God stil har ingen alder

Moteblogger for voksne damer

Hvem kan egentlig mest om mote og personlig stil - de under eller de over 40?

ALDER INGEN HINDRING: Verdens eldste supermodell, Daphne Selfe, er like aktuell som 85-åring.
ALDER INGEN HINDRING: Verdens eldste supermodell, Daphne Selfe, er like aktuell som 85-åring. Foto: FOTO: NTB scanpix
Publisert Oppdatert

«Sånn kan man jo ikke kle seg etter en viss alder». Ordene burde få ryggen din til å grøsse.

De siste ti årene har det vært altfor lite fokus på mote og trender for alle aldre, og inspirasjonskildene og stilikonene for damer over 40 kan ofte gå tapt blant alle rosabloggerne der ute.

Og er de ikke rosa, så løper fashionistaene i begynnelsen av 20-årene rundt fra moteuke til moteuke med fotografen/kjæresten fra bloggen sin på slep for å knipse antrekkene som ofte bare har én rød tråd - å bruke så mange forskjellige stilelementer som overhodet mulig - samtidig.

Helst skal man gjerne ha oppfunnet seg selv og omdefinert sin personlige stil et hundretalls ganger før fylte 25 år.

- Klærne gjør meg ikke yngre

Den britiske dokumentaren, Fabulous Fashionistas fra Channel 4, starter med at Daphne Selfe, også kjent som verdens eldste supermodell, løfter benet over hodet på en fotoshoot og sier:

- Nå har jeg blitt 85 år gammel, og jeg føler ikke for å roe ned enda.

Dokumentaren, som omhandler fire særdeles fascinerende og moteinteresserte kvinner mellom 73 og 91 år, tar sikte på å inspirere jenter i alle aldre til å våge mer med sin egen stil, og innse at alder virkelig bare er et tall.

Bridget Soujourner, den 75 år gamle vintage-dronningen, har et spesielt godt øye for snitt, farger og hvordan man kan kombinere og blande trender inn i sin personlige stil - uten at hun tror det skaper noen falske illusjoner.

- Jeg tror ikke klærne får meg til å se yngre ut, og det er ikke det jeg prøver på heller. Jeg elsker å kle meg for min egen del, så det spiller ingen rolle om andre legger merke til antrekkene mine eller ikke.

VERDENS ELDSTE SUPERMODELL: - Nå har jeg blitt 85 år gammel, og føler ikke for å roe ned enda, sier verdens eldste supermodell, Daphne Selfe. Hun er bare ett av mangle eksempler på at god stil har ingen alder.
VERDENS ELDSTE SUPERMODELL: - Nå har jeg blitt 85 år gammel, og føler ikke for å roe ned enda, sier verdens eldste supermodell, Daphne Selfe. Hun er bare ett av mangle eksempler på at god stil har ingen alder. Foto: FOTO: Faksimile Red Magazine

De voksne er tilbake

Men tidene og teknologien fortsetter å endre seg, heldigvis, og de gode motebloggene for voksne damer begynner å vokse seg store og innflytelsesrike.

Tidligere moteredaktør for både Det Nye og Alt For Damene, Vibeke Stiansen, har etter forespørsel fra bransjefolk og lesere startet sin egen blogg, vibekestiansen.com - Bra Damer.

Etter over 15 år i motebransjen håper Stiansen på å inspirere, heie på og gi bra damer tips om mote, skjønnhet, film, interiør og andre ting vi kvinner bryr oss om.

- Det viktigste for meg er å ha en blogg med innhold, og som ikke nødvendigvis handler om hva jeg har på meg eller hva jeg har kjøpt siden sist. Jeg prøver å tenke at bloggen er mitt lille nettmagasin, som først og fremst handler om mote og skjønnhet, men som også har rom for noen overraskelser eller brannfakler om jeg føler for det. Ikke minst synes jeg det er viktig å få fram budskapet om at du er god nok som du er, og at ingen skal få deg til å føle noe annet, forteller Stiansen oss og legger til:

- Rosablogger og unge bloggere er det nok av, men det er ikke så mange som blogger for litt voksne damer.

De beste motebloggene

IMPONERENDE: Gatemotebloggen bruker kun bilder av eldre dame (og tidvis herrer) fra New Yorks gater for å demonstrere hvor inspirerende og kreativ personlig stil kan være etter fylte 60.
IMPONERENDE: Gatemotebloggen bruker kun bilder av eldre dame (og tidvis herrer) fra New Yorks gater for å demonstrere hvor inspirerende og kreativ personlig stil kan være etter fylte 60. Foto: FOTO: Faksimile Advancedstyle.blogspot.com

Etterspørselen av moteblogger for voksne damer, er derimot stor og konstant økende. Så vi har samlet noen av våre favoritter i flere aldre, for å gjøre søket lettere for dere som er på utkikk etter nettopp dette.

Stiltips til voksne damer

  • Husk! En god stil trenger ikke ha noe med trender å gjøre.
  • Du trenger ikke følge trender slavisk - bruk det som inspirasjon, og plukk ut det du virkelig liker.
  • Det flotteste er damer som har finner roen med egen kropp, og forstår hvordan man best kan kle den.
  • Ingen klær er ulovlige bare fordi man er over 40, men å bruke akkurat samme klær som man gjorde som 20-åring blir ofte litt rart.
  • Gjennomsiktige stoffer er en genial måte å vise litt hud, uten å avsløre alt.
  • Pass på nok rom under armene og materialer som tillater frie bevegelser.
  • Unngå for varme, tykke klær hvis du skal gjøre noe aktivt.

Kilder: Alyson Walsh og Vibeke Stiansen.

Gatemote i alle aldre: Advancedstyle.blogspot.com

Hvis du har sett deg lei av jenter som ser ut som om de leter etter noe på bakken, og vrir bena mot hverandre som om de var tissetrengte hver gang de blir avbildet "tilfeldig" på gata - er Advanced Style gatemotebloggen for deg!

Fotografen og mannen bak bloggen, Ari Seth Cohen, sier selv at han henger rundt i New Yorks gater for å finne de mest fashionable og kreative eldre menneskene.

Bloggen er nærmest et bevis på at personlig stil bare blir bedre med årene, og at det ikke finnes grenser for hvor kreativ man kan være i klesveien.

Her finner vi også bilder av samtlige av damene fra Fabulous Fashionistas, de eldste modellene og it-damene over 70 - å ja da, det finnes mange av dem!

Fra moteredaktøren: Thatsnotmyage.blogspot.co.uk

Selv om den tidligere britiske moteredaktøren og journalisten bak Thats Not My Age ikke blogger om seg selv eller egne antrekk, og dermed holder en relativ anonym profil, vet vi at den drives av Alyson Walsh som hadde sett seg lei på moteartikler uten særlig matnyttig innhold.

Bloggen er stappfull av inspirasjon og nyheter fra mote og kunstverden, og leses mer som et magasin enn en blogg. Her finner du gode artikler, styling- og shoppingtips og inspirerende historier om andre voksne fashionistaer.

Fargerik og kreativ: Stylecrone.com

70 år gamle Judith Boyd fra Colorado brukte klær nærmest som terapi da mannen hennes plutselig ble revet vekk av kreft.

DRØMMEVERDEN: Damene bak idiosyncraticfashionistas.blogspot.com tar virkelig klesgleden sin helt ut og stiller i de mest fantasifulle antrekk.
DRØMMEVERDEN: Damene bak idiosyncraticfashionistas.blogspot.com tar virkelig klesgleden sin helt ut og stiller i de mest fantasifulle antrekk. Foto: FOTO: Faksimile Idiosyncratic.com.

Den rødhårede skjønnheten, som mikser 60-tallets popart med moderne linjer og fantastiske farger, er en massiv inspirasjonskilde for kvinner i alle aldre, og har mang en gang blitt avbildet til den ovennevnte Advanced Style bloggen.

Her finner du dagens outfit, samt små motiverende innlegg.

Stil starter ved 40: Thestyleconfessions.com

For 44 år gamle Heather Fonseca ble det en åpenbaring da hun innså at det ikke spiller noen rolle hva andre synes om henne. Hvis man vil gå med korte skjørt og synes det ser smashing ut - ja, da gjør man det.

Dette er en livsstilsblogg om alt fra mote, skjønnhetsprodukter, mat, hagearbeid, jobb - ja, det meste som kan skje i løpet av en kvinnes dag.

I tillegg er den veldig avslappet, med realistiske hverdagsplagg som fortsatt skiller seg litt ut. Vi kan jo ikke alle forelske oss i fargesprakende hatter og pop art-antrekk!

Dobbel dose: Idiosyncraticfashionistas.blogspot.com

Jean and Valerie er damene som nekter å la alder være en faktor når det kommer til moteindustrien, og har stilt seg i stor respekt hos "fiffen" med bloggen Idiosyncratic Fashionistas.

Ordet idiosyncratic betyr å være unik i forhold til andre - uvanlig med andre ord.

60+: Margaret Manning bak nettmagasinet sixtyme.com, skriver de sakene ingen andre våger å skrive - og har stor suksess med sine ærlige livsstilsartikler myntet på aldersgruppen 60+.
60+: Margaret Manning bak nettmagasinet sixtyme.com, skriver de sakene ingen andre våger å skrive - og har stor suksess med sine ærlige livsstilsartikler myntet på aldersgruppen 60+. Foto: FOTO: Faksimile Sixtyandme.com.

Bloggen er full av morsomme bilder, essays, referater fra events og fashion week, samt masse stilinspirasjon så klart.

Hele pakka: Sixtyandme.com

Et online magasin, drevet av Margaret Manning, som har artikler om alt fra "Hva eldre kvinner vil at yngre kvinner skal vite" til hudpleietips, tatoveringer for eldre og hvordan holde hjernen trent.

Masse tips og nyttig innhold, som man kan lese daglig for å bli inspirert, og for å finne informasjon som er rettet til din alder - uten å utelukke trender, livsstil, musikk og kultur.

Manning har et godt øye for hva kvinner egentlig interesserer seg for, og hva vi ønsker å lese om istedenfor å servere det samme oppgulpet som fra andre uke-magasiner.

Egen klasse: Karlascloset.com

Selv om Karla Deras knapt har fylt 25 år, er hun godt kjent for sin særegne stil på bloggen Karlas Closet.

Hun har nemlig en personlig stil som ikke er lett å kategorisere innenfor en bestemt aldersgruppe, men har heller en klassisk base med blyantskjørt, bluser og fine basics som hun mikser sammen med uvventede accessories og styler på sin helt egne måte.

Masse inspirasjon å finne her, uansett alder.

Les også:

Slik så Silje (22) ut etterpå

Synes du typen fortjener en liten oppmerksomhet?

Du er særlig utsatt akkurat nå

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning