Hvordan sminke bryn

Perfekte øyenbryn med litt sminke

Overnappede bryn, eller bryn på bærtur? Slik får du fine bryn en gang for alle.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Bryn er uten tvil et av ansiktets viktigste trekk. Se bare på bildet av Anne Hathaway. Her har vi manipulert bort brynene på det ene bildet. Det andre er slik hun egentlig ser ut (og heldigvis for det).

Hvis man slenger sminke inn i bildet, så blir formen på brynene enda mer avgjørende for hvordan et ansikt ser ut.

Øyenbrynene avgjør

Hvordan du sminker brynene påvirker hva slags uttrykk du får. Du kan ende opp med å se sur eller blid ut, yngre eller eldre, og selvfølgelig - oversminket eller naturlig ut.

Ta et bildesøk på "bad eyebrows" i Google, og du kan meske deg i all slags kreative bryn. Ikke alle like kledelige kanskje.

Hvis brynene nappes feil og for mye over lengre tid, noe som mange ofte gjør i ungdomstiden, kan du risikere at hårene ikke vokser ut igjen.

Vi lager gjerne en egen video om hvordan man napper og former bryn, før sminke, så legg igjen en kommentar under denne artikkelen hvis du vil at vi skal gjøre det.

Dine naturlig former

Uansett hvilken stil man liker på øyenbryn i forhold til fargestyrken, og om de er firkantede eller mere avrundede, så er det én universell måleformel som gjelder for alle og enhver: start - knekk - avslutning.

Alle måler seg frem til disse punktene ved å bruke samme maleteknikk. Dette fordi nettopp denne teknikken følger de naturlige estetiske linjene som ethvert ansikt har, og sørger for maks løft og forlengelse av både øye og ansiktet - kun gjennom brynene.

Så enten om du napper eller tegner opp brynene så, bruker vi en lang sminkekost og ser på disse måleavstandene:

  • Legg kosten inntil nesevingen og trekk den igjennom indre øyekrok og opp mot bryn - der hvor kosten krysser brynet, skal starten være.
  • Legg kosten inntil nesevingen og trekk den forbi irisen din (mens du ser rett inn i et speil) og opp mot bryn - der hvor kosten krysser brynet, skal knekken være.
  • Legg kosten inntil nesevingen og trekk den igjennom ytre øyekrok og opp mot bryn - der hvor kosten krysser brynet, skal enden være.

Tykkelsen på et bryn skal være cirka like bredt som en vanlig blyant fra begynnelsen og til knekken, og derved jevn tynne seg ut. Men her kommer også smak inn i bildet igjen!

Åpningen på brynet kan være avrundet, helt firkantet, svært fadet eller skrå - alt ettersom hva man selv liker best. Trendbildet har dessuten også ofte sitt å si akkurat her.

Hvis du er usikker, så er en skrå start, hvor overkant av brynet er lengre enn i underkant, som oftest flatterende på alle og enklest å lage.

Manipulering av bryn

Det jeg viser mest av i videoen over, er hvordan man fortsatt kan sminke et bryn riktig og manipulere det til å se nappet korrekt ut, selv om det egentlig er for tynt, skeivt eller ikke nappet i det hele tatt.

BRYNSPRODUKTER: 1. Brow Set i fargen Beguile fra MAC (kr 150), 2. Instant Lift for Brows fra Clinique (kr 245), 3. Master Shape Brow Pencil Blonde og Brunette fra Maybelline (kr 99 per stk.), 4. Bitty Brow Kit fra Jane Iredale (kr 325), 5. Eye Brow Pencil i fargen Flingfra MAC (kr 160), 6. Estée Lauder Brow Perfecting Duo (kr 240), 7. Eye Brow Pencil i fargen Strut fra MAC (kr 160), 8. Natural Brow Shaper fra Bobbi Brown (kr 170), 9. Superfine Liner for Brows fra Clinique (kr 180), 10. Tri Brow fra Make Up Store (kr 185), 11. Brow Kit fra Fedora Minerals (kr 215), 12. Eye Brow Gel fra Laura Mercier (kr 200), 13. Syntetisk skrå kost #210 fra Make Up Store (kr 115), 14. Estée Lauder Brow Setting Gel (kr 170).
BRYNSPRODUKTER: 1. Brow Set i fargen Beguile fra MAC (kr 150), 2. Instant Lift for Brows fra Clinique (kr 245), 3. Master Shape Brow Pencil Blonde og Brunette fra Maybelline (kr 99 per stk.), 4. Bitty Brow Kit fra Jane Iredale (kr 325), 5. Eye Brow Pencil i fargen Flingfra MAC (kr 160), 6. Estée Lauder Brow Perfecting Duo (kr 240), 7. Eye Brow Pencil i fargen Strut fra MAC (kr 160), 8. Natural Brow Shaper fra Bobbi Brown (kr 170), 9. Superfine Liner for Brows fra Clinique (kr 180), 10. Tri Brow fra Make Up Store (kr 185), 11. Brow Kit fra Fedora Minerals (kr 215), 12. Eye Brow Gel fra Laura Mercier (kr 200), 13. Syntetisk skrå kost #210 fra Make Up Store (kr 115), 14. Estée Lauder Brow Setting Gel (kr 170). Foto: FOTO: Produsentene.

Alt handler om å jobbe etter de universale «reglene» som sier hvor brynet skal starte, ha en knekk og ende - og så bruke sminke til å manipulere det brynet man har til å få denne formen.

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Alt for tynne og lave bryn

Vi begynner med å markere hvor brynet skulle ha gått hvis man har vært uheldig og nappet for mye. Bruk gjerne en brynsblyant for å tegne på streker som ligner hår rett på huden.

I videoen bruker jeg en farge som er altfor mørk for meg, for å best vise dere en tydelig form.

OVERNAPPET BRYN: Selv om du kanskje har overnappede bryn, så kan man ved hjelp av gode bynsprodukter manipulere formen til å se riktig i ut til ditt ansikt.
OVERNAPPET BRYN: Selv om du kanskje har overnappede bryn, så kan man ved hjelp av gode bynsprodukter manipulere formen til å se riktig i ut til ditt ansikt. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Fargen på brynene burde alltid være lik eller opptil fire toner lysere enn dine naturlige hårrøtter på hodet.

Har du for tynne og lave bryn, må som oftest knekken tegnes inn på nytt i overkant. I tillegg må starten gjøres noe tykkere og hele lengden på brynet må forlenges.

Som dere ser i videoen over, så er det ikke så mye som skal til for at brynet ser jevnt ut igjen.

Tampong-formede bryn

De tampong-formede øyenbrynene får du ofte når du prøver å få til et veldig rundt bryn med en lav åpning. Dette ser fort veldig unaturlig ut for ethvert ansikt, og kan virke umulig å sminke korrekt.

Heldigvis så går det helt fint, men man trenger ofte å tegne brynet noe tykkere. Dette kan være uvant etter lang tid med for tynne bryn, men tro meg, det vil se langt bedre ut!

Dessuten er tykke bryn som oftest en del av motebildet uansett, og ikke feil på noen som helst måte.

Begynn med å rette ut formen fra midten av brynet og ut mot knekken - da ser vi allerede at brynet nesten er klart. Så gjenstår det bare å få starten av brynet til å være en del av helheten i formen. Fyll den derfor inn kun i overkant - vi trenger ikke noe mer tykkelse nedover her.

Sørg for at start, knekk og enden på bryna følger den universale formen, og vips så er dine nye bryn på plass.

Når man bruker en brynsblyant for å forme eller fylle inn bryn, så kan det være lurt å avslutte med litt brynsskygge eller en matt øyeskygge over. Da sitter blyanten skikkelig og du får en matt finish.

Unappede bryn

Hvis du aldri har nappet brynene før, og er redd for å ta det første steget, så går det likevel an å forme de kun med sminke.

Du måler opp på samme måte, og bruker enten kun brynsskygge eller brynsblyant - alt ettersom hva du er mest komfortabel med å bruke. Bruk gjerne en ganske lys farge for å være på den sikre siden.

Begynn med å fylle inn kun midten av brynene, og glem de andre brynshårene som ligger rundt. Her skal vi skape en illusjon av at de er nappet og mindre ved å dra fokus til en klar og tydelig form.

Du vil raskt legge merke til hvor mye ekstra plass det ser ut som du har mellom vippekant og bryn, og øyeskyggene du bruker vil se mye jevnere og renere ut nå.

FOR RUNDE OG LAVE BRYN: Disse bryna kan enkelt manipuleres med sminke, ved å gjøre de tykker og rettere med brynsblyant og brynsskygge. Pass på at knekken kommer godt på plass, så henger formen bedre med de naturlig estetiske linjene i et ansikt.
FOR RUNDE OG LAVE BRYN: Disse bryna kan enkelt manipuleres med sminke, ved å gjøre de tykker og rettere med brynsblyant og brynsskygge. Pass på at knekken kommer godt på plass, så henger formen bedre med de naturlig estetiske linjene i et ansikt. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Siste finish

I videoen over viser jeg hvordan jeg selv fyller inn mine bryn, som er veldig svak på farge og medium med hår.

Men helt til slutt, uansett hvilke bryn jeg jobber med på kunde eller modell, så liker jeg å avslutte med litt concealer og brynsgele.

Concealeren legger jeg lett rundt hele brynet for å virkelig rengjøre hele området, slik at brynet ser jevnere og mer fremtredende ut. Pass på at man ikke ser noen kanter rundt concealeren, jobb den ordentlig ut i huden med fingrene.

En brynsgele kan være gjennomsiktig eller med litt farge. Den gir en veldig fin dimensjon til brynene og de ser mer ekte ut.

Disse to siste stegene er valgfrie og kan hoppes over, men de er med på å gjøre bryna så perfekte som mulig.

Ferdig!

Husk at dette er veiledning for deg som ønsker å forandre formen på brynene, men alle skal kunne gå med hvilke bryn og sminke som de selv vil - det viktigste er at du er komfortabel og fornøyd selv!

Legg gjerne igjen en kommentar til meg under, og si ifra hvis du vil se en full video på hvordan du napper og former bryn.

Husk at jeg lager sminke-, hår- og stylingvideoer for KLIKK MOTE hver tirsdag og fredag - så jeg håper vi sees neste gang også.

Les også:

Slik får du perfekte løde lepper

De ti største sminkefeilene jenter gjør

MED OG UTEN BRYN: Velformede og sminkede bryn, gjør en stor forskjell - ikke bare til ansiktet, men også sminken generelt.
MED OG UTEN BRYN: Velformede og sminkede bryn, gjør en stor forskjell - ikke bare til ansiktet, men også sminken generelt. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Følg Klikk Mote på Facebook

Slik løser du de pinligste skjønnhetskrisene

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning