Permanent makeup

- Behandlingsbenken var en «madrass» på gulvet

Sminketabbene du må leve med i årevis.

FØR OG ETTER KORRIGERING: - Fargen ser noe sterkere ut like etter behandling, men reduseres med 40 til 60 prosent innen ti dager, og vil se naturlig ut. Kunden må til enda en justering før vi er ferdige, sier Hegge.
FØR OG ETTER KORRIGERING: - Fargen ser noe sterkere ut like etter behandling, men reduseres med 40 til 60 prosent innen ti dager, og vil se naturlig ut. Kunden må til enda en justering før vi er ferdige, sier Hegge. Foto: FOTO: Solvår Hegge
Sist oppdatert

Dette er permanent sminke:

Både tatovering og permanent makeup går ut på å tilføre huden varig farge. Forskjellen er at med permanent makeup brukes det en nål som kun går fra 0,6-1,3 millimeter ned i huden (dette er mindre enn ved tatovering). På fagspråket kalles dette «pigmentering». Denne vil langsomt svekkes og etter hvert forsvinne, alt etter hudens tilstand og beskaffenhet. Jo eldre man er, dess lengre sitter fargen.

Kilde: Solvår Hegge, eier og daglig leder av salongen Sol Permanent Makeup

En kvinne lot seg friste av et «godt tilbud» for refill av permanent makeup på lepper, bryn og øyne – for kun 2500 kroner.

Behandleren holdt til hjemme hos seg selv, og behandlingsbenken var en «madrass» på gulvet. Det var ikke engang noen lampe over madrassen.

Resultat? Kvinnen måtte ut med enda flere tusenlapper for å få rettet opp makeupen.

Må være pinlig nøyaktig

- Jeg tror klienten min skal være glad for at resultatet ikke ble enda verre enn det ble. Men «ille» nok som det er, da dette er et pinlig nøyaktig håndverk, skriver linergist Solvår Hegge i sin blogg, etter at hun hadde rettet opp feilene.

Hegge er eier og daglig leder av salongen Sol Permanent Makeup, og en av Norges fremste på permanent sminke.

Hun opplever stadig å få inn kunder som ønsker å rette opp i tatovert makeup som ikke er gjort riktig.

Under har vi samlet tipsene og triksene som redder deg fra å oppleve det samme som kvinnen i eksempelet over.

For, hva er det egentlig som kjennetegner en vellykket permanent sminke?

EYELINER GJORT GALT: Eksempelen over er hentet fra blogginnlegget linergist Solvår Hegge omtaler. Som bildet viser (til venstre) er lineren påført for tykt, i tillegg til å være feilplassert i forhold til vippekanten. - På bildet til høyre ser dere at jeg har prøvd å rette opp litt med å legge lineren tett og rett inntil vippekanten. Dette kommer til å ta tid å få på plass igjen, da damen som har utført dette har «slurvet», sier Hegge.
EYELINER GJORT GALT: Eksempelen over er hentet fra blogginnlegget linergist Solvår Hegge omtaler. Som bildet viser (til venstre) er lineren påført for tykt, i tillegg til å være feilplassert i forhold til vippekanten. - På bildet til høyre ser dere at jeg har prøvd å rette opp litt med å legge lineren tett og rett inntil vippekanten. Dette kommer til å ta tid å få på plass igjen, da damen som har utført dette har «slurvet», sier Hegge. Foto: FOTO: Solvår Hegge

Bryn desidert mest populært

Ifølge Hegge er permanent makeup i vinden som aldri før.

Vær obs på følgende:

Som kunde bør du være obs på følgende:

- Du bør i forkant undersøke behandlingsted og personen som skal utføre behandlingen.

- Det bør utføres på en salong med gode hygieniske forhold, samt at behandleren kan vise til kursbevis.

- Be om å få se på før- og etter-bilder som er utført av behandleren.

Kilde: Kari Anne Eik, kosmetisk sykepleier ved Teres Nobel

FØR OG ETTER KORRIGERING: - Fargen ser noe sterkere ut like etter behandling, men reduseres med 40 til 60 prosent innen ti dager, og vil se naturlig ut. Kunden må til enda en justering før vi er ferdige, sier Hegge.
FØR OG ETTER KORRIGERING: - Fargen ser noe sterkere ut like etter behandling, men reduseres med 40 til 60 prosent innen ti dager, og vil se naturlig ut. Kunden må til enda en justering før vi er ferdige, sier Hegge. Foto: FOTO: Solvår Hegge

- Vi har opp til to års ventetid på behandlinger, sier hun til Klikk Mote.

Lepper, bryn, eyeliner, fregner og skjønnhetsflekker er bare noen av alternativene du har å velge mellom.

- Bryn er den desidert mest etterspurte behandlingen, forteller Hegge.

Har ikke angrefrist

Varigheten på den permanente makeupen varierer. Leppe- og eyeliner kan bli liggende i tre til fem år, brynene fra to til tre.

- Permanent makeup har ikke angrefrist, så du må vite hva du går til og ikke minst; hva du ønsker deg, sier Hegge og fortsetter:

- Jeg ser alt fra feilpigmentering av lepper og bryn, feil fasong, feil farge og at jobben er utført skjevt, forteller Hegge.

Anne-Berit Eide, eier og daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk er enig:

- Det er særdeles viktig å følge de rette oppmålingsteknikkene ved forming av bryn. Moten forandrer seg, men det gjør ikke kundens naturlige form - og det er derfor viktig å følge sistnevnte, sier Eide.

Hegge forteller at den vanligste feilen her, er at den som utfører behandlingen ikke tegner opp den permanente sminken på forhånd, måler og er nøyaktig.

- Kunden må også godkjenne forarbeidet før selve pigmenteringen utføres, sier Hegge.

Du bør i tillegg være ute etter et så naturlig resultat som overhode mulig.

- Fargen som er valgt ut skal tilpasses kundens ansiktsform, hudfarge og fargenyanser, sier Eide og fortsetter:

- Utgangspunktet ditt for å benytte deg av denne teknikken må være for å korrigere og forsterke dine naturlige trekk. Ikke gjør det for å endre utseende eller følge en trend som er akkurat nå.

- Gjør grundig research

Hegge mener likevel at den groveste tabben av dem alle, blir begått av kundene selv når de ikke gjør grundig nok research i forkant av salongvalg.

Sjekkliste:

Når du har bestemt hvor du vil booke time, ikke nøl med å spørre om et par kvalitetsspørsmål som:

- Hvor lang tid tar det før jeg må fylle på med farge?

- Hvor lang erfaring og fartstid har vedkommende som skal utføre jobben?

- Hvor mange kunder har vedkommende hatt?

- Pris?

Kilde: Anne-Berit Eide, daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk.

- Se på bilder av tidligere resultater. De fleste som utfører permanent makeup har før- og etter-bilder å vise til, sier hun.

Hegge mener videre det er viktig å få greie på hvor mange kunder stedet har inne løpet av uka – ikke bare hvor mange år stedet har jobbet med permanent makeup.

- Man kan ha jobbet i 20 år i faget, men hatt få kunder. Spør også hvor de har tatt kurs, tipser Hegge.

Kari Anne Eik, kosmetisk sykepleier ved Teres Drammen, sier seg enig:

- Et raskt søk på Google vil ofte avsløre dårlige og gode opplevelser hos andre kunder. Det er viktig at linergisten kan vise til utdanning og kurs, sier Eik.

- Jeg ville også lagt merke til om det ser rent og pent ut i en slik salong, da dette er behandlinger hvor det er viktig med god hygiene. Bra hjemmesider, Facebook-sider og bilder på Instagram er også et pluss, legger hun til.

FARGEFORSKJELL: Grått har blitt rødt, og brynene må enten fjernes med laserbehandling eller få refill av farge. Her ble sistnevnte løsningen.
FARGEFORSKJELL: Grått har blitt rødt, og brynene må enten fjernes med laserbehandling eller få refill av farge. Her ble sistnevnte løsningen. Foto: FOTO: Solvår Hegge

Godkjente farger og engangsnåler

Eide mener du må velge deg en linergist som benytter seg av godkjente farger og engangsnåler for optimal hygiene.

Disse kan ikke få utført permanent makeup:

Ifølge Hegge passer permanent makeup for alle, fordi det kun forsterker naturens egne linjer.

- Det er likevel noen vi ikke utfører permanent makeup på: Ved graviditet, overførbare sykdommer, ved åpne sår (kviser, eksem og andre hudirritasjoner) i tatoveringsområdet.

- Du må også unngå en permanent eyeliner dersom du har vippeextensions, fordi vi ikke kommer til når limet på vippene er der, råder Hegge.

Videre påpeker hun at det i dag finnes mange farger innen permanent makeup, og tidligere erfaringer viser at mange av disse utviklet seg til å bli rødlige.

- Men en utvikling av farger har skjedd, og i dag er det mange innen bransjen som kan vise til farger som ikke blir røde eller grå over tid.

Hegge mener at en måte å unngå denne på er å refille jevnlig.

- Vi anbefaler å fylle på farge innen ett år, da fargen gradvis reduseres.

Refill er også en måte å justere eller fikse opp i tabber som er begått, men det er ikke alltid det hjelper.

- Dersom det er virkelig ille, og lite jeg kan gjøre med den permanente sminken, henviser jeg kunden videre for fjerning med laser, sier Hegge.

Dersom laser er siste utvei

Tone Ørnholt er hjelpepleier ved Oslo Kosmetiske Lasersenter, og har mange års erfaring med fjerning av permanent sminke som ikke har blitt lagt korrekt.

- Jeg ser mange rare bryn, og flere jenter som er kjempefortvilte, sier Ørnholt.

Hun forteller videre at det ikke bare er selve formen på brynene som er blant de største tabbene, men også fargen som er brukt.

- Brune bryn har en tendens til å bli røde, og gråe bryn blir ofte grønne, fordi noen av fargestoffene slår over, sier hun og forstetter:

- Grønt er også den fargen vi har mest problemer med å fjerne, og en farge vi ikke vet om ligger latent før vi begynner å fjerne tabbetatoveringen med laser, sier hun.

Camilla Wessel jobber som sykepleier på Oslo Kosmetiske Lasersenter, og forteller også om hyppige tabbesyn.

- Får du grønne bryn i det du forsøker å fjerne en dårlig jobb, kan det ta opp til ti behandlinger å få rettet opp i, sier Wessel.

- Det vil si omlag 10.000 kroner, legger hun til.

Også permanente eyeliner-tabber finnes det flere av.

- Dette er et veldig sensitivt og farlig område å behandle, og ikke noe vi er glad i å gjøre, sier Ørnholt.

De to mener det finnes mange seriøse aktører der ute, men understreker viktigheten av å alltid vite hvem du går til.

- Hør gjerne med stedet du gjør det hos hvilke farger de benytter seg av, og om de har noen erfaring med bryn som har blitt røde eller grønne, sier Ørnholt.

ØYENBRYNTABBE: Her er et eksempel der det ene brynet (i bildet øverst) er tegnet høyere enn det andre, fordi det lå en gammel feilpigmentering under makeupen. På det nederste bildet er dette rettet opp i.
ØYENBRYNTABBE: Her er et eksempel der det ene brynet (i bildet øverst) er tegnet høyere enn det andre, fordi det lå en gammel feilpigmentering under makeupen. På det nederste bildet er dette rettet opp i. Foto: FOTO: Solvår Hegge

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også