Size zero - størrelse null

Sannheten om «size zero»

Å slanke seg ned til en størrelse null er målet for mange kvinner. Hvor farlig er det egentlig?

FRA FORMFULL TIL FORMLØS: En gang var det kvinnelige idealet som Marilyn Monroe, formull og naturlig. Nå streber kvinner etter å bli størrelse null. Til venstre: Marilyn Monroe. Til høyre: Modell på catwalken for haute couture av designer Franck Sorbier for hans vår/sommerkolleksjon
FRA FORMFULL TIL FORMLØS: En gang var det kvinnelige idealet som Marilyn Monroe, formull og naturlig. Nå streber kvinner etter å bli størrelse null. Til venstre: Marilyn Monroe. Til høyre: Modell på catwalken for haute couture av designer Franck Sorbier for hans vår/sommerkolleksjon Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Mindre eller større bryster, lengre ben, tynnere ben, tykkere hår, fyldigere lepper, penere nese, en søken etter mer - eller mindre - vil alltid være til stede.

På den tiden Marilyn Monroe levde, var hun med sine flotte former og glimt i øyet, idealet for de fleste kvinner.

Så kom størrelse null...

Resultatet av en størrelsesinflasjon

Størrelse null, eller «size zero» er en amerikansk klesstørrelse som ble lansert av kleskjedene da de så hvor populær den daværende minste størrelsen var, noe som også blir kalt en størrelsesinflasjon. Og nå har til og med størrelse 00 ankommet designerbutikkene.

«Size zero» tilsvarer en norsk størrelse 32, som for øvrig er en størrelse man ikke finner i fleste norske kleskjedene. Til sammenligning er gjennomsnittsstørrelsen på norske kvinner 38/40.

Dødelig utfall

TRAGISK UTFALL: I 2006 ble den 21 årige brasilianske modellen Ana Carolina Reston innlagt på sykehus grunnet nyresvikt forbundet med anoreksi. Hun døde kort tid etter. Ana Carolina var 172 centimeter og veide 40 kilo.
TRAGISK UTFALL: I 2006 ble den 21 årige brasilianske modellen Ana Carolina Reston innlagt på sykehus grunnet nyresvikt forbundet med anoreksi. Hun døde kort tid etter. Ana Carolina var 172 centimeter og veide 40 kilo. Foto: FOTO: Stella Pictures

I den nådeløse moteverdenen snakkes det mye om vekt, størrelse og Body Mass Index (BMI). Målet vil ofte være å komme seg ned til en «size zero». Det kan fort bli et skjebnesvangert resultat, i form av sykdommer som anoreksi og bulimi.

I august 2006 sultet den 22-årige uruguayanske modellen Luisel Ramos seg til døde. Hun hadde gått på en diett i tre måneder, bestående angivelig kun av Cola Light og salatblader. Seks måneder senere ble hennes modellsøster Eliana Ramos, 18 år, funnet død i sengen sin. Hennes død er også knyttet til underernæring og anoreksi.

I november samme år døde den 21-åringe brasilianske modellen Ana Carolina Reston av anoreksi. Både Reston og Luisel Ramos skal ha hatt en BMI under 16.

Heroin chic

Kate Moss slo gjennom som supermodell tidlig på 90-tallet, og ble fort døpt dronningen av stilen «heroin chic».

Hun var ikke bare lavere enn de andre supermodellene, hun var også langt tynnere, spinklere og blekere. Begrepet «heroin chic» oppstod, og ble en slags motreaksjon til det «sunne og friske» idealet representert av nittitallets supermodeller som Cindy Crawford og Claudia Schiffer med solbrun hud og «fyldige» former.

Utestengte «size zero» fra catwalken

MODELLIDEALER: Cindy Crawfords kurver på H&M sine reklameplakater fikk menn til å kjøre av veien i 1995. Like etterpå dukket kontrasten Kate Moss opp i kampanje for Calvin Klein.
MODELLIDEALER: Cindy Crawfords kurver på H&M sine reklameplakater fikk menn til å kjøre av veien i 1995. Like etterpå dukket kontrasten Kate Moss opp i kampanje for Calvin Klein.

Victoria Beckham har blitt kritisert mye for sin slanke figur, og har utallige ganger blitt beskyldt i media for å slite med spiseforstyrrelser. I september 2010 overrasket hun mange ved å utestenge størrelse null-modeller fra visningene sine på New York Fashion Week.

SUNT FORBILDE: Daniella Sarahyba er en av modellene som har blitt brukt til å fronte Victoria Beckhams kleskolleksjon, etter at superstjernen besluttet å utelate alle modeller som er mindre enn en størrelse 6.
SUNT FORBILDE: Daniella Sarahyba er en av modellene som har blitt brukt til å fronte Victoria Beckhams kleskolleksjon, etter at superstjernen besluttet å utelate alle modeller som er mindre enn en størrelse 6. Foto: FOTO: Stella Pictures

I følge DailyMail ble 12 modeller utelatt fra showet hennes, da Beckham mente de var for tynne. Hun ønsket å fremstå som et godt forbilde for lettpåvirkelige tenåringsjenter ved å la klærne sine bli vist av modeller som så sunne og friske ut, skriver den britiske avisen DailyMail.

Retningslinjer for moteindustrien

Motedesigner Giorgio Armani har også gitt sin støtte til arbeidet med å eliminere ultra-tynne modeller. «Tiden har nå kommet til klarhet. Vi trenger alle å jobbe sammen mot anoreksi», har designeren tidligere uttalt, ifølge DailyMail.

Også motemerker som Prada, Versace og Armani har blitt enige om å forby størrelse null-modeller fra visningene sine.

I 2007 opprettet det britiske Fashion Council en arbeidsgruppe for å etablere retningslinjer for moteindustrien. De oppfordret også motedesignere å bruke sunne modeller.

Kan gi hjerteproblemer

Størrelse null er blitt et statussymbol, oppmuntret av et miljø der underernærte kjendiser er dagligdagse, hvor kaffe og sigaretter er synonymt med mat. Men prisen du må betale for å oppnå den «perfekte» størrelsen kan bli stor.

- Å slanke seg i den grad kan føre til betydelig fysiske og psykiske komplikasjoner, som alvorlige hjerteproblemer, benskjørhet og infertilitet samt håravfall og økt behåring på kroppen.

Det sier lege Marianne Hatle, spesialist i psykiatri og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken.

Hun forteller videre at slik ekstremslanking ofte fører til depresjon, tvangstanker rundt mat og sosial isolasjon. Noen kan også oppleve å se seg selv som større enn det man er, og dermed få et forstyrret kroppsbilde.

Tynne idealer fører til kroppsmisnøye

Marianne Hatle forteller at det finnes flere studier som viser at økt eksponering av tynne idealer fører til forstyrret spising samt økt kroppsmisnøye. Størrelse 0 er en størrelse som vil være mer forenlig med kroppen til en 8-13 åring, men vil som oftest være en unaturlig og usunn størrelse for en eldre jente eller kvinne å bruke.

STØRRELSE 0: Karolina Kurkova var langt mer formfull for Victoria's Secret sitt show i 2006 enn hun var på amFAR-gallaen i februar i år.
STØRRELSE 0: Karolina Kurkova var langt mer formfull for Victoria's Secret sitt show i 2006 enn hun var på amFAR-gallaen i februar i år. Foto: FOTO: Stella Pictures

En studie fra 1995, utført av Dr. Anne E. Becker, professor i global helse-og samfunnsmedisin ved Harvard Medical School, viste en økning i spiseforstyrrelser blant jenter på etter at TV-en for første gang ble introdusert på øystaten Fiji. Før innbyggerne hadde tilgang på TV opplyste 3 prosent av tenåringsjentene at de kastet opp for å kontrollere vekten sin. Tre år senere hadde antallet økt til 15 prosent.

Tegn på anoreksi

 • Viljestyrt vektap
 • Nedsatt/ustabilt humør
 • Tvangsmessig trening
 • Sosial tilbaketrekning
 • Uvanlige spisevaner
 • Kutter ut forskjellige matgrupper, matutvalget blir ofte gradvis innskrenket mer og mer
 • Overopptatt av mat/ matlagning, telling av kalorier
 • Følelsen av å være tykk, selv når undervektig
 • Prøver ofte å skjule/benekte vektapet

Kilde: Spiseforstyrrelsesklinikken.no

Symptomer på bulimi

 • Inntak av store mengder mat
 • Følelse av å miste kontroll
 • Oppkast, misbruk av avføringsmiddel, utstrakt mosjonering eller annen kompensering for kaloriinntak
 • Er alltid på slankekur
 • Kobler selvtillit til vekt
 • Depresjon, irritabilitet, humørsvinging og innesluttethet

Kilde: Spiseforstyrrelsesklinikken.no

Trenger opplæring

Hatle mener det er viktig at unge får opplæring i kritisk tekning rundt media, da det nok er mange som ikke er klar over i hviken grad disse modellene ikke representerer virkeligheten.

- Det er viktig å være klar over hvilken grad bilder blir photoshoppet. I noen land har de foreslått å merke disse bildene slik at man ser at de er manipulert. Noen blader og TV-programmer er med på å ta opp disse temaene og det tror jeg er veldig nyttig.

Hele skoleklasser slanker seg

Tina Hamelten er autorisert klinisk ernæringsfysiolog og samarbeider med Atrium legesenter i Oslo.

Hun forteller at gjennomsnittsvekten i Norge og mange andre land øker. Dette fører til at mange vil ønske å slanke seg og mange ønsker å absolutt ikke bli som de som har for altfor altfor mange kilo å bære på. Som en motreaksjon kan da mange gå i den andre grøften og slanke seg syke.

- Jeg har hørt om hele skoleklasser med jenter som slanker seg. Det er virkelig ikke bra, sier ernæringsfysiologen.

Les også:

Viktig å føle seg sexy

Denne kjolen forandret verden

Dette er en livredder for uregjerlig hår

Stjel stilen til Mary-Kate

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning