen byr på, er jeg enormt skuffa!

For hvor er alle de sterke, modne, vakre og tøffe skuespillerinnene blitt av?

Eller rettere sagt; hvor er de nye skuespillerinnene som burde ha fylt skoene til overnevnte stjerner?

Voksne menn med unge jenter

En overveldende mengde nye filmer og TV-serier ser ut til å kun ha roller tiltenkt enten 20-åringer eller bestemødre.

Jeg har selvfølgelig ikke noe imot hverken 20-åringer eller bestemødre, men det finnes visst lite rom for oss på sørsiden av 50 og nordsiden av 30 i Hollywood.

Når man i tillegg ser at de mannlige skuespillerne, som var hotte på 80- og 90-tallet, fortsatt spiller mer eller mindre samme type roller nå som før, blir jeg fristet til å lete etter konspirasjonsteorier.

Johnny Depp (51), Tom Cruise (52) og Harrison Ford (72) burde alle spilt mot skuespillerinner som nettopp Davis, Hawn og Streep!

Men i stedet har de mannlige skuespillerne, som selv er langt over 40, fortsatt forhold til damer som er flere tiår yngre enn dem selv.

Det skjulte kvinnepresset

Vi er raskt ute med å rope høyt og sette ned foten når tynne modeller fronter moteforsider eller kleskampanjer.

Og til dels hvisker vi i korridorene over hvor synd det er at Meg Ryan, den naturlige og gutteaktige skjønnheten fra Sleepless in Seattle og You've Got mail ser ut til å ha et esende ansikt som blåses opp av ukentlige fillers-behandlinger.

Men det skjulte presset, som vi ikke er ser, kommer fra de som mangler.

Da jeg var ung, visste jeg at 30- og 40-årene mine kom til å innebære rynker, cellulitter, poser under øyne og slitent hår. Jeg hadde jo allerede sett det på TV og film.

Så da jeg kunne krysse av alle disse naturlige «skavankene», en etter en, var jeg hverken overrasket eller videre skuffet.

Men hvis Hollywood kunne by på en litt mer realistisk casting, og økt bruken av kvinner i 30-, 40- og 50-årsalderen, som i tillegg ser ut som alderen de er og spiller, ville nok mange vanlige kvinner hatt litt mer realistiske krav til seg selv og eget utseende.

STERKE OG SUNNE IDOLER: Å få vokse opp med Susan Sarandon (68) og Geena Davis (59) som idoler, har vært godt og sunt for mitt eget selvbilde. Synd vi ikke ser mange arvetagere av deres kaliber i dag.

STERKE OG SUNNE IDOLER: Å få vokse opp med Susan Sarandon (68) og Geena Davis (59) som idoler, har vært godt og sunt for mitt eget selvbilde. Synd vi ikke ser mange arvetagere av deres kaliber i dag. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Mangler modne kvinneroller

I desember 2014 fikk Russel Crow (50) mye pepper for følgende uttalelse under et intervju med australske Women's Weekly:

- For å være helt ærlig, tror jeg kvinner som sier: «De store rollene som passer oss, er borte», er kvinner i en alder av 40, 45, 48 som fortsatt ønsker å spille unge og uskyldige, og ikke forstår hvorfor de ikke blir castet som 20-åringer.

Overskriftene i aviser og magasiner verden over hintet i etterkant til at Crow bedrev nedverdigelse av middelaldrende kvinner generelt, så klart. Men, leser man det lille intervjuet han faktisk gav litt nøyere, gir utsagnene mer mening.

For ønsker ikke vi også å se kvinner som selv er i 40-årene, spille en rolle som faktisk er i 40-årene og ikke roller hvor de prøver å se yngre ut enn de er?

Er ikke også vi lei av det utmattende presset omkring kvinner som alltid må se litt, eller aller helst mye, yngre ut enn det de egentlig er?

Akkurat som om livstegn er en form for nederlag. Ligger ikke heller problemet i at kvinnelige rollefigurer, i all sin modenhet og erfaring, feilaktig har blitt stemplet som uinteressant av Hollywood?

Vis alderen din med stolthet, kvinne!

Som makeupartist er jeg glad for at den kosmetiske teknologien har utviklet seg, slik at kakete brunkrem hører historien til og tung sminke har fått sparken. For lengst.

Men når jeg sitter og sveiper gjennom TV-kanaler i de sene natterstimene, og kommer over gamle Magnum-episoder eller filmer fra 80- og tidlig 90-tall, fryder jeg meg over sminken som var hverken foryngende eller aldersbestemt.

Den var tung, sterk og forseggjort - noe som gav de fleste et litt eldre utseende. Ja, mange så faktisk ti år eldre ut enn de egentlig var.

Igjen er jeg glad for at vi sminker oss litt annerledes i dag, men når sminke går fra å fremheve trekk til å kun dekke til disse, alt i kampen for å se yngre ut, syns jeg vi er inne på feil spor.

KLASSISKER: Filmen "Døden kler henne" fra 1992 handlet kanskje om evig ungdom, men kvinnene var fortsatt langt mer modne og ekte enn vi ser i mange  filmer i dag.

KLASSISKER: Filmen "Døden kler henne" fra 1992 handlet kanskje om evig ungdom, men kvinnene var fortsatt langt mer modne og ekte enn vi ser i mange filmer i dag. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Alt var bedre før...

Joda, det finnes selvfølgelig alltid unntak – heldigvis.

Jennifer Aniston (45) har høstet lovord for den kommende svarte komedien Cake, hvor Friends-stjernen fremstilles som usminket, uglamorøs og hverdagslig.

På listen over årets Oscar-nominerte kvinner finner vi Julianne Moore (54), Marion Cotillard (39), Reese Witherspoon (38), Rosamund Pike (35) og Felicity Jones (31).

Om ikke annet burde vel dette vise oss at de beste prestasjonene, og de største filmene, ledes av kvinner med litt år på baken.

Men dessverre er det fortsatt langt mellom rollene og de tydelige rollefigurene som utføres av nettopp disse kvinnene.

Første prioritering kan ofte se ut til å være castingen av mannen, og deretter finne en passende kjærlighetsaffære som drar ned alderen hans.

Nettsiden Vulture.com ønsket å rette et større fokus mot nettopp dét. I 2013 satte de opp tabeller som skulle gi en oversikt over alderen på noen av de mest kjente mannlige skuespillerne, og sammenlignet dem med deres kvinnelige motparter i filmer fra de siste 20-30 årene.

- Mens de mannlige hovedrolleinnehaverne ble eldre, forble alderen for kvinnene de var interesserte i den samme gjennom karrieren deres, skriver nettsiden, og fortsetter:

- De eldste mennene på listen hadde til og med hatt få romantiske forhold med kvinner i nærheten av deres egen alder.

Noen av mennene Vulture.com studerte, var blant andre nevnte Ford og Cruise, i tillegg til Denzel Washington (60) og Brad Pritt (51).

En annen interessant observasjon tabellene viser, er at på 80- og 90-tallet var kvinnene oftere nærmere i alder, eller eldre enn mennene.

Så da er det kanskje ikke så rart at jeg savner de modne rollefigurene fra barndommen min, både i kjente og nye karakterer, i dag.

De er jo nærmest ikke-eksisterende. Og synd er det; den nye generasjonen vet virkelig ikke hva de går glipp av!

ET REALISTISK FILMPAR: Dette stillbildet er tatt fra den nyere filmen, "When we we're young", hvor Ben Stiller (49) og Naomi Watts (46) spiller et middelaldrende par som prøver å finne ut av om hvorvidt det egentlig er bedre å være yngre, eller akkurat den alderen de selv faktisk er i.

ET REALISTISK FILMPAR: Dette stillbildet er tatt fra den nyere filmen, "When we we're young", hvor Ben Stiller (49) og Naomi Watts (46) spiller et middelaldrende par som prøver å finne ut av om hvorvidt det egentlig er bedre å være yngre, eller akkurat den alderen de selv faktisk er i. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning